Måndag till Fredag 10.00 - 17.00
Lördag och söndag stängt
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Boken är kortfattad och många råd är enkla att följa. Följer du dessa råd kommer du att må bättre och känna dig yngre. Dessutom kan det leda till att du slipper ett antal sjukdomar och skjuter upp det biologiska åldrandet. Bertil är idag över 70 år – och mår toppen.
Bertil Marklund är läkare och professor vid Göteborgs universitet.
Numera kan vi träna på att bli mer accepterande inåt genom självmedkänsla, ett nytt begrepp som handlar om att vara vänliga mot oss själva istället för hårda och kritiska när vi gör misstag. Övningarna i självmedkänsla hjälper hjärnan att gå in i ett trygghetsläge som sätter igång kroppens system för samhörighet och tillit. Det sänker stressnivåerna som orsakas av självkritik. När vi hackar på oss själva aktiverar vi nämligen kamp-flyktsystemet som är till för att vi ska reagera på fara utifrån.
Vill du må bra? Tyck om dig. Och öva på det. Eller börja i alla fall med att stå ut med dina tillkortakommanden. Du behöver inte sträva efter att en gång för alla vara på topp, osårbar och evigt glad, utan bara vara tillfreds med det faktum att livet inte utrustar någon av oss med perfekt kropp eller kontrollerbara känslor eller oslagbara tankar. Det räcker med ett slags lågenergi-gillande. Strunta i att försöka älska dig själv, ha istället jag är väl bra som jag är-förhållande till dig själv. För mig var det en befrielse att få närma mig självacceptans med ord som medkänsla, tolerans, förståelse. Och värme!
Agneta Lagercrantz följer här upp sin succébok Självmedkänsla med texter och reflektioner på temat 70 skäl till självmedkänsla.
Budskapet handlar om att finna meningsfullhet genom att sakta in och skala av för att höra vad ditt hjärta säger och om att lära dig att vila i att du är älskad.
Bär med dig boken och läs den var och hur du vill. Se den som en ständig följeslagare som påminner dig om att du är älskad.
I häftet får läsaren en djupare förståelse för vad stress är, hur det påverkar kroppen och hur viktigt det är med återhämtning. Här finns också tips på hur man kan balansera de negativa tankarna som hjärnan automatiskt producerar. Och så får läsaren veta vad »ödlan i huvudet« är bra och dålig på!
Till detta häfte finns ledarhandledning.
Brinna, bli bränd, glöda igen är en berättelse med dikter och böner där Kerstin Hesslefors Persson vävt samman egna och andras erfarenheter av att inte orka längre. Bokens grundton är tillit och hopp och sedan den först gavs ut 2001 har den fått vara till hjälp för tusentals läsare.
Det är en bok både för dig som är farligt nära gränsen för vad du orkar med och dig som gått över den gränsen. Även du som anhörig och vän kan få ny insikt och hitta nycklar för att vara ett gott stöd. Det finns en väg igenom energiläckaget. Det går att hitta glöden igen. Regnbågen kan få tillbaka sina färger.
Detta är en reviderad nyutgåva med nytt förord och ny inledning
Övningarna är även bra att använda för den som inte sjunger men har problem med rösten, eller vill förebygga problem.
Som pastor i frikyrkan har jag mött råden att ”stå emot”, att ”binda depressionen”, att ”befalla sömnlösheten” lämna, att ”fasta bort förkastelsen”, men förfarande sett människan förbli lika illamående i själen. Självklart ber vi, men om situationen inte förändras kanske vi istället borde ställa frågan – hur står det till med din själ? Att ha tro på Gud innebär också att tro att Jesus skickar dig rätt hjälp eller till ett sammanhang eller terapeut så att din själ kan bli hel.
I denna helt omarbetade sjätte utgåva av boken varvas Lennart Nilssons bilder med nytagna reportagebilder och förlossningsbilder av Linda Forsell. Den medicinska texten är skriven av professor Lars Hamberger och för texten om mödravård och förlossning står barnmorska Gudrun Abascal.
I en serie tankeväckande reportage får du bland annat lära dig hur vi i framtiden ska kommunicera med utomjordiska civilisationer, var i Arktis vi ska hitta grödor i en klimatkollapsad eftervärld samt hur vi ska få kommande kulturer att undvika slutförvaret med uttjänt kärnbränsle. I den rikt illustrerade boken får du också följa med till det analoga arkivet över mänskligheten beläget i en övergiven saltgruva i Alperna, laboratoriet där forskare lyckats lagra William Shakespeares sonetter i artificiellt dna och det antikvariska mastodontarbetet med att bevara minnet av det gamla Kiruna.
Med den här boken vill Agneta Sjödin inspirera oss till att leva från hjärtat. I mötet med oss själva och i mötet med andra. Vi får ta del av Agnetas berättelser om fantastiska människor hon har stött på under sina resor världen över, och läsa om hur de har påverkat henne. Vi får också lära oss om hur vi kan gå utanför våra bekvämlighetszoner och våga bryta mönster samt hur vi uppnår balans i relation till andra människor. För den som vill ta hand om och bygga upp både kropp och själ finns även olika övningar som kan få oss att komma igång.
De vackra bilderna i boken från Agnetas resor i världen är tagna av Andreas Lundberg.
"Den här boken handlar främst om att inte ge upp, trots att livet ibland verkar vända en ryggen. Att ta ett steg till trots att man känner både smärta och oro för varje meter man haltar fram.
Tack Camilla för att du lyfter detta viktiga ämne och för din brutala ärlighet som är en direkt uppfyllnad av Jesu befallning om att vi ska älska vår nästa som vi älskar oss själva. Denna viktiga bok kommer att göra nytta!
- Sebastian Stakset
Artist, författare och evangelist
Bakom vackra fasader och leenden är många svenskar drabbade av psykisk ohälsa som panikångest, depression, stress, oro, sömnbesvär och utmattning. Och det är inte bara människor utanför kyrkans värld som drabbas. Hur är det att vara kristen och kämpa med psykisk ohälsa i en miljö där det kan finnas en förväntan att man ska leva ett glatt och problemfritt liv?
Camilla Olsson vet. Hon drabbades av ångestattacker som ung, nygift lärarstudent. Attackerna lamslog hennes liv och fick henne att både undvika ensamhet och att vistas bland folk. Den psykiska ohälsan präglade hennes tillvaro och hopplösheten var påtaglig.
Den här boken är till dig som mår dåligt, kanske riktigt dåligt. Så dåligt att du ibland kanske ofta tänkt att du inte orkar fortsätta leva. Att det vore lika bra att försvinna.
Vi tre som har skrivit den här boken har tillsammans både personlig erfarenhet av att själva ha levt många år med självmordstankar och självmordsförsök, men också professionell erfarenhet av att arbeta med att förebygga att människor tar sitt liv.
Handbok för livskämpar är den bok vi själva önskar hade funnits när vi mådde som värst. En lättillgänglig och handfast vägledning för dig som plågas av självmordstankar. I den har vi samlat några av de viktigaste erfarenheterna som vi har gjort genom åren. Vi delar bland annat med oss av handfasta tips och råd, strategier för hur man kan stå ut när man mår som sämst, vägledning i hur man kan förstå sig själv och sina tankar och hur man kan bära sig åt för att söka hjälp. Boken innehåller även många personliga berättelser samt ett kapitel om hur man kan stötta någon som tänker på att ta sitt liv.
Oavsett hur just din kamp ser ut kom ihåg att vi är många som kämpar tillsammans. Du är inte ensam. Det finns en framtid för dig också. Så släpp inte taget. Så länge du lever kan saker ändras till det bättre. Du är en riktig livskämpe!
Bokens treveckorsprogram följer dig från morgon till kväll med tips om kost, sömn, motion och recept med mycket örter och andra nyttigheter som håller hormonerna i jämvikt hela dagen.
Hanna Möllås är barnmorskan och sexologen som menar att vi behöver bli mer accepterande inför vår kropp och bli vän med oss själva: Våra kroppar är som de är – korta, långa, breda, smala. Det vi varit med om kan vi inte förändra, och det är okej att känna, men det är samtidigt viktigt att ta ansvar för sina känslor. Det vi kan påverka är berättelsen om oss själva – hur vi förhåller oss till kroppen, våra minnen och känslorna. Men hur går det till?
Hela mig är en guidebok för att bättre leva de liv vi fått – så som de är. Med kortfattade berättelser och vägledande exempel visar Hanna Möllås hur det är möjligt att våga omfamna sitt liv, adoptera sig själv med brister och tillkortakommanden, och samtidigt erkänna vårt beroendet av varandra.
Hanna Möllås, f 74, är leg barnmorska, sexolog och studerar till psykoterapeut med familjeinriktning vid Göteborgs universitet. Hon har även utbildning i relationsvåld, sexuellt trauma och bearbetning, internets påverkan på självbild och sexualitet samt barnets utveckling och behov.
Det här är en fackbok i berättelsens form. Anna har farit illa men trots det är det en hoppfull bok. Utbrändhet kan förebyggas när vi sänker stressen för personer med asperger.
I sitt förord skriver professor Christopher Gillberg: Jag är övertygad om att Zeipel och Alm här har åstadkommit ett genombrott i vår syn på bemötande och intervention vid Aspergers syndrom. Detta är en bok som borde läsas av alla som i sitt arbete – eller i övrigt i vardagen – kommer i kontakt med personer med Aspergers syndrom
En fråga väcks: Varför sliter vi ut oss, borde vi inte försöka leva annorlunda?
Åsa Axelsson berättar roligt, dråpligt och trotsigt om sitt tankeväckande ekonomiska experiment. Boken är också ett skarpt och provokativt inlägg i debatten om synen på arbete och hur samhället ska se ut.
Kanske är det dags att ställa ekorrhjulen på soptippen?
Många tycks göra sitt bästa för att skapa problem och sätta krokben för sig själva. Och ska man göra något bör man göra det grundligt här får de råd och tips så att det blir ordentligt gjort. Eller så kan den här boken användas för att förändra sitt liv till det bättre. Det är bara att välja.
Drastiskt och personligt skriver Stefan Einhorn om den svåra konsten att leva. I sin nya bok sammanför han två olika perspektiv. Avsnitten om att fördärva sitt liv grundar sig på iakttagelser och egna erfarenheter och varvas med texter som ger förslag på hur en förändring istället skulle kunna ske för människan har en fantastisk förmåga att även se det ljusa i tillvaron och en vilja att kämpa för att nå dit. Det finns en väg ut ur de självpåtagna svårigheterna, om man nu vill bli nöjd med livet.
Konsten att fördärva sitt liv eller inte tar upp frågan om vi kan förändra oss och i så fall hur vi kan bära oss åt.
Sagt om boken: "Bokens omvända grepp gör våra idiotiska beteenden tydliga. Effekten blir humoristisk, även om budskapet är allvarligt." TT Nyhetsbyrån
Stress-smart är en kurs i stresshantering för tonåringar och unga vuxna, uppdelad på sex träffar. Den här boken innehåller övningar, samtalsfrågor och faktaunderlag för ledaren.
Kursen har ett hälsofrämjande perspektiv med fokus på vilka friskfaktorer deltagarna har själva och i sin omgivning.
Som komplement till handledningen finns deltagarhäftet Bli stress-smart, som fungerar som en sammanfattning av kursen.
Våren 2000 besökte naturvetaren och journalisten Stefan Klein hjärnforskaren Ramachandran i Kalifornien. De samtalade om människans bristande kunskap om sig själv. Plötsligt utbrast Ramachandran på sin sjungande engelska med indisk accent: "And we don't even know what happiness is." Det blev startskottet för Kleins projekt. Han måste få veta. Det han fann överraskade honom. Vi har idag ganska stor kunskap om vad lycka är, men ingen har sammanfogat dessa rön och beskrivit dem på ett sätt som gör att alla kan förstå och tillämpa dem.
Kanske låter det konstigt att man vetenskapligt skulle kunna utforska lyckan. Däremot är vi vana vid att människor studerar lyckans motsats. Kliniska psykologer har sedan gammalt ägnat sig åt känslor av olust. Det är först under senare år som en förändring har skett: Hjärnforskare har börjat intressera sig också för de positiva känslorna. På mycket kort tid har de gjort imponerande framsteg. Två nyare rön har varit avgörande. Det ena gäller de delar av hjärnan som ger upphov till välbefinnande. I våra hjärnor finns det egna kopplingar för glädje, lust och eufori – vi har ett lyckosystem. På samma sätt som vi föds med förmågan att tala, är vi också programmerade att uppleva positiva känslor. Det andra rönet är att även en vuxen människas hjärna fortsätter att förändras. Varje gång vi lär oss något förändras hjärnan. Det innebär att vi kan öva upp vår naturliga fallenhet för positiva känslor på samma sätt som vi lär oss ett främmande språk.
Lyckoformelntar läsaren med på en forskningsresa till de positiva känslorna. Den innehåller många tips på hur man kan tillämpa neurovetenskapens senaste rön för att leva ett lyckligare liv. Men det är ändå ingen handbok i vanlig bemärkelse. Den vill teckna en bakgrund, inte komma med några patentlösningar. Likt en resehandbok försöker den förmedla de nödvändiga kunskaperna. Frågan är hur individen, men också samhället, kan tillägna sig en lyckokultur. I ljuset av neurovetenskapen råder det idag inte längre något tvivel om att man kan lära sig att vara lycklig.
Lyckoformelnhar länge legat på de tyska topplistorna och har översatts till mer än 20 språk.
Översättning Mia Engvén
Stefan Klein (f. 1965) är journalist och författare. Studerade fysik och filosofi och skrev sin avhandling i biofysik. Han var verksam som vetenskapsredaktör på Der Spiegel 1996–1999 och på tidskriften Geo 1999–2000. Belönades med Georg von Holtzbrincks pris för vetenskapsjournalistik 1998.
Jag blev tvungen att bestämma mig för att kämpa emot. Jag var inte redo att lämna jorden än och en dragkamp mellan liv och död inleddes. I egen kraft försökte jag dra mig själv tillbaka samtidigt som Alex kämpade för att skaka liv i mig …
Elsa Lundin var utbytesstudent på high school i det soliga Kalifornien när hon helt oväntat drabbades av ett hjärtstopp. Då var det ingen som visste att det bara var början. Totalt har hon överlevt 40 hjärtstopp. Det här är hennes berättelse om hur hon besökte mörkret för att sedan komma tillbaka till livet. Berättelsen om hur Gud bar och bevarade henne genom allt.
Elsa Lundin är en svensk designer och silversmed med ett särskilt hjärta för vardagssmycken. Hon startade BY ELSA 2014 för att inspirera människor med sin personliga berättelse och design.
Harvardpsykologen och TED-stjärnan Amy Cuddy avslöjar hur man tar fram sitt modigaste jag för att öka sitt självförtroende, inspirera andra och prestera på topp.
Känner du igen känslan av att lämna en tuff utmaning och direkt önskat att du kunde få göra om den? Kanske efter en jobbintervju, en presentation eller en utmanande diskussion? Precis när man som bäst behöver vara genuin och självsäker känner man sig falsk och osäker.
Allt för ofta närmar vi oss våra livs största utmaningar med rädsla, utför dem med oro och lämnar dem med ånger. Men genom att ta fram vår egen inre styrka kan vi istället skapa närvaro, så att vi slutar att oroa oss över vilket intryck vi gör på andra och istället fokuserar på vilket intryck vi gör på oss själva.
Amy Cuddys revolutionerande bok avslöjar hur du med enkla knep kan möta dagen lite mer självsäker än tidigare. Hon presenterar fascinerande forskning bakom kroppsspråkets påverkan på människor. Något så enkelt som att ställa oss i en självsäker pose - trots att självsäkra är det sista vi känner oss - kan förändra både vår uppfattning om oss själva och vilket intryck vi gör på andra.
Varje läsare kommer att lära sig hur man tar sig an sina största utmaningar med självförtroende istället för skräck, och lämna med tillfredsställelse istället för ånger.
"Amy Cuddy gör världen till en modigare plats. Genom att väva samman vetenskap, praktiska exempel och livsberättelser, visar Cuddy hur man genom att ta sitt modigaste och mest autentiska jag in i utmanande situationer inspirerar andra att göra detsamma. Den här boken är banbrytande!" Brené Brown, författare till Resa sig stark
Amy Cuddy är känd runt världen för sitt 2012 TED Talk om kroppsspråk, som är det näst mest sedda i TEDs historia. Hon är professor vid Harvard Business School och psykolog. Cuddy har bland annat fokuserat på hur icke-verbala beteenden och oöverlagda omdömen påverkar människor. Hennes forskning har uppmärksammats i flera framstående tidningar som New York Times, Wall Stret Journal, The Economist med flera.
Ett stort glas vin till den fina köttbiten en vanlig vardagskväll är en uppskattad guldkant i livet för många av oss. Maggan Hägglund ville också njuta, ville unna sig, få fler guldkanter på tillvaron. Hon tillhörde Den Nya Vin-generationen.
Här skriver hon praktiskt, positivt och insiktsfullt om vilken stor betydelse ett glas mindre kan få för ökad livskvalitet och välmående. För ett av de effektivaste sätten att må så bra man kan är just att hålla alkoholkonsumtionen på en lagom nivå och som hon skriver, på köpet "få mer energi, bättre hy, kanske bli av med både sömnproblem och depression och minska risken för cancer, benskörhet och annat elände".
Maggan Hägglund är frilansjournalist och har varit chefredaktör för tidningen Tara. Libris har tidigare gett ut hennes böcker Det kommer att gå över, Maggans lilla starksköra och Drunkna inte i dina känslor, som hon skrivit tillsamman med Doris Dahlin.
Ett stort glas vin till den fina köttbiten, också mitt i vardagen, är en uppskattad guldkant i livet för många av oss.
Maggan Hägglund ville också njuta, ville unna sig, få fler guldkanter på tillvaron. Hon tillhörde Den Nya Vin-generationen.
Men sakta gled hon över från att vara en njutningsdrickare till att få problem. Tills den morgon hon nådde vägs ände. Nu fick det vara nog. Till sin förvåning upptäckte hon att det inte alls var svårt att sluta .
Maggan Hägglund har skrivit en praktisk, positiv och insiktsfull bok, både för den som har problem med sitt drickande och för den som fortfarande njuter, men skulle vilja öka sin livskvalitet och sitt välmående. För ett av de effektivaste sätten att må så bra man kan är just att hålla alkoholkonsumtionen på en lagom nivå - och som hon skriver, på köpet få mer energi, bättre hy, kanske bli av med både sömnproblem och depression och minska risken för cancer, benskörhet och annat elände.
Och, visar Maggan, det finns många andra sätt att njuta än genom ett stort glas rödvin.
Maggan Hägglund är frilansjournalist och har varit chefredaktör för tidningen Tara där hon fortfarande skriver krönikor. Libris har tidigare gett ut hennes bok Maggans lilla starksköra och Drunkna inte i dina känslor, som hon skrivit tillsammans med Doris Dalin.
»Här får du en helt unik manual från en som tappat fotfästet, tittat för djupt i glaset men som rest sig långt innan knockout . Denna bok rekommenderar jag alla, särskilt kvinnor 50+. Det är en hoppfull bok.«
ur förord av Amelia Adamo
I Tankens kraft utforskar vetenskapsjournalisten Jo Marchant psykets påverkan på vårt fysiska hälsotillstånd för att ta reda på vad som får så många människor att faktiskt må bättre. Hon diskuterar de senaste rönen, träffar forskare och patienter och tar oss med på en världsomspännande resa bland placebooperationer, mediciner, meditation och banbrytande forskning. Effektivt visar hon hur det som ofta avfärdas som befängda idéer, lurendrejeri och new age-flum, faktiskt går att vetenskapligt bevisa
Cajsa Tengblad har skrivit den bok hon själv saknat, en bok som inte handlar så mycket om hur vi ska bemöta våra barn, utan mer om hur vi som förälder, oavsett livssituation, ska ta vårt liv på allvar, leva för att må bra och få ett gott liv och på så sätt vara positiva förebilder för våra barn.
- Jag skriver om det jag själv behöver läsa. Inte för att jag är färdig eller perfekt, utan för att jag vill dela med mig av mina erfarenheter och mina livsstrategier och för att jag tror att vi tillsammans kan underlätta livet för varandra som föräldrar.
Tillsammans hjälper vi varandra att få syn på oss själva. - Min önskan är att du som läser denna bok ska få känna att du är viktig och att du har något att komma med. Jag vill att du ska förstå att du är en av de viktigaste personerna i världen för ditt barn och att du kan ge dem något som ingen annan kan ge dem.