Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Grytor med tillbehör innehåller allt för grytälskaren! Här finns såväl vegetariska grytor som grytor med fisk och skaldjur samt fågel och kött. Jag bjuder även på en och annan viltgryta samt några för veganen. Och missa inte de goda tillbehören som kan kombineras nästan hur som helst. En gremolata är ljuvlig till kalvgrytan men passar också till en del fiskgrytor. Aioli är klassisk till fiskgrytan men kryddad med chili går den även utmärkt till en köttgryta. Sedan har vi grönsakerna! Den tärnade gurkan skänker svalka till en gryta med asiatisk hetta. Och de klassiska ättiksinlagda grönsakerna som morot, gurka, blomkål och rödbeta är alltid rätt. Potatis passar ofta bra till, liksom ris i alla färger och gryn i olika modeller. En gryta kräver ingen tillsyn, men ibland lite tid. Den får man visserligen lätt igen då grytan tillhör de maträtter som bara blir godare dagen efter, och passar lika bra i en lunchlåda som till en snabblagad vardagsmiddag. Att den sedan är lika enkel att laga till få som till många gör ju att den även kvalificerar sig till bästa bjudmaten! Så, kära vänner, investera nu i en bra gryta av gjutjärn och håll den kokande - var ska sleven vara om inte i grytan!
MONIKA AHLBERG startade på 1990-talet den stora kokbokstrenden i Sverige med Rosendals trädgårdscafé och är sedan dess en av Sveriges stora matprofiler. Med Monikas vardagsmat (Lind & Co, 2012) vann hon SM i kategorin Vardagsmåltider. Sedan dess har hon på Lind & Co också utkommit med Soppa med tillbehör, Kakor - små och mjuka och Mingelrätter & smörgåstårtor. Till glädje för alla konst-, mat- och kakälskare driver Monika idag caféet på Thielska galleriet.
Bli hög på riktiga råvaror i stället för alkohol. Virgin Margaritas eller lemonad helt utan socker konkurrerar ut rosévinet, och hemgjord slush på en minut svalkar både dig och barnen. Varför inte prova att göra egen kombucha – elixiret som tagit över i kyldiskarna i Los Angeles tack vare sina välgörande krafter för magen. Eller koka din egen stärkande buljong – drycken som har ersatt lattemuggarna på New Yorks gator.
Här finns också naturligt vitaminvatten utan socker, sötningsmedel och E-nummer, i stället fyllt med det din kropp behöver. Shots att svepa när förkylningarna går – perfekta på morgonen eller närhelst du behöver något stärkande. Mixa till gröna smoothies och supersmoothies i två lager, maxade med näring och smak, som inte bara är en fröjd för ögat utan också en verklig vitaminkick. Vackra och välgörande, det är hälsodrycker.
Alla älskar paj! Det är enkel och god mat som gör succé både till vardag och fest. Här blir du inspirerad till att tänka nytt och ta ut svängarna. Många recept har smaker från andra delar av världen, som Orienten, Europa och USA.
Härliga pajer innehåller 80 pajrecept. Allt från klassiker som ost- och skinkpaj till spännande och läckra pajer med ingredienser som kräftstjärtar, kronärtskockor och mango chutney. Här finns också många ljuvliga efterrättspajer, kola och bananpaj, rabarberpaj med smak av mandelmassa och äppelpaj med lemoncurd bland många andra.
Kristina Eriksson bjuder på både recept som känns pålitligt bekanta och recept som är spännande nya och läckert annorlunda. Anna Clarén står för det fina fotot.
Boken vann nyligen 2015 års stora kokbokstävling i kategorin Vegetarisk måltidslitteratur. Arrangör Måltidsakademien i Grythyttan.
"Fantastisk bok!" Vegokoll
Inspireras till att laga veganmat!
Tycker du att det känns svårt när vänner som är veganer ska komma på middag? Har du ingen aning om hur du ska få ihop en lyckad måltid utan att använda kött och andra animaliska produkter? I så fall: låt dig inspireras och få idéer i denna snygga vegankokbok!
Det här är en kokbok för erfarna veganer, nyblivna veganer, nyfikna icke-veganer och inbitna köttätare. Här presenteras härliga recept på veganmat som gör att du som värd eller värdinna kan glänsa även då veganer kommer på besök. Här finns också generella tips och produkttips som kan vara bra att ha till hands när man väntar vegangäster.
Låt dig till exempel lockas av förrätter som Mangocarpaccio och Spenat- och vattenmelonsallad, njut av Saffransspaghetti de Luxe eller Black pepper tofu till varmrätt, och avsluta med en Avokado- och chokladmousse på mandelflarn eller Ljuvlig frusen bärcheesecake.
Boken innehåller avsnitt med tips på lämpliga veganprodukter och menyförslag.
I den bästsäljande boken Hjärnkoll på vikten beskrev Martin Ingvar och Gunilla Eldh hur hjärnan styr dina matvanor och många andra val i vardagen. Socker och all mat som kroppen snabbt omvandlar till socker kidnappar belöningssystemet. För att ta tillbaka kommandot måste du överlista den inre supermakten som styr dig mot glassfrysen och pastahyllan.
I Hjärnkoll på maten beskriver författarna...
Mat kan betyda många olika saker. Mat står för tradition, mat kan innebära kärlek, omsorg och gemenskap. Mat kan också vara medicin, eftersom maten påverkar vår hälsa och alltså hela vårt liv. Många lever ett hektiskt liv med alltför många krav och det kan sätta press på hjärtat, vilket på längre sikt tyvärr kan leda till besvär. De som bär på alltför många extrakilon kan dessutom ådra sig allvarliga sjukdomar.
Hjärtats mat innehåller en del varningar, många goda råd och framför allt en lång rad härliga recept. Här bjuds den bästa och godaste maten för dig som bör tänka på hjärtat, vikten och hälsan. Här finns läcker mat för alla tillfällen för dig som vill leva sunt, friskt och samtidigt njuta av livets goda.
De läckra matbilderna är tagna av Holger Edström; övriga bilder av Eja Nilsson.
Husmanskost, åh så gott.
Laga på ViktVäktarnas vis och upptäck husmanskosten på nytt! I denna bok är husmanskosten förnyad och lättare för att passa även den hälsomedvetna som håller ett öga på vikten. Grunden är klassisk vardagsmat, lagad med omsorg och prisvärda råvaror. Rätter för hela familjen!
Goda grytor och gratänger med kött, kyckling och fisk, även klassiker som ugnspannkaka och nya favoriter som tacogratäng och enchiladas, smårätter och ljuvliga desserter. Snabba, enkla rätter och andra med längre tillagningstid. Medan maten lagar sig själv får du gott om tid att göra annat! Ju längre maten får puttra, desto mer kommer smakerna till sin rätt. Och du kan njuta utan att den sätter sig runt midjan!
I boken varvas recept med personliga berättelser. I det enkla bor det goda är en generös och smaksäker matbok med omkring 80 recept på vällagade middagar. Här finns enkla pastarätter, värmande grytor, matiga sallader, soppor, gratänger och lite sött att avrunda måltiden med. Ängamat, dillkött och renskav samsas med toskanska bönsoppor, långbakad rotselleri, gulasch och rabarbersorbet. Dessutom hittar du mer matnyttiga texter om hur du skapar en trivsam kryddtäppa, och listor på oumbärliga ingredienser att ha i skafferiet.
»De finaste måltidsupplevelserna är ofta de enklaste. Kanske är det den där första fikastunden på farstukvisten i mars när solens strålar äntligen värmer försiktigt och fåglarna skvallrar om våren. Eller en stilla försommarkväll framför en sjö tillsammans med någon du älskar. Myggsurr i luften och en spegelblank vattenyta som krusar sig lätt när det orangevita flötet på fiskespöet åker ned under vattenytan.
Lyckan när du drar upp en abborre och sedan tillagar den över öppen eld. De där stunderna är matögonblick som likt kärlek drabbar mig. Det är finedining i sin renaste form.«
Boken innehåller över 130 smakrika recept, alla presenterade på det sätt som kännetecknar Jamie.
I denna nya Tina-bok finns en riklig portion recept från det senaste årets SVT-program. Här ett urval som visar vilken typ av recept den innehåller: Varm getost med färska fikon, foliebakad rödtungsfilé, saltimbocca på kyckling, kronärtskockor med rödbetssmör, lökpaj med oliver och potatis, kokt kalv i dillsås, blåmusselsoppa, panna cotta med limemarinerade bär.
Nu bjuds vi också på en titt bakom studiokulisserna och får veta vad som hänt sedan förra året. Och hur det går till när Tina ordnar fest för sina vänner. Ett kalas som inspirerar. Dessutom berättar Tina om såväl kryddor som fiskar – och visar hur du känner igen en frisk fisk.
Särskilt intressant för matintresserade i allmänhet och Tinas stora beundrarskara i synnerhet.
Läskande och välgörande juicer och smoothies som i smak och näringsinnehåll överträffar allt färdigköpt. Vare sig du längtar efter en törstsläckare eller en flytande energikick hittar du receptet här. Och det bästa av allt:de är lätta att göra själv!
Förbättra din livskvalitet med mer energi.
Antioxidanter och vitaminer stärker ditt immunförsvar.
Ett gott och billigt alternativ till dyra kosttillskott.
Inga tillsatser och konserveringsmedel.
Läskande och välgörande juicer och smoothies som i smak och näringsinnehåll överträffar allt färdigköpt. Vare sig du längtar efter en törstsläckare eller en flytande energikick hittar du receptet här. Och det bästa av allt: de är lätta att göra själv!
Förbättra din livskvalitet med mer energi.
Antioxidanter och vitaminer stärker ditt immunförsvar.
Ett gott och billigt alternativ till dyra kosttillskott.
Inga tillsatser och konserveringsmedel.
"Det ska vara roligt att laga läcker och vacker mat! Den enklaste middagen är den godaste, och det är också den maten som jag gärna bjuder mina nära och kära på. Under tiden som köttet sköter sig själv i ugnen kan du sola dig brun eller röd, fixa och trixa med dukning, läsa en mysig bok eller lägga dig i hängmattan med en nyskakad hallondrink i handen. Enkelhet är min bästa middagshemlighet!
Här...
Kärlek, oliver och timjan är en inspirerande kokbok som visar att det inte behöver vara svårt att hitta en bra balans i det man äter och samtidigt kunna laga mat som känns riktigt spännande. De drygt 300 recepten har sitt ursprung i olika världsdelar och illustreras med 240 underbara färgbilder.
Nu i mjukband
Kärlek, oliver och timjan är en inspirerande kokbok som handlar om att äta smalare och lite bättre, komma i balans och få mycket mera ork.
KÄRLEK står för omtanke och matglädje. Att visa mer respekt för oss själva, för djur och natur. Att oftare välja grönsaker som odlats i harmoni med naturen, att äta mer fisk och mycket mer färsk frukt.
OLIVER står för det fina medelhavsköket med den välgörande olivoljan och dofter av rosmarin och solmogna tomater.
TIMJAN som är en av de kryddor vi använt i hundratals år står för det svenska och för våra traditioner i Skandinavien. Men det finns också några recept från Sydamerika och många idéer från Asien, där man verkligen kan konsten att laga spännande, vacker och hälsosam mat.
Här finns också idéer till fest, lite om kött men mer om att äta fisk, härliga vegetariska rätter, förslag till mat att ta med på picknick, nya brödrecept och många läckra desserter.
Kärlek, oliver och timjan med mat från flera världsdelar innehåller drygt 300 nya recept och 240 underbara färgbilder.
Den här boken handlar om att unna och gotta sig, att bjuda sig själv på livets totalt onödiga, men underbaraste goda! Vem blir inte glad av en fantastiskt god jordgubbssallad med balsamico, en himmelsk chokladmoussetårta eller en klassisk kärleksmums?
Emma Hamberg och Anette Rosvall har skrivit en passionerad och rolig kärlekshistoria till det söta och sköna i livet. Här blandas recept på ljuvliga småkakor, delikata biskvier och underbart julgodis med klassiska tårtor, härliga pajer och mycket mer! Utöver de fantastiska recepten och fotografierna innehåller boken roliga texter inför varje nytt kapitel.
I boken finns även reflektionsövningar för arbetslaget. Boken är framtagen i samarbete med Strängnäs stift.