Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
I den här boken – skriven på uppdrag av biskop Martin Modéus till Linköpings stifts präst- och diakonmöte 2017 – undersöker prästerna Emma Thorén och Thomas Stoor olika sätt att tänka kring skapelse och försoning – i luthersk tradition och andlighet, i den världsvida kyrkan och i dialog med andra.
Författarnas förhoppning är att boken ska bidra till en fördjupad reflektion och en ny medvetenhet om kyrkans och vårt ansvar som människor för den jord som är vårt gemensamma hem i universum
Som reformator ställdes Luther inför uppgiften att skapa nytt på kyrkolivets olika områden: bibeltolkning, psalmdiktning, gudstjänstliv, kyrkomusik, undervisning. Hans initiativ har haft betydelse långt utöver hans egen tid, men man glömmer lätt bort att mycket av det som sker i kyrkolivet idag har sin utgångspunkt i hans verksamhet på 1500-talet.
Årsboken Svenskt Gudstjänstliv 2007 presenterar uppsatser som med utgångspunkt i Luthers verksamhet följer utvecklingen fram till idag. Här behandlas uppsatser kring liturgi, hymnologi, kateketik och musik.
Joel Halldorf är docent i kyrkohistoria och lektor vid Teologiska högskolan Stockholm. Han har skrivit en rad böcker, är medarbetare på Expressen Kultur och ledarskribent på tidningen Dagen.
Patrik Hagman är docent i politisk teologi vid Åbo Akademi, Finland, och författare. Han har bland annat skrivit böckerna Efter folkkyrkan, Om kristet motstånd och Söndagsskola för vuxna.
den här medryckande, lättillgängliga och lärorika introduktionen väcker Michael Reeves liv i reformationens färgstarka figurer. Han presenterar deras uppfattningar och visar hur djupt angelägna och personligt betydelsefulla reformationens tankar är i dag, femhundra år senare. Inkluderat är också ett tillägg om den svenska reformationen av Daniel Johansson, lektor på Församlingsfakulteten i Göteborg.
Läsaren ges goda insikter i meningen med den kristna tron och det kristna livet. Författarens språkliga revidering tillsammans med illustrationerna ger ett fräscht intryck. Lämplig för masspridning till konfirmander och ungdomsgrupper.
I Luther själv ligger tyngdpunkten på den mogne Luther, tyvärr ofta framställd som envis, grälsjuk och bitter. Låter man honom komma till tals själv i relationen till hustrun och barnen och nära vännen Melanchthon blir bilden en helt annan. Här framträder i bönen, själavården, predikan och katekesen en helt annan, lyhörd, mjuk och tolerant sida. I brev till hustrun framträder en värme och skämtsamhet som varar livet ut. Slående är balansen mellan den intellektuella och den känslomässiga sidan i Luthers tro.
I Luthersk kallelse diskuterar Cecilia Nahnfeldt, med samhällsteologi och feministisk teologi som ingång, lutherska tolkningar av kallelse i dialog med vardagsutmaningen livspussel. Med kallelse som tolkningsnyckel är det möjligt att se dessa skärningspunkter som konkreta situationer där människor kan mogna när livsfrågorna som ställs tas på allvar. Ett allvar som öppnar för handlingskraft och barmhärtighet.
I den här boken presenterar Mattias Lundberg de olika musikaliska sidor vi möter i Luthers författarskap, och utvecklar deras historiska betydelse intill vår egen tid ett halvt millenium senare. Bokens första del är en överblick av reformatorns teoretiska, filosofiska och teologiska musikvärld, till hans musikaliska preferenser och värderingar, samt av hans eget musicerande och komponerande. Bokens andra halva återger ett urval originaltexter som på olika sätt berör musik och illustrerar Luthers särpräglade och ofta fascinerande musiksyn. Många av texterna återges här för första gången i svensk översättning, med kommentarer, analyser och musikhistoriska anmärkningar.
Men Martin Luther har också betytt mycket personligen för många kristna i vårt land. Genom att sjunga hans sånger och läsa hans böcker formades generation efter generation. Lilla Katekesen var den mest spridda läroboken i kristen tro och genom postillor och andaktsböcker blev han själavårdare i många hem.
I Ord för dagen finns för varje dag under ett år en bibelvers med en kort utläggning ur Luthers skrifter. Andaktsboken har tryckts i många upplagar och hette tidigare "Manna för Guds barn". BV-Förlag gläds över att kunna ge ut den på nytt i reviderat språkdräkt.
Den 31 oktober 1517 spikade Martin Luther spikade upp de välkända 95 teserna på kyrkporten i Wittenberg. Det blev startskottet för reformationen som med tiden haft en mycket stor inverkan både på kyrkan och samhället, och som nu firar sitt uppmärksammade 500-årsjubileum. Men vad handlade reformationen om, och vad var dess kärna? I den här boken kommer Martin Luther själv till tals genom att tre av hans viktigaste texter är nyöversatta till modern svenska: Om en kristen människas frihet, Företal till Romarbrevet samt utdrag ur Stora Galaterbrevskommentaren . Under början av sitt liv hade Luther plågats av samvetskval eftersom han inte hade förstått skillnaden mellan lag och evangelium. Den katolska kyrkan, där Luther tjänade som präst och universitetslärare, hade under lång tid blandat ihop begreppen och alltmer kommit att betona rättfärdiggörelse genom gärningar. Efter en lång kamp och intensiva studier insåg Luther att Bibeln istället talade om rättfärdiggörelse genom tron, inte gärningar. Den viktiga nyupptäckten beskrev Luther så här: ”Jag blev helt och hållet född på nytt och hade gått in i själva paradiset genom portar som öppnats på vid gavel” Till sitt sista andetag var Luthers omistliga grundval Nåden allena, Tron allena och Skriften allena. Han visste att utan Guds nåd och hans frikännande dom för Kristi skull var han förlorad. Utöver Luthers egna texter med fokus på hans viktigaste teologiska bidrag, rättfärdiggörelse genom tron allena, innehåller boken också en utmärkt inledning om Martin Luthers liv samt ett avslutande kapitel om rättfärdiggörelse skrivna av redaktören, doc. Seth Erlandsson. Dessa texter utgör en förklarande ram runt Luthers texter och visar tydligt reformationens betydelse. Boken är en god och lättläst introduktion till Martin Luther och reformationen. Utöver Luthers egna texter med fokus på hans viktigaste teologiska bidrag, rättfärdiggörelse genom tron allena, innehåller boken också en utmärkt inledning om Martin Luthers liv samt ett avslutande kapitel om rättfärdiggörelse skrivna av redaktören, doc. Seth Erlandsson. Dessa texter utgör en förklarande ram runt Luthers texter och visar tydligt reformationens betydelse. Boken är en god och lättläst introduktion till Martin Luther och reformationen.
"Boken Rättfärdiggörelsen genom tron ger oss en inblick i några av de viktigaste sanningar som står att finna i den heliga Skrift. Martin Luthers egna texter utgör en påminnelse om att ett sant evangelium är ett budskap som befriar oss på djupet'". Olof Edsinger, teolog och författare
Framställningen vävs samman med Martin Luthers livsresa och samtid. Vad innebär begrepp som nåd och tro? Och hur kan vi förstå Bibeln och kyrkan?
Elisabeth Gerle är verksam som professor och etiker vid Svenska kyrkans forskningsenhet samt vid Uppsala universitet. Hon har tidigare publicerat bl.a. Luther som utmaning. Om frihet och ansvar (2008, red) Farlig förenkling. Om Religion och politik (2010) samt Mänskliga rättigheter för Guds skull (2006).
Teologen Tomas Nygren sätter ord på reformationens budskap i vår vardag. Att tänka lutherskt är därför inte bara om ytterligare en bok om Luther – Tillbaka till friheten – att tänka lutherskt i dag är skriven för att utforska, tolka och återigen tänka, likt Luther gjorde, på kyrkans och Kristi kallelse i vår egen tid.
Har evangelium något att bidra med till etikens innehåll? Kan kristen tro tillföra något särskilt till en politisk etik? I luthersk tradition görs ofta en skarp skillnad mellan lag och evangelium. Detta bidrar till en uddlös politisk etik som saknar resurser för samhällskritik.
I Tro, moral och uddlös politik undersöker Carl-Henric Grenholm hur etiken utformas hos Martin Luther och tre nutida lutherska teologer: Helmut Thielicke, Gustaf Wingren och Gilbert Meilaender. I sin kritik av dessa menar författaren att etiken bör förankras inte bara i skapelsetanken utan också i kristologin och eskatologin. Den självutgivande kärlek som uppenbaras i Kristus har betydelse också för den politiska etiken
I Svenska kyrkans konfirmandundervisning användes länge Lilla katekesen tillsammans med så kallade katekes utvecklingar. Fram till 1919 var Lilla katekesen påbjuden lärobok i den svenska folkskolan. Hundra år efter att katekesen togs bort vill vi lyfta fram denna skatt ur traditionens förråd. Den kate kesutveckling som antogs 1878 är utomordentligt värdefull också i vår tid. Språket är emellertid så ålderdomligt att det blir alltför svårt att förstå. Den kommer därför nu i en modern språkdräkt. I 1878 års katekesutveckling ingår inte mindre än 402 bibelcitat. Detta speglar att det i en evangelisk kyrka är av yttersta vikt att bekännelsen och läran är förankrade i Bibeln. Den språkliga moderniseringen av katekesutvecklingen har gjorts av prostarna TD Hakon Långström och Kjell Petersson.