Måndag - fredag 10 - 17
Lördagar STÄNGT
Butiken är stängd 4/7-12/7 och vi befinner oss på Lappis i Husbonliden.
Vi har semesterstängt 18/7-22/7.
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Lita på att det ljusnar är Tomas tredje bok med krönikor och samlar 71 texter om livet och att möta tillvarons mörker med hoppet om att vi omges av goda krafter, tankar, blickar och sammanhang. Boken riktar ljuset på de högst ordinära saker och människor som omger oss och väcker tron på att vi själva kan få bli en plats av ljus och hopp och möjlighet för någon annan.
Tomas Sjödin är författare, pastor, föreläsare och krönikör. Han har kommit att bli ett populärt och uppskattat namn. Ett tydligt exempel på detta är att han har sommarpratat i Sveriges Radio två gånger och av radiolyssnarna röstats fram som vinterpratare inte mindre än sex gånger.
Tomas är omåttligt populär och vi älskar honom! Hans Vinter- och Sommarprat ligger i topp på lyssnarfrekvens. Bibi Rödöö, programredaktör för P1 Vinterredaktion
Tomas Sjödin har en enastående förmåga att på ett finstämt sätt ta med sina läsare på lärorika resor i tid och rum. Hans krönikor väcker alltid tankar och manar till reflektion. Det är dessutom ett rent nöje att samarbeta med en så klok och sympatisk människa som Tomas en av Göteborgs-Postens allra mest populära krönikörer under många år. Julle Lennartson, redaktör, Göteborg-Posten
Det är som om årstiderna i Norden återspeglar själva livet. Ett mänskligt liv är också fullt av mörker och ljus, kyla och värme, tillväxt och förfall, liv och död.
I texter och bilder i denna bok speglas förändringar i vårt mänskliga liv mot naturens skiftningar. Oavsett vilken årstid du befinner dig i; ta dig tid att smaka, lukta, se och uppleva.Känn solens värme, vinden i håret och regndroppar mot naken hud. Lyssna till binas surrande och björkarnas susande. Se svalornas flykt och blommornas skönhet.
Livets årstider är en bok fylld av texter och vackra bilder att stanna till vid. Oavsett vilken årstid du befinner dig i just nu – i ditt liv
Luleälven hämtar sitt vatten från Sarek och Muddus men även från Norges högfjäll och glaciärer. Via odlingslandskapet närmar sig sedan älven havet, och på denna färd passeras militärstaden Boden och residensstaden Luleå, med universitet och energikrävande industrier. Till slut rinner älven ut i ett unikt skärgårdslandskap, som präglats av älvens tillskott av sandmaterial och en landhöjning som pågått ända sedan den senaste istiden.
När Luleälven, via odlingslandskapet, närmar sig havet passeras militärstaden Boden och residensstaden Luleå, med universitet och energikrävande industrier. Industrialiseringen av älven började med timmerflottningen, gruvnäringen, järnvägen och stålindustrin. Idag är Facebook en stor användare av Luleälvens förnybara energi. Denna utveckling har skett mitt i världsarvsområdet Laponia, som innehåller några av våra mest spektakulära nationalparker. Området är också samernas och rennäringens rike.
I Luleälven möten i norr vill författarna och fotograf ge sin bild av Luleälven och dess avrinningsområde. Utgångspunkten är personliga intryck från möten med människor, kultur och natur under resor och vandringar i området, men de har också med sig erfarenheter från sina yrkesliv
En bok att inspireras av och hämta kraft ur. En bok som hjälper dig att hitta hem och bli mer nöjd med den du är. Om vikten av att försonas med döden, att vänta in sin själ och att uppleva livet med alla fem sinnen. Boken ger konkreta tips, till exempel vad det innebär att leva efter ”korvkiosk-principen”. Och att ha regelbundna utvecklingssamtal med sig själv och sin partner.
Tänk efter! Att träna huvudet är viktigare än att träna kroppen, menar Ernst Kirchsteiger som sjunger långsamhetens lov på vägen mot ett mer harmoniskt och glädjefyllt liv. Sluta jaga. Var snäll mot dig själv. Världen går inte under om du inte gör allt idag.
Lyckan i det lilla är en modern tankebok som får oss att reflektera över de val vi gör och hur vi lever våra liv. Boken innehåller också både nya och gamla Ernst-citat: ”En vanlig sketen tisdag kan bli bra! Och alla kan bli en parabol för lycka!”
• Format 105x105mm
• 48 sidor
• Hårdinbunden vadderad pärm med glitter
• Innehåller vackra färgillustrationer med texter och citat
• Akvareller av Monica Lindroth
.
• Format 105x105mm
• 48 sidor
• Hårdinbunden vadderad pärm med glitter
• Innehåller vackra färgillustrationer med texter och citat
• Akvareller av Monica Lindroth
»Inte för ett ögonblick tror man att Hansen koketterar om sin vänskap med dem han fotograferar. Så trovärdig är tonen han förmedlar i både bild och text.«
Marie Lundquist, Svenska Dagbladet
Paul Hansen är vår tids kanske främste pressfotograf. Ingen annan har i modern tid fått så många priser och så mycket uppmärksamhet för sina inträngande reportage.Här harhan samlat tio av sina starkaste reportage i en fotobok som handlar om människor, om oss själva. Det är tio bildreportage som fortsätter att leva, bortom deadlines och dagsländor.
Han arbetar i dagspresstempo men har en uthållighet som nästan ingen annan. Många reportage har han arbetat med under åratal, och han lyckas både genom sin personlighet och sitt stora engagemang komma nära de människor han skildrar.
I boken möter vi bland annat Milorad som skadades svårt i branden på Backaplan och vi får följa hans långa väg tillbaka till livet. Här finns reportage från Afghanistan och Irak -men också en rörande bildberättelse om när mormor flyttar hemifrån till ålderdomshemmet. Just detta reportage blev ett av årets mest uppmärksammade.
Förordet till boken är skrivet av Peter Englund, som gjort flera längre reportageresor med Paul Hansen.
»Paul Hansen behöver inga katastrofområden för att se de mänskliga ögonblicken, därför är hans bilder så bra.«
Tomas Larsson, Östersunds-Posten
»Paul Hansens bilder skakar.«
Henrik Radhe, Gotlands Allehanda
»Paul Hansen är verkligen en skicklig fotograf.«
Anders Alm, Norrbottens-Kuriren
»I många av dessa bilder blickar människor rakt in i hans objektiv.«
Gunnar Bergdahl, Helsingborgs Dagblad
»Inte för ett ögonblick tror man att Hansen koketterar om sin vänskap med dem han fotograferar. Så trovärdig är tonen han förmedlar i både bild och text.«
Marie Lundquist, Svenska Dagbladet
»I Paul Hansens bilder tar hopplösheten aldrig överhand trots att han är en "eländes-skildrare". Hans knep är att fokusera på enskilda människor, det vardagliga i det overkliga, det odramatiska mitt i dramatiken.«
Per Lindström, Sydsvenskan
»Det går inte att sluta titta.«
Marianne Steinsaphir, Ordfront Magasin
»Starka bilder och texter sprungna ur ett engagemang utöver det vanliga.«
Göran Widerberg, Dagens Arbete
»Han hittar och fångar människoöden på ett sätt som ytterst få behärskar.«
Peter Wiklund, Kamera & Bild
»Bilder som lever.«
Göteborgs-Posten
»Bildjournalistik av bästa sort.«
Monica Leckne, Östgöta Correspondenten
»Paul Hansens nya bok är full av brännande bilder, tagna av en fotograf med stort hjärta.«
Majgull Axelsson, Dagens Nyheter
»...Paul Hansen ser människan i ögonblicket...«
Sara Ullberg, Jönköpings-Posten
»...Det är tio reportage i klassisk dokumentär bildtradition som håller kvar ögonblicken då tiden rusar förbi. Alla berättar var och en på sitt sätt om människans kamp och envisa livskraft...«
Eva Dandanelle, Sundsvalls Tidning
Sven Gillsäter var en av Sveriges mest folkkära djur- och naturskildrare under mitten av 1900-talet. Med kamera om halsen och dagboken i fickan gjorde han expeditioner till resmål som få i Sverige ens kände till. Han fotograferade komodovaraner i Indonesien, isbjörnar på Svalbard, elefantsköldpaddor på Galápagosöarna och pingviner på Falklandsöarna, och berättade vad han sett genom filmer, TV-program, föreläsningsturnéer, böcker och reportage. Hans filmer sågs av miljoner och böckerna låg på bestsellerlistor. En dåtidens David Attenborough, helt enkelt.
Sven Gillsäter är också en del av den svenska fotohistorien som en av de tio som bildade gruppen TIO fotografer. Han var en inflytelserik folkbildare ; 1971 var han med och bildade Världsnaturfonden i Sverige och kom att bli en av WWF:s mest framträdande goodwill-ambassadörer.
Det här är också berättelsen om Bernt Lindström själv, arbetarpojken från Göteborg som köpte sin första Hasselbladskamera som femtonåring, och som under sin långa karriär som reklamfotograf lärde sig att bemästra hantverket och konsten att fånga en svensk klassiker på bild.
•Hårdinbunden med vadderad pärm
•Glittertext på omslaget
•A6-format på 32 sidor
Boken berättar om den orörda regnskogen. Boken har formen av en nyfiken upptäcksfärd där spännande möten leder över till intressanta iakttagelser.
Miniatyrproduktionen kom till genom leken med brorsbarnen då de tillsammans skapade miniatyrbyn Nolbyn, med inspiration från barndomshemmet Bosjö Bruk, norr om Filipstad.
Barnens intresse och aktivitet var utgångspunkten för den skapande leken, en pedagogik som Berith Bergström tog intryck av vid möten i sin ungdom med reformpedagoger som Anna Withlock och Ellen Key.
I många avseenden levde Berith Bergström i det förgångna, men paradoxalt nog var hon en modern konstnär som kämpade för en ensamstående kvinnas rätt att få ett konstnärligt erkännande. Berith Bergströms miniatyrproduktion finns idag representerad i samlingar på Nordiska Museet, Värmlands Museum men även i samlingar som tillhör Stockholms universitet, Försäkringsbolaget Skandia samt Rockefeller Foundation, New York.
I boken berättas om Berith Bergströms konstnärskap, bildning, samlariver samt intresse för släkt och Värmlandsbygd. Det är en spännande och intressant levnadsberättelse som kompletteras med en mängd foton framtagna av bland annat Värmlands Museum. Berith Bergström var starkt engagerad i bevarande av kulturhistoriska miljöer och medverkade med inredningar i bl.a. Skogaholms herrgård på Skansen och i Drottningholms Slottsteater.
För varje av bokens fjorton teman finns en inledande inspirationstext som berättar varför brudparet valt sitt tema, lekfulla texter med humor och värme, för att skapa stämning och sammanhang.
Här presenteras bröllop för olika åldrar, årstider, intressen, plånbok, platser och storlek; från stora bröllop till intima ”bara vi”-bröllop.
Varje tema innehåller idéer och tips på:
• Inbjudningskort och bordsplacering
• Klädsel och frisyrer – inspiration för brudpar och gäster
• Blommor till brud, brudgum, näbb, dekoration – anpassad efter årstider och sammanhang
• Mat och menyer
• Dekoration och utsmyckning, färdmedel, bröllopslokal, festens innehåll
– lekar och hyss, musik och dans
Nyfiken på geologi tar dig med till 150 spännande platser i Sverige som bjuder på stora geologiska upplevelser. Boken ger en helhetskänsla då den lyfter fram natur- och kulturvärden vid besöksmålen och är såväl en guide- som faktabok - en bok att utgå från när du planerar din nästa utflykt. Här finns platser som överraskar, fascinerar, skapar dramatik, skänker skönhetsupplevelser.
I Nyfiken på geologi förklarar Anders Rapp den geologiska bakgrunden till det du kommer att möta på de olika platserna. Kunskapsbitar som gör dina upplevelser ännu större. Bokens huvudfokus ligger på den del av geologin som omfattar former i terrängen, mindre om mineraler och bergarter - även om de sistnämnda är helt centrala i vissa kapitel.
Anders Rapp är naturpedagog, fotograf och författare. Har skrivit flera naturböcker, som Året-runt-floran (Norstedts) och Väntande, spännande natur (Utbildningsradion) och i samband med den boken medverkat till TV-program för UR, samt den väl spridda boken Trädens knoppar (Naturpedagogen Förlag), som har bidragit till att uppemot två miljoner barn/elever och vuxna under årens lopp har fått en ökad artkunskap på ett lustfyllt sätt.
Längtan efter sinnesro och mening med livet är sådant som de allra flesta funderar över. Vi söker något som ger vår tillvaro liv och sammanhang, vi vill bli älskade och sedda. Gud kan hjälpa oss med det. Han ser varenda människa, bryr sig om oss och vill få en plats i våra liv. Du är Guds ögonsten – värdefull och oändligt älskad.
Kerstin Svenssons älskade almanackor med vackra motiv och inspirerande bibelord, citat och tänkespråk har varit en självklarhet i många hem sedan den första almanackan såg dagens ljus 1983. I boken Oändligt älskad låter Kerstin Svensson sina läsare få ta del av 55 utvalda bilder och texter ur hennes enorma bildskatt på över 400 blyertsteckningar, akvareller och oljemålningar.
Om konstnären
Kerstin Svensson ger varje år ut den populära konstalmanackan Ro för själen. Hon har gett ut flera böcker och hennes bilder finns dessutom i kortaskar och på vykort.
Musikern och upphovsmannen Göran Samuelsson berättar om bakgrunden till projektet som varje år skapar stor gemenskap mellan artister och publik, och bjuder även in läsaren till denna glädjespridande moppefest. Boken innehåller över 300 bilder från turnéer genom åren och är en hyllning till musiken, mopparna och mötet mellan människor.
Göran Samuelsson är musiker, låtskrivare och upphovsman till Packmopedsturnén. Sedan debuten 1989 med Lögnhalsen har han gett ut 14 album med eget material, varav det senaste Stad & land släpptes 2016 (Fergus Record). Han är även verksam som akvarellmålare. 2003 fick han Landstingets Frödingstipendium, 2010 blev han vald till Årets Värmlänning och samma år erhöll han Svenska Vispriset. 2015 blev han tilldelad Sunne kommuns Kulturstipendium till Göran Tunströms minne.
Följ med på en expedition till Papua och naturens osannolika mångfald på och runt denna världens näst största ö. Du möter paradisfåglar, trädkänguruer och strutsstora kasuarer i ångande, uråldriga regnskogar. Du dyker ned under ytan bland gigantiska djävulsrockor och valhajar, som vakar över världens kanske mest unika korallträdgårdar, där djur som clownfiskar, wobbegonger och pygmésjöhästar lever sina liv." ur Pandabok-juryns motivering
Papua är en storslagen fotoreportagebok om några av jordens allra mest artrika och säregna vildmarker - regnskogarna och korallreven i Nya Guineas övärld. Vi tas med till fantastiska platser, som för de flesta av oss tidigare kanske varit okända. Vi kommer nära inpå fiskare och skogsbor, som också hjälper fotograferna fram till både fotomotiv och olika frågeställningar. Hur ska det papuanska naturarvet fortsatt skyddas och överleva? Är ekoturism kanske redan en del av lösningen? Vad kan papuanerna lära oss om naturskydd?
Framställningen vävs samman med Martin Luthers livsresa och samtid. Vad innebär begrepp som nåd och tro? Och hur kan vi förstå Bibeln och kyrkan?
Följ med på ett stormande äventyr, fyllt av inspiration och idéer för vardagens och livets fester.
De fiktiva personerna Selma och Sigge tar dig till en värld fylld av överdådiga dukningar, smarriga recept och roliga fixerier. Låt dig väl
smaka av deras härliga värld och tillåt dig att vara mera du, som Selma och Sigge så träffsäkert säger: ”Too much is never enough.”
Du får inspiration att njuta av dagen, att sätta guldkant på de mest triviala företeelser – inget tillfälle för litet, inget för stort för att kunna
göras lite extra.
Selma och Sigge låter dig också träffa sina vänner som i sin tur bjuder på sina favoritrecept, anekdoter från livet och särskilda små tips för den händige att själv pröva på. I boken blandas recept, pyssel och dukningstips med tankar om livet, och gestaltas i bilder och texter av fotograf Cecilia Hallin och stylist och skribent Malin Leijonberg.
Tanken om lång hållbarhet, återanvändning, remake, och det vackras kraft att inspirera och påverka, genomsyrar fotografierna i allt från kläderna hos de människor Selma och Sigge möter på sin väg till de dukningar och de maträtter som boken presenterar.
I Selma och Sigge håller hov finner du inspiration och handfasta tips och råd till hur du lever livet levande och använder det
Här fångas bland annat norrsken över Island, Sverige i vinterskrud, Finland och Östersjöns solnedgångar samt danska kustens fantastiska sanddyner. Det naturliga ljuset och en noga utvald planering är hemligheten bakom de fantastiska bilderna.
Ett fantastiskt bildmaterial blandat med mjukt formade texter gör boken Själslig ro i nordiskt landskap helt unik.
Följ med på en annorlunda fotografisk resa genom en av Sveriges mest natursköna regioner. Låt dig överraskas av hur fågelperspektivet förvandlar välkända landskap till abstrakta mönster där detaljerna ersatts av bärande linjer och där människans påverkan plötsligt kan kännas marginell. Skåne - nya perspektiv på gamla landskap är en bok fylld av storslagna vyer sedda från vinklar och positioner som det tidigare inte varit möjligt att fotografera från.
Bilderna ackompanjeras av texter där en stor mängd historiska resenärer och betraktare ger sin bild av landskapet och dess natur. Det handlar om välkända turistmagneter som Kullaberg, Österlen och Falsterbo likaväl som mindre kända guldkorn och ganska vardagliga landskap där fågelperspektivet tillför nya dimensioner.
Boken är generöst formgiven i extra stort format och trivs bäst framlagd och uppslagen där bilderna kan förändras i takt med att olika ögon ser och tolkar dem.
Skåne - nya perspektiv på gamla landskap väcker både förundran och nyfikenhet på det landskap som Carl von Linné redan på 1700-talet förstod var något speciellt: Situationen av Skåne land är åtskillig.
Ola Karlsson och Martin Borg har tidigare gett ut flera fotografiska böcker både tillsammans och var för sig. De senaste är Sydsvenska nationalparker (2019), Österlen (2019) och Blå Jungfrun (2016).