Måndag till Fredag 10.00 - 17.00
Lördag och söndag stängt
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Vackra bilder visar rotfrukter i jorden, växter med knapriga blad och massor av olika sorters frukt. Du får också lära dig om hur ett frö gror, hur bin hjälper växter och hur plantor växer.
Blommor i kombination med loppisfynd och detaljer från hobbybutiken blir till vackra blickfång till bordet och fönstret. Porslinsskåpet är också en skattkista här gömmer sig många fina saker som bara står och samlar damm.
Fyll alla udda koppar och skålar med blomsterglädje, välj blommor efter tillgång och favoriter. Blommor året om ger dig idéerna och inspirationen att fylla ditt hem med vackra blomsterarrangemang. Allt är möjligt med lite fantasi!
Genom att planera trädgården efter markens och lägets förutsättningar får du en grönska där växterna frodas, och dessutom tåliga arter som växer sig starka med en minskad risk för att drabbas av skadedjur och sjukdomar. Med motståndskraftiga växter får du en hög tillväxtpotential och en bra skörd.Lycka till i trädgården!
I den här boken kombinerar Karoline Jönsson sina två hjärtefrågor; växtbaserad mat och hemodling. Från sin skånska gård bjuder hon på handfasta tips om kompostering och jordförbättring, om frösamling och hur man torkar örter - allt varvat med recept som får det att vattnas i munnen. Hon beskriver målande lyckan i att kunna bjuda på husets eget myntate eller att mitt i februari baka en äppelkaka med frukt från det egna trädet. Här finns även de vilda växterna från naturens eget skafferi: bären, svampen, rölleka, björkblad och blåklint.
Boken är indelad i fem kapitel: trädgårdslandet, växthuset, fruktträdgården, örtagården och den vilda trädgården, med härliga recept i varje kapitel. Primörsallad med ramslök och sparris, kantarellklämma med pepparrotsslaw & syrad rödlök, och Eton mess med rabarberkompott, men också recept på örtteer, salvor och egen kroppsskrubb.
Syftet är att stimulera läsarna till att anlägga och vårda sina trädgårdar långsiktigt, men också att få dem att förstå vilken resurs för välmående trädgården är. Budskapet förstärks av de fantastiska bilderna som är tagna av Håkan Aspnäs.
Både novisen och den mer erfarna trädgårdsfixaren kan skapa sin drömträdgård med enkla medel. Vill du göra en stor förändring eller bara fixa lite extra fint i ett bortglömt hörn? Här finns något för alla! Snickra eller påta en stund i lugn och ro och passa sedan på att njuta av din personligt inredda trädgård.
Anna Örnberg har tidigare skrivit en mängd omtyckta inrednings- och hobbyböcker, varav flera med trädgård som tema. De inspirerande bilderna är tagna av Tommy Durath och de lite större projekten har steg-för-steg-beskrivningar och instruktiva illustrationer.
Fler och fler drömmer om att skörda frodiga sallatsblad och mjälla morötter i egen täppa. Här i Grönsaksodling för nybörjare får du hjälp och inspiration metodiskt och lustfyllt, från första spadtaget till skörden av läckra grönsaker av en av Sveriges mest uppskattade trädgårdsprofiler, författare till bland annat standardverket Handbok för köksträdgården och Gourmetträdgården. Vi är med andra ord i gott sällskap.
Boken är lika enkel som odlingsmetoderna. Även om du aldrig hållit i en spade eller sått ett frö kommer du att vilja sätt i gång att odla
Varje presentation avslutas med ett tips, till exempel hur man anlägger en egen timjangång eller insiderinformation om när och hur man bäst besöker en viss trädgård
Boken är den ultimata odlingsboken och varje kapitel innehåller råd och förberedelser för den vuxne, och sagor, lekar, rebusar och annat skoj för barnen: allt med odlingsinriktning förstås. Boken är upplagd och skriven på ett sätt som skapar nyfikenhet och som vill inspirera till gemensam odlarglädje, och den passar såväl föräldrar, mor- och farföräldrar - eller varför inte dig som arbetar med barn.
Det odlas gurkor i jutesäckar, ärtor i tofflor och torkas fröer med hårtork. Tipsen är anpassade för såväl trädgårdstäppan som balkongodling.
20 olika grönsaker presenteras som till exempel rabarber, pumpa, physalis, polkabeta, squash och jordgubbar. Här lär man sig fröså, driva uppsticklingar, planering och plantering. Efter det återstår tålamod, vatten, solsken och kärlek sedan blir det skördefest!
Vandra runt i trädgårdar som stillsamt flyter ut i den intilliggande naturen, där växter har fått en hjälpsam knuff snarare än tvingats till en plats, och där yviga träd ger behaglig skugga. Den här typen av stor, lummig trädgård går att göra i mindre format och du kan enkelt för-vandla en vanlig villatomt till din egen grönskande oas.
Målande beskrivningar varvas med handfasta tips när författarna de¬lar med sig av sina tankar om denna trädgårdstyp, som har älskats i år¬hundraden och vars känsla beskrivits i litteratur ända från medeltiden. Författarna guidar dig med skisser, foton och växtlistor men framfö-rallt med inspiration som i sig bjuder på en stunds stilla avkoppling
Odla din egen miniatyrträdgård visar hur du kan skapa pyttesmå trädgårdar med stor effekt.
Bokens projekt är indelade i fem stilar. De grundläggande principerna förklaras, och praktiska råd och tips backas upp av enkel plantvetenskap. Du behöver inte mycket utrymme för att skapa underbara gröna odlingar.
Dessa pyttesmå trädgårdar går fort att plantera och är en perfekt aktivitet för regniga dagar. Många har också fördelen att vara färdigvuxna meddetsamma, vilket gör dem till perfekta gåvor som inspirerar trädgårdsmästare i alla åldrar!
Bästa boken om grönsaker.
Hemmets Journal
I Odla grönsaker tas cirka 120 grönsakssorter upp, bland annat olika löksorter, rotfrukter, baljväxter, kålsorter, tomater, gurkväxter och örter. Både välkända och mer udda grönsaker presenteras.
Boken är praktisk och lättillgänglig och innehåller allt du behöver veta om sådd, plantering, skötsel och skörd för att lyckas med den egna grönsaksodlingen på friland, i växthus eller på balkongen.
Åke Truedsson är ordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård. Han driver också en tomatklubb och har gett ut flera böcker, bland annat Odla tomater (2015). Odla dina egna grönsaker gavs första gången ut 2011 och vann då priset för årets trädgårdsbok. Nu ges den ut i en reviderad utgåva.
Den perfekta boken för dig som vill odla ätbart och ekologiskt.
Hemmets Journal
"Bra nybörjarbok, bra illustrationer och lätt att förstå." Victoria Skoglund i TV4 Nyhetsmorgon "Jag önskar jag hade haft den här boken när jag byggde upp min köksträdgård förra året. () Eva skriver för nybörjaren och jag gillar det. Inget känns svårt utan snarare lustfyllt och inbjudande. () Är du på väg att starta upp en pallkrage, en liten miniköksträdgård är det här boken för dig." Victoria Skoglund, bloggare på Lantliv
"Det låter som en klyscha, men här finns allt man behöver veta för att sätta igång"
SvD
"Boken är fylld av smarta tips och späckad med kunskap, presenterat på ett trevligt, enkelt och pedagogiskt sätt. Bilderna är inte bara vackra utan också instruktiva. En utmärkt bok för den som vill skaffa sig gröna fingrar."
Dagens arbete
Boken berättar om de olika miljöer orkidéer växer i och varför de finns just där. På Öland växer orkidéer i så vitt skilda miljöer som alvarmark, strandängar, ädellövskog, tallskog och i många olika typer av kärr. Alla miljöerna har olika förutsättningar och därmed trivs olika orkidéer i olika miljöer.
Ölands och Sveriges samtliga orkidéer är fridlysta och många av dem starkt hotade då många populationer gått tillbaka avsevärt. Hoten kan bestå av att livsmiljöer förändras på ett sätt som påverkar orkidéerna negativt, att de grävs upp för att planteras i trädgårdar eller att de plockas. Genom att öka kunskapen om orkidéer hos en bredare publik än bara de redan hängivna, ökar våra möjligheter att bevara dessa fantastiska växter i vår natur och därmed få njuta av dem under lång tid framöver.
Orkidéerna presenteras med text och stämningsfulla fotografier av Henrik Karlsson samt detaljrika illustrationer av Emma Tinnert. Boken skall kunna användas för artbestämning och trycks i ett behändigt format så att den lätt kan följa med sin läsare ut i Ölands natur.
"För den som vill odla egna exotiska växter är detta en utmärkt handbok." Bibliotekstjänst, Erika Storme Martinger
"Så frön från exotiska frukter" är skriven för nyfikna amatörodlare. Går det att få en mangokärna att gro? Kan man så pinjenötter och kaffebönor? Vad händer om man planterar den där överblivna ingefärsbiten eller sätter en sötpotatis? Svaren får du i den här boken.
I matbutiken finns ett stort utbud av exotiska frukter och spännande rotsaker. Ät och njut av de goda frukterna och grönsakerna spar några frön och så och gläds åt den spirande växten. Rotfrukter och knölar får du köpa dubbelt av, en för kastrullen och en för krukan. Boken innehåller ca 40 frukter och knölar, så det är bara att sätta igång. Den är illustrerad med både fotografier och teckningar för att inspirera och förklara. Om du sår frön eller kärnor av avokado, papaja, citron, granatäpple, havannapeppar, litchi, rambutan och många andra exotiska frukter får du spännande och annorlunda krukväxter.
Eva Rönnblom har lång erfarenhet av odling i kruka och har skrivit flera böcker i ämnet. Eva har själv provodlat allt i den här boken och vet vad som krävs för att fröna ska gro och växterna ska trivas.
Lista på bokens alla frukter och grönsaker:
Hästkastanj
Ananas
Kirimoja
Pepparrot
Karambola
Paprika
Chilipeppar
Havannapeppar
Papaja
Äkta kastanj
Apelsin
Fingerlime
Papeda
Citron
Pompelmus
Kaffe
Taro
Citrongräs
Vattenkastanj
Japansk mispel
Fikon
Pitahaya
Sötpotatis
Valnöt
Litchi
Äpple
Mango
Olivträd
Fikonkatus
Ris
Passionsfrukt
Avokado
Dadelpalm
Kapkrusbär
Tomatillo
Pinje
Guava
Granatäpple
Trädtomat
Pepino
Tamarind
Kakao
Ingefära
"Denna bok berättar på ett lockande och instruktivt sätt hur man kan så frön och kärnor av frukter och andra växter. Det märks att författaren har lång och gedigen erfarenhet av att få fram de mest överraskande krukväxter, och beskrivningarna av hur man gör är lättförståeliga och detaljerade. Oavsett hur ung eller gammal man är blir man nyfiken och vill genast köpa hem karambola, mango eller rambutan och sätta igång. Boken är illustrerad med författarens foton och hennes mycket fina teckningar."
Gartnersällskapet
För att göra det hela tydligt presenteras en tänkt trädgård med växtförslag i tre etapper och hur den byggs upp under en tidsrymd av cirka 15 år.I bokens följande kapitel beskrivs:- Trädgårdens golv - gräsmattan, sten-, trä- och grusbeläggningar men också en mängd användbara marktäckare.- Trädgårdens gränser - olika typer av häckar och andra avgränsningar i och omkring trädgården.- Trädgårdens gångar - hur en spaljé, pergola eller båge kan avgränsa vägar genom trädgården, men också hur kantväxter kan användas.- Trädgårdens höjdare - olika träd och buskar men också andra höjdare i trädgården, som exempelvis stora prydnadsgräs.- Trädgårdens frukter och fröjder - sommarblommor, frukt och bär samt lökväxter.
Samtliga kapitel innehåller både en inspirations- och en katalogdel, där växterna presenteras med foton samt planterings- och skötselråd.Susanna Widlundh arbetar som frilansande journalist med intresse för trädgård. Hon är också författare till Prydnadsgräs och Pioner som också getts ut på Ica Bokförlag.Bertil K Johanson är fotograf med trädgårdsböcker som specialitet.Mona Wembling, landskapsarkitekt, har granskat, tecknat och inspirerat.
Hur arbetar maskar? Hur lockar jag till mig fjärilar? Varför kan man inte köpa orkidéfrön? Är urin bra för växter? Varför är min kompost varm? Varför ger trädet många äpplen ena året men få äpplen nästa?
Naturen är verkligen fantastisk och fascinerande. I den här boken ger experthortonomen Guy Barter svar på alla möjliga tänkbara frågor som trädgårdsodlare kan ha, och mer därtill.
Boken bjuder på en faktaspäckad resa genom trädgårdarnas och trädgårdsodlandets värld. Vet du vem som uppfann trädgårdstomten? Eller om jord kan tillverkas? Blir tomater salta av salt jord? Och hur mycket kan ett träd dricka?
Jorden är nyckeln till allt. Sandlätt, torr och ljus eller mörk och en aning trött på hösten? Kunskap och omsorg om jorden är grunden för den hållbara och vackra trädgården. Med insikt om vad jord är och hur jord, växter och människor samverkar, blir trädgårdsarbetet lättare och mer intressant. Boken ger mängder med tips, råd och inspiration om hur du själv skapar den trädgård du hittills bara har drömt om. Naturligtvis får du också tydliga och pedagogiska steg för steg-beskrivningar i detta jordlexikon! Boken innehåller, förutom intresseväckande text om den fuktiga och vårdoftande jorden, över 150 bilder
Trädgårdskalender är den enda i sitt slag: en underbart vacker och inspirerande bok för alla trädgårdsentusiaster - både för nybörjaren och den mer erfarne, för balkongen inne i stan och den stora trädgården på landet.
Trädgårdskalender är på en gång en praktisk hjälpreda där du kan dokumentera dina erfarenheter och en källa till inspiration som räcker året runt. I flera år kan du skriva ner vad du gör i din trädgård och sedan dra nytta av dina erfarenheter. Varje månad får du tips på vad du kan göra i trädgården, växthuset eller i krukorna inomhus samt läckra recept som tar tillvara det som just då finns i trädgården eller naturen.
Varje sida i boken är som ett konstverk i sig, prydd med ljuvliga färgteckningar av Ingrid af Sandeberg.
Ingrid af Sandeberg är känd illustratör och har illustrerat bl a Vår kokbok och en rad böcker om äpplen. Stella Westerlund är konsthistoriker och trädgårdsskribent och arbetar på riksförbundet Svensk Trädgård. Annika Åberg har arbetat med reklam och information
Rabatterna ramar in, skapar rum, sätter en stil och de kommer att välkomna fjärilar, bin och fåglar. När du komponerar en blomstrande rabatt låter du växter harmoniera och lyfta varandra och du kan skapa en alldeles unik stil.
I denna sjätte upplaga av det populära standardverket lyfts betydelsen av den klimatsmarta och giftfria trädgården fram. Författarna Christel Kvant och Inger Palmstierna fångar också upp det ständigt växande intresset för egenodlat och ett helt nytt kapitel behandlar den enkla lilla köksträdgården med råd om odling i pallkragar och andra knep för att odla på små ytor.
Det är växterna som trivs som är de vackraste! I det nya kapitel som handlar om platsens betydelse får vi veta hur vi bäst anpassar våra växtval till omgivningen, jorden, vindarna och ljuset.
Fakta, inspiration och goda råd förmedlas av författarna och flera andra av landets kunnigaste trädgårdsskribenter som rosexperten Lars-Åke Gustavsson, landskapsarkitekten Ulf Nordfjell och trädgårdsmästaren Philippe Plöninge. Gunnel Ginsburg tecknar förklarande och vackert det som är svårt att uttrycka i ord.
Samtliga växtgrupper presenteras med skötselanvisningar och växtskydd.
Utsågs till Årets trädgårdsbok 2005 och har sedan dess blivit något av en bibel för alla trädgårdsägare.
Från rosor (Rosaceae) till rabarber (Polygonaceae) och morötter (Apiaceae) till kamelior (Theaceae) här skildras en mängd praktisk information som kommer att hjälpa dig att identifiera, välja och odla växter från mer än 70 familjer, alla bekanta för trädgårdsälskaren. Tillsammans med detaljerad information om storlek, ursprung och utseende för varje familj finns också faktarutor som belyser intressanta fakta och smarta odlingstips.
Oavsett om du är trädgårdsälskare, studerar hortikultur, eller är en nybliven växtentusiast kommer Växternas släktskap att hjälpa dig förstå och uppskatta den enorma variationen och ojämförliga prakten i vårt växtrike.