Måndag - Fredag 9.30-17.30
Lördag 10-14
För avvikande öppettider se:
Öppettider
I sitt slutord skriver författaren: ”Hoppet om att Jesus skall komma tillbaka måste leva och växa i förkunnelsen och undervisningen.”
Betraktandet av reformationen kan betona kontinuitet eller betona splittring och särart, och som svenskkyrkliga i dag väljer vi vilket. Vill vi cementera splittring eller bekänna oss till och återspegla helheten – katolsk betyder just ”i enlighet med det hela”?
Hur man förstår reformationen, i termer av kontinuitet eller brott, påverkar hur man vårdar arvet. Om vi som svenskkyrkliga gör allvar av vårt katolska arv då måste det sätt på vilket vi är kyrka idag vara ”i enlighet med det hela”. Detta får konsekvenser för en lång rad områden, inte minst hur vi firar gudstjänst. Kyrkans identitet och hur denna hänger samman med gudstjänstfirandet har från början varit en huvudsak för den kyrkliga förnyelsen. Ambitionen har varit en katolsk liturgi för en katolsk kyrka.
aKF:s årsbok 2017 framhåller behovet av både kontinuitet och förnyelse och belyser vad detta kan få för konsekvenser inom en rad olika områden, inte minst gudstjänsten.
Både Gregorios av Nyssa och Gregorios av Nazianzos arbetade vidare med de frågor som Basileios tar upp i Om den heliga Anden. De deltog båda i konciliet 381, den senare som ordförande, och här fann den trosbekännelse som idag brukas över hela den kristna världen under namnet »den nicenska« sin slutgiltiga form. Orden »som tillika med Fadern och Sonen tillbedes och äras« kommer från Basileios.
Vid följande ekumeniska koncilier blir hans bok uttryckligen citerad. Under de kristologiska motsättningarna åberopade alla sidor olika ställen. Den hade stor betydelse för Ambrosius av Milano som läste fäderna på grekiska, men kom inte att spela någon roll i väst förrän den där blev liksom nyupptäckt av humanisten Erasmus av Rotterdam, som fäste sig vid den vackra grekiskan och menade att Basileios överträffade alla sin tids vältalare. Särskilt fäste Erasmus sig vid boken om den heliga Anden.
Skolavslutningarna i kyrkan visar sig rymma mycket mer än själva fenomenet: det handlar om förhandlingar och omförhandlingar av religionens plats i skolan i en tid när Sverige inte längre har en statskyrka och där religionens roll i skolan alltmer ifrågasätts. En bild börjar träda fram där debatten om skolavslutningar i kyrkan tycks ha förskjutits från ställningstagande för eller mot sakfrågan till diskussion om religion som nyckelkompetens i det globala samhället.
Viktor Aldrin (f. 1980) är teol.dr. med inriktning mot praktisk teologi samt excellent lärare ETP. Han är universitetslektor i de samhällsorienterade ämnenas didaktik vid Högskolan i Borås och forskar om samspel mellan teologi och pedagogik.
Avgud, det låter gammaldags, finns det idag? Treenig? Är Gud tre? Vad har Jesus med Gud att göra? Jesus och Kristus, är det samma person? Varför finns det olika religioner? Räcker det inte med en? 100 frågor om Gud och 200 svar är en liten katekes för vår tid!
Husförsamlingsrörelsen har blivit en missionsrörelse som sänt missionärer till mer än 20 länder i området mellan Kina och Jerusalem.
30 dagar är en andaktsbok där kristna kineser delar med sig av sina erfarenheter. Författaren Eugene Bach gör en reflektion över varje berättelse och lägger till ett stycke ur Bibeln.
Broder Yun, pastor Zhang Rongliang och ett 20-tal andra delar med sina av sina liv. Eugene Bach har tidigare skrivit böckerna Det blodröda korset, Gud är inte död - inte ens i Nordkorea och Kallelsen till Nordkorea