Palt : en svensk klassiker i osedvanligt många varianter

I trakterna kring Norrbotten och Västerbotten finns det en maträtt som slår allting annat — palten. I den här boken går Karl Fredrik Mattsson på jakt efter paltens spännande historia och egenart. Det är en svår nöt att knäcka ska det visa sig. Men med hjälp av färgstarka norrbottningar och sin högst personliga relation till den oansenliga grå bollen lyckas han nysta upp en hel värld av romantik, mat- och norrlandshistoria.

Han stannar till på världens enda Paltzeria i Öjebyn strax utanför Piteå, utreder den geografiska paltgränsen och ber en läkare förklara vad den välkända paltkoman eller paltswiimen egentligen beror på. Ju fler personer Karl Fredrik Mattsson stöter på i sitt paltforskande, desto tydligare står det klart: palt är så mycket mer än en maträtt. Palt handlar om identitet. Om vem man är och om varifrån man kommer.

Självklart rymmer boken även mängder av unika recept på pitepalt, flatpalt, blodpalt och andra typer av palt, insamlade från lokalbefolkningen i vårt lands nordligaste del, som i generationer har lagat till denna kulinariska delikatess.

I lager
Mer information
Förlag Norstedts
Bredd 176
Höjd 246
Rygg 17
Omfång (sidor) 120
Mediatyp Bok
Bandtyp Inbunden
Utg.datum 20181012
Upplagenr 1
ISBN 13087146
Vikt (g) 544.0000
Lagerstatus Begränsat lager
140,00 kr

Måndag till Fredag 10.00 - 17.00

Lördag och söndag stängt

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

För avvikande öppettider se:
Öppettider

Öppettider i Piteå