Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Mångfaldigt prisbelönta Lotte Möller har färdats längs smultronets revor i tid och rum och gjort en mängd märkliga upptäckter. Till exempel att bäret som i dag står för barndom och oskuld en gång i tiden symboliserade falskhet och förräderi. Och att det inte var tillrådligt att äta eftersom paddor kunde ha förgiftat det. Fast Linné åt ändå smultron, upp till två och en liter om dagen, utan att må illa. Tvärtom blev han tack vare dem av med sin svåra gikt. Smultron har också haft en erotisk innebörd. Plocka smultron under snön var en populär pantlek på 1800-talet som gick ut på att den som förlorat fick låta sig kyssas under ett utspänt lakan. Allt man kan vilja veta om smultron i trädgården, i formgivningen, i botaniken, i sylt, desserter och brännvin, i Amerika, i dikten, i måleriet och i Shakespeares Othello avhandlas i denna spännande och vackert illustrerade bok som också bjuder på författarens godaste smultrondesserter.
Lotte Möller är kulturjournalist och författare, känd för en stor trädgårdsintresserad läsekrets med nyskapande böcker som Trädgårdens natur, Maryhill en trädgård i Lund, Tre mästare tre trädgårdar samt inte minst Citron, den Augustnominerade boken om citronens historia och betydelse för europeisk kultur.
Sagt om Smultron "It will be a great addition to our library." Elaine Charwat, The Linnean Society of London "Lotte Möller återupprepar sitt vinnande koncept från sin bok om citroner och förmedlar kunskap om det lilla röda väldoftande smultronet så att man nästan kan känna smaken och doften." BTJ
Vi lever i en förfallen värld där brott och svåra incidenter inträffar i varje människas liv. Dessa smärtsamma situationer – vare sig det handlar om en enklare oförrätt eller något allvarligare som ett mord – kräver att var och en av oss söker svar på frågan, ”Förväntar sig Gud att jag ska förlåta?”
Jag valde att förlåta min sons mördare är en gripande resa från förtvivlan till frihet. Med Bibeln som grund presenterar boken praktiska steg att använda sig av för att nå fram till förlåtelse
Eva Spångberg lämnade jordelivet 2011, men hennes konstverk och framförallt minnena av denna enastående kvinna kommer att leva vidare under en lång tid framöver. Eva lämnade ingen människa oberörd. I den här boken berättar några av de människor som kom i kontakt med Eva om sina möten med henne.
”Ingen var så levande som hon. Ingen fick oss att tystna i kontrollrummet som hon. Hon var äldst. Till synes minst. Och bäst.” – Johannes Söderberg, Producent Sveriges Television
”Han är din”, sa du bestämt med en röst som äldre damer kan ha då man inte säger emot. Och jag tittade närmare på den, för nu hade du tänt sänglampan, och på baksidan stod det: Han som bar världens tyngsta kors – han bär ditt biskopskors också.”
– Jan-Olof Johansson, Biskop i Växjö stift
”Får man gråta på jobbet? Jag har gjort det en enda gång. Det var när jag första gången hörde Eva Spångberg tala.”
– Yvonne Teiffel, Journalist Jönköpings-Posten
Den här boken tar upp vem som mobbar, vad som händer, varför och allra viktigast, vad man kan göra åt mobbning. Barn får lära sig hur man kan skydda sig själv, stå på sig och när man ska be en vuxen om hjälp.
Tillsammans kan barn och vuxna utrota mobbningen i våra skolor och i vår omgivning.
Tioåriga Kaylee Wren pratar inte. Hon har inte gjort det sedan hennes missbrukande mamma gav sig av och lämnade henne i en ensligt belägen timmerstuga i skogen – tillsammans med en man som är lika farlig som han är ondskefull. Med tystnaden som sin enda fristad samlar Kaylee på ord som hon kanske aldrig kommer att uttala, och hon hittar dem i ett av de få föremål som hennes mamma lämnade efter sig: en ordbok
Följ med på en kulinarisk vandring genom Moseböckerna och laga maträtter med inspiration från det israeliska köket!
En helg för snart tio år sedan blev Rena Rossner serverad en skål linssoppa på en fest, vilket föranledde ett samtal om den händelse i Bibeln då Esau sålde sin förstfödslorätt till sin bror Jakob för en skål med röd linssoppa. Rena Rossner slogs av möjligheten att kunna levandegöra Bibeln på detta enkla sätt och bestämde sig för att se om hon kunde laga en rätt med biblisk anknytning varje vecka. Det kunde hon.
Alla kockar behöver titta på ett recept ett antal gånger innan rätten är färdiglagad. Många recept inkluderar fem- och tiominutersperioder då man tvingas vänta på att vatten ska koka, soppa ska sjuda eller lök ska fräsa. Den här bokens mål är att berika de stunderna med bibliska verser och kommentarer för att hjälpa kocken att fylla sin själ samtidigt som han eller hon lagar god mat till sin familj, vänner och bekanta.
Från Edens lustgårdssallad till Babels grönsakstorn – recepten i den här boken kommer att kickstarta sinnet och få smaklökarna att jubla.
Plocka bort de löstagbara bitarna för att se vad Noa och hans familj gör.
Ivan träffar en flicka som är bevakad av polisen.
Visa dina nära och kära uppskattning på ett sätt som de aldrig kommer att glömma!
Med denna vackert illustrerade bok fylld av inspirerande bibelord och tänkvärda citat kan du på ett personligt och kärleksfullt sätt låta vänner och familjemedlemmar få veta hur mycket du uppskattar och tycker om dem!
Journalisten Birger Thureson har letat upp passionärerna. De har hittat nya sätt att förverkliga drömmar och idéer. Som mentorer, som medmänniskor, i uppgifter där deras erfarenheter är värdefulla -- eller i sammanhang där de får utveckla talanger som inte riktigt kom till användning i yrkeslivet. Passionärer är pensionärer med passion för livet. Som fortfarande är fullt av möjligheter! Bengt Göransson, Kjerstin Dellert, Elver Jonson, Marianne Henriksson-Holmström, Thage G Peterson, Birgit Karlsson, Elsie Lindqvist, Lars-Erik och Gun-Britt Holgersson, Lennart Nyholm, Marianne Johansson, Martin Lönnebo och DU!
Varje församling drivs av någonting - tradition, program, verksamhet, enskilda personer, sökare, ja, till och med själva byggnaden - alla kan de bli en kontrollerande kraft i församlingen. Rick Warren menar i denna bok att för förbli sund och frisk måste församlingen förstå sin kallelse och sina syften - den måste bli en församling med mål och mening.
Warren visar på fem syften kring församlingen och hur den kan bli en växande församling:
Varmare - genom gemenskap
Djupare - genom lärjungaskap
Starkare - genom tillbedjan
Bredare - genom tjänst
Större - genom evangelisation
Ett grundläggande och efterfrågat komplement till "Leva med mål och mening
Erland Svenungssons roman börjar i samtalet mellan två bröder i ett sjukrum där den äldre av dem utkämpar sin sista natt i livet. Deras sista samtal föder minnen och tankar om livets ömtålighet. Mitt i livet kunde de ha förlorat varandra -- men så blev det inte. Den trohetspakt som de ristade in i trädets stam som pojkar och deras fascination över hur en fjäril kunde flyga höll in i ett liv som var starkare än döden, den död som kom i den sista nattens gryning.
Så vad tror de kristna? Hur kommer det sig att de tror som de gör? Vilken roll spelar tron för deras sätt att leva och tänka? Kristen troslära har sin grund i Bibeln - vad betyder det i dag?
"Kristen tro" är skriven för den som vill fördjupa kunskapen om sin tro eller vill förstå den kristna trons grunder och sätta sig in i de viktigaste resonemangen. Över hundra illustrationer, huvudsakligen i färg, visar de spår som kristen tro har lämnat i historien och runt om i vår värld.
Huvudredaktören Alister McGrath har till sin hjälp tolv andra teologer från olika länder. I de sex huvudkapitlen -Tro, Gud, Jesus, Räddning, Kyrkan och Hoppet - ger de grundkunskaper och uppmärksammar såväl likheter som skillnader mellan olika kristna traditioner.
Sextio fördjupningsartiklar behandlar dessutom en rad teologiska frågor som vetenskap och religion, rättvisa i samhället, trosbekännelsernas uppkomst och lidandets mysterium. Som bilaga finns en liten antologi med centrala texter samt en teologisk ordbok av Per Beskow, kyrkohistoriker och docent vid Lunds universitet. Den svenska utgåvan är kompletterad med frågor och exempel som är aktuella i Sverige och som ger boken ytterligare ekumenisk bredd.
Lars Björklund mötte i sitt arbete som sjukhuspräst inte bara sjuka människor -- alla de som finns runt den som är sjuk, eller bara gammal, är också i en utsatt situation.
Under de senaste åren har han träffat ännu fler av dem vid föreläsningsdagar för anhörigvårdare. Hur ska jag orka? är en bok skriven för alla anhörigvårdare men också för dem som möter familjer och ensamma människor i vård och omsorg. Vad gör man när ansvar för, beroende av och kärlek till en annan människa blir en alldeles för tung börda?
"Ensamma klarar vi inte så mycket. Vi behöver varandra, och vi behöver hitta praktiska lösningar som kan hjälpa oss med det som blivit vårt ansvar. Men vi behöver också hitta ord och tankar för det svåra." - ur bokens förord Ung, frisk och lycklig - då är det ingen match att lova att älska varandra i nöd och lust. Men hur orkar man den dag den andre är sjuk och hjälplös, behöver passning dygnet runt och ens egen frihet obefintlig?
Lars Bjöklund intervjuas i Svenska DagbladetLars Björklund har skrivit en varm och inkännande bok om vad det är att vara anhörig och var gränserna till det möjliga går. CorrenEtt stort antal konkreta exempel och en välskriven text förmedlar en stark närvaro från författarens sida som gör att boken berör läsaren på ett bra och närgående sätt. Björn Nilsson Bibliotekstjänst
Mikael Tellbe berättar vad den kristna tron säger om människans framtidshopp och reder ut spekulationer, förutsägerlser och påståenden om vad som väntar
Under natten den 25 april 2012 drabbades Göran Skytte av en stroke. Den följdes av ytterligare två. Arbetet med en ny bok, en bok med människors berättelser om hur livet förvandlas, fick ta en paus. När det satte igång igen hade det fått ett nytt fokus.
"För mig blev dessa tre anfall av stroke i hög grad en andlig erfarenhet. Men boken handlar mest om förvandlingar som människor har berättat för mig om: en kvinna i Vasa som ?av misstag? deltar i ett kristet möte och där kommer till tro, entidigare fånge på Kumla som blir pastor, en tidigare morddömd person som blir djupt troende, en kvinna som fick ett nytt liv efter tsunamin.
Jag vill också skriva om några av de kristna storord som vi använder för att beskriva olika förvandlingar i våra liv. Vad betyder det till exempel att bli och vara ?frälst??"
RICHARD FOSTER är teolog och författare och har grundat Renovaré, en rörelse för andlig förnyelse. Han har tidigare undervisat vid Friends University i Kansas. Flera av hans tidigare böcker har kommit ut på svenska, bland dem Pengar, sex och makt, Vägar till glädje och Fri att leva enkelt.
Boken är illustrerad med flera samtida skolplanscher. Novellerna är hämtade ur ursprungsutgåvan och har kompletterats med några ur boken Legender
Runar Eldebo skriver om faderskap och meningen med livet, att hedra och kanske älska sin pappa, att förlora sin pappa, Gud som de faderlösas far och vad det innebär att själv vara pappa och bära faderskapet vidare.
Runar Eldebo är pastor, föreläsare och författare till flera böcker, bland annat Kristen i landet lagom, Tillbaka till Jesus och Den stora skillnad
När Bengt Ericsson sätter sig i bilen igen är det för att åter ta kontrollen över ett liv som så här långt mest har präglats av en rad tillfälligheter och anpassningar. Det han nu gör är visserligen både oväntat och i mångas ögon klandervärt, men han styr söderut med en märklig känsla av lätthet och med en fast beslutsamhet att utforska ett av de tusen olevda liv han bär inom sig. Jag blev lite orolig när Tomas Sjödin hade skrivit en roman Min oro kom på skam ett crescendo till romanslut som får mig att gråta. Kärlek, vad är det? Jag vet det nu. Slutet på den här historien, det är kärlek. Maria Küchen, Kyrkans tidning "... en välskriven berättelse som stannar kvar och som lämnar en god känsla. Och den innehåller den goda berättelsens driv..." Nerikes Allehanda Tomas Sjödin, född 1959, är pastor, författare och krönikör i Göteborgs-Posten och en uppskattad föredragshållare. Han har utkommit med en rad böcker som alla sålt i stora upplagor och översatts till flera språk. Tusen olevda liv finns inom mig, som kan betraktas som hans skönlitterära debut, är en gripande, rolig och tänkvärd berättelse i gränslandet mellan verklighet och skröna. En berättelse om mod, om uppbrott men också om att våga försonas med sitt liv. Här berättar Tomas Sjödin om sin kommande turné
Christopher Jamison, som har arbetat med andlig vägledning i många år och som blev känd över stora delar av världen när han och hans bröder i Worth lät BBC vara med på en 40-dagarsretreat för fem vanliga brittiska män, går till botten med vår längtan efter lycka. Varifrån kommer den? Vart leder våra ansträngningar oss? Vad är egentligen sann lycka? Vad menar Jesus när han säger att de renhjärtade är saliga?
Precis som i den uppskattade Rummet inom dig använder han den kunskap och visdom som samlats i hans egen klostertradition, benediktinorden, för att berätta lyckans historia och tillsammans med sin läsare hitta vägen till ett rikare liv.
Christopher Jamison är abbot på Worth, ett benediktinkloster i England. Han har i många år arbetat med kommunitetens retreater och också varit rektor för den skola som bröderna driver. Lyckan kommer är hans andra bok på svenska. Resension från Dagen: Vad är högmod? Det kan tyckas vara en enkel fråga, som vi alla kan svara på. Det är den som skryter, skulle man kunna säga. Eller också borrar man lite djupare. I Christopher Jamisons lysande bok om klostervisdom och vardagsklokhet, börjar han avsnittet om högmod med att titta på att ha mycket att göra. I vår kultur anses detta fint. Men att ha fullt upp med att vara viktig kan vara ett utslag av ett förslaget högmod, där man vill inpränta hur viktig man är (och hur oviktiga andra är). Vi håller helt enkelt på att skapa en upptagenhetskultur, där vi snart nog är fångar i både vårt eget högmod och i en konsumtionskultur, som tvingar in oss i upptagenheten. Så här går det ofta till när Christopher Jamison skärskådar vår kultur, och den mänskliga svagheten, som gör oss både fjärmade från andra och från Gud.
Författaren utgår från gamla klosterregler, men sätter in dem i nya sammanhang och utvinner härmed ett lyckorecept som är långt från andra handböckers bli glad-budskap. Han granskar här bland annat likgiltighet, frosseri, vällust, girighet, vrede, svårmod, fåfänga, högmod och hjärtats renhet. Det är enkelt men klart formulerat, det är fyllt av klokhet och värme. En av årets bästa böcker. Läs! Inger Alestig, Dagen