Måndag till Fredag 10.00 - 17.00
Lördag och söndag stängt
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Vill du ha en vacker grönska att vila ögonen på där hemma, men vet inte vilka krukväxter du ska välja? Har du redan en djungel inomhus, men känner dig osäker på namn, växtsätt och skötsel?
Våra ögon är känsligare för gröna nyanser än för andra färger; vi är helt enkelt programmerade för att titta på grönt! Så det är inte konstigt att gröna växter skapar lugn och harmoni i ett hem. Dessutom visar forskning att inomhusklimatet kan bli väsentligt bättre med luftrenande och syregivande växter.
Detta är boken som presenterar hela 120 krukväxter – trendiga och traditionella, grönskande och blommande samt suckulenter och kaktusar – i text och bild. Du får skötselråd, tips om smart odling och förökning samt hjälp med ”felsökning” när sjukdomar och parasiter slår till. Dessutom bjuder blomsterstylisten Minna Mercke Schmidt på förföriskt vackra miljöer som lockar till en grönare inredningsstil.
Gröna fingrar kan alla skaffa sig!
Här hyllas charmen och intelligensen hos våra fyrfota vänner. Läs om vad det är som gör varje ras speciell och om de olika katternas egenskaper och ursprung.
Boken är fylld av vackra fotografier som inspirerar och imponerar och kommer att hänföra alla kattälskare.
I den överdådigt illustrerade Citron beskriver Lotte Möller citronens historia och betydelse för den europeiska kulturen. Faktum är att den gula frukten har hjälpt till att göra oss till civiliserade och moderna människor. När Citron gavs ut första gången sålde den i över 20 000 exemplar och nominerades till Augustpriset. Nu är den äntligen här igen, med samma tidlösa innehåll och budskap: Allt blir bättre med lite citron!
Lotte Möller är kulturjournalist och författare, känd för en stor trädgårdsintresserad läsekrets med nyskapande böcker som Trädgårdens natur, Maryhill en trädgård i Lund och Tre mästare tre trädgårdar. I hennes senaste bok Smultron (2015) finns allt värt att veta om bäret de flesta associerar med sommarlov och solsken men som har en betydligt mer spännande historia än så.
Sagt om Citron: "Aldrig trodde jag att jag skulle sträckläsa en bok om citroner och beklaga när den tog slut. ... Möller är, förutom mycket kunnig inom området kultur och trädgård, briljant i sitt sätt att förmedla kunskap på ett fängslande sätt." BTJ
Ce är ett nordsamiskt inkallningsord. Citat, texter och ett rikt bildmaterial ger en genuin inblick i samspelet mellan hund och ägare, direkt berättad ur renskötselns perspektiv. Detta är en hyllning till den arbetande renhunden som en del av samisk kultur, historia och framtid.
Anna Kuhmunen och Leila Nutti, båda bosatta i Jokkmokk och äger arbetande renhundar. I boken Ce har de intervjuat ett fyrtiotal samer runt om i Sápmi. Tillsammans låter de den levande samiska hundkulturen träda fram.
Med färska, positiva exempel från ett antal platser i Europa och i Sverige, tar författarna oss med till naturens mångfald på en rad spännande platser, alltifrån havens djup, ända upp i våra höga berg. Rewilding-området Lappland är ett av exemplen. I texterna blandas "på-platsen-känsla" med många nya och underhållande fakta som hittills varit mer okända. I en lättläst och ledig samtalston förs nya resonemang kring naturen, relevanta frågor ställs och läsaren uppmanas att tänka efter själv.
Vildare liv är en inspirerande bok av fotograferna och författarna Magnus Lundgren och Staffan Widstrand. Med hjälp av ett mycket starkt bildmaterial, huvudsakligen från författarna själva, kompletterat med ett eliturval från Wild Wonders of Europes omfattande bildarkiv, utvecklar författarna sina tankar under temat "rewilding" - om hur ett Vildare Liv är och kan bli möjligt
Expedition Landskapsdjur vänder sig till barn som vill lära sig mer om djur, natur och miljö. Spännande, viktiga och roliga fakta blandas med fantastiska bilder på våra landskapsdjur - alla tagna i det vilda.
Anna Roos är biolog, författare och fotograf. Hon har gett ut flera barnböcker varav hennes första bok Sälliv fick WWF:s pris som Årets Pandabok. Hon arbetar på Naturhistoriska riksmuseet sen 1988, med att bl a analysera hur miljögifter påverkar våra arter.
Kenneth Johansson är naturfotograf och har fotograferat vilda djur i snart 40 år. Ibland har Kenneth suttit och väntat på ett djur i flera dagar eller till och med år (!) för att få en bra bild. Kenneths favoritdjur (om han måste välja) är björnen och uttern. Kenneth har gett ut böcker tillsammans med Anna Roos tidigare, bla böckerna Utterliv, Landskapsdjur och Skogens Konung
Fågelsång skildrar alltså våra vanligaste, vackraste eller mest karaktäristiska fåglar i fantastiska färgbilder. Ljudmodulen gör det möjligt att höra fågeln samtidigt som man läser om den och ser på bilderna. Det ger läsaren en fascinerande fågelupplevelse. I boken skildras de fåglar vi möter i trädgården, vid kusten, i skogen och i fjällen.
De innehållsrika och personliga texterna är skrivna av ornitologen och författaren Jan Pedersen och de karaktäristiska ljuden är inspelade av Lars Svensson, en av Sveriges främsta ornitologer. Illustrationerna är gjorda av tecknaren Jony Eriksson. Jari Peltomäki och Markus Varesvuo - två av Skandinaviens allra främsta fågelfotografer - har tagit bilderna Fågelsång - 150 svenska fåglar och deras läten En kombination av fina fågelbilder med en sinnrik ljudspelare som spelar upp fågelsång
Med över 300 fotografier och illustrationer kommer den här boken hjälpa dig att lära känna dessa utsökta varelser bättre från svenska arter till exotiska fjärilar i tropikerna.
Läs om fjärilarnas evolution och indelning, deras utveckling och migrationsmönster. Boken innehåller också en ordlista och mängder av användbar information för den som vill lära sig mer om fjärilar.
Dessutom får du expertråd och tips på vad du ska hålla utkik efter, och när och var det är störst chans att se olika fjärilar.
Med vackra bilder och intressanta berättelser lyckas Sjödin sammanfatta hästens stora betydelse och ge oss en inblick i denna fascinerande värld.
Meta Sjödin är fotograf och lärare inom foto och media på gymnasie- och folkhögskola. Medlem i Svenska Fotografers Förbund samt Bildbyrån SYNK Norrlands bildbyrå. Hon arbetar för tidskriften Medicinsk Access, tar bröllopsbilder och har varit med på utställningar vid ett flertal tillfällen. Nu är hon aktuell med både en bok och en fotoutställning, på Jamtli Cafe i Östersund, med bilder från hästens och hästfolkets värld. Utställningen öppnar den 5 maj 2019.
Att göra något tillsammans med mina hundar och tillsammans med andra människor, har berikat mitt liv. Att uppleva platser som vi aldrig skulle ha besökt om vi inte hade haft våra hundar, naturupplevelser från det lilla med vadarna som springer i strandkanten till det storslagna panoramat över skotska dalar och hedmarker eller mötet med havsörnen som landade på stenen framför mig.
Vi har fått upplevelser som vi aldrig skulle ha fått annars: Spänningen och nervositeten inför en valpning och glädjen när de helt försvarslösa små krabaterna ger ifrån sig sina första små pip eller som en del, skriker som om de var riktigt förbannade. Men också sorgen när det inte går som man tänkt sig. När det inte går bra.
Glädjen när våra hundar gjort en bra apport, spänningen i tävlingsmomenten. Det speciella med att föra hund vid fågeljakter och kaninjakter. Känna gemenskapen och spänningen.
Den första delen av boken handlar om dessa upplevelser.
I den andra delen beskriver jag mina tankar och idéer om hundträning, både vardagslydnad och apporteringsträning. Boken ger tips och idéer, en metodik och en inblick i hur jag tränar mina hundar från den allra första början med den lilla åttaveckors-valpen. Jag beskriver hur jag använder mig av valpens medfödda egenskaper och hur jag metodiskt bygger träningen från det enkla till allt svårare övningar.
Leif Liljeblad, målar i olja och akvarell samt trycker litografier från sten och har haft flera utställningar bl.a. på Jönköpings länsmuseum, Biologiska museet i Stockholm samt deltagit i samlingsutställningar på Tidö slott, Naturhistoriska Riksmuseet m.m.
Tidigare utgivna böcker är Odinsvalans marker, En konstnärs första hundår, det unika projektet 365 plus 12 akvareller som blivit mycket uppmärksammat, samt ett antal akvarellkalendrar.
En av initiativtagarna till Föreningen Nordic Wildlife Art.
Tidigare på Votum: Fågelmöten jag minns.
(Tidningen Brukshunden nr 4/2017)
"...jag kan inte annat än hoppas att var och en av dessa hundar har en ägare som läser Söderströms bok. Det positiva intrycket förhöjs av härliga foton av hundar i aktion och riktigt fina teckningar." (Katrine Hamori, BTJ nr 15, 2017) Blir hundar mer negativa mot människor som inte beter sig schyst mot matte eller husse? Hur mycket av vargens och hundens beteenden är medfödda och hur mycket är ett resultat av uppväxtmiljön? Finns det hundar som är högertassade eller vänstertassade? Hur gör jag för att ensamträna min hund? Och stämmer det verkligen att en mops har sämre luktsinne än en schäfer?
I Hur tänker din hund får du svar på dessa frågor och många därtill. Forskningen om hundens beteende har formligen exploderat under 2000-talet, och ny kunskap tillkommer varje dag.
Forskaren, biologen och författaren Bo Söderström har järnkoll på forskningsläget, och här presenterar han de mest intressanta forskningsresultaten på ett lättbegripligt sätt. Läs om samspelet mellan människa och hund, lär dig att förstå hundens signaler, fördjupa dig i den viktiga första valptiden och ta del av fascinerande fakta om människans bästa vän.
Äntligen kommer uppföljaren till fjolårets succé i husdjurs- och humorhyllan, "Förlåt att jag väckte dig, jag var bara uttråkad", som hyllats och älskats av kattälskare Sverige över! 62 kattdikter och lika många urgulliga bilder som garanterat får kattälskare på fall.
I vart tredje svenskt hushåll finns ett sällskapsdjur. Och med över 1,2 miljoner registrerade katter är missen det populäraste husdjuret av alla. Med tanke på detta är det kanske inte så konstigt att så många också tycks gilla kattlitteratur!
I boken Jag älskar att bara vara så länge jag är i vägen har det ordlekande författarparet Jennifer Bark och Stellan Löfving fortsatt gräva ner sig i den egensinniga kattens liv och presumtiva funderingar. Med humor och livlig fantasi sätter de ord på ytterligare 62 underbara katters tankar, i situationer som varenda kattägare alldeles garanterat känner igen sig i.
Kattungar hoppar, kattungar attackerar, kattungar gömmer sig i lå¬dor. De tar förstås också tupplurar. Ibland riktigt länge, tills de snarkar ljudligt. Galet sött och roligt om kattungar i en tålig board¬book. Färgstarka, humoristiska illustrationer och pyttelite text. Titta, skratta och mys!
I krukväxter visar Malin Hidesäter och Anna Skoog att det är både enkelt och effektfullt att upphöja våra inneväxter till blickfång. Och det behövs inga spektakulära eller ovanliga prydnadsväxter. Nej, när bladverk och bloms- terprakt exponeras på nya, oväntade sätt ser vi plötsligt gamla trotjänare med helt nya ögon. Här presenteras våra vanligaste krukväxter primula, pelargon, begonia, saintpaulia och cyklamen och många, många fler från sin allra bästa sida.
Botanisera bland bokens alla kreativa tips om hur du kan göra ditt hem lite mer personligt och annorlunda med hjälp av blommor. Blomhelgen framför andra, julen, med doftan- de hyacinter och ståtliga amaryllis får ett helt eget kapitel fyllt av förslag på både klassiska och nydanande blomster- dekorationer och -uppsättningar. Naturligtvis rymmer boken även mängder av goda råd om skötsel, vattning och placering.
THORSTEN KLINT är naturfotograf som i ord och bild skildrar djur och natur med fokus på djungler, regnskogar och bergstrakter i Afrika, Asien och Sydamerika. Han har doktorerat i zoologi/etologi vid Stockholms Universitet.
Svamparna är fotograferade i sin rätta miljö för att förmedla upplevelsen av de olika arterna så som man möter dem i skog och mark. Ätligheten bedöms med det välkända stjärnsystemet utifrån senaste rön. Ett tiotal recept samt anvisningar hur man tar hand om och tillagar sin skörd avslutar boken, som är lika självklar att ha med på skogsutflykten som en kaffetermos.
En praktisk och fältmässig svampbok som väl kompletterar den mer omfattande och fördjupade Svampar i skog och mark av samma författare från 2012
I Oss kattvänner emellan får läsaren följa Susannes och Suzannes katthistorier. Vi får även bekanta oss med bland andra Camilla Läckbergs och Elsie Johanssons kändiskatter och deras goda liv. Det bjuds också på härliga historier från kattvänner och eldsjälar runtom i Sverige, vackra bilder samt rolig kurrriosa såklart!
Mångfaldigt prisbelönta Lotte Möller har färdats längs smultronets revor i tid och rum och gjort en mängd märkliga upptäckter. Till exempel att bäret som i dag står för barndom och oskuld en gång i tiden symboliserade falskhet och förräderi. Och att det inte var tillrådligt att äta eftersom paddor kunde ha förgiftat det. Fast Linné åt ändå smultron, upp till två och en liter om dagen, utan att må illa. Tvärtom blev han tack vare dem av med sin svåra gikt. Smultron har också haft en erotisk innebörd. Plocka smultron under snön var en populär pantlek på 1800-talet som gick ut på att den som förlorat fick låta sig kyssas under ett utspänt lakan. Allt man kan vilja veta om smultron i trädgården, i formgivningen, i botaniken, i sylt, desserter och brännvin, i Amerika, i dikten, i måleriet och i Shakespeares Othello avhandlas i denna spännande och vackert illustrerade bok som också bjuder på författarens godaste smultrondesserter.
Lotte Möller är kulturjournalist och författare, känd för en stor trädgårdsintresserad läsekrets med nyskapande böcker som Trädgårdens natur, Maryhill en trädgård i Lund, Tre mästare tre trädgårdar samt inte minst Citron, den Augustnominerade boken om citronens historia och betydelse för europeisk kultur.
Sagt om Smultron "It will be a great addition to our library." Elaine Charwat, The Linnean Society of London "Lotte Möller återupprepar sitt vinnande koncept från sin bok om citroner och förmedlar kunskap om det lilla röda väldoftande smultronet så att man nästan kan känna smaken och doften." BTJ
SOPHIE COLLINS är skribent och redaktör och specialiserad på hundens beteende. Hon har tidigare utkommit med Hundägarens handbok (Känguru, 2013) och Varför gör min hund så? (Känguru, 2015).
"Format och layout är fint anpassade till bokens innehåll och gör den lättanvänd. [...] Litteraturförteckning finns men där saknas enligt min åsikt några av den senaste tidens svenska, viktiga verk. Trots dessa synpunkter försvarar boken mycket väl en framskjuten plats i hyllan bland alla hundböcker som kommit ut under de senaste åren."
- Vänder sig till såväl nybörjaren, amatören och växtjägaren som till lärare och studenter eller fackbotanister
- Omfattar över 1000 olika växter
- Detaljrika akvareller och texter
- Utbredningskartor
- Bestämningsnycklar
- De senaste och nu giltiga artnamnen
- Upplysningar om växternas variation, storlek, blomningstid, frekvens, ekologi, typiska växtplatser, viktiga kännetecken etc
- Behändigt fickformat
Bo Mossberg har arbetat med växtillustrationer under mer än 30 år. Illustrationerna i Den nya nordiska floran sysselsatte honom i mer än 15 år på heltid. Han har mottagit Rosénpriset för förtjänstfull vetenskaplig illustration 1992 och The Jill Smythies Award 1999 av Linnean Society i London för sin utsökta förmåga att illustrera växter. Bo Mossberg har även illustrerat bland annat Svampar i naturen och Vårfloran.
En gång var Tiveden tillflyktsort för fredlösa som flydde från rättvisan, och blev känt som stigmännens och hedningarnas utmarker. Idag flyr folk hit för att undkomma det moderna samhällets tempo.
Tivedens nationalpark är kärnan av medeltidens sägenomspunna tolvmilaskog. Här blev lite av urtiden kvar, i svindlande jättekast och skrovliga gammeltallar. Ingen lyckades riktigt tämja detta gråbergsrike som hela tiden vindlar uppåt och neråt, och aldrig bara är platt.
Historien om Tiveden handlar om rövare och skogsfinsk trolldom, men också om vad en gammelskog är och varför Tiveden är viktigt för den svenska lodjursstammen. Om hur nattskärran kan surra utan andningspauser i juninatten och om en av världens äldsta organismer på stenblocken. Om att fira sommarsolståndet med skvattramrökelse och om att paddla över en svart skogstjärn. Medan storlommen ro
»Det [finns] en hoppfull ton i boken, som pekar på många goda exempel av vad regeringar, miljöorganisationer och privatpersoner kan göra för att ta träden till hjälp för att rädda världen.«
Dagens Nyheter
Det senaste århundradet har varit ett slösande sekel. Om denna trend ska brytas måste vi återupprätta trädet. Att säga att det finns för lite träd är ett annat sätt att säga det finns för mycket växthusgaser. Jordens ökande temperatur är ett tecken på denna obalans: för mycket utsläpp av koldioxid, för få träd som kan absorbera detta. Kretsloppet lider av bristande jämvikt. Författaren Johan Tell hävdar att vi måste börja inse trädens betydelse för jordklotets välbefinnande. Träd kan inte bara balansera växthuseffekten utan även förhindra ökenspridning och eroderande jordar. Träd kan också värma våra hus, driva våra bilar, ge oss föda liksom kläder. Trä är inte bara ett byggmaterial utan kan lika gärna användas i high tech-sammanhang som till exempel värmeskyddande material på rymdfärjor. Faktum är att allt som går att göra av olja också går att producera av trä det är ju i grunden samma sak och jodå, plast också.
100 sätt att rädda världen, Johan Tells senaste bok, har blivit Sveriges kanske mest uppskattade miljöbok. Den har sålt i över 100 000 exemplar och blivit flerfaldigt prisbelönad.
Sagt om Träd kan rädda världen
»Träd är trolleri, menar författaren till denna inspirerande presentbok, som övertygande visar på skogens betydelse för en mer hållbar framtid.«
Aftonbladet
»[Johan Tell] tar oss med på en fantastisk resa i trädens värld och berättar om skogens betydelse för en mer hållbar framtid.«
Byggindustrin
»Boken var jättebra, man lär sig mycket av den, en bok som vi tipsar om!«
Lysekilsposten
»Vi vill gärna rekommendera boken.«
Vi i Vasastan
»Johan Tell vet hur man berättar en underhållande historia - utan att pruta på fakta.«
NTT såg & trä
»en kärleksförklaring till träd och skogar, med massor av kunskap utströdd i olika berättelser. Allt serverat med förunderligt vackra bilder.«
Kommunalarbetaren
Kyra Sundances är en internationellt känd hundtränare. Hon uppträder med hundar i stuntshower och har skrivit flera bästsäljande böcker. Kyras böcker har sålts i över en miljon exemplar och bygger på att träningen ska vara effektiv och rolig för såväl hund som människa.
Här kan man läsa om och se gråsälarna på Gotska Sandön, följa med in i Trollegaters grottor utanför Rimforsa, ta del av de rödlistade läderbaggarna som bara kan överleva i riktigt gamla ekar – sådana som man kan finna på Hallands väderö eller beskåda de ofantliga fågelsträcken på Falsterbonäset eller de nyfödda fjällrävsungarna på Stekenjokks fjällplatå. Till varje ort finns en faktaruta med uppgifter på hur man tar sig dit, särskilda arter eller djur man ska hålla ögonen på.
Oavsett vem du är, så välkomnar jag dig att följa med ut till de vita oändliga vidderna, storslagenheten, tystnaden, stormen, ensamheten, närheten samt de knotiga fjällbjörkarna.
Sveriges landskapsbild har skapats av is och rinnande vatten. Växt- och djurliv har anpassat sig därefter. Idag är det människan som står för den största förändringen av Sveriges vattendrag; vi har utnyttjat dem för att bygga upp den moderna välfärdsstaten med timmerflottning, kanalbyggen, dikningar, sjösänkningar och elektrifiering med hjälp av vattenkraft. Exploateringen blev en förutsättning för vårt välstånd, men den har också efterlämnat en miljöskuld. Idag står vi inför nya vattenutmaningar. Hur ska vi kunna garantera en säker tillgång till drickbart vatten fritt från rester av läkemedel och andra farliga ämnen? Hur värnar vi vattnets naturvärden och vad händer med vårt rinnande vatten när klimatet förändras? Boken beskriver - från norr till söder - det svenska rinnande vattnets betydelse för natur, kultur, historia, samhällsutveckling och människor. Utifrån sin yrkeserfarenhet och omfattande resor genom landet ger de tre upphovsmännen i text och bild sin syn på det flödande vattnets mångfald.
Sten Bergström är professor och teknologie doktor och har arbetat på SMHI under nästan hela sitt yrkesliv. Stens stora intresse är frågor kring klimatet, vattnet och klimatförändringarnas betydelse för samhällets planering. Han är medlem av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins avdelning för samhällsbyggnad. Tidigare böcker på Votum: Luleälven - möten i norr, Sveriges sjöar - en del av oss.
Mats Andréasson är ingenjör och har lång erfarenhet av vatten och miljöfrågor. Han har haft en ledande roll som teknikkonsult och som VD och expert inom vatten och miljöområdet. Tidigare böcker på Votum: Nordens längsta vattendrag, Den ljusnande framtid är vår, Luleälven - Möten i norr, Sveriges sjöar - en del av oss, Värt en omväg - Gömda oaser i och runt Göteborg.
Torbjörn Skogedal är universitetsutbildad inom bland annat biologi och natur- och kulturgeografi samt är sedan många år professionell fotograf på heltid med fokus på landskap, natur och kultur. Hans bilder finns spridda över hela världen. Han är författare och fotograf till boken Hornborgasjön - Lockelsens landskap som tidigare givits ut på Votum.
I dagens urbaniserade samhälle har människan allt mer avskärmat sig från naturen och dess djurliv. Man nöjer sig kanske med tevens naturprogram där mest fokus riktas på Afrikas, Asiens och Antarktis mer exotiska fauna och flora.
Den allmänna uppfattningen kan därför bli att man måste resa långt bort för att uppleva spännande djur. I värsta fall kan man tro att vi inte har någon natur eller något djurliv i Skandinavien/Norden som är värt att uppleva och bevara.
Många vet t.ex. att tigern är på väg att försvinna, men hur många vet varför en tidigare så vanligt förekommande art som staren har minskat drastiskt.