View as Tabell Lista

12 artiklar

per sida
Fallande ordning
  1. Åldrandets glädje
    Åldrandets glädje
    Beskrivning
    Finns det något bra med att bli gammal? När förluster, svaghet och smärta ofta samlats på hög? När till sist endast minnen finns kvar – och ibland inte ens det? Ja, visst kan där finnas en alldeles särskild skönhet! Denna färgsprakande samling av bilder, dikter och eftertänksamma texter vill lyfta fram det vackra i att åldras och visa att mycket god frukt kan växa fram i livets höst
    160,00 kr
  2. Bruno Liljefors
    Bruno Liljefors
    Beskrivning

    Bruno Liljefors (1860 1939) är en av våra riktigt folkkära konstnärer. Hans naturmåleri har alltid fascinerat genom sina tekniska kvaliteter men också sitt levande idéinnehåll. Liljefors dyrkade den explosiva kraften hos de djur han porträtterade men förmedlade också känslan av ständig utsatthet i en värld av faror.

    Allan Ellenius lättillgängliga och genomlysande introduktion till Liljefors konstnärskap är utgiven i serien De stora mästarna ett samarbete med Nationalmuseum.

    De övriga titlarna i serien De stora mästarna om konstnärerna Hill, Josephson och Zorn har fått ett fint mottagande av publik och recensenter. Natur och Kultur och Nationalmuseum har uppmärksammats för sin ambition att presentera god konst med hög reproduktionskvalitet till ett rimligt pris. Ulf Abels Ernst Josephson och Birgitta Sandströms Anders Zorn har dessutom varit huvudböcker i konstbokklubben Pablo.

    100,00 kr
  3. Hemma i Värmland : konst, musik, minnen
    Hemma i Värmland : konst, musik, minnen
    Beskrivning
    Han är representerad på bland annat Nationalmuseum, Värmlands Museum, Rackstadmuseet och Göteborgskonstmuseum. Han kan titulera sig målare, tecknare, grafiker och spelman. OlleZetterquist har hunnit med en hel del sedan debuten på Värmlands museum 1948.

    • Köp 3 för 301,50 kr/st
    • Köp 10 för 284,75 kr/st
  4. Jenny Nyström: illustratör och pionjär
    Jenny Nyström: illustratör och pionjär
    Beskrivning
    Jenny Nyström är starkt förknippad med julen. Det var hon som gav tomten ett ansikte när hon illustrerade Victor Rydbergs dikt. Hennes tomtar är moderna de lyssnar på radio och delar ut paket från flygplan eller zeppelinare! När hon gestaltar påsken och påskkärringarna ja då dalar det ibland ner i fallskärm och har ställt kvasten hemma. Jenny Nyströms produktion kom att bli överväldigande: oljemålningar, akvareller, illustrationer till tidskrifter, böcker och vykort. Jenny Nyström kom också att bli pionjär som barnboksillustratör.

    Boken om Jenny Nyström sveper över nära 70 år av hennes konstnärskap och visar en palett av hennes olika uttrycksmedel.

    Jenny Nyströms tidiga akademiska verk håller hög kvalitet så hög att hon fick guldmedalj, stipendium och fick ställa ut på Parissalongen 1884. Hon sällar sig inte till de andra konstnärerna som bejakade friluftsmåleriet och realismens genombrott utan hon gick sin egen väg och tjänade familjens uppehälle genom illustrationerna.

    175,00 kr
  5. Jobs keramik & textil : Lisbet Jobs och Gocken Jobs, två systrar - två konstnärskap
    Jobs keramik & textil : Lisbet Jobs och Gocken Jobs, två systrar - två konstnärskap
    Beskrivning
    Jobs keramik och textil är en rikt illustrerad bok om keramik- och textilkonstnärerna Lisbet och Gocken Jobs. För första gången placeras de välkända systrarnas konstnärskap i ett stilhistoriskt sammanhang.

    För många, både yngre och äldre är systrarna Jobs formgivning med spirande växter, smultron på strån, blåbär och hallon, en blandning av barndomsminnen och hemtam vardagsglädje. Längtan efter mjukare tilltal och bilder som ger associationer till ett annat klimat sommar och en värld utan terror är åter kusligt aktuella. Det är ingen tillfällighet att deras blommande mönster har blivit nyupptäckta klassiker kopplade till andra klassiker. Romanen Jerusalem av Selma Lagerlöf är i sin senaste utgåva för Bonniers Klassikerserie klädd med Gocken Jobs mönster Granatäpplen . Även de övriga Lagerlöf-romanerna har som ett tecken i tiden mönster fån Jobs produktion.

    Systrarna Lisbet och Gocken Jobs utbildade sig till keramiker på Tekniska skolan i Stockholm och kom sedan att följas åt och arbeta sida vid sida i samma ateljé, men som två självständiga konstnärer. Totalt ritade systrarna cirka 100 mönster för textil metervara med blommande namn som Aurora (1956) av Lisbet Jobs eller Trollslända (1945), Ros och lilja (1946), Grantäpple (1961) och Rabarber (1968) av Gocken Jobs. Därtill kommer ett stort antal mönster för tavlor, schaletter, dukar, näsdukar, bonader och tabletter. Den konstnärliga kvarlåtenskapen (skisser, textilier, keramik, arkiv) efter Lisbet Jobs och Gocken Jobs finns sedan 2009 i Nationalmuseums arkiv.

    195,00 kr
  6. Konst i Värmland : från Fjæstad till Lerin
    Konst i Värmland : från Fjæstad till Lerin
    Beskrivning
    Värmland har inte bara skapat stora författare, utan även betydande bildkonstnärer. Utan anspråk på att vara heltäckande ger den här boken en personlig och fascinerande bild av konst och konstnärer i Värmland från förra sekelskiftet fram till vår tid. En modern översikt över värmländsk konst som hittills saknats.

    Boken ger många aha-upplevelser, inte minst genom att presentera orättvist bortglömda eller förbisedda konstnärer, vid sidan av de allmänt kända. Den belyser den roll vänskapsförbindelser spelade mellan några av det tidiga 1900-talets stora konstnärer och kulturpersonligheter, och med nya infallsvinklar fördjupar den förståelsen av konstverk som avlockas nya innebörder.

    Boken bygger delvis på tidigare outnyttjat arkivmaterial, då det gäller den äldre konsten, och på ateljébesök och intervjuer med de nu verksamma konstnärerna.

    Ett par av dem har utövat större delen av sitt konstnärskap på andra håll men har rötter i Värmland, andra är inflyttade till landskapet. Många verkar fortfarande som konstnärer, varav ett par har blivit megakändisar.

    Hans-Olof Boström, professor emeritus i konstvetenskap vid Karlstads universitet, tidigare verksam vid Uppsala universitet samt i många år som museiman (Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum, Bror Hjorths hus i Uppsala). Han har varit livligt engagerad i det värmländska konst- och kulturlivet, bl.a. som preses i Värmländska Akademien, styrelseledamot och vice ordförande i Rackstadmuseet, styrelseledamot i Värmlands konstförening, vice ordförande i Karlstads Humanistiska förening (numera hedersledamot) och styrelseledamot i Föreningen för Värmländsk kultur.

    Hans omfattande och mångsidiga författarskap omfattar bland annat böckerna Sett. Essäer om 1800- och 1900-talskonst (1992), Bror Hjorth (1994), Det underbara skåpet. Philipp Hainhofer och Gustaf II Adolfs konstskåp i Uppsala (2001), Panofsky och ikonologin (2004) och Carl Larsson. Monumentalmålaren (2016). Värmländsk konst och arkitektur har han behandlat i böckerna Thor Fagerkvist (1984), Helgade rum. Kyrkor i Karlstads stift (2009) och Biskopsporträtt i Karlstads stift (2012). Han har också flitigt medverkat i dagspress och tidskrifter, bl.a. Upsala Nya Tidning, Svenska Dagbladet, Konsthistorisk tidskrift och Värmländsk kultur.

    Dessa konstnärer finns med i boken:
    Gustaf Fjaestad Christian Eriksson Otto Hesselbom Per Tellander Thor Fagerkvist Roland Dufström Jörgen Zetterquist Olle Zetterquist Kajsa Zetterquist Lena Cronqvist Ulla Magnusson Jutta Kübler Lars Lerin Karin Broos Marc Broos Bo Jonzon Kenneth Börjesson Joakim Johansson

    275,00 kr
  7. KONSTBÖRSEN 22
    KONSTBÖRSEN 22
    Beskrivning
    BOKEN TALAR OM HUR MYCKET KONSTVERKEN ÄR VÄRDA OCH FUNGERAR ÄVEN SOM KONSTLEXIKON! DEN INNEHÅLLER ALL KONST SOM SÅLTS PÅ DE SVENSKA KVALITETSAUKTIONERNA - NU ÄVEN MED INFORMATION OM ALLA MÅLARE!
    75,00 kr
  8. Korset och kapitälet : de fornkristna kyrkorna och monumentaliteten
    Korset och kapitälet : de fornkristna kyrkorna och monumentaliteten
    Beskrivning
    Vad avgör hur en kyrka ser ut? Beror det på gudstjänst, teologi eller samtida kultur? För att gå till botten med vad som gör en kyrka till en kyrka måste man gå tillbaka till den tidigkristna arkitekturen. Hur gick det till när man för första gången byggde kyrkor som såg ut som kyrkor?
    Frågan handlar om den tidens kristna och deras förhållande till samtidens kultur. I den här boken berättar författaren om hur de kristna använde och till viss del anpassade monumentalarkitektur för sin gudstjänst, en gudstjänst som inte tycks ha avgjort byggnadens form.
    Han visar att förhållandet mellan tidigkristna kyrkor och monumentaliteten handlar om den tidens kristnas förhållande till samtidens högsta kulturyttringar, och om spänningen mellan en »kristen kultur« å ena sidan och de kristnas deltagande i samtidens kultur å den andra. Boken är en unik framställning på svenska av tidigkristen arkitektur. Olof Brandt är professor i tidigkristen arkitektur vid Påvliga institutet för kristen arkeologi i Rom.
    • Köp 3 för 171,00 kr/st
    • Köp 10 för 161,50 kr/st
  9. Maria i kult, konst, vision
    Maria i kult, konst, vision
    Beskrivning
    Efter att ha haft en central ställning i medeltidens föreställningsvärd och sedan under århundradena efter reformationen reducerats till en obetydlig bifigur har intresset och vördnaden för Jungfru Maria nu återvänt till vårt land. Här blir denna bok om Maria i kult, konst och vision en angelägen bok.

    Kyrkohistorikern Per Beskow berättar om hur viktig roll bild­ konsten spelar när religiösa föreställningar formas och han visar också att visionerna av Maria brukar ha sin bakgrund dels i traditio­nella folkliga kulter, dels i bildkonsten. Spåren leder tillbaka till det bysantinska riket och den framträdande roll som Maria intog där i liturgi, diktning och ikonmåleri.

    Genom sin rikedom på bakgrundsmaterial ger boken fascinerande inblickar i äldre kristen tro och kult, till glädje för var och en som intresserar sig för konst, religion och folklore – och inte minst för Maria

    235,00 kr
  10. Mellan himmel och helvete : Bemålade kyrktak i Göteborgs stift 1697-1812
    Mellan himmel och helvete : Bemålade kyrktak i Göteborgs stift 1697-1812
    Beskrivning
    Mellan himmel och helvete En blick upp i kyrkans takvalv. Vad ser du? Himmel eller helvete?

    Västsveriges bemålade takvalv är unika i sitt slag. När kyrkorna rustades upp i slutet av 1600-talet och under 1700-talet, byggdes trävalv över kyrkorummen, som gav fantastiska ytor som kunde prydas med oljemålningar. Takvalven kallades himlingar och det var precis vad de var. De pryddes oftast med moln och änglar, men även med bibliska historier och ofta även ett helvete som kon­trast till saligheten.

    För första gången har samtliga bevarade tak i Göte­borgs stift dokumenterats, beskrivits och analyserats. Varje kyrka har fått ett uppslag i boken, vilket gör att den blir en överskådlig guidebok för den nyfikna kyrkotu­risten. Förutom kyrkobeskrivningarna finns inledande artiklar som sätter in takmålningarna i sitt sammanhang, skrivna av experter inom respektive område. Här finns också biografier över konstnärerna, som i de flesta fall tillhörde Göteborgs Stads Konst- och Målareämbete grundat 1702. Eftersom många takmålningar har varit övermålade och togs fram under 1900-talet finns i boken flera takmålningar som inte tidigare beskrivits i bokform.

    Kajsa Nyström Rudling är konservator och antikvarie

    310,00 kr
  11. Presenningsikoner
    Presenningsikoner
    Beskrivning
    I förordet till denna bok skriver biskop Martin Lönnebo att Mats Hermansson är en av förnyarna av ikonmålandet i vårt land. Biskopen menar att hans Presenningsikoner är självständiga, väl utförda och präglade av den traditionella bysantinska ikonen. Biskopen tycker att bilderna har ett budskap – och att de ibland är provocerande. Ordet, det talade och skrivna, har kommit att dominera över andra språk i kyrkan i vår del av världen. Det är egendomligt om man betänker att det andliga faktiskt handlar om det outsägliga. Det talade ordet är alldeles för fattigt och trubbigt för att kunna vara det dominerande språket i trons värld. Bilden kan föra långt mycket längre än ordandet, pratet och snacket. Därför dessa bilder, därför denna bok! Mats Hermansson vill med sina presenningsikoner vara en missionär för bildens plats i våra liv. Alla människor behöver – oavsett tro – bilder som man kan relatera till, och som öppnar upp för omvärlden, medmänniskan och framtiden.

    Hans konstnärskap är idag väl spritt: ungefär 120 presenningsikoner hänger i kyrkorum och andra kyrkliga miljöer över hela Sverige. Fram till 2018 har han haft ett 70-tal utställningar.

    • Köp 3 för 306,00 kr/st
    • Köp 10 för 289,00 kr/st
View as Tabell Lista

12 artiklar

per sida
Fallande ordning

Måndag 10-19

Tisdag- Fredag 10-17

 

              OBS! OBS!

 

8-31/7 Har vi sommartider i butiken:  Måndag-Fredag 12-17

Från 1/8 är det Ordinarie öppettider igen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

För avvikande öppettider se:
Öppettider

Öppettider i Piteå