Måndag - fredag 10 - 17
Lördagar 10-14
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Bokens treveckorsprogram följer dig från morgon till kväll med tips om kost, sömn, motion och recept med mycket örter och andra nyttigheter som håller hormonerna i jämvikt hela dagen.
1957 flyttar Julia och hennes föräldrar in i prästgården i den lilla västerbottniska gruvbyn. Med andan i halsen kämpar Julia för att förstå vad som händer inuti och mellan de vuxna. Solveig Bergqvist Larssons delvis självbiografiska roman Ögona böj är en varm berättelse om ett flickas utsatthet och vilja att vara till lags. I sin vilsenhet om vem hon själv är, skapar Julia fantasivärldar som ingen kan förstöra. En roman om ensamhet, utanförskap och rotlöshet, men också om styrka och att hitta vägar i livet. Historien bärs fram av en livsglädje som studsar fram över sidorna. Och av den vuxna Julias längtan efter att våga stå på scenen igen…
Om författaren:
Solveig Bergqvist Larsson är författare och har tidigare utkommit med debattromanerna Låtsasmorsa och Skolbränd. Hon har också skrivit manus till succéföreställningen Ta’t lugnt ta en TOY – en humorresa genom 50-och 60-talet, inspirerad av barndomsromanen Ögona böj. Solveig, tidigare språk- och dramalärare, arbetar idag som föredragshållare och kåsör
Nu kommer prästen och forskaren Jesper Svartviks nya bok. Förundran och förväntan vänder sig till dig som ställer frågor om livet, om människan och om denna värld som vi älskar. Författaren ger förslag på hur trons centrala frågor kan tolkas och besvaras, utan att försvara eller dogmatisera. En teologiskt reflekterande bok med djup förankring i kristen tro, där Jesper Svartvik skriver utifrån sin egen erfarenhet som präst och troende. Förundran och förväntan är en personlig och lättillgänglig bok med mycket värme
Biskop Hans-Erik Nordin delar med sig av personliga erfarenheter av samtalets betydelse i den egna uppväxten, men också dess betydelse i tjänsten som biskop i Strängnäs stift, som församlingspräst samt erfarenheter från folkbildning och forskning.
Boken visar hur vi kan använda skrivandet som en sådan ventil i en grupp. Dess metoder är enkla och vikten ligger på att finna inspiration. Du behöver inte vara skribent eller låtskrivare för att prata om livet med en penna. Gruppen du leder kan bestå av alla åldrar och höra hemma i kyrka, skola, förening, bibliotek, fängelse – eller kanske inte höra hemma någonstans
I denna teologiska fördjupning kring försoning och korset tar Arne Fritzson sin utgångspunkt i den hermeneutiska teologin medan Sofia Camnerin utgår från ett befrielsefeministiskt perspektiv. Boken ger en fördjupande inblick i det viktiga samtalet om en av vår tids stora frågor: försoning.
Om författarna: Sofia Camnerin och Arne Fritzson är bägge teologie doktorer i systematisk teologi och pastorer i kyrkan Gemensam Framtid, där Sofia Camnerin är biträdande kyrkoledare. De är även verksamma som föreläsare och skribenter och har en ekumenisk bakgrund bl a inom Kyrkornas Världsråd.
Efter succén med Hjärtats nycklar kommer nu Martin Lönnebo med en ny andaktsbok. Hjärtats sånger är en finstämd, eftertänksam bok för dig som vill utforska och träna din andlighet och tro. Boken innehåller 60 nyskrivna meditationer med en bön, ett bibelord, en av Martin Lönnebos egenskrivna psalmer och en begrundan.
Varje andakt tar sin början på en sten under ett träd. I den första delen av meditationen vänder sig hjärtat mot det oändliga och tidlösa, Gud. I nästa del vänder sig hjärtat mot det synliga, jorden. Och i mötet mellan det vardagliga och det heliga kan livet förnyas och få större mening.
- Läs ett avsnitt i taget ur boken, gärna en psalm varje dag, och ge dig tid att pröva. I din själ och kropp fullbordar du den psalm som boken har påbörjat.
Den här boken vill inspirera till reflektion utifrån kyrkoårets olika delar, vilket gör den till en fantastisk utgångspunkt för samtalsgrupper, vuxenkonfirmander och arbetslag.
Citat ur boken:
"På senare år har livsfrågorna blivit närgångna. Frågor om ursprung, mening och riktning har inte velat lämna mig i fred. I kyrkan finner jag en sorts hemkänsla. Där får jag bryta mina erfarenheter mot den kristna trons sätt att tolka livet. Jag vill vara en del av det kristna sammanhanget för att långsamt och försiktigt utforska mer av det."
Inom dagens psykiatriska vård har ofta varje patient både i sluten och i öppen vård en särskild kontaktman. Kontaktmannen är den som tillbringar mest tid med patienten, vilket gör en nära relation möjlig. Boken tecknar bakgrund och förändring från den gamla skötarrollen, beskriver psykologiska sammanhang och visar på kontaktmannaskapets många möjligheter till en utvecklande förtrolighet.
Boken berättar om den orörda regnskogen. Boken har formen av en nyfiken upptäcksfärd där spännande möten leder över till intressanta iakttagelser.
Bruno Liljefors (1860 1939) är en av våra riktigt folkkära konstnärer. Hans naturmåleri har alltid fascinerat genom sina tekniska kvaliteter men också sitt levande idéinnehåll. Liljefors dyrkade den explosiva kraften hos de djur han porträtterade men förmedlade också känslan av ständig utsatthet i en värld av faror.
Allan Ellenius lättillgängliga och genomlysande introduktion till Liljefors konstnärskap är utgiven i serien De stora mästarna ett samarbete med Nationalmuseum.
De övriga titlarna i serien De stora mästarna om konstnärerna Hill, Josephson och Zorn har fått ett fint mottagande av publik och recensenter. Natur och Kultur och Nationalmuseum har uppmärksammats för sin ambition att presentera god konst med hög reproduktionskvalitet till ett rimligt pris. Ulf Abels Ernst Josephson och Birgitta Sandströms Anders Zorn har dessutom varit huvudböcker i konstbokklubben Pablo.
Med Min Skattkammare läs och lek får barnen en läsebok och en lekbok i ett. Här samsas ramsor, lekar, sånger, gåtor, gatrim, språklekar, skrivande och bokstäver, många roliga rörelselekar och högläsning, allt för att ta vara på barnens naturliga ordglädje och lekfullhet i språket.
Bland de medverkande författarna och konstnärerna kan nämnas Lennart Hellsing, Sven Nordqvist, Jujja Wieslander...
Diskussionen om olydnaden som en nödvändighet för att påverka såväl samhället som vår personliga situation har inte på länge varit lika aktuell som nu. De senaste åren har vi sett både kravaller och fredliga demonstrationer, människor som gömt flyktingar eller på andra sätt brutit mot lagen för att förändra eller stoppa något som de ansett orättvist.
Olydnad har en både etisk och kreativ funktion i en fungerande demokrati. För att samhället ska utvecklas krävs det att människor prövar och överstiger gränserna för det tillåtna. Alla de stora uppfinnarna, tänkarna och konstnärerna har varit olydiga och vågat bryta mot traditionerna. Men att visa civilkurage och sätta sig upp mot auktoriteterna handlar om mycket mer än att engagera sig i de stora frågorna, det handlar också om att ta ansvar i det dagliga livet och att våga säga ifrån och ställa krav på sin omgivning.
Den nödvändiga olydnaden är en inspirationskälla och ett stöd för alla som vill påverka och förändra sitt eget liv, sin arbetsplats, sitt samhälle. Maria Modig visar hur vi i vardagen kan bryta invanda mönster av maktlöshet och ersätta dem med personligt ansvar och kraft att förändra.
Maria Modig, född 1945, är författare och journalist med beteendevetenskaplig, filosofisk och gestaltterapeutisk utbildning. Under många år har hon varit verksam som föreläsare och konsult i förändringsarbete, självkänsla och etiska frågor på såväl företag som universitet och i föreningar. Sedan 2002 är hon ordförande i Svenska PEN:s Writer’s in Prison Committee och arbetar för detfria litterära ordet.
Nästan alla företag och organisationer är väl medvetna om att trivsel på arbetsplatsen och en god psykosocial arbetsmiljö är mycket viktiga faktorer för att verksamheten ska fungera bra. Det finns ett stort utbud av olika sorters trivselundersökningar och kartläggningar av arbetsmiljön. Enligt författarna till Dubbelstjärnan är dessa undersökningar många gånger tveeggade i bästa fall visar de...
När Paula ger sig ut på en längre turné låter hon sin hushållerska Sola bo i sin lägenhet och en speciell relation uppstår mellan henne och brodern som bor i våningen ovanför. De berättar sina hemligheter för varandra och det visar sig att också Sola varit med om något fruktansvärt. Hon är den enda överlevande från en brutal massaker i hennes hemby i Centralamerika. I Solas berättelse återfinner Julian drag som är gemensamma med hans egna upplevelser och samtidigt, på sitt håll, upptäcker Paula sanningen om faderns förflutna. Hon för en hård kamp med denna insikt innan hon tillsammans med Sola och Julian inser att det är genom att dela sina berättelser och sorger, att hålla minnet av det förflutna levande i nuet, som man finner kraft att leva.
Ljusets hastighet är en mycket vacker och poetisk debutroman som berättas utifrån tre olika perspektiv och därmed tre olika röster. Rosner tar med värme, humor och stor insikt upp hur det förflutnas mystik och smärta kan drabba nuet om vi tyst bär våra minnen och berättelser kvar inom oss.
Översättning Ulla Roseen
Donald Altman skriver om glädjen i att ge och ta emot mat, konsten att fasta med måttlighet och om skälen till att de religiösa traditionerna rekommenderar viss mat och förbjuder annan. I världens alla religioner har maten en rik andlig innebörd, buddhisterna betonar exempelvis vikten av att äta med måtta. I kristen tradition ses måltiden som ett tillfälle att stärka gemenskapen. Kunskapen om religiösa och kulturella sedvänjor kan användas för att skapa våra egna ritualer kring måltiderna. Vi kan t ex inspireras av en japansk teceremoni för att uppleva harmoni vid middagsbordet.
Mat kan användas på en rad negativa sätt: för att fylla ett tomrum, lindra frustration och ensamhet eller bekämpa leda. Tröstätandet är ett välkänt fenomen. Altman avslutar varje kapitel med ett antal övningar avsedda att vägleda alla, oavsett religiös övertygelse, till matens yttersta syfte: kroppens och själens välbefinnande. Ett medvetet förhållningssätt till mat hjälper oss att tygla negativa begär, befria oss från ohälsosamma matvanor och ge oss en god hälsa.
Översättning Eva Trägådh
I den fjärde delen av den helt omarbetade serien, Min Skattkammare, presenteras den grekiska och nordiska mytologin på ett nytt och spännande sätt. Sonja Hulth har bearbetat de gamla myterna så att de blir tillgängliga även för barn i förskoleåldern. Lite längre berättelser varvas med historier i serieformat. Våra mest uppskattade barnbokskonstnärer medverkar till att levandegöra gudarna...
Händelserna i nuets Ålsvarta växlas med återblickar till det förflutna som format Italienaren. En uppväxt under vilken hans mor, Anna, skämdes för hans läshuvud och fruktade att han skulle lämna gården. Men Italienaren stretade på: med skogsavverkning, lantbruk och verkstadsarbete. Och han blev kvar på Sveddet. Som äldsta son har Peter alltså mycket att leva upp till. Han måste ta över fast han egentligen vill bli journalist.
Sven Olov Karlssons debutroman Italienaren handlar om hur man kan stå med en fot på gårdsplanen och den andra i stan. Och om hur svårt det kan vara att säga att man älskar sin far. Det är en landsbygdsroman med ett alldeles eget temperament och ett fint personporträtt av en man som genom sin outtröttlighet blev en stöttepelare för många. Ända till det oundvikliga slutet då rymdvarelserna, Tubanerna, slutligen gör anspråk på hans själ.
Maskrosbarn är ensamma och modiga barn och de växer upp till modiga vuxna. De är kreativa och de förmår att till sist skapa sig ett värdigt liv. Men överlevnaden har ett pris. Ett maskrosbarn måste ofta använda "proteser" som kan kompensera skador från uppväxtåren. Att dansa med träben är att riskera att snubbla och att falla hårt.
Boken granskar de fördomar som finns kring maskrosbarnen och den hjälper oss att förstå vad som är verklighet och vad som blivit till myt i brist på kunskap. Ingående intervjuer och tester med en rad vuxna låter oss titta i facit och se hur deras "maskroskapacitet" hjälpte dem under uppväxtåren. Dikter, dagboksanteckningar, brev, drömmar - och mardrömmar - beskriver barnets förmåga till bearbetning med hjälp av fantasi, inre bilder, musik och ord, och den vuxna människans möjlighet att skapa sig en meningsfull tillvaro trots alla plågsamma minnen.
Kunskap om vad som hjälper barn att utvecklas till levnadskraftiga och kompetenta vuxna kan användas i förebyggande verksamhet likaväl som vid behandling och pedagogiska insatser. Så utgår t ex Socialstyrelsen i ett pågående projekt från de erfarenheter som samlats in under arbetet med denna bok.
I den dagliga kampen mot hunger, kyla och krigets livsfaror sattes deras vänskap och tro på livet på hårda prov, inlåsta i en mörk källare och vaktade av krigare.
För deras familjer och barn öppnades en nattsvart avgrund: en skräckfylld värld kantad av nattliga samtal, hemliga förhandlingar och hot om snar död. Mitt i det helvetet skulle två kvinnor, Anna och Florence, hålla samman sina familjer i en vardag som inte längre fanns.
Idag skall vi inte dö är en självutlämnande bok om tvivel, kärlek och hopp, där människan tvingas hämta bränsle i det djupaste av sina hjärtan. Det är också en berättelse om hur svallvågorna av dramat kastar om livet för hela omgivningen. En bok om vanliga människor som dras ned i en overklig skuggvärld men vägrar ge upp
"Handlingen i den här boken är enkel ty den handlar om enkla ting. Berättelsen tilldrar sig under den vecka en efterlängtad vår anländer till Tammerfors i Finland. Den veckan har Tammerfors åtagit sig att stå som arrangör för världsmästerskapen i amatörboxning i stadens ishall. Det försöker jag berätta om och jag berättar också om en halvtimmes teveinspelning för Finlands svensktalande tevekanal. Jag är i Tammerfors för att skriva om boxningarna för tidningen Boxning och trasslar in mig i en kärlekshistoria med en grekiska som också agerar sportjournalist. Det berättar jag också om. Det är ungefär allt.
Stig Claesson
Östafrika 1948. Dagmar, en ung svensk kvinna, lämnar sitt uppdrag som medföljande sekreterare och ger sig ut på en egen resa. Full av hopp, men med en oroväckande sårbarhet. Hon skriver täta brev till sin mamma Sanna under sin allt mer omtumlande färd.
Ångermanland femtio år senare. Maria, en äldre kvinna som vet att hon snart ska dö, har alltid levt för andra; barnen, maken Johannes. Nu beslutar hon sig för att granska sitt liv. Hon finner ord för sina egna tankar i hemliga brev till en präst.
Dagmar och Maria känner inte varandra, men delar en inre ensamhet och längtan efter att få vara sig själva. Och deras öden, liksom Sannas och Johannes, visar sig ohjälpligt och smärtsamt sammanlänkade. Lina Sjöberg låter deras röster forma en berättelse om det svåra i att välja och ta ansvar, och om kärlek.
Lina Sjöberg är född 1973. Hon är bosatt i Uppsala där hon är doktorand vid institutionen för teologi. Hon är också verksam som kulturskribent.
Det finns någon här. Hon har en kropp och ett hjärta. Hon har sina tankar. Det är allt jag vet om mig själv för tillfället. Jag skall snart stiga upp och titta mig i ögonen genom spegelglaset. Se om jag finns därinne.
Det var väl mig själv jag saknade mest av allt. Kanske förlorar alla mödrar kontakten med sin inre människa när barnen är små. Men en del lyckas nog finna henne innan de blir åttioett år och skall dö.
Ordboken ger svar på detta och mycket annat.Parlördelen innehåller bland annat vanliga fraser och uttryck och ord för olika maträtter och drycker på båda språken. De evigt gäckande danska räkneorden återfinns i en snabblista på pärmens insida.
"Vad har hänt med Amerika?" är en fråga som många ställer sig idag. "Vilka idéer är det som driver Amerika?" var den fråga som Göran Rosenberg ställde sig i sin bok Friare kan ingen vara, som när den utkom i början av 1990-talet väckte stor uppmärksamhet. "Nittiotalets viktigaste bok", skrev en svensk kritiker. "The best book about America written by a European in recent years", skrev en amerikansk kritiker. Friare kan ingen vara är en kombination av reportage och idéhistoria, berättelse och reflektion; en bok som ger perspektiv på Amerikas agerande i världen och på hemmaplan.
När Friare kan ingen vara nu ges ut igen är det i en uppdaterad och utvidgad upplaga där Göran Rosenberg dels följer upp några av berättelserna och händelserna i boken och dels i ett nyskrivet kapitel följer den amerikanska idéns dramatiska metamorfoser i den turbulenta epoken efter den 11 september 2001.
Göran Rosenberg, välkänd journalist, författare och samhällsdebattör, var under flera år