View as Tabell Lista

Artiklar 13-16 av 16

Page
per sida
Fallande ordning
 1. Till glädjen : från glädjerus till skadeglädje
  Till glädjen : från glädjerus till skadeglädje
  Beskrivning
  Olav Wiström skriver här om glädjens alla aspekter, den inre såväl som den yttre. Om den stilla glädjen som man kanske behåller för sig själv och om den utåtagerande glädjen på fotbollsmatchen. Om de slentrianmässiga uttrycken Det gläder mig att, Jag är så glad att se dig som kanske är sanna, kanske inte. Han skriver om glädjen i flow och den glädje som kan infinna sig oförhappandes, som vid åsynen av något vackert. Han gör också en djupdykning i klassiska författare och filosofers tolkning av glädjen. Vi möter de romerska författarna Plautus och Terentius, vi möter Pantalone, commedia dell'artes förste gubbe, den grälsjuke, girige och samtidigt slösaktige venetianske köpmannen. Vi möter Rabelais och Seneca, Spinoza och Henrik Ibsen. Det är alltså ett brett tidsspann som Wiström har tagit sig an. Till och med Nietzsche hör hemma här. Boken avslutas med konstaterandet att glädjen aldrig är beständig och inte heller bör vara det, och med en dikt av den färöiske poeten Christian Matras: Bistra öar I dag är de bistra Färöarna Men de väcker en ton i mig lågt vibrerande dold under åren och full av dunkel glädje och författarens slutord: "Gränserna är utplånade. Glädjen i att vara ett med naturen är som att få kontakt med sina drömmar och på ett förtröstansfullt sätt möta den okände som ingen annan är än man själv. Olav Wiström är kritiker och litteraturvetare, bosatt i Stockholm. Sedan många år är han frilansskribent i en rad tidningar, tidskrifter och radio, bl.a. i Axess, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, Borås Tidning och Nya Wermlandstidningen.
  150,00 kr
 2. Under krigets himmel
  Under krigets himmel
  Beskrivning
  I en lägenhet i Aleppo i Syrien sitter den kurdiske författaren Niroz Malek och skriver korta prosatexter om det som sker runt omkring honom. Aleppo är en av de hårdast drabbade städerna i krigets Syrien, och många flyr därifrån. Men Niroz Malek vägrar att lämna,han ser platsen som förbunden med sitt eget öde. Hans resväska är inte avsedd att gå i exil med, hans penna är oduglig överallt utom vid det gamla skrivbordet -- omöjligt att flytta även det. I Under krigets himmel har han samlat texter som tillkommit de senaste åren, sammanlagt femtiosex stycken. Texterna är en självuppgörelse med hans vägran att lämna Syrien, men också en sorge sång över kriget och galenskapen, en dokumentation över absurditeterna i vardagen och en gestaltning av hans återkommande dödsfantasier.

  Niroz Malek heter egentligen Nouri Hasso. Han föddes 1946 i Aleppo i Syrien, där han fortfarande bor. Sedan debuten 1973 har han publicerat sex romaner och åtta novellsamlingar under sin pseudo nym. Under krigets himmel är den första av hans böcker som översatts till svenska.

  Boken är översatt från arabiska av Jan Henrik Swahn.

  150,00 kr
 3. Var snäll mot djuren
  Var snäll mot djuren
  Beskrivning
  En naken, poetisk och mörk roman om moderskap och skilsmässa. Författaren belönades med Bragepriset (Norges motsvarighet till Augustpriset) 2016. De är en liten familj på tre, men mamma och pappa klarar det inte längre och de måste dela den treåriga dottern mellan sig. Omgivningen, allt från väninnor till familjeterapeuter, kommer med hjälpande ord: bodelning, medling, anknytning, transitfas. Barn är starka, de klarar förändring. Karen lyssnar till de goda råden som den moderna kvinna hon är, samtidigt som hela hennes inre gör uppror. Nej, barnet är mitt. Det är jag som barnets mor och en mor ska vara med sitt barn. En rå och upprivande roman om att befinna sig i ruinerna av ett äktenskap och som ställer frågan om rollen som mamma är knuten till att leva i en kärnfamilj. Vem är Karen de veckor dottern är hos sin pappa?
  175,00 kr
View as Tabell Lista

Artiklar 13-16 av 16

Page
per sida
Fallande ordning

 

 

Sommaröppettider: 6/5 till 31/7 

Måndag - Fredag 10-17
Lördag stängt

 

 

 

 

 

 

För avvikande öppettider se:
Öppettider

Öppettider i Piteå