Måndag - fredag 10 - 17
Lördagar 10-14
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Här har tolv författare gått i närkamp med berättelser och personer i Bibeln för att sedan i varsin en novell tolka och utveckla vad de läst. Frågorna om skuld, försoning, svek, ansva
Per Ragnar har skrivit 24 böcker, bland annat de kritikerrosade Hitler Hans folk, Luther död eller levande och Därför är jag vegetarian. Som skådespelare är han känd för sin medverkan i den över hela världen prisade filmen Låt den rätte komma in, samt svenska TV-klassiker som Röda Rummet och Någonstans i Sverige.
Efter 50 framgångsrika år som skådespelare, regissör, TV-programledare och författare, debuterar han nu som textförfattare i tonsättningar av Sulo.
Innehåller CD-skiva.
Margaretha Sturesson var en välutbildad fyrabarnsmamma med mycket ork och energi när hon och hennes familj gick med i Kristet Center Syd, en ny och visionär församling i Höör.
14 år senare låg hon med rött vak på psykiatrisk klinik efter upprepade självmordsförsök. Där kom hon att stanna i ett och ett halvt år.
Vad var det som gick snett när Guds rike skulle byggas i Skåne? En berättelse inifrån om maktmissbruk för heliga syften, om livsfarlig lojalitet, om att vara förövare och offer i samma person - och om att till slut lyckas ta sig ur ett medberoende.
Boken riktar sig till föräldrar, men den utgör även en inspirationskälla för alla som på något sätt arbetar med barn eller möter barn i sina uppgifter i kyrkan.
”Jag känner inte till någon bok som med en sådan bredd och ett sådant djup tar upp hur vi ska se på och bemöta barn i familj och församling.” Alf B Svensson, leg.psykolog och föreläsare
Boris Salo är präst i lutherska kyrkan i Finland. Hans litterära produktion behandlar bibelteologi, relationer och spiritualitet.
Jag får som ett fritt Guds barn leka i Bibelns paradis. Jag får göra den gamla texten till en ny sång som svarar mot min personliga erfarenhet, mitt aktuella behov. Jag kan vara säker på att Gud gillar detta sätt att leka med texten." Ur boken Libris förlag påbörjade hösten 2017 en satsning på en nyutgivning av flera uppskattade och efterfrågade böcker av Wilfrid Stinissen, alla formgivna av Moa Schulman.
Wilfrid Stinissen (1927 2013) var fil dr, katolsk präst, karmelitbroder och författare. På Libris har han gett ut ett tjugotal böcker, bland annat Mitt liv i dina händer, I dag är Guds dag och Längre in i bönens land. Han är en av vårt lands mest lästa och uppskattade andliga vägledare.
Journalisten Birger Thureson har letat upp passionärerna. De har hittat nya sätt att förverkliga drömmar och idéer. Som mentorer, som medmänniskor, i uppgifter där deras erfarenheter är värdefulla -- eller i sammanhang där de får utveckla talanger som inte riktigt kom till användning i yrkeslivet. Passionärer är pensionärer med passion för livet. Som fortfarande är fullt av möjligheter! Bengt Göransson, Kjerstin Dellert, Elver Jonson, Marianne Henriksson-Holmström, Thage G Peterson, Birgit Karlsson, Elsie Lindqvist, Lars-Erik och Gun-Britt Holgersson, Lennart Nyholm, Marianne Johansson, Martin Lönnebo och DU!
Boken visar hur vi kan använda skrivandet som en sådan ventil i en grupp. Dess metoder är enkla och vikten ligger på att finna inspiration. Du behöver inte vara skribent eller låtskrivare för att prata om livet med en penna. Gruppen du leder kan bestå av alla åldrar och höra hemma i kyrka, skola, förening, bibliotek, fängelse – eller kanske inte höra hemma någonstans
Religionsfilosofi innebär att filosofera över begreppet religion och allt som ingår däri, t.ex. gudsföreställningar, kropp-ande, gudsbevis, förnuftets gränser, det goda och det onda,sanning och mening. Boken visar hur dessa problem har behandlats i historien, och hur de behandlas idag.
Equmeniakyrkans vision En kyrka för hela livet, där mötet med Jesus Kristus förvandlar mig, dig och världen har format kyrkans teologi där gemenskap är den röda tråden: Gemenskap med Jesus Kristus själv, med varandra och med hela den världsvida kyrkan. Resan till enhet fortsätter.
Olle Alkholm, Sofia Camnerin och Lasse Svensson i samtal med Christina Larsson.
I var sitt brev tar fyrtio svenskar till orda om vår solidaritet med de fattigaste.
Resultatet kommenterar Bengt Pleijel så här, i sitt förord: "Vi har blivit rotlösa. Kraften har sinat."
Tomas & Herti Dixon beskriver allas vårt rotsystem – och hur vi kan skydda våra rötter, så att de inte torkar eller slits av. Utgångspunkten är dels adoptivbarns starka erfarenheter av rotlöshet, dels Skaparen. Gudslivet är manligt och kvinnligt – inte minst därför är det fulla föräldraskapet så livsavgörande.
Boken tar upp en lång rad varför-frågor: varför är det livslånga, trogna äktenskapet mellan man och kvinna så centralt, inte bara för individen utan också för samhället – varför är synden synd – varför gör oss gränslös frihet ofria – varför stämmer inte evolutionsteorin med verkligheten – varför behövs manlighet och kvinnlighet, moderskap och faderskap i samspel för att vi ska ha störst chans att bli oss själva fullt ut?
"Tomas & Herti för dig in på en spännande vandring genom bibeln och vår tid. Läs deras bok långsamt. Tanka, tänk…", uppmanar Bengt Pleijel.
"Ni är jordens salt" säger Jesus i bergspredikan. Eldebo belyser och utforskar vad som döljer sig bakom bibelns många salt-texter och resonerar kring hur vi kan "vara salt" för vår omgivning i dag.
Skribenter som Björn Wiman, Wanja Lundby-Wedin, Cristina Grenholm, Lisa Lindström, Amanda Carlshamre och Mats Svegfors skriver i antologin Sedd men osedd om hur pågående sociala och religiösa omvandlingar påverkar en folkkyrka som både är öppen mot samhället i dess helhet och samtidigt söker sin teologiskt motiverade identitet
Med låg självkänsla spelar det ingen roll vad vi erövrar eller hur högt vi når – vi kommer ständigt att vara rädda för att misslyckas. Vi kan inte heller uppskatta vad vi uppnått utan måste hela tiden uträtta mer. Vi klarar varken av komplimanger eller kritik – och i slutändan förlorar vi vår livslust.
Här förklaras den väsentliga skillnaden mellan självförtroende och självkänsla och boken presenterar ett fungerande träningsprogram för självkänslan. Enkelt och humoristiskt visas vad låg självkänsla åstadkommer och hur vi med gott humör och inte alltför mycket grubblerier kan bli medvetna om den egna personlighetens värde.
Självkänsla nu! är som en klok och trygg vän att hålla i handen när det blåser snålt.
Sayers menar att det finns tydliga paralleller mellan Guds skapande och den kreativa processen hos människan. Som Guds avbilder och kreativa varelser är människan därmed lika Gud och något av hans hemlighet kan bli uppenbart i vårt eget skapande. Hon utforskar här Gud, treenigheten och den fria viljan på ett nytt sätt.
Dorothy Sayers var nära vän med C S Lewis och J R R Tolkien, och det känner man när man läser denna klassiska bok.
"Dorothy L. Sayers kom att utveckla deckargenren långt utöver själva deckargåtan med målande miljöbeskrivningar, psykologiska studier, diskussioner om moral, och inte minst till invecklade kärleksromaner."
Aina Gustafsson, Ersboda bibliotek Dorothy Sayers (1893-1957) var en engelsk kulturpersonlighet som kanske mest är känd som skapare av den engelska detektiven Lord Peter Wimsey. Men hon var även kulturkritiker, dramaförfattare och, som den här boken visar, teolog
Det har länge saknats en grundbok som lyfter fram förhållanden som är specifika för socialt arbete inom den skandinaviska välfärdsmodellen - en bok som man kan återkomma till under hela utbildningen i socialt arbete. Nu finns den! Detta är inte en metodbok som ger anvisningar om hur socialt arbete bäst skall utföras, utan författarna har försökt visa på mångfalden och komplexiteten, samtidigt som begrepp och termer förklaras.
Boken är indelad i tre delar. I den första behandlar författarna det sociala arbetets framväxt, organisering och yttre ramar. Olika organisationer och nätverk för socialarbetare lyfts fram, liksom olika arbetsmetoder. Även förhållandet till psykologin, socialpolitiken och juridiken tas upp. I bokens andra del uppmärksammas frågor om makt och etik. Här diskuteras klyftan mellan klienternas ofta negativa upplevelser av socialtjänsten å ena sidan och socialtjänstlagens budskap om jämlikhet, delaktighet och respekt å den andra. Förhållandet mellan teori och praktik behandlas i bokens tredje del, och författarna redogör för den sociala forskningens framväxt och olika riktningar. Frågan om etik och moral i forskningen avhandlas också.
Boken riktar sig till studerande inom ämnet socialt arbete och social omsorg. Även yrkesverksamma socialarbetare kommer att ha glädje av denna bok. Förhoppningsvis kan den bidra till att man ser arbetet i ett nytt sammanhang, får inspiration och blir stimulerad till eftertanke och debatt.
Motivet på bokens omslag är en målning av den danske konstnären Storm P. från 1938 med titeln Indenfor og udenfor. Den anknyter till ständigt aktuella diskussioner inom socialt arbete om utstötningsmekanismer och integration, "vi och dom", om grannar och främlingar.
Bokens övriga författare representerar så gott som alla socialhögskolor i Sverige. Kapitelförfattarna (totalt 24) är forskare i socialt arbete, och många har aktivt bidragit till utvecklingen av området som akademiskt ämne: Gunvor Andersson, Anders Bergmark, Åke Bergmark, Erik Blennberger, Staffan Blomberg, Bengt Börjeson, Peter Dellgran, Rosmari Eliasson-Lappalainen, Margareta Hallberg, Sven Hessle, Anna Hollander, Staffan Höjer, Leif R Jönsson, Stig Larsson, Claes Levin, Tommy Lundström, Sven-Axel Månsson, Lennart Nygren, Lars Oscarsson, Bengt Starrin och Jan Petersson.
Nutiden överöser oss med slagord: Du kan bli framgångsrik, Du måste förverkliga dig själv!, Du har bara ett liv, unna dig storslagna upplevelser!, Tänk positivt!
Men alla vet vi, innerst inne, att tillvaron är oberäknelig. Hur mycket man än försöker så styr man inte sitt liv. Vi är, utan att vara särskilt medvetna om det, ständigt beroende av andras omsorger.
I Sonjas godhet frågar sig Owe Wikström vart medkänslan, omsorgen och samtalen om de goda handlingarna tagit vägen. Har osjälviskhet blivit omodernt? Vad sker i ett samhälle där individualism och upplevelsehets står i centrum? Är det omodernt att föra samtal om individens personliga ansvar för andra än sig själv? Förstärks självcentreringen av populärpsykologins tro-på-dig-själv-budskap och en upplevelseorienterad andlighet?
Utgående från en dramatisk personlig upplevelse diskuterar författaren hur det är att vara föremål för andras omsorg, utelämnad i den svages position. När tillvaron är som bräckligast minns han Sonja den goda kvinnan i Dostojevskijs roman Brott och straff. Hon blir en sinnebild för det goda i människan. Samtidigt ger hon oss en föreställning om en typ av förebild som tidigare sågs som självklar. Att det är en litterär gestalt som på detta sätt väcker tankar om ömhetens betydelse leder över till en diskussion om böckers existentiella betydelse och deras roll som motkrafter. Frågor om ansvar och godhet diskuteras utifrån flera författarskap, främst Fjodor Dostojevskij men även Torgny Lindgren och J. M. Coetzee
Avslutningsvis ger författaren oss rådet att skapa ett eget husapotek av böcker och delar generöst med sig av sina egna favoritmediciner.
Sonjas godhet utgör en fristående fortsättning på författarnas tidigare böcker: Långsamhetens lov eller vådan av att åka moped genom Louvren, som tar upp vårt förhållande till tiden, Ikonen i fickan om inre och yttre resor, som diskuterar platsens och resans betydelse i våra liv, och slutligen Sonjas godhet, som behandlar vårt förhållningssätt till våra handlingar.
Smith Wigglesworth (1859–1947) är känd över hela världen som en trons apostel. För honom var livet ett ständigt äventyr. Han litade på Gud, även i helt hopplösa situationer.
Han satsade allt på kraften som finns i Kristus. Följ med denne troshjälte på äventyret som kallas ”tro”, där mirakler är en del av vardagen.
Ta del av vittnesbörden om befrielse från diabetes, tuberkulos, demoner och till och med fysisk död. Och bli inte förvånad om trons frön planteras och växer i ditt hjärta. Se hur Gud verkar och möter människor med sin helande och befriande kraft och hur mirakler sker som ett resultat av trons kraft.
Så inleder Gunnel Vallquist sin tanke och reflektions bok Steg på vägen. Det är en bok som kännetecknas av den andliga iakttagelseförmåga och det speciella seende med vilket Gunnel Vallquist betraktade tron och livet. Hunger och törst efter Gud var den enda religion jag kände säger hon i ett sammanhang.
Gunnel Vallquist som var katolik sedan unga år gick bort i januari 2016 och det är därför av flera skäl naturligt att denna bok kommer i en nyutgåva och är del i den klassikerserie inom andlig vägledning och spiritualitet som Libris börjar publicera hösten 2016.
Gunnel Vallquist (19 juni 191811 januari 2016) var en svensk författare, översättare och kritiker. Hon var ledamot av Svenska Akademien sedan 1982 på stol 13. Hon gjorde också en heroisk insats genom sin översättning av Marcel Prousts På spaningen efter den tid som flytt för vilken hon 1981 tilldelades professors grad
Vad kan väl vara bättre än att få en stund i fred och ett riktigt gott skratt? Glöm all skit och ha skitroligt i stället!
Uppsök närmaste toalett nu - Superskojiga dassboken är din maskerade räddare i nöden!
Innehåller:
Coola citat
Dumma dödsfall
Enorma elakheter
Maskerade människor
Sanslösa stämningar
Supersvår sudoku
Superskojiga dassboken utkommer här i efterlängtad nyutgåva med lite ny skit.