Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Här finns rätter för både vardag och fest – sallader, smårätter, soppor, gratänger, biffar, grytor, röror, desserter och bakverk – alla med uppgifter om tillagningstid och med smarta tillagningstips. Rispappersrullar med myntavinägrett, Toast au chèvre chaud med italiensk linssallad, Wok med persikor och cashew, Exotisk bönsalsa och Chokladsmulpaj är exempel som frestar.
I bönguiden får man bl a veta hur de olika bönorna ser ur, säsong, förvaring, koktider och näringsämnen.
Intresset för de urgamla – och helt moderna – bönorna ökar alltmer. Inte nog med att de innehåller otroligt mycket nyttigt, de anses också förebygga hjärt- och kärlsjukdomar!
Särskilt intressant för nyblivna veganer och vegetarianer som är osäkra på om de får i sig tillräckligt med näring, vegetarianer, veganer och blandkostare som också äter vegetariskt ibland.
Pia Hall är journalist och har bl a arbetat på tidskrifterna Chili och Gourmet. Här svarar hon för faktadelarna. Hon har tidigare skrivit boken Vego paradiso – en smak av det veganska köket.
Författarna tilldelades 2001 Gourmand World Cookbok Award i kategorierna Speciallitteratur kring måltiden på svenska och Bästa vegetariska kokboken på svenska.
Lena Koller (foto) har bl a fotograferat för IKEA i Sverige och Tyskland, Day i Danmark, MånadsJournalen och kokboken Dykarbaren.
Bonniers Kokbok speglar våra förändrade matvanor, vi hämtar inspiration från världens alla hörn. Men våra svenska mattraditioner ges också stort utrymme, varsamt anpassade till dagens krav.
Bonniers Kokbok går från det grundläggande konsten att koka ägg via den snabblagade vardagsmaten till de påkostade festmåltiderna för helger och högtidsdagar. Grönsaker, bakat av alla slag, asiatisk mat och läckra efterrätter ges extra stort utrymme, liksom hur olika råvaror ser ut och hur de används.
Här finns avsnitt med rolig och matnyttig läsning om mat och vin, om karakteristiska kryddningar och smaksättningar i exotiska länders kök, om fester och dukningar.
Den tidlösa utformningen tillsammans med de många inspirerande, ljust hållna fotografierna ger boken ett nordiskt blont utseende.
Bonniers Kokbok är lika oumbärlig i köket som stekpannan och kastrullen och ger matglädje i många år framöver.
Utsedd till Årets bästa kokbok 2003 av Måltidsakademin!
Motivering: En elegant och funktionell kokbok som pedagogiskt lotsar användaren genom såväl traditionellt svenskt kök som asiatiskt. Ett vackert tidsdokument som sprider glädjefylld, kulinarisk lust.
Intresset för whisky, och då kanske framför allt single malt, har aldrig varit så stort som i dag. Whiskyfestivaler och provsmakningar anordnas på åtskilliga håll, och de flesta destillerier har öppet för allmänheten. I Bonniers stora bok om whisky redogör världens främste whiskyskribent Michael Jackson och hans medarbetare in i minsta detalj för hur whisky framställs, hur de olika sorterna får sin speciella karaktär och smak - av torvrök, ljung, havsvatten, alger, träet i faten, klimatet och mycket mera. Vi får följa med och besöka destillerier världen över, från Tennessee till Tokyo, men framför allt naturligtvis i Skottland, whiskyns hemland. Den som vill veta hur en viss whisky smakar kan vända sig till just det märkets smakguide och läsa sig till Michael Jacksons uppfattning. Bokens sista del handlar om konsten att njuta av whisky, inte bara före eller efter middagen utan även till maten ¬- och i den. Och naturligtvis serveras det ett antal drinkrecept.
Allt om Mat-redaktionen har tagit fasta på svenskarnas växande intresse för vegetarisk mat och valt ut 300 av sina bästa gröna recept.
I Bowls of Goodness har Nina Olsson samlat de bästa recepten från sin populära blogg nourishatelier.com. Hennes recept uppskattas inte minst för de spännande smak- och kulturkombinationerna. Precis som bloggen är boken en hyllning till riktiga ingredienser. Nina Olsson använder dem på originella och egensinniga sätt och serverar resultatet i en enda ljuvligt läcker skål maxad med näringsämnen.
Nina Olssons spännande kompositioner, hennes vackra fotografier och hennes entusiasm för hälsosam mat inspirerar alla, oavsett talang i köket, att laga och leva hälsosammare.
Brownies syster heter blondie och bakas med vit choklad. De är inte bara goda utan dessutom enkla att baka. Det finns bara en enda regel, och det är att ha koll på gräddningstiden. Ytan på kakan ska ha stelnat, men inuti ska kakan fortfarande vara lite kladdig när den kommer ut ur ugnen.Smaksättningen kan varieras i det oändliga. Det är bara fantasin som sätter stopp för nya smakäventyr. Här finns t.ex. brownies med lönnsirap, blondies med mandel och brownies med konjak. Extra gott till en brownie är en klick vispgrädde eller en kula glass. Pröva också med chokladsås, smaksatt yoghurt eller uppvärmd, bitter apelsinmarmelad.Både brownies och blondies kan serveras som rutor, tårtor eller muffins. Eller varför inte ta ut kakor med ett runt pepparkaksmått? Ja, det blir spill, och det är just den typen av belöning som gör bakningen extra trevlig. Spill får man ju äta upp direkt ...De färdiga kakorna kan t.ex. pudras med florsocker eller kakaopulver, dekoreras med hackad eller hyvlad choklad eller penslas med smält choklad.
Vattnen omkring oss bjuder på en mångfald fiskar och skaldjur. Här finns inspiration och recept för att att laga fantastiska middagar av havets skatter! Nya spännande rätter och uppskattade klassiker, vanliga och ovanliga fiskar och skaldjur, liksom råd om vilka arter man bör undvika och vilka som kan ätas med gott samvete - allt finns med.
Systrarna Brydling bjuder som alltid på unika recept, som är lätta följa och med det lilla extra som avspeglar deras gedigna erfarenhet och matlagningskunskaper. Lär dig röka din egen fisk, rensa och filea enligt konstens alla regler, göra egen fond och använda det naturen bjuder som krydda och smaksättning. Det är hälsosam och njutbar mat med smaker du aldrig glömmer!
Småplock, tilltugg och finger food. Nästan alltid när det ska lagas festlig mat är bästa lösningen en buffé.
Under ett år kan det bli många tillfällen att bjuda till fest. Det kan vara sonen som tar studenten, maken som fyller år eller brunchmingel i december. Hur som helst finns det alltid anledningar att fira. Men vad ska du bjuda på? Och hur slipper du stressa i köket?
I Buffé och mingelmat ger dig Eja Nilsson hundratals bufférecept, och dessutom goda tips och råd kring hur du ska tänka när du bjuder många. Här finns tapas och småplock, matiga sallader, marockanska läckerheter, vinterbrunch och självklart en diger dessertbuffé på slutet - allt som behövs för att festbordet ska digna!
Författaren Cheryl Lindblad är amerikanska och lärde sig som ung flicka att baka cheesecake tillsammans med sin mamma. Hon har i den här boken komponerat recept innehållande mycket choklad och frukt så som browniecheesecake, tropisk cheesecake och cheesecake med lingon. Hon inkluderar även recept på klassiska ostkakor gjorda på ricottaost samt ett recept på chokladmuffins med cheesecakefyllning.
Bokens vackra bilder är tagna av fotografen Helén Pe och de inspirerar verkligen till att baka dessa underbara kakor.
Älskar du choklad? Då har du verkligen hittat rätt bok. Här finns mängder av recept på alltifrån sås, kaka och paj till dryck, drink och glass. Snabblagat lyxigt eller mer tidskrävande elegant? Vit, ljus eller mörk choklad? Här finner du svaren och smakkombinationerna som alla – både liten som stor – gillar.
-70 varierade recept på ren chokladglädje.
- Från varm chockladfudge fondue till svalkande glass.
- Kaka till stort kalas eller enkel fika? Här finns inspirationen du behöver.
Ulrica Grahl har bakat i stort sett hela livet. ”Den stora passion som jag har för choklad, livet och att umgås med familj och vänner, är nästan obeskrivlig”, skriver hon. ”Att tillverka en underbart god tryffel eller en dessert medan man dansar runt i köket, ger mig livsenergi och inspiration.
Många kan berätta att de njuter av choklad med alla sina sinnen. Känslan av förnöjsamhet över att ha tillverkat godsaken själv gör att den smakar extra gott. Den ser inte bara fin ut, den där lilla chokladskapelsen, utan den skapar faktiskt också lycka, i själens djup.
Choklad för själen är en härlig bok med fantastiska bilder och inspirerande recept.
I den här boken hittar du de mest fantastiska chokladbollarna, i massor av olika varianter. Det bästa är att de är både nyttiga och goda samtidigt. De är bakade helt utan gluten, helt utan mjölk och helt utan vitt socker. En del är jättelätta att baka och en del mer avancerade.
Det finns bollar för bästa mellanmålet och bollar för den fina bjudningen.
Ja, faktiskt också recept till en chokladbollslunch!
I den överdådigt illustrerade Citron beskriver Lotte Möller citronens historia och betydelse för den europeiska kulturen. Faktum är att den gula frukten har hjälpt till att göra oss till civiliserade och moderna människor. När Citron gavs ut första gången sålde den i över 20 000 exemplar och nominerades till Augustpriset. Nu är den äntligen här igen, med samma tidlösa innehåll och budskap: Allt blir bättre med lite citron!
Lotte Möller är kulturjournalist och författare, känd för en stor trädgårdsintresserad läsekrets med nyskapande böcker som Trädgårdens natur, Maryhill en trädgård i Lund och Tre mästare tre trädgårdar. I hennes senaste bok Smultron (2015) finns allt värt att veta om bäret de flesta associerar med sommarlov och solsken men som har en betydligt mer spännande historia än så.
Sagt om Citron: "Aldrig trodde jag att jag skulle sträckläsa en bok om citroner och beklaga när den tog slut. ... Möller är, förutom mycket kunnig inom området kultur och trädgård, briljant i sitt sätt att förmedla kunskap på ett fängslande sätt." BTJ
Över 100 recept på spännande vegetarisk mat som tar högst en halvtimme att tillaga. Inspirationen har bl a hämtats från Marocko, Asien och länderna runt Medelhavet. Här finns smala recept på luncher och kvällsmat och mer exklusiva middagar i goda vänners sällskap.
Vad sägs t ex om paj på squash och pinjenötter, thailändsk grön curry med morötter och timjan eller färsk spenat, brynt mango, sesamfrön och grillad tofu? Denna färgstarka kokbok innehåller mängder av lockande, välsmakande och exotiska läckerheter. Recepten är enkla att följa och bilderna lockar till egna kulinariska försök. Ingredienserna är i första hand färska grönsaker och basvaror som ris och pasta, men snabba genvägar som fryst smördeg och frysta ärter används också.
Boken riktar sig bl a till hälsohem, sjukhem, sjukhuskök, skolkök, restaurangkök. Och framför allt till redan övertygade vegetarianer och den ökande skara som funderar på att bli det blandkostare och alla som lockas av det vegetariska köket men känner tveksamhet för att maten är för komplicerad och tar för lång tid att laga.
Översättning Margareta Eklöf
(Titeln är utgången)
I den här boken kombinerar Karoline Jönsson sina två hjärtefrågor; växtbaserad mat och hemodling. Från sin skånska gård bjuder hon på handfasta tips om kompostering och jordförbättring, om frösamling och hur man torkar örter - allt varvat med recept som får det att vattnas i munnen. Hon beskriver målande lyckan i att kunna bjuda på husets eget myntate eller att mitt i februari baka en äppelkaka med frukt från det egna trädet. Här finns även de vilda växterna från naturens eget skafferi: bären, svampen, rölleka, björkblad och blåklint.
Boken är indelad i fem kapitel: trädgårdslandet, växthuset, fruktträdgården, örtagården och den vilda trädgården, med härliga recept i varje kapitel. Primörsallad med ramslök och sparris, kantarellklämma med pepparrotsslaw & syrad rödlök, och Eton mess med rabarberkompott, men också recept på örtteer, salvor och egen kroppsskrubb.
Mer än 50 populära drinkar, både klassiker i modern form och cocktails med spännande nya smaker. Dry Martini, Blended Citrus Margarita, Bloody Mary, kaffedrinkar, Manhattan, ingefärsmojito - prova säkra kort eller utmana med nya smaker! Dessutom ingår serveringstips, fräscha tilltugg och glas-ABC för hemmabaren. Skål!