Efterföljelse

Dietrich Bonhoeffer föddes för 100 år sedan

Från Dietrich Bonhoeffer utgår en skapande impuls långt efter hans död ? och kanske vi bara har sett början än. Kanske vi på fler och fler orter ska få se en församling som har slutat anstränga sig för att leva ett privat, världsfrånvänt ?religiöst? liv och istället delar ett överflödande mänskligt liv med varandra så att världen kan tro att Gud verkligen blev människa i Jesus Kristus. För det är till levande människor Dietrich Bonhoeffer skriver.
Ylva Eggehorn i förordet

Dietrich Bonhoeffers klassiska verk tillkom under den tid han undervisade och levde tillsammans med studenter inom Bekännelsekyrkan på seminariet i Finkelwalde. Detta var motståndsrörelsens teologiska centrum, det stängdes av Gestapo i november 1937. En månad senare kom Efterföljelse ut. Nu kommer den ut i nytryck på Cordia.

Efterföljelse är inte född ur någon akademisk diskussion utan i en historisk situation, förbunden med mycket lidande.
Bonhoeffer reflekterar över kallelsen att följa Jesus och vilka konsekvenser det får för den enskilde och för kyrkan. Han frågar sig om inte vi alltför ofta ersätter ?den dyra nåden? med ?billig nåd? och kompromissar med den odelade lydnaden. Hans utläggning av bergspredikan ? en beskrivning av det kristna livet ? är lika aktuell och utmanande i dag som när boken först gavs ut.

Dietrich Bonhoeffer (1906?1945), teolog och ledare i den tyska Bekännelsekyrkan, tog tidigt avstånd från nazismen och engagerade sig i motståndsrörelsen. Han deltog i planerna på 20 juli-attentatet mot Hitler och avrättades i koncentrationsläger den 9 april 1945 några veckor före Tysklands kapitulation i Andra Världskriget. Han satt fängslad under 2 år före sin död för delaktighet i oppositionen mot Hitler. Under denna tid skrev han brev från fängelset som publicerats under titeln ?Motstånd och underkastelse?. I dessa brev finns konturer till en radikal teologi och kyrkosyn som inspirerat och utmanat hela den världsvida kyrkan. ?Motstånd och underkastelse? kommer ut i nyöversättning från tyska, på Cordia under hösten 2006.
I lager
Mer information
Författare Bonhoeffer, Dietrich
Förlag Cordia
Bredd 135
Höjd 200
Rygg 19
Omfång (sidor) 309
Mediatyp Bok
Bandtyp Häftad
Utg.datum 20060101
Upplagenr 0
PLU 9789170853272
ISBN 70853272
Vikt (g) 448.0000
Lagerstatus Längre leveranstid (POD)
225,00 kr
  • Köp 3 för 191,25 kr st och spara 16%

Måndag till Fredag 10.00 - 17.00

Lördag och söndag stängt

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

För avvikande öppettider se:
Öppettider

Öppettider i Piteå