Måndag till Fredag 10.00 - 17.00
Lördag och söndag stängt
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Gösta Hagelins Alla tiders Rom har under nära fyrtio års tid varit en »bibel« för svenska Romresenärer. Med sin rikedom på information och sitt personliga tilltal har den gjort många Rombesök till en engagerande upplevelse.
Tidens gång har nu fordrat en genomgripande uppdatering, men vi har velat behålla författarens personliga stil så att också nutida läsare kan känna glädjen av hans underhållande sällskap och får uppleva hans aldrig sviktande entusiasm när han visar oss runt i Roms labyrinter.
Ett gränsland av hav och sten, fisk, båtar, människor och kultur. Yngsta provinsen i Sverige. Med en dramatisk historia från vikingatid till idag.
BOHUSKUSTEN förr och nu är den första stora boken på fyrtio år som ger en bred skildring av denna makalösa kustremsa.
Stefan Edman är på sitt allra bästa berättarhumör och serverar mängder av nyttiga, spännande och roliga kunskaper på ett lättsamt och poetiskt språk. Jan Töves mästerliga fotokonst skildrar Bohuskusten från perspektiv och vinklar du aldrig tidigare upplevt storm och stiltje, sol och snö; människorna, kulturen, naturen.
BOHUSKUSTEN förr och nu är självklar för alla som redan älskar denna kust och alla som är nyfikna på att komma hit. En bok för bohuslänningar och besökare, för bryggan, badstranden, båten. Och läslampan! En suverän gåva till vänner och medarbetare.
BOHUSKUSTEN förr och nu har alla förutsättningar att bli en modern klassiker.
Stefan Edman (f. 1946) är biolog, föreläsare och författare till drygt 45 böcker, bl a Jordens sång, Planeten Havet, Bondens landskap, Förundran, Västkust och Solvarv; han har även medverkat i antologier om bl a Astrid Lindgren och Elin Wägner, samt varit redaktör för boken Småland en kärleksförklaring (Votum).
På Votum & Gullers Förlag har han gett ut Erik och Sigvard, Kosterhavet, Havsblänk, och tillsammans med Jan Töve Matsmart (prisad av Måltidsakademin) och Röster från skogen.
För sina insatser har han bl.a. mottagit Harry Martinsons jubileumspris och kungens silvermedalj.
Jan Töve (f. 1958) fotograf och skribent med fokus på natur, människa och samhälle, vilket kommer till uttryck i böckerna Riverside/Viskan (2007) Silent Landscape (2012) och Faraway Nearby (2017).
Genom åren har han erhållit åtskilliga priser och stipendier samt ställt ut på ett flertal platser både i Sverige och utomlands, senast i samlingsutställning-en 11 fotografer på Abecita Konstmuseum i Borås och Contemporary landscapes på Oceanside Museum of Modern Art i San Diego. Jan Töve representeras av The Photogallery, Halmstad
Fakta om Sofia, Plovdiv, Pamporovo, Veliko Tarnovo, Svarta havet och mycket mycket mer. En gång var Bulgarien det mäktigaste landet i Europa, så är det inte längre, men det är ett av de mest fascinerande. I Bulgarien möts öst och väst och historien är onekligen intressant. Berlitz klassiska reseguide är fullmatad med information om allt som står resenären till buds. Den är lätt att läsa – och lätt att använda.
Här får du en historisk översikt och vägledning till alla viktiga sevärdheter. Du får tips om kultur- och sportevenemang, festivaler, nöjen och shopping, liksom förslag på spännande rundresor och utflykter. Här hittar du också information om hur transportmedlen fungerar, var turistbyråerna ligger, vad du gör i en nödsituation eller vid sjukdom. Aktuella tips på hotell och restauranger, liksom detaljerade kartor finns också i boken.
Allt i färg och praktiskt fickformat. Guiden hjälper dig att få ut det mesta av din resa till Bulgarien.
Naturfotografen Mikael Svensson och författaren Anders Ejdervik har vandrat i området under alla årstider. De har besökt platser både nära väg och långt in i skog och mark.
Den här boken bygger på deras upplevelser. De tar dig med på sina turer. De har gjort besök i isig vinter, spirande vår och ljuvlig försommar. De har vandrat i den fagra sommaren och genom storslagen höst till ännu en vinter.
De har besökt golfbanor, vattenverk och polisens rytteri. De har beundrat utsikten från telemasten. De har hälsat på hos sportfiskarna, paddlarna och roddarna, människor som alla delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter från vildmarken mitt i staden.
Mikael Svensson är frilansfotograf, bosatt i Mölndal. På jakt efter det perfekta ljuset bär han runt på sin kamerautrustning. Han har tidigare bland annat givit ut fotoböcker om Mölndalsån, Dalälven och Nordens längsta vattendrag. Han är medlem i föreningen Naturfotograferna/N.
Anders Ejdervik är bosatt i Grövelsjön och Göteborg och har bland annat skrivit böcker om Grövelsjön. Han är pensionerad NO-lärare som undervisat både små och stora. Han har också varit projektledare på en eftergymnasial utbildning för naturguider.
Parlören hjälper dig att hitta rätt ord eller uttryck vid rätt tillfälle. Här finns mer än 1 200 fraser, med lätta uttalsanvisningar. Du finner snabbt det du behöver tack vare en enkel färgnyckel mer rubriker som "på restaurang", "bank", "post", "telefon", "shopping", "läkare" med flera. Här hittar du också praktiska resetips.
Författare och fotografer är Erika Enequist och Lena Hedman som båda bor i Jämtlandsfjällen. De har sedan mitten av 1990-talet skrivit om och fotograferat friluftslivet i magasinen Utemagasinet, Turist och Friluftsliv.
Göta kanal är den blå vattenvägen som har något att erbjuda alla. Hit söker sig också en mängd besökare varje sommar för att njuta av kanalen och hennes natursköna omgivning, med båt, kanot eller kanske cyklandes längs med dess vatten. Här finns också en mängd intressanta rastplatser längs vägen att stanna till vid - och många lockande matställen att botanisera bland.
I denna bok finns berättelsen om kanalens spännande historia tillsammans med en rik flora av råd och tips på vad man kan se och få uppleva under en resa längs den blå vattenvägen genom Sverige.
Willy Svahn är född 1950. Han har tidigare gett ut boken Kinda kanal, vattenväg och insjövågor, samt böcker om folkrörelseforskning, lokalhistoria och svensk väckelserörelse.
Brita Nordholm är född 1960. Är utbildad på Nordens fotoskola Biskops-Arnö, som pressfotograf. Arbetar idag som frilansfotograf och ställde ut på Liljevalchs Vårsalong 2019. Tidigare utgivning på Votum & Gullers Förlag: Nästa år tar vi guld morsan, tillsammans med dramatikern Magnus Nilsson, samt boken Kinda kanal.
Här får du en historisk översikt och vägledning till alla viktiga sevärdheter. Du får tips om kultur- och sportevenemang, festivaler, nöjen och shopping, liksom förslag på spännande rundresor och utflykter. Här hittar du också information om hur transportmedlen fungerar, var turistbyråerna ligger, vad du gör i en nödsituation eller vid sjukdom. Aktuella tips på hotell och restauranger, liksom detaljerade kartor finns också i boken.
Allt i färg och praktiskt fickformat. Guiden hjälper dig att få ut det mesta av din resa till Island.
I boken möter vi människor och livsöden kopplade till en liten skärgårdsö i Bohuslän, Gullholmen. Idag finns knappt 100 åretruntboende jämfört med över 1 000 vid förra sekelskiftet. Hur kan ett liv i Sverige idag se ut bortom allfarvägarna och det vanliga villakvarteret? Vem väljer att bo här? Hur vanlig eller ovanlig kan man vara?
Tankeväckande berättelser vävs samman med den både storslagna och finstämda naturen. Fotografierna speglar miljöerna och skapar rymd och närvaro och visar olika sidor av kärleken till en ö. Kärleken till naturen. Kärleken till en hembygd. Och vägarna dit.
Hans Flyman
Ursprungligen från Kungsbacka, nu boende i Skåre utanför Karlstad. Huvudsakligen naturfotograf, medlem i fotoklubben Naturfotograferna i Arvika. Utställningar i bl.a. Galleri Hamnen 102 på Gullholmen, Karlstad Naturum och Galleri 39 i Arvika. Fotograf i jubileumsboken Grava kyrka och medförfattare/redaktör till Handbok preventiv medicin och miljöskydd: Försvarsmakten 2004. Hans arbetar till vardags på MSB i Karlstad, men driver även en firma med inriktning på fotografering, bildvisningar och föredrag. Emmalena är uppvuxen i det lilla samhället Överlida, men har tillbringat många somrar i släkthuset på ön Gullholmen i Bohuslän. Till yrket är Emmalena specialist i radiologi och arbetar som överläkare på Centrallasaret i Växjö. Detta är hennes debut som författare.
De flesta av oss känner redan till att Kebnekaise är Sveriges högsta berg och det känns lugnt och tryggt att det också otvivelaktigt kommer att vara så i all överskådlig framtid. Men vad kanske inte alla vet är att Kebnekaise-massivet består av två toppar, Sydtoppen och Nordtoppen. Den vackra Sydtoppen med sin snöbeklädda toppglaciär och Nordtoppen som stadigt står vid hennes sida sju hundra meter bort med fast berg ända upp till toppen. Med rådande klimatförändringar råder numera inga tvivel om att Sydtoppen, som varit vårt högsta berg längre än vi känt till det, kommer att lämna över epitetet till Nordtoppen. Detta sker rent höjdmässigt först under några sommarperioder per år då avsmältningen är som störst på Sydtoppen, till att Nordtoppen helt tar över som Sveriges nya tak. Men vad vet vi egentligen om Nordtoppen och vad innebär skiftet? Den här boken handlar om vårt fantastiskt vackra och magiska Kebnekaise, med extra stor tyngdpunkt på just Nordtoppen.
Glaciärerna kan vara mäktiga, råa och skrämmande. De trivs där vi människor fryser och drar upp kapuschongen. De växer där glaciärforskare pulsar och kämpar med sina instrument i snöyra och motvind. Men de lockar också sina besökare med sin skönhet.
I den här boken följer författarna de tidiga forskarna i spåren. De berättar historierna om dessa pionjärer och deras drivkrafter. Och de presenterar huvudobjekten för forskarnas intressen: Tarfalas glaciärer som de ser ut idag; för hundra år sedan och i en framtid när vårt nya klimat drabbat dem med all kraft.
Mätningar, foton och beskrivningar, som kostat mycket möda och umbäranden att ta fram, har idag ovärderligt värde för den moderna forskningen och ger oss möjlighet att förstå vad som sker. Sedan slutet av 1800-talet har glaciärernas gåtor kring forntida väder och klimat dragit både turister och forskare till Kebnekaises mest alpina fjälldal: Tarfaladalen.
Per Holmlund är professor i glaciologi vid Stockholms universitet och var föreståndare för Tarfalastationen 1996-2004 och har även bedrivit forskning i Arktis och Antarktis. Han har tidigare skrivit flera böcker om glaciologi, glaciärer och polarfotografi. På Votum Förlag Glaciärer - gnistrande smycken som ännu pryder våra svenska fjäll. Anna Schytt är geovetare, vetenskapsjournalist och hedersdoktor. Hon har tillbringat många somrar i Tarfala eftersom hennes pappa Valter Schytt grundade forskningsstationen där. Hon har skrivit boken Med känsla för is, och är chef för SVT Vetenskap
Under århundraden har de fungerat som arenor för politiska, sociala och litterära dramer. Vare sig det rört sig om platser för arbete, livfulla diskussioner eller till och med handgemäng har de fyllt en viktig uppgift som mötesplats för flanörer, resande och kulturcelebriteter. Hur viktiga de varit för samhällsutvecklingen har de flesta troligen inte en aning om, kaféerna var nyhetscentra, här slog tidens puls. Kafélivet är idag på uppgång och de gyllene, mest omsusade ställena de som vägrat ta ner skylten och som bär på minnen från fornstora dar har än en gång hamnat i hetluften. Åtskilliga av de klassiska kaféerna finns fortfarande kvar i originalskick i städer som Paris och Wien. Andra har nyöppnats och restaurerats, kaféer renoveras och fiffas upp som aldrig förr, inte minst i de forna östländerna. Med avstamp i Köpenhamn och slutdestination Warszawa via stopp som Oslo, Berlin, Venedig och Istanbul besöker Ingrid Sommar ett 50-tal kulturhistoriskt intressanta kaféer i 16 städer och berättar den ofta fängslande historien om vart och ett av dem. Bland annat berömda Café Central i Wien som i sin glans dagar prenumererade på mer än 250 tidningar och Caffè Pedrocchi i Padova, franske författaren Stendhals favorit. I London hittar hon en udda variant av espressokultur, möjligen den brittiska popvågens vagga.
Kloster --vistelser i stilla rum ger en inblick i det dagliga klosterlivet, skildrar historien bakom varje kloster och berättar om de sedvänjor man tillämpar. Vissa av dem är bara öppna för kvinnor, andra bara för män och en del har önskemål om tystnad. Variationen är stor: På Österlen finns ett modernt kloster i betong och ett annat i ett före detta hönshus. Söder om Rom finns ett kloster med egen strand och i medeltidsstaden Assisi finns ett av Birgittasystrarnas många gästhem med stor trädgård och takterrass. Vitt skilda miljöer men med en sak gemensamt: Alla erbjuder besökaren möjlighet till en avkopplande vistelse i stilla, vilsamma rum.
Vänerstrand eller tjäderskog? Tystnad eller fågelsång? Blommande orkidéer eller martallar och lavklädda hällmarker? Långvandring eller bara en stund på utsiktsberget? Dalslands egenart ligger i att allt detta och mycket mer finns sida vid sida, och därtill inom gränserna för ett av Sveriges minsta landskap. Det är aldrig långt till någonting helt annorlunda i Dalslands natur. Valet är ditt, och det bästa är att du inte kan välja fel. Det handlar bara om att samla på ögonblick. Ditt Dalsland finns därute.
I Natur i Dalsland delar journalisten Roger Olsson och fotograferna Lars Eric Fjellman och Kent-Åke Gustavsson med sig av strövtåg i sina hemmamarker
I boken reser vi först till de brittiska öarna för att sedan ta oss till Norden, men här väljer man väg efter lust och har hela 80 spännande författare som väntar. Följ med på en underhållande spaning i ord och bild från fåtöljen inspirationen kan ta dig på oväntade utflykter
Du får tips om kultur- och sportevenemang, festivaler, nöjen och shopping, liksom förslag på spännande utflykter. Här hittar du också information om hur transportmedlen fungerar, var turistbyråerna ligger, vad du gör i en nödsituation eller vid sjukdom. Aktuella tips på hotell och restauranger, liksom detaljerade kartor finns också i boken. Allt i färg och praktiskt fickformat. Guiden hjälper dig att få ut det mesta av ditt besök i Paris.
En thai förstår vad du säger. Innehåller även svensk-engelsk-thai medicinsk ordlista och en grammatisk del. Exempelfraser och olika ämnesområden som matvaror, hälsovård mm
Vem som helst kan övernatta i Sveriges fantastiska natur. Runt om i Sverige står öppna stugor, där vem som helst kan rulla ut sovsäcken. Det kan vara gamla flottarkojor eller nybyggda timrade stugor. Den gemensamma nämnaren är att alla är gratis och inte kan bokas i förväg.
Stugorna ger alla som vill en chans att komma nära naturen, utan att punga ut med tusenlappar på utrustning eller boende. Ofta räcker det med en regnjacka, en lokalbussbiljett, en sovsäck och en matlåda för att få tillgång till en mysig, vedeldad stuga långt från stadens stress.
Boken är en guidebok i reportageform, som med text och bild inspirerar läsaren till en klimatsmart och billig turism. Alla ska kunna uppleva vad de läser om, oavsett inkomst. Ofta går det att ta sig till stugorna med buss kombinerat med en kortare promenad eller ett par timmars vandring, i andra fall krävs bil. Alla stugor är olika. De förvaltas av länsstyrelser, kommuner eller hembygdsföreningar.
Moa Karlberg och Kjell Vowles har kartlagt Sveriges öppna övernattningsstugor. Detta är första gången de sammanställs i en och samma bok. Förutom de längre reportagen guidas vi till över 200 stugor med grundläggande fakta om var de ligger och hur du tar dig dit.
Kjell Vowles (född 1982) är frilansjournalist och skribent. Han är redaktör för Klimatmagasinet Effekt och har skrivit för tidningar som Filter, Fokus, DN kultur, Upsala Nya Tidning och Re:public. Han har också jobbat som reporter på Dagens Samhälle och Arbetarbladet och som redaktör på ETC.
Han tycker att den största personliga uppoffringen han själv har gjort med tanke på klimatkrisen är att sluta flyga, trots att han älskar att resa. Därför brukar han tillbringa flera veckor i tält eller andra enkla boningar runt om i Sverige varje år. Genom boken Stuglandet vill han uppmuntra till ett klimatvänligt resande som för människor samman i stugor där de träffas under samma premisser, oavsett ekonomiska villkor.
Moa Karlberg (född 1984) är frilansfotograf med kunder som The New York Times, Die Zeit, Tidningen Vi och Vagabond, samt ett flertal andra magasin, förlag och organisationer. Hon var tidigare bildredaktör för det dokumentära magasinet Re:public. Förutom dagliga uppdrag ägnar hon sig åt personliga fotoprojekt. Klimat och miljö är ämnen hon vill jobba mer med, gärna i kombination med sitt eget friluftsintresse. Det hon är bäst på är att dokumentera människors samspel i olika situationer. För detta har hon vunnit ett flertal priser, bland annat i den prestigefyllda tävlingen Årets bild
I Sveriges sjöar - en del av oss tas vi med på en resa genom Sverige, där samhällen, städer, byar och natur besöks, med sjöarna som utgångspunkt. Överallt är sjöarnas närvaro märkbar, där vattnet påverkar livet för både människa och djur.
Författarna har båda arbetat med vattenfrågor under hela sitt yrkesliv och har de senaste åren varit speciellt engagerade i klimatfrågan och dess konsekvenser för samhällsbyggandet. I boken skildras ett urval av våra fantastiska sjöar, de tio största och andra intressanta. Närmare 250 sjöar omnämns och ett 50-tal beskrivs mer ingående. Författarna har samverkat med lokalt förankrade naturfotografer och boken är rikt illustrerad med fotografernas egna bilder.
Mats Andréasson är ingenjör och har lång erfarenhet av vatten och miljöfrågor. Han har haft en ledande roll som teknikkonsult och som VD och expert inom vatten och miljöområdet. Naturens rikedom att skapa andrum har alltid lockat oavsett om det gäller att färdas på den grönländska havsisen eller i det fantastiska svenska landskapet. Sjöarnas mångfald har varit en stor inspirationskälla under arbetet med denna bok. Tidigare böcker på Votum: Nordens längsta vattendrag, Den ljusnande framtid är vår och Luleälven - möten i norr.
Sten Bergström är professor och nybliven pensionär. Han är teknologie doktor och har arbetat på SMHI under nästan hela sitt yrkesliv. Stens stora intresse är frågor kring klimatet, vattnet och klimatförändringarnas betydelse för samhällets planering. Han är medlem av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins avdelning för samhällsbyggnad. Sten Bergström var SMHI:s forskningschef under perioden 1992-2005. Tidigare på Votum: Luleälven - möten i norr.
Fakta om Tunis, Karthago, Hammamat, Kairouan, Munastir, Qafsa, Sousse, El-Djem, Jarba och mycket mycket mer, liksom om minnesmärken, arkitektur och konst. Och om konsthantverk, keramik och mattor, om öknen och om stränderna. Berlitz klassiska reseguide är fullmatad med information om det fascinerande landet där det finns så mycket att se och göra. Boken är lätt att läsa – och lätt att använda.
Här får du en historisk översikt och vägledning till alla viktiga sevärdheter. Du får tips om kultur- och sportevenemang, festivaler, nöjen, bad och shopping, liksom förslag på spännande utflykter. Här hittar du också information om hur transportmedlen fungerar, var turistbyråerna ligger, vad du gör i en nödsituation eller vid sjukdom. Aktuella tips på hotell och restauranger, liksom detaljerade kartor finns också i boken.
Allt i färg och praktiskt fickformat. Guiden hjälper dig att få ut det mesta av din resa till det omväxlande Tunisien.
Här kan man läsa om och se gråsälarna på Gotska Sandön, följa med in i Trollegaters grottor utanför Rimforsa, ta del av de rödlistade läderbaggarna som bara kan överleva i riktigt gamla ekar – sådana som man kan finna på Hallands väderö eller beskåda de ofantliga fågelsträcken på Falsterbonäset eller de nyfödda fjällrävsungarna på Stekenjokks fjällplatå. Till varje ort finns en faktaruta med uppgifter på hur man tar sig dit, särskilda arter eller djur man ska hålla ögonen på.
Två kartböcker i en och samma volym!
En ny, aktuell och detaljerad vägkarta över Sverige och Europa. Lätt att använda, ryms i handskfacket. Precis den karta som behövs när man vill se sig omkring och upptäcka Europa.
Hitta rätt i vårt vackra land! Spiralbunden vägkarta i praktiskt handskfacksformat hjälper dig hitta rätt i Sverige. Med detaljerade kartor, avståndstabeller, restid mellan våra stora städer, tätortskartor och ortnamnsregister.