Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
OBS! OBS!
8-31/7 Har vi sommartider i butiken: Måndag-Fredag 12-17
Från 1/8 är det Ordinarie öppettider igen.
För avvikande öppettider se:
Öppettider
I Apokalypsens agenter gör den välkände och respekterade pastorn dr David Jeremiah vad ingen bibellärare tidigare har gjort. Han utforskar Uppenbarelseboken genom linsen av dess viktiga spelare: exilen, martyrerna, de 144 000, de två vittnena, draken, vilddjuret från jorden, vilddjuret från havet, Segraren, Kungen och Domaren.
Boken är skriven för att engagera både hjärtat och tanken. Varje kapitel inleds med en fängslande, bibliskt baserad dramatisering som låter profetiorna få liv som aldrig förr. Författaren presenterar dess aktörer mitt i deras unika tid och plats i ändens tid och ger en utförlig beskrivning av de motiv och händelser som kommer att inleda jordens sista dagar.
David Jeremiah ger sedan i varje kapitel en detaljerad studie kallad ”Skriften bakom berättelsen”. Han utforskar Uppenbarelsebokens mest svårtolkade sammanhang, förklarar dem och – viktigast av allt – visar med exakthet hur de passar in på de ondskefulla krafter som är i rörelse i världen idag.
Scenen är klar, och ridån är på väg att gå upp för jordens sista akt. Kommer du att vara redo?
David Jeremiah är bästsäljande författare till över 40 böcker och är en av USA:s mest välkända pastorer. Han leder församlingen Shadow Mountain Church i Kalifornien. Genom tv, radio och litteratur nås varje år över 200 miljoner hem med evangelium och sund bibelundervisning
I ett alltmer mångreligiöst samhälle uppstår en mängd frågor i mötet med andra religioner – både teologiska och praktiska. Är exempelvis alla religioner likvärdiga vägar till Gud, och är det okej att delta i andra religioners ceremonier? I den här boken skriver teologen Jakob Wirén tankeväckande om lokal interreligiös samverkan och om sådant som skaver – teologiskt och politiskt – i förhållandet mellan religiösa traditioner. Han utforskar utrymmet för den andre på flera plan:
Religionsdialog: Vilka erfarenheter finns att hämta från den interreligiösa praktiken? Vilka är utmaningarna och framgångsfaktorerna? Hur motiverar judar, muslimer och kristna sitt interreligiösa engagemang? Ersättningsteologi: Föreställningen att den kristna kyrkan har ersatt det judiska folket som Guds folk har haft förödande konsekvenser genom historien, men hur ser det ut idag? Vilka uttryck för ersättningsteologi finner vi i Svenska kyrkan – i psalmer och predikningar? Hur kan den bäst motverkas?
Som präst och biskop har Thomas Petersson ställts inför förtvivlade människors problem och lidanden hundratals gånger. Då har han alltid kunnat finna tröst och förlåtelse i Guds ord, i Bibeln. Men nu gällde det honom själv. Och då vände den kyrka han vigt sitt liv åt honom ryggen.
Thomas Petersson (f. 1968) var biskop för Visby stift från 2018 till 2022.
Claes de Faire (f. 1978), författare och journalist. Han har senast givit ut "Roman 4" (2023).
Boken inleds med en analys av orsakerna till kyrkans och evangeliets kräftgång de senaste femtio åren. Huvuddelen består av den hittills mest utförliga genomgången av Nya testamentets undervisning om apologetik som publicerats på svenska. Boken avslutas med en kraftfull upp maning att återuppta kampen för evangeliet i vår tids starkt sekulariserade kultur.
Behöver tron försvaras? Manifest för kristen apologetik är en ytterst angelägen bok för en ansatt och hårt trängd kristenhet
Giertz författarskap har inte helt förbisetts i akademisk forskning. Den här avhandlingen är dock den första samlade undersökningen om Giertz. Här granskas hans teologi om prästämbetet, men även hans antropologi, bibelsyn och kyrkosyn. Existerande forskning om Giertz kompletteras och samtidigt granskas befintlig forskning på ett kritiskt sätt.
Anssi Ollilainen är teologie doktor i dogmatik. För nuvarande är han universitetslärare i dogmatik vid Åbo Akademi. Doktorsavhandlingen har utarbetats vid Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi.
Biörn Fjärstedt är biskop emeritus i Visby stift.
Innan det tidiga Israel upphörde som nation, fick man en rad specifika tecken och varningar om den kommande nationella förstörelsen. Samma nio profetiska förebud har manifesterats i USA med djupgående konsekvenser för framtiden, för hela världen och inte minst för den globala ekonomin. Dolda i en biblisk profetia från Jesaja, är mysterierna som avslöjas i Budbäraren så precisa att de förutsäger den senaste tidens världshändelser i detalj till de exakta dagarna.
Bland annat datumet för aktiemarknadens kollaps 2008. Avslöjandena och sambanden är så tydliga att det kan låta som handlingen i en Hollywoodfilm, men det är verkligt och på riktigt! Boken är skriven som en fängslande berättelse, omöjlig att lägga ifrån sig, men de profetiska förutsägelserna är specifika och belagda.
Budbäraren inleds med att en man får ett meddelande från en gåtfull person som han kallar Profeten. Profeten ger honom nio sigill, vart och ett avslöjar de ett profetiskt budskap om framtiden som kommer att ta dig med på en resa som för alltid kommer att förändra ditt sätt att se på världen.
Syftet med den här antologin är att bidra med praktisk kunskap, teologisk reflektion och bildning i kyrkorna. Ledande forskare och teologer lyfter fram perspektiv ur kristen tradition som kan bli vägledande idag, till exempel hur kyrkor tidigare mött pandemier. Boken belyser kyrkornas betydelse i kristider genom diakoni och hoppingivande budskap.
Medverkande författare Hans Andreasson, Johanna Bjurenstedt, Sune Fahlgren, Joel Halldorf, Frida Igefjord, Jonas Kurlberg, Elin Lockneus, Frida Mannerfelt, Claraa Nystrand, Lars Parkman, Biazenka Scheuler, Roland Spjuth, Daniel Strömner, Jayne Svennungson, Dominik Terstriep.
Detta är Holger Nilssons elfte bok. I den vill han väcka oss inför den tid vi lever i.
Det är många händelser och nya skeenden som nu utspelas och många har frågor inför dem.
I denna tid av snabba förändringar gäller det att vi finner trygghet och insikt i det som sker. Det går också att få det – Bibelns profetiska ord kan ge ljus och vägledning.
Därför är det viktigt att belysa nutiden och rikta det profetiska ljuset mot den. På det sättet lär vi känna vår tid och får förståelse för den.
Holger Nilsson reser som förkunnare och är redaktör för Flammor - profetisk tidskrift
Den eviga vishetens ur är en passionsbetraktelse och en skola i praktisk mystik med Jesu efterföljd som ämne. Den har kallats "den tyska mystikens skönaste frukt". Susos språk utmärks av rik känsla, öppet sinne för naturen och en formskön gestaltning. Tryggve Lundén har i sin översättning låtit det poetiska och blomstrande bildspråket komma till fullt uttryck.
Emma Audas är präst i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Doktorsavhandlingen i Systematisk teologi har utarbetats vid Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi.
Det pågående samtalet innehåller 65 berättelser, där författaren använder Bibelns innehåll, som ibland är omfattande men ofta sparsamt med information, för att betrakta människoöden och reflektera över livsval.
Samtalsfrågorna får läsaren att tänka till på hur man själv skulle ha agerat i situationerna som Bibelns kvinnor befann sig i. Detta upplägg gör att Det pågående samtalet lämpar sig utmärkt att läsa tillsammans i grupp.
Om författaren Eva Söderström är konstnär, författare, teolog och föredragshållare. Författare till: 49 kvinnor i Bibeln i ord & bild, 62 kvinnor i Bibeln i ord & bild och andaktsboken Jag har dig kär. Bosatt i Mjölby med ateljé i Sikfors.
I boken Domen: Evangeliets bortglömda dimension visar Olof Edsinger att vi inte bara kan ignorera ”problemtexterna”. De är en integrerad del av Bibelns budskap. Domen hör samman med både Guds godhet och Guds vrede. Den handlar både om en slutuppgörelse med det onda på den yttersta dagen och om Guds dom här och nu. Författaren visar samtidigt på ett övertygande sätt domens koppling till evangeliets kärna: Jesu försoningsdöd för vår skull.
Boken är en fristående fortsättning på Olof Edsingers bok Krigen i Gamla testamentet: Ett försök att förstå (CredoAkademin 2007).
Boken tar ett samlat grepp kring det mesta av det som du behöver ha kännedom om som förtroendevald i Svenska kyrkan och hjälper dig att förstå kyrkans organisation och hur kyrkan styrs. Författare: Ing-Marie Rundwall Lars Björksell Erik Sjöberg-Sund
Tränger vi djupt in i Jesu väsen möter vi Fadern, det är i Jesus vi ser honom. Professor Gösta Hallonsten skriver i efterordet: »Denna djupt bibelförankrade, korta men synpunktsrika text, är något av det bästa som skrivits på svenska om Treenigheten.« Boken innehåller också ett förord av kardinal Anders Arborelius.
Vad har söndagsskolläraren Einar i ett litet missionshus på landsbygden, en berguv och psalmförfattaren Lina Sandell gemensamt?
De finns alla omnämnda när sexton skribenter tecknar det vi ser som uppdraget och utmaningarna för den kristna gemenskapen i en tid som denna. I den här antologin vill vi fundera kring hur vi tillsammans kan leva den vision som Svenska Alliansmissionen antagit: Vi vill tillsammans ta emot, formas av och gestalta Jesus Kristus i världen.
Antologin speglar en mångfald av röster och vår önskan är inte att ge färdiga svar, snarare vill vi väcka nya frågor och öppna för samtal. Vår förhoppning är att du som läsare tillsammans med oss författare vill tänka, visionera och ta nya steg in i framtiden.
Bokens redaktörer
Bokens främsta ärende är att med historien i ryggen försöka förstå den tid som är nu och skriva för framtiden Det är viktigt att ha perspektiv när man reflekterar, att spänna ut horisonten, att här och nu förstå varifrån man kommer för att kunna ta ut riktningen framåt Jag lyckönskar dig som läsare att bli del av denna process av teologisk reflektion.
Ulrik Josefsson Prorektor ALT
Hur låter det när församlingsledare vittnar om sin tro? Det låter så här! Historia, teologi och livserfarenhet varvas om vartannat. Detta är Svenska Alliansmissionens vittnesbörd om vad det är att vara kyrka i en tid som denna.
Eleonore Gustafsson Pastor i Evangeliska Frikyrkan
Som förtroendevald kan frågorna vara många. Vilket ansvar har en kyrkorådsledamot? Hur leder man ett sammanträde? Varför firar vi pingst?
Boken inleds med en skildring av Antje Jackeléns år som ärkebiskop. Bidragen är därefter grupperade efter områden som präglat hennes arbete: Kyrkans offentlighet, Teologins offentlighet, Att reparera och bygga broar, När grundläggande värden sätts på prov och För Svenska kyrkan i tiden. Tillsammans tecknar bokens författare en bild av stora utmaningar, påtagliga möjligheter och ett trotsigt hopp.
En angelägen bok för alla som är engagerade i tro, kyrka och samhälle.
I denna teologiska fördjupning kring försoning och korset tar Arne Fritzson sin utgångspunkt i den hermeneutiska teologin medan Sofia Camnerin utgår från ett befrielsefeministiskt perspektiv. Boken ger en fördjupande inblick i det viktiga samtalet om en av vår tids stora frågor: försoning.
Om författarna: Sofia Camnerin och Arne Fritzson är bägge teologie doktorer i systematisk teologi och pastorer i kyrkan Gemensam Framtid, där Sofia Camnerin är biträdande kyrkoledare. De är även verksamma som föreläsare och skribenter och har en ekumenisk bakgrund bl a inom Kyrkornas Världsråd.
Nu kommer prästen och forskaren Jesper Svartviks nya bok. Förundran och förväntan vänder sig till dig som ställer frågor om livet, om människan och om denna värld som vi älskar. Författaren ger förslag på hur trons centrala frågor kan tolkas och besvaras, utan att försvara eller dogmatisera. En teologiskt reflekterande bok med djup förankring i kristen tro, där Jesper Svartvik skriver utifrån sin egen erfarenhet som präst och troende. Förundran och förväntan är en personlig och lättillgänglig bok med mycket värme
John Stott arbetade först som präst i London men senare som föreläsare i över hundra länder. Han var en drivande kraft bakom en mängd organisationer, bland annat Lausannerörelsen. Hans inflytande byggde på böcker i miljonupplagor men också på en personlig karaktär i enkelhet och ödmjukhet.
Per-Axel Sverker är en känd bibellärare inom flera samfund. Hans verksamhet har innefattat både undervisning vid pastorsutbildningar och vid församlingshelger. Sverker har doktorerat på en avhandling om John Stotts teologi.
James Starr är teologie doktor och lektor i Nya testamentets exegetik vid Johannelunds teologiska högskola i Uppsala
Griftetalsboken tar utgångspunkt i en längtan efter inspiration och stöd i griftetalsskrivandet. Här finns trettio griftetal att läsa och hitta idéer i. Griftetalen är skrivna utifrån fiktiva livsöden och spänner över väntade och plötsliga dödsfall, korta och långa livsberättelser, rasande sorg och stilla tacksamhet, stark tro och vacklande tvivel, stark gemenskap och tyst ensamhet. I ett avslutande kapitel har Cecilia Nyberg också sammanfattat tankar och erfarenheter från de medverkande prästerna. Det är konkreta tips inför att skriva griftetal men också reflektioner om att möta förväntningar från de anhöriga, förbereda sig inför en begravningsgudstjänst och hantera de egna reaktionerna.
Boken kan läsas som inspiration och stöd i det egna griftetalsskrivandet, men också gärna användas för samtal och övning i utbildning och fortbildning.
Medverkande: Ola Fornling, Anders Göranzon, Karin Härjegård, Göran Lundstedt, Anna Norrby, Cecilia Nyberg, Kim Rehnman, Lisa Axelsson Runeborg, Eskil Selander och Hanna Stark.
Ja, åtminstone om man ska tro den nyateistiska rörelsen med Richard Dawkins i spetsen. Med flera storsäljande böcker har nyateismen skapat en livlig debatt om Gud, religion och moral.
Nyateismen menar att religionen är irrationell, ovetenskaplig och till och med ond. I denna antologi analyseras nyateismens budskap. Bokens författare . som är fysiker, biologer, filosofer, teologer och lärare . visar att nyateismens argumentation är minst sagt bristfällig och att den kristna världsbilden i högsta grad är förenlig med rationalitet, vetenskap och moral.
Gud och hans kritiker är en tydligt kristen kritik av nyateismens påståenden. Men boken vänder sig till alla som är intresserade av de stora frågorna om Gud, rationalitet, moral och vetenskap . oavsett om man betecknar sig som kristen, religiös, skeptiker eller ateist. Läs och ta del av ett stimulerande debattinlägg i en viktig fråga.
Om författaren:
Mats Selander (red) är lärare vid CredoAkademin och doktorand i etik. Han har en masterexamen i religionsfilosofi och etik från Talbot School of Theology i Los Angeles, USA.
Denna bok vill liksom sänka oss ned i friskt vatten, det vill säga i Guds mysterium, han som endast är av kärlek och för kärlek. Att tro innebär att bekänna Gud som sin Fader. Efter den första människans synd har guds kärlek klätt sig i barmhärtighet. Den kungliga port genom vilken Guds kärlek översköljer oss ä hans Sons hjärta som genomborrades på korset. Det är den heliga porten, jubelårets port. Salig den som upptäckt denna kärlekens källa, ty han känner sig törstigare i det ögonblick törsten släcks
Som reformator ställdes Luther inför uppgiften att skapa nytt på kyrkolivets olika områden: bibeltolkning, psalmdiktning, gudstjänstliv, kyrkomusik, undervisning. Hans initiativ har haft betydelse långt utöver hans egen tid, men man glömmer lätt bort att mycket av det som sker i kyrkolivet idag har sin utgångspunkt i hans verksamhet på 1500-talet.
Årsboken Svenskt Gudstjänstliv 2007 presenterar uppsatser som med utgångspunkt i Luthers verksamhet följer utvecklingen fram till idag. Här behandlas uppsatser kring liturgi, hymnologi, kateketik och musik.
Ann Morisy visar hur evangeliet förmår bryta igenom en hopplöshetens kultur och skapa rum för nytt livsmod och förväntan på framtiden. Det är evangeliets befriande makt, bevisat i vardagliga handlingar mer än genom proklamerandet av trossanningar, som är Ann Morisys ärende. Genom sitt sätt att leva visar Jesus oss hur vi skall leva och handla. Kanske kunde man önskat sig mer direkta hänvisningar till kyrkans sakrament -det testamente som Jesus efterlämnade var ju faktiskt en handling: »Gör detta till min åminnelse!« - en handling som kyrkan alltigenom historien har utfört och fortfarande utför varje dag, en handling som ständigt väcker nytt hopp och som tillsammans med proklamationen av evangeliet utgör kärnan i den kristna tron.
Boken väcker frågor att fundera över och erbjuder tanketrådar att nysta vidare på för den som arbetar med mission, evangelisation och diakoni. Genom exempel från såväl sociologi, modern processteologi som terapeutiska insikter pekar Ann Morisy på en framtidsväg för kyrkan: att påminna om hoppet - det hopp som för den kristne är förbundet med frälsningen i Kristus, och som frigör där livet och heligheten bejakas
Jonas Ideström utforskar i den här boken en förståelse av vad teologi kan vara: nämligen något som skapas och uppstår i församlingens vardag, i församlingens konkreta erfarenheter.
Boken är dels grundad i Ideströms egen forskning - med berättelser och exempel från församlingar i olika delar av Sverige - dels hos andra forskare, däribland den franske antropologen och sociologen Bruno Latour.
Med inspiration från Latour och andra tänkare prövar Jonas Ideström i den här boken om vi kan förstå och använda bibliska berättelser som en sorts "ikoniska kartor" som kan hjälpa oss "urskilja Guds försonande närvaro i vardagliga situationer och skeenden".
Med andra ord: en bok om att ”göra teologi” – mitt i församlingen!
Boken är en del av Svenska kyrkans forskningsserie som publicerar kyrko- och samhällsrelevant forskning som har genomgått en peer review process.
Stefan Swärd är filosofie doktor i statskunskap, pastor i församlingsnätverket Elim samt ordförande för bl.a. Svenska Evangeliska Alliansen, Ja till Livet och den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet. Han är ledarskribent på tidningen Världen idag och figurerar i TV, radio och dagspress i rollen som kristen opinionsbildare
Vi lever i en tid av stor religiös förändring. Det betyder bland annat att institutionell religion som Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan inte längre har tolkningsföreträde när det gäller hur tro kommer till uttryck. Det är i detta sammanhang som författarna till denna bok undersöker kallelse begreppets uttryck och giltighet.
Här undersöks och fördjupas förståelsen av hur blivande präster och pastorer idag beskriver sin kallelse, identitet och kommande uppgift. Studien bygger på intervjuer och på en enkät.
Författarna Caroline Klintborg och Anneli Winell är forskare inom religionsbeteendevetenskap och har stor erfarenhet av utbildning av blivande präster och pastorer.
Studien bidrar till en djupare förståelse av detta äventyr. Karin Wiborn Biträdande kyrkoledare Equmeniakyrkan
Vår kyrka behöver samtala om detta! Eva Nordung-Byström Biskop i Svenska kyrkan, Härnösands stift
TRO & LIV SKRIFTSERIE är en bokserie på Enskilda Högskolan Stockholm med inriktning mot teologiska samtidsstudier.
I denna bok, som är en reviderad och utökad nyutgåva, får vi följa Edsinger i närkamp med dessa frågor. I den första delen presenterar han vad GT har att säga om krig i Guds namn. I den andra delen diskuterar han de frågor som detta väcker hos en modern bibelläsare. Som avslutning behandlas den yttersta domen och Jesu återkomst.
Genom att återvända till den tidiga kyrkans egna sätt att bedriva teologi vill John Behr hjälpa läsaren att närma sig Kristi mysterium på samma sätt som de första kristna. Kristusmysteriet innehåller en dynamisk vision av den kristna teologin som vill utmana och förvandla sättet på vilket teologi bedrivs i dag. Boken erbjuder lösningar på många av problemen som finns med de senaste århundradenas bibelteologi.
John Behr är professor i patristik vid St Vladimir’s Theological Seminary i New York.
Joel Halldorf har kommenterat allt detta genom en rad uppmärksammade krönikor, ledartexter och kulturartiklar. Genom sina texter i bland annat Expressen lyfter han teologins och religionens betydelse för att förstå vår samtid. Han skapar engagemang och debatt, såväl inom kyrkan som i samhället i stort.
I boken Kvällstidningsteologi finns hans främsta och mest inflytelserika texter från detta omvälvande decennium. Här får vi en teologs blick på politik, kultur och dramatiska världshändelser men Halldorf ställer också frågan vad religion, kristen tro och kyrkan har för plats i allt detta.
Boken är en högaktuell samtidshistoria som ger läsaren chansen att återuppleva och försöka förstå tiotalet. Med Halldorf som guide riktas uppmärksamheten inte bara mot de dramatiska händelserna, utan också mot de andliga och existentiella underströmmar som format vår tid.
Joel Halldorf (f. 1980) är docent i kyrkohistoria och verksam vid Enskilda Högskolan Stockholm. Han medverkar regelbundet i tidningarna Expressen, Dagen, Axess och Fokus och har även medverkat i en rad tv- och radioprogram. Hans forskning handlar om religionen i det moderna samhället och han är författare till en rad böcker på detta tema senast Gud: Jakten och Gud: Återkomsten.
Joel Halldorf är en av Sveriges viktigaste intellektuella. Med absolut gehör för sin samtid blottlägger han liberalismens och sekularismens smärtpunkter.
Karin Olsson, kulturchef Expressen, om Gud: Återkomsten
Författare: Lena Andersson, Marcel Salinder, Margareta Melin, Kjell Petersson, Anna Karin Hammar, Mikael Löwegren, Biskop Jan-Olof Johansson, Christopher Meakin och Ola Isacsson
I Kyrkan på torget har teologen Joel Halldorf samlat mer än femtio av sina texter som under tio års tid publicerats i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen, Världen idag, Sändaren och Dagen.
Det är utmanande texter som argumenterar för en kyrka som vågar vara politisk. Med folkbildarens entusiasm gör han sitt bästa för motverka sekulariseringens religiösa analfabetism.
Texterna är uppdelade i tre delar – politik, kultur och kyrkan – och spänner över så vitt skilda ämnen som antisemitism, integration, moraliskt ledarskap, vegetarianism, påven, Hungerspelen, Mad Men, samvetsfrihet, Daesh (IS), diakonalt ungdomsarbete och Zlatan
Efter framgångarna med Guds närvaro, Gudstro och Kärlekens teologi återkommer Werner G. Jeanrond nu med Kyrkans framtid där han i tolv kapitel diskuterar hur evangeliet ska kunna tolkas och gestaltas i en ny tid. I fokus för hans reflexion står kärleken: Guds kärlek och den mänskliga kärlekens potential. Werner G. Jeanrond var tidigare verksam som professor i systematisk teologi vid Lunds universitet och därefter vid University of Glasgow. I dag arbetar han som Master of St Benet.s Hall, University of Oxford.
Inbunden, rött klot, guldprägling, 6 märkband, format: 140 x 200 mm
Kyrkoherden ska ansvara för den dagliga verksamheten och medarbetarna som driver den. Kyrkoherden är ledamot i kyrkorådet, som samtidigt är hens arbetsgivare. Kyrkoherden ska vara organisatorisk ledare för sin mångfacetterade personalgrupp och andlig herde för sin församling. Allt detta i en organisation som står inför stora utmaningar, i ett samhälle som alltmer sällan talar om tro.
Rapporter om sjukskrivningar och konflikter dominerar ofta debatten. Och det finns lägen då man verkligen måste kliva av och värna om den egna hälsan. Men författarna till denna bok ville erbjuda ett annat narrativ: att det är möjligt och meningsfullt att vara kyrkoherde – på ett hållbart sätt.
De bad tretton kyrkoherdar att skriva sina personliga berättelser. Varje kyrkoherde har formulerat tre nyckelfaktorer som varit avgörande för dem i sin roll. Biskop Åsa Nyström, med lång erfarenhet av att utbilda kyrkoherdar, reflekterar därefter kring de personliga berättelserna. Boken Kyrkoherdeuppdraget – ett möjligt, meningsfullt och hållbart uppdrag presenterar också några specialskrivna texter: bibelstudium kring herdeskapet, kyrkoherdeuppdraget i ett historiskt sammanhang, vikten att vårda sig själv och hitta andrum i en hektisk tillvaro. Boken erbjuder också reflektioner kring entreprenörskap och om relationen mellan kyrkoherde och kyrkoråd.
Bokens redaktörer Peter Andreasson och Maria Åkerström är kyrkoherdar med lång erfarenhet av organisationsutveckling och ledarskap.
De medverkande författarna bidrar med konstruktiv teologisk reflektion kring frågeställningar såsom klimat, eskatologi, kyrkosyn, antropologi, digitalisering, kristen växt, tro och politik, profetisk predikan för att nämna några exempel. Gemensamt för samtliga bidrag är att de utgår från ett skapelseorienterat synsätt på teologin med ett universellt perspektiv på människan som fokuserar på det som är gemensamt för alla människor och livet i skapelsen.
Boken är en del av serien Svenska kyrkans forskningsserie som publicerar kyrko- och samhällsrelevant forskning som har genomgått en peer review process.
Vi lever i en tid när människans påverkan på jorden är större än någonsin. Det märks genom klimatförändringar och rubbade ekosystem.