Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Som läsare behöver vi få flera individuella tolkningsverktyg för att lära känna och fortsätta att fascineras av de bibliska kvinnorna. Deras liv och historia förtjänar att berättas. ”Någon” måste föra dessa kvinnors talan.
Eva Söderström, konstnär, författare och teolog, gör det på ett utmärkt sätt, med ett levande och enkelt språk och färgstarka porträtt där vi som läsare kan möta oss själva och bli berörda av Gud
Aldrig har jag läst en bok som berört mig så djupt. Sigfrid Deminger, pastor och teolog
Sällan har 800 sidor varit lika fängslande och lättlästa. Dessutom i sig profetiska.
Pekka Mellergård, neurokirurg, tidigare rektor för Teologiska Högskolan i Örebro
En storartad berättelse om Jeremia, Bibelns böcker och om vår samtid. Här ryms vansinne och hopp och ett mandelträd som erinrar om vaka. Sofia Camnerin, teol.dr och biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan
Peter Halldorfs bok om Jeremia är kärleksfull, levande och from, och samtidigt en forskarinsats av rang. Den är ett fynd om man vill komma en av Gamla testamentets största profeter nära – och det finns all anledning till det. Maria Küchen, poet och författare
Peter Halldorf är pastor, redaktör för tidskriften Pilgrim och en av grundarna av den Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby. I hans författarskap, som omfattar ett 30-tal böcker, ingår bland andra 21 kyrkofäder, Drick djupt av Anden, Med evig kärlek och Andens folk
Låt oss gå på jakt efter helheten i några av breven i Nya testamentet! Kanske kan vi då få ljus över de verser som vi inte brukar läsa. Vad var det som fick aposteln att gripa pennan? Vad handlar själva brevet om - i stora drag?
Boken är en genomgång av några huvudtankar i Kolosserbrevet, Efesierbrevet, Filipperbrevet, Jakobs brev, Korintierbreven och 1 Johannes brev. Några huvudtankar är: - Visionen om Jesus Kristus Guds son- Gemenskap i församlingen och vägar till enhet- Glädjen i Herren en motor i det kristna livet- En levande och död tro- Det förödande problemet med auktoritära ledare- Signalement på Antikrist
I Apokalypsens agenter gör den välkände och respekterade pastorn dr David Jeremiah vad ingen bibellärare tidigare har gjort. Han utforskar Uppenbarelseboken genom linsen av dess viktiga spelare: exilen, martyrerna, de 144 000, de två vittnena, draken, vilddjuret från jorden, vilddjuret från havet, Segraren, Kungen och Domaren.
Boken är skriven för att engagera både hjärtat och tanken. Varje kapitel inleds med en fängslande, bibliskt baserad dramatisering som låter profetiorna få liv som aldrig förr. Författaren presenterar dess aktörer mitt i deras unika tid och plats i ändens tid och ger en utförlig beskrivning av de motiv och händelser som kommer att inleda jordens sista dagar.
David Jeremiah ger sedan i varje kapitel en detaljerad studie kallad ”Skriften bakom berättelsen”. Han utforskar Uppenbarelsebokens mest svårtolkade sammanhang, förklarar dem och – viktigast av allt – visar med exakthet hur de passar in på de ondskefulla krafter som är i rörelse i världen idag.
Scenen är klar, och ridån är på väg att gå upp för jordens sista akt. Kommer du att vara redo?
David Jeremiah är bästsäljande författare till över 40 böcker och är en av USA:s mest välkända pastorer. Han leder församlingen Shadow Mountain Church i Kalifornien. Genom tv, radio och litteratur nås varje år över 200 miljoner hem med evangelium och sund bibelundervisning
Med djup insikt och ärlighet tar sig författaren an de tio vanligaste frågorna kring Bibeln. Här får du hjälp att bättre förstå Bibeln och den mångfacetterade värld som omger den. Kom som du är med dina frågor, läs med öppet sinne och bedöm själv om Bibeln håller att lita på!
Sven Stolpe beskyllde henne för att vara »ilsken pekoralist« och »klåfingrig besserwisser«, medan en recensent tyckte att hennes översättningar var »svensk poesi så det sjunger om det«. Här kan läsaren i mötet med Heymans översättningar själv bilda sig en uppfattning. Den här boken handlar om bibelöversättaren Viveka Heyman och hennes översättningar, med generösa utblickar mot hennes intensiva och produktiva verksamhet som författare och kritiker med ena benet i den svenska kulturen och det andra i den judiska. Här träder en av 1900-talets mest färgstarka svenska kulturpersonligheter fram och får kött och blod.
Richard Pleijel (f. 1985) är teologie doktor i Gamla testamentets exegetik och disputerade 2018 på en avhandling om Bibel 2000. Han bor och verkar i Uppsala.
Den text som analyseras är den från författaren härstammande, inte några hypotetiska förlagor. Kommentaren är läsarorienterad med fokus på dem som ursprungligen läste eller snarare hörde texten läsas. Titeln Bara Markus är ett uttryck för en medveten strategi. Senare evangelisters verk ska här inte påverka läsningen av Markusevangeliet. Markus text är alltför värdefull för det. En förhoppning med denna bok är att den nutida läsaren ska utmanas av Markus egen framställning.
Författaren Lars Hartman var under många år professor i Nya testamentets exegetik vid Uppsala Universitet. Han var också chef för Svenska kyrkans forskningsavdelning 1990-1995. Specialområden: apokalyptik, textlingvistik, läsarperspektiv.
Bibeln – myt eller uppenbarad sanning? / Seth Erlandsson
Denna skrift av Seth Erlandsson, ett särtryck ur
boken Bibeln – myt eller sanning?, vill belysa kontrasten mellan Bibelns verklighetsuppfattning och den som universitetsteologin utgår ifrån. Tron att Gud är en levande verklighet, hela världens skapare och historiens herre, är den självklara övertygelsen bakom varje bibeltext. Bortser man från den och tolkar Bibelns uppgifter oberoende av om Gud finns eller inte, blir tolkningen med nödvändighet en omtolkning av vad som enligt Bibeln faktiskt har hänt.
En universitetsteologi som bedrivs på otrons villkor, dvs att Bibelns gudstro och verklighetsuppfattning måste vara falsk, har lett till ett ifrågasättande av Bibelns uppgifter, i synnerhet om Guds ingripanden i historien. Denna skrift analyserar bibelkritikens tolkningar och påståenden om felaktigheter i Första Mosebok, Jesaja, Daniel och Jona bok. Håller dessa omtolkningar och påståenden om fel eller är tvärtom dessa böcker i högsta grad trovärdiga?
Mjuk pärm, 87 sid 135x205 mm
När Bibeln beskriver kraften i Guds ord (Hebr 4:12, Joh 6:63) tar texten för givet att vi ska tro och ta till oss dess uppmaningar. Men där bibelkritikens tolkningsmodeller vinner mark väcks tvivel på Bibeln just som Guds ord, eftersom de bottnar i en sekulariserad livssyn. Ordet förändras aldrig, men människans jordmån kan försämras när til?- liten till hans ord brister. Vår åkers jord blir då mindre mottaglig för textens syfte.
Det är oerhört allvarligt.
Men rätt strategi för att motverka otron är knappast att sluta ställa frågor. En given utgångspunkt bör dock vara att Gud finns till.
Därför blir det inte trovärdigt att i bibelstudier eller i kristen utbildning använda en historisk-kritisk metod som innebär att man
studerar Skriften utifrån ett dolt paradigm av Guds icke-existens.
Det gör denna bok så viktig.
Innehåll:
• Seth Erlandsson: Bibelns gudstro och verklighetssyn
• Anders Gerdmar: Hur viktig är Bibelns historiska förankring?
• Göran Lennartsson: Bibelsyn och tron på Jesus
• Johannes Hellberg: Offra din ende son! – hur kan vi förstå 1 Mos 22?
• Olof Edsinger: Krigen i Gamla testamentet – ett försök att förstå
• Bruno Frandell: Nedslag i bibelsynsdebatten under svenskt 1900-tal
Denna bok knyter an till dessa frågor och behandlar inlednings
vis synen på Skrift, kanon och tradition i evangelisk
-luthersk/protestantisk respektive romersk-katolsk tradition.
Varför har egentligen Bibeln auktoritet, om den har det?
I bokens andra del diskuteras frågan om Bibelns ofelbarhet.
Kan man lita på Skriften? Här görs en analys genom kyrkohistorien fram till reformationen och nutida teologi och textkritik.
Bokens tredje del skiftar fokus till bibelläsningens roll för en kristen med tonvikt på fornkyrkans perspektiv och frågor kring Jesus tillbedjan, Guds namn och korsets centrala roll för skriftläsningen.
Som avslutning ges ett par glimtar från inledningen och slutet
av Nya testamentet. Vi ser hur nära gamla och nya förbundets
Skrifter knutits samman i den kristna helbibeln, och den starka
tonvikten på Kristus, Skriftens kärna och stjärna.
Bibeln i funktion stryker under att det handlar om ett levande ord till den enskilde och församlingen, för kyrkan förr såväl som idag – Guds ord och människors ord – samtidigt! (1 Tess 2:13; Hebr 4:12).
Författare: TOMAS BOKEDAL, teol. dr. från Lunds universitet och tidigare lärare på Församlingsfakulteten i Göteborg. Han är verksam som førsteamanuensis i Nya testamentet vid NLA Høgskolen i Bergen och som lektor vid Universitetet i Aberdeen, Skottland
På 48 sidor, rikt illustrerade, presenteras här Bibelns stora berättelse som visar på Guds frälsningsplan som den röda tråden i Bibeln.
Häftet passar både ungdomar och vuxna, och kan exempelvis användas som komplement i konfirmationsundervisningen eller delas ut till unga ledare, Alphagruppsdeltagare och andra som vill lära sig mer om Bibeln
Grundligt och med goda argument leder Peter Olsen oss in i Bibelns syn på sig själv. Bibelns inspiration hör oupplösligt samman med Bibelns trovärdighet. Boken förtjänar att läsas av många, så att vi kan återfå bibelglädjen." Per Munch, församlingspräst, Bornholm
Från Bibelns första blad till dess sista talar den levande Guden. För den som vill lära känna Jesus Kristus genom Bibelns ord är det viktigt att också växa i tilltro till Bibeln. Peter Olsen skriver: Som vi förhåller oss till Guds ord, så förhåller vi oss till Gud själv. Bibelns syn på sig själv är en viktig bok.” Erik J Andersson, missionsledare, Örkelljunga
FÖRFATTARE: Peter Olsen (f. 1963) är extern lektor i systematisk teologi vid Dansk Bibel-Institut, förste amanuens vid Fjellhaug International University och bibellärare inom Luthersk Mission i Danmark.
DANSK BIBEL-INSTITUT Dansk Bibel-Institut (DBI) arbetar med bibelforskning och teologisk undervisning med målet att främja bibeltrogne förkunnelse, undervisning och mission. Vid DBI erbjuds en bachelorutbildning i teologi och mission genom den danska avdelningen av Fjellhaug Internasjonale Høgskole.
Vi kan aldrig komma ifrån att brevet måste förstås utifrån sin egen historiska kontext med värderingar som skiljer sig från vårt västerländska sätt att tänka. Författaren menar ändå, att det finns anledning att överväga alternativa tolkningar av de problematiska avsnitten. De kan överbrygga avståndet till nutidsmänniskans sätt att tänka. Ännu viktigare att hålla i minnet är att brevets avsikt inte är att förse oss med en mall för att bedöma och värdera våra medmänniskor. En förståelse av apostelns underliggande intention, kan hjälpa oss att uppfatta vad hans budskap egentligen handlar om. Det finns ett bärande tema genom hela brevet och det är omkring det temat som allt annat rör sig och utifrån vilket allt aposteln säger måste tolkas. Hans intresse är fokuserat på den korsfäste och uppståndne Kristus. Han vill öppna upp läsarnas ögon för vem Kristus är, så att de också kan komma till insikt om sin nya identitet i honom.
Perolof Lundkvist är sjuksköterska, pastor och bibellärare och har under många år arbetat i internationella uppdrag, bland annat i Centralafrika och Haiti. Han har sina rötter inom Evangeliska Frikyrkan men har under senare år varit verksam i Svenska Missionskyrkan (nuvarande Equmeniakyrkan) och Svenska Kyrkan. Det gränsöverskridande, ekumeniska arbetet ligger honom varmt om hjärtat. Ett annat intresseområde är ledarskapsfrågor och han har själv verkat som ledare i olika sammanhang, både inom och utanför kyrkan
Vad har Bibeln med oss att göra? En orientalisk skriftsamling med berättelser och dikter, lagar och brev och mycket annat, som skrivits under en period av över 1000 år i ett litet folk vid medelhavets östra hörn – vad har allt detta att säga oss i Sverige idag? Ett svar är att Bibelns aktualitet ligger i att den handlar om läsaren, i varje tid och land. Den är boken om oss alla. I så fall betyder den inte riktigt detsamma för den ena människan som för den andra eftersom ingen lever precis samma liv som någon annan. Vad betyder Bibeln i det som är min verklighet? Här svarar tretton röster på den frågan, var och en på sitt sätt.
Rösterna tillhör: Kerstin Ekman, Maria Küchen, Torgny Lindgren, Kristian Lundberg, Katrine Marcal, Jenny Petrén, Björn Ranelid, Niklas Rådström, Elisabeth Sandlund, Göran Skytte, Mats Svegfors, Jesper Svenbro, Michel Östlund.
Dessa och många andra frågor behandlar författaren i boken. Det är är en bok som berör det innersta i kristen tro: Kan man lita på Bibeln?
Med forskarens noggrannhet tar sig författaren Anders Gerdmar an uppgiften att reda ut och belysa en mängd frågeställningar kring Bibelns innehåll och auktoritet. Gerdmar är docent i Nya testamentets exegetik vid Uppsala universitet, professor vid Southeastern University, Lakeland, Florida, USA och rektor för Skandinavisk teologisk högskola, Uppsala. Boken är en del av författarens vetenskapliga produktion, men är skriven i populärvetenskaplig stil, så att stora delar med behållning kan läsas av intresserade troende och andliga sökare. "En guldgruva för den som vill förstå vad bibeltrohet innebär och vad debatten om bibelsyn egentligen handlar om". Stefan Gustavsson, direktor för Apologia - Centrum för kristen apologetik. "Sakligt, kunnigt och briljant av professor Gerdmar som gräver djupt och initierat i teologins historia och utveckling, pekar på villovägarna men visar var den rätta vägen går". Stefan Swärd, pastor och fil dr. "Det står skrivet hedrar Bibeln som ett tidlöst tilltal från Gud. Gerdmar avkodar bibelkritiken som otrons perspektiv och ger skäl för Ordets anspråk på att bli mottaget i trons lydnad". Pastor Sven Nilsson, Örebro.
I boken Domen: Evangeliets bortglömda dimension visar Olof Edsinger att vi inte bara kan ignorera ”problemtexterna”. De är en integrerad del av Bibelns budskap. Domen hör samman med både Guds godhet och Guds vrede. Den handlar både om en slutuppgörelse med det onda på den yttersta dagen och om Guds dom här och nu. Författaren visar samtidigt på ett övertygande sätt domens koppling till evangeliets kärna: Jesu försoningsdöd för vår skull.
Boken är en fristående fortsättning på Olof Edsingers bok Krigen i Gamla testamentet: Ett försök att förstå (CredoAkademin 2007).
Joakim Lundqvist
Mjukband
144Sidor
Ett förvandlat liv, en ny gemenskap och en längtan efter Kristus – det är vad Kolosserbrevet och Filemonbrevet vill utmana oss till.
/ Johannes Imberg
Bibelguiden ger vägledning in i nya testamentets böcker. Serien är en hjälp för den som vill utveckla sin relation till Bibeln – till djupare förståelse för vad texten betydde för de ursprungliga mottagarna och djupare efterföljelse i det egna livet. Utformningen med korta kärnfulla kapitel och ett omfångsrikt frågematerial gör att den lämpar sig väl både för bibelstudiegrupper och enskild bibelläsning. Seriens författarskara utgörs av unga ledare inom svenska kristenheten.
Bibelguiden ger vägledning in i Nya testamentets böcker. Serien är en hjälp för den som vill utveckla sin relation till Bibeln – till djupare förståelse för vad texten betydde för de ursprungliga mottagarna och djupare efterföljelse i det egna livet. Utformningen med korta kärnfulla kapitel och ett omfångsrikt frågematerial gör att den lämpar sig väl både för bibelstudiegrupper och enskild bibelläsning....
Författaren. Chrys C. Caragounis, B.D. (Honours) (Lond Univ), Sacrae Theologiae Doctor (Upps Univ), är Professor emeritus vid Lunds universitet. Han har utforskat antiken och Nya testamentets grundtext i over 40 år. Hans forskning finns publicerad i många fackböcker och –artiklar. Under 13 år har han varit Ordförande i seminariet om Nya testamentets språk i de nytestamentliga forskarnas internationella sällskap: Studiorum Novi Testamenti Societas.
Om du hamnade på en öde ö, vad skulle du läsa då? Chansen är stor att du skulle läsa Bibeln. Men varför vänta på att hamna på en öde ö?
Att känna till Bibeln och dess bärande berättelser är avgörande för att kunna förstå västerländsk tro, musik, konst, litteratur och historia. Det är med andra ord nödvändigt att känna till Bibeln inte bara av religiösa skäl, utan också för att kunna bottna i kulturen. Men hur ska man läsa den?
77 böcker. Uppdelade i två delar, Gamla testamentet och Nya testamentet, där den äldsta boken, i nedskriven form, är åtminstone ettusen år äldre än den yngsta. Och där lyrik blandas med berättelser, som blandas med lagar, som blandas med brev, som blandas med evangelier En inte helt enkel utmaning, med andra ord. Felet många gör när de vill läsa Bibeln är att de läser den som en vanlig bok, från början till slut. Så kan man göra, men det är svårt. Mitt förslag är därför: läs Bibeln i urval. Börja med 7 böcker. Inte 77. När du väl läst dessa sju centrala böcker, har du sedan tillräckligt mycket med dig för att kunna ge dig på de resterande 70. Det är idén bakom den här boken.
Sören Dalevi är sedan 2016 biskop i Karlstads stift. Han har en bakgrund som präst, forskare och lärare vid bland annat Karlstads universitet.
Detta är också enligt Jean Vanier huvudpoängen i Johannesevangeliet som har en stark betoning på gemenskap. Vanier tar oss i Gemenskapens evangelium genom Johannesevangeliet kapitel för kapitel och visar hur detta finns i Jesus undervisning och i varje del av hans verksamhet. Vanier väver även in berättelser och erfarenheter från sitt arbete med L Arche, en kommunitet där man lever tillsammans med människor med olika funktionsvariationer. Det arbetet betonar i jordnära form det medmänskliga och det stora privilegium som finns i att utveckla våra relationer till varandra och till Gud.
Jean Vanier är filosof, teolog och humanist. Han är grundare till L Arche, en internationell organisation som arbetar för att skapa och utveckla hem, program och nätverk för människor med funktionsvariationer. Han föreläser också och leder retreater
Genom Psaltaren med Derek Prince ger dig inblick i Psaltaren genom 101 meditationer som är uppbyggande, berikande och praktiska till vardagsbruk. Den öppnar upp Skriftens djupa evighetsperspektiv, beskrivet genom sju huvudteman: 1. Guds eviga majestät. 2. Bön och lovprisning. 3. Att lära sig Guds vägar. 4. I tider av motgång. 5. Guds allomfattande omsorg. 6. Ordet i verksamhet. 7. Tid och evighet. Genom att få del av visdomen i Davids hjärta, och därmed också del av Guds hjärta, kommer dessa uttrycksfulla meditationer att öppna ditt hjärta för en intim gemenskap med den gode Herden som tar sig an alla sina får.
Denna bok betraktar nåden ur olika perspektiv, med 12 kapitel, för att utmana oss att möta Guds nåd sådan den verkligen är. Utgångspunkten är Paulus undervisning i Nya Testamentet, och Jesu egna ord, liknelser och beskrivningar om Gud.
Joel Backman är pastor och föreståndare i Elimkyrkan i Eskilstuna, där han också lever med sin hustru och deras tre barn. Förkunnelsen är bibelförankrad och tillämpbar, trosstärkande och utmanande.
Medförfattaren Bengt-Göran (BG) Backman är pastor, med Elimkyrkan som bas, och lever tillsammans med hustrun nära den stora familjen, fyra barn med familjer
Detta är den nionde boken i Libris kommentarserie Nya testamentets budskap.
Så hur kan vi börja läsa och förstå Bibeln som helhet? I denna utmärkta översikt av Vaughan Roberts får vi följa Guds stora plan med den röda tråden genom Bibeln. Författaren visar hur de olika delarna i Bibeln hör samman under temat Guds rike och ger läsaren verktyg för att läsa den med tillförsikt, entusiasm och insikt. Vaughan leder oss till Bibelns kärna och stjärna, Jesus Kristus, och den frälsning som Gud erbjuder oss genom honom.
Vaughan Roberts är pastor i St Ebbe’s Church, Oxford, och leder den engelska organisationen Proclamation Trust som tränar och utrustar Predikanter i bibelutläggande förkunnelse
Dela tro och Bibel med varandra oavsett ålder! Hemmakyrka är hjälpen för grupper med blandade åldrar, exempelvis hemgruppen eller familjen, som längtar efter att läsa Bibeln tillsammans. Genom sin kreativa utformning erbjuds ett stort utbud av perspektiv och uttryck, vilket gör att alla har något att bidra med i mötet med bibeltexten.
Hemmakyrka består av sju samlingar med frågor och illustrationer framtagna för att passa olika åldrar och erfarenhetsnivåer.
Boken bygger på nyfikna frågor, öppna samtal och kreativt utforskande!
När vi nu ges en omfattande kommentar till Herrens bön, är det just detta som författaren, Nicholas Ayo, vill hjälpa oss till: att låta bönen bli något vi är och inte bara något vi gör. Därför öser han ur den erfarenhet av Herrens bön som kristna delat med sig av under kyrkans historia, i synnerhet fäderna från de första århundradena.
Detta gör denna bok till en andlig skattkammare, en bok att läsas långsamt och med eftertanke, så att orden väcker längtan efter ett rikare liv i bön och ger vägledning på vår vandring i bönens land.
Peter Halldorf, pastor
I bästa mening skriver författaren som vetenskapsman och praktiserande kristen. Därtill redovisar översättaren i ett avslutande avsnitt ett antal översättningar av denna bön som ytterligare stimulans för den enskilda bibelläsaren och för studiegruppernas gemensamma samtal.
+Gunnar Weman, ärkebiskop em
Författare och redaktörer för boken är Johnny Jonsson och Lennart Molin, båda med lång erfarenhet från den frikyrkliga rörelsen. De är båda pastorer i Equmeniakyrkan.
Med utgångspunkt i Matteus-, Markus- och Lukasevangeliet går Caragounis igenom huvudpunkterna från Jesu undervisning. Detta omfattar bland annat saligprisningarna, Herrens bön, förkunnelsen om "Guds rike", Jesu beskrivning av sig själv som "Människosonen", lärjungaskapet, Jesu messianianitet, och undervisning om de yttersta tiderna. Fördjupningen i dessa ämnen, och de sidospår den ger upphov till, ger en mångsidig bild av Jesu person och undervisning, vilket i sig utgör en viktig del av den kristna trons grunder.
Vid behandlingen av dessa ämnen förenar Caragounis den nytesta¬mentlige expertens seriösa tillvägagångssätt med en djup hängivelse till Nya testamentets respektingivande vittnesbörd om Guds uppenbarelse i Kristus. Diskussionen - baserad på grundtexterna - ligger dock på en klar, tydlig och enkel nivå.
I Huvudpunkter i Jesu undervisning fortsätter Chrys C. Caragounis den tråd han påbörjade i Förstår du vad du läser? Boken är den andra i en serie av fyra som fokuserar på Nya Testamentets centrala budskap. De två planerade uppföljarna kommer att fördjupa sig i Paulus respektive Johannes undervisning.