Måndag till Fredag 10.00 - 17.00
Lördag och söndag stängt
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Hur hittar man sin plats? Hur vet man att man hamnat rätt? Författaren Tomas Sjödin söker efter svaren och tar hjälp av en förebild och tvillingsjäl - han som också hette Tomas och kallades Tvivlaren.
Sjödin låter oss följa med på en högst personlig resa som börjar i barndomens Kramfors och tar oss till italienska Abruzzo, till Tiberias vid Gennesarets sjö, till Potsdam utanför Berlin och till indiska Kerala - i spåren efter den historiske Tomas som kastade loss för sitt livs kanske största äventyr.
Fram växer en hoppfull berättelse om tvivel och övertygelser, om rätten att ifrågasätta, om att resa i vindens riktning, om att gå fast man inte vågar, om att leta efter sitt livs "ja" och till slut hitta sin egen plats.
"Och med en dåres envishet förfäktar jag att den platsen finns för varje människa. För någon är vägen dit ett smärtsamt eller äventyrligt uppbrott, för någon annan att bara förbli där man är och vänta ut tiden."
Ur boken
Tomas Sjödin är pastor, föreläsare och författare. Han har skrivit ett tiotal böcker, senast Det är mycket man inte måste (med samlade krönikor från Göteborg-Posten) och bästsäljaren Det händer när du vilar. För många radiolyssnare har han också blivit en välkänd röst som återkommande värd för Sommar och Vinter i P1. Tomas bor i Säve utanför Göteborg tillsammans med sin fru Lotta
Hans krönikor är bland de mest lästa och delade i Göteborgs-Posten där han varit kolumnist sedan 1997. Boken innehåller 77 populära krönikor från de senaste åren.
Tomas Sjödin är pastor, föreläsare och författare. Han har skrivit ett tiotal böcker, senast den kritikerrosade Det händer när du vilar. Tomas är även en av de mest populära sommarvärdarna i Sommar i P1
Ur boken
Owe Wikström skriver i denna mycket uppskattade bok om vägen från existentiell oro över tvivel och tomhet till stor tillit. Detta har beskrivits av kristna mystiker genom århundraden. Den börjar ofta i dov längtan men övergår i ett lyckorus när man tycker sig ha hittat hem. Ofta är det just i tomheten och saknaden som Gud paradoxalt nog blir mest påtaglig. Uttrycket "det bländande mörkret" fångar den stora glädje och förvåning som kan överväldiga den som den Helige drabbar med sin "annorlundahet" och strama ömhet.
Det bländande mörkret utkom första gången 1994 men omarbetades 2007 och det är denna utgåva som nu utges i pocket för första gången.
"Wikström presenterar en bok som på djupaste allvar reflekterar kring människan och hennes sökande efter Gud. Han skriver om det svåra, stora och vackra i att vara människa i en turbulent tid, om längtan, tomhet men också om glädje och förundran."
Ann Heberlein
Men vad är vila – mer än att inte arbeta? Tomas Sjödin tar oss med in i vilans värld och utforskar det mönster som går igen i allt från det där bortglömda namnet till den hållbara kärleken: Släpp det! Låt i stället livet komma till dig!
När vi lånar vårt öra till intuitionen, lyssnar vi i själva verket till vår själ. Intuitionen är själens sätt att tilltala oss bortom förnuftet. Själen säger ofta de rätta sakerna till oss, men vi väljer ofta att förbise dem eftersom vi saknar förtroende för vår intuition, skriver Tommy Hellsten.
Själen behöver kunna uttrycka sig på olika sätt. Därför borde vi människor ägna oss åt saker där själen får bli synlig och vibrera, menar Hellsten och levererar ett tips: Att hitta sin hobby är att hitta sin själ. Dessutom mår själen bra av skratt. Själen är ingen humorbefriad tråkmåns, själen kastar loss, dansar och känner glädje.
Andra djupt mänskliga ämnen som Hellsten berör i Du är mer än du anar är yttre och inre framgång, människans behov av trygghet och frihet, skillnaden mellan trötthet och utmattning, arbetet som gåva och fara samt kärleken som själens andningsluft, den kraft som förlåter all svaghet.
Tommy Hellsten är finlandssvensk terapeut, teolog och författare till flera böcker
Carl Olof Rosenius har en särskild förmåga att analysera det som rör sig i människans innersta. Få kan som Rosenius avslöja våra självcentrerade och svekfulla hjärtan. Men han har också fått uppleva hur hjärtat kan fyllas med glädje och frid. Genom hela undervisningen går en evangelisk ton av trosvisshet. Hemligheten ligger i att han fått inblick i Guds hjärta - och tagit emot hans nåd och trofasthet. Rosenius har lärt känna den underbare - levande Guden, han som har dött en gång för alla. När dessa gamla texter nu läses in på nytt, språkligt bearbetade för 2000-talet, sker det med förhoppningen att många lyssnare skall finna nåden i Guds hjärta
I Heligt år ger Peter Halldorf bakgrunden till det kristna årets framväxt och vägledning till hur kyrkoåret kan fördjupa liv och gudstjänst. Vi tas med på en vandring genom det heliga årets olika tider. Fasta och fest, vardag och söndag, apostladagar och martyrdagar blir en väg som låter oss inträda i Guds rike. "När firandet av de händelser i evangelierna, som varje liturgisk fest representerar, förnyar vår kärlek till Kristus har kyrkoåret uppnått sitt syfte", skriver författaren.
I en tid när många församlingar söker vägar till en meningsfull gudstjänst kan återupptäckten av det heliga året motverka de trender som riskerar att göra gudstjänsten till en spegel av den omgivande populärkulturen. Peter Halldorf delar i denna bok också med sig av den vision av den kristna gudstjänsten som under senare år berikat hans eget liv och den gudstjänstfirande församlingen i Bjärka-Säby.
"Denna uppslagsbok ger kunskap. Halldorf skriver med tydlig personlig stil och med allmän kristen hållning om innebörden i de olika högtidsdagarna ... Språket lever starkt metaforiskt med djup förtrogenhet med olika kristna kyrkors skilda gestaltningar av kyrkoåret ... En omfattande, sakinriktad framställning av noter underlättar och fördjupar..." Björne Erixon, Bibliotekstjänst "Med sin nya bok har Peter Halldorf fört in en ny rikedom i väckelserörelserna och fördjupat de insikter, som finns i folkkyrkornas liv. Han talar inspirerande till båda. Han talar nämligen om trons fullhet." Christian Braw i Kyrkans tidning
Vem hinner egentligen njuta av livet? Vad händer med den som alltid tvingar sig att vara effektiv eller nyttig? Varför pratar så många om sin längtan efter långsamhet för att i nästa sekund jaga vidare genom livet? Kanske är en av orsakerna de svarta tankar som kan dyka upp i stillheten: existentiella frågor om tiden, Gud och döden.
Långsamhetens lov fördjupar diskussionen om vår tids stress och...
Han vet inte då att det ska bli en femtio år lång resa, och att målet ändå var närmare än han trott. Att allt var en hemresa - till sig själv. Och till en glädje han inte ens vågat drömma om.
I sin nya bok När allting faller på plats berättar Tommy Hellsten om sin egen resa till överlåtelse och tillit, och hur han lämnar bakom sig ett liv styrt av prestationstvång, en djup känsla av värdelöshet och utanförskap.
Tommy Hellsten är finlandssvensk terapeut, teolog och författare till flera böcker, bland dem Flodhästen i vardagsrummet och Ju mindre du gör desto mer får du gjort.
I boken Gud: Återkomsten antyder Joel Halldorf en tredje politisk väg. Han tecknar en vision där politisk liberalism allierar sig med en mångfald av ideologiska, filosofiska och religiösa traditioner för att formulera en politik som strävar mot det gemensamma goda och uppmuntrar levande gemenskaper.
Det är här denna bok tar vid, som ett försök att besvara frågan: Hur kan en sådan politik formuleras? Hur ser en tredje politisk väg som förenar enhet och mångfald, och samtidigt gör något åt den utbredda ensamhet som kännetecknar vår tid egentligen ut? Bokens primära syfte är att komma med konkreta ekonomiskpolitiska och utbildningspolitiska förändringsförslag som skisserar en sådan väg framåt, en väg författaren valt att kalla relationell liberalism.
I boken drivs dessutom tesen att om en sådan väg ska vara möjlig så behöver den politiska liberalismen låta sig inspireras av den kristna traditionen. Vi är vana att höra att religion och politik måste skiljas åt, men författaren menar att politiken i denna mening i någon mån behöver kristnas. John Kvarnero är utbildad jurist. Han har arbetat på tingsrätt och advokatbyrå samt under ett tiotal år drivit ett familjeföretag tillsammans med sin far. De senaste åren har han framförallt ägnat sig åt att läsa teologi och andra humanistiska ämnen. Han har tidigare publicerats i Aftonbladet, tidningen Dagen och tidskriften NOD.
"Jag är övertygad om att alla, oavsett var man kommer ifrån, kommer lära sig något, få nya perspektiv på gamla frågor och helt enkelt bli inspirerade. För det här är en bok utanför boxen, och som sådan visar den på det politiska tänkandets möjligheter. Och om det är något som behövs i politiken i dag så är det detta." Joel Halldorf i bokens förord
En sorts ökenkrönika I essäns form skapar Peter Halldorf en sällsam väv av berättleser, reflektioner och livsvisdom, inspirerad av en resa i Egypten i de klassiska ökenfädernas fotspår.
Det finns en känsla som ibland drabbar oss när vi måste skiljas från någon, när vi längtar hem, när vi minns flydda tider eller märker hur fort allt har gått eller när vi annars blir djupt gripna eller tacksamma vi kallar det vemod.
Andra gånger är det en konkret upplevelse av skönhet som gör att vi blir berörda och djupt påverkade. Det är så ljuvligt att det nästan gör ont en bitterljuv...