Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
OBS! OBS!
8-31/7 Har vi sommartider i butiken: Måndag-Fredag 12-17
Från 1/8 är det Ordinarie öppettider igen.
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Ditt inre är fridlyst och okränkbart! Ingen annan människa än du ska befinna sig där, den platsen behöver du för att kunna vara hemma hos dig själv. Där bor din längtan, den som kommer av att det finns något större än människan som längtar.
Om vi ska kunna finna vår längtan behöver vi kunna urskilja och tolka det som rör sig inom oss, skriver författaren Daniel Wramhult i denna bok. Att lära sig sitt inre språk är en av livets stora utmaningar och möjligheter. En del människor får brottas med detta hela livet. Av längtan född handlar om hur vi kan finna, vårda och följa vår inre längtan.
I häftet får läsaren en djupare förståelse för vad stress är, hur det påverkar kroppen och hur viktigt det är med återhämtning. Här finns också tips på hur man kan balansera de negativa tankarna som hjärnan automatiskt producerar. Och så får läsaren veta vad »ödlan i huvudet« är bra och dålig på!
Till detta häfte finns ledarhandledning.
Brinna, bli bränd, glöda igen är en berättelse med dikter och böner där Kerstin Hesslefors Persson vävt samman egna och andras erfarenheter av att inte orka längre. Bokens grundton är tillit och hopp och sedan den först gavs ut 2001 har den fått vara till hjälp för tusentals läsare.
Det är en bok både för dig som är farligt nära gränsen för vad du orkar med och dig som gått över den gränsen. Även du som anhörig och vän kan få ny insikt och hitta nycklar för att vara ett gott stöd. Det finns en väg igenom energiläckaget. Det går att hitta glöden igen. Regnbågen kan få tillbaka sina färger.
Detta är en reviderad nyutgåva med nytt förord och ny inledning
Britta Hermansson finns till för att hennes storebror Sven är död. Han drunknade i ett dike en vårdag mindre än ett år innan hon föddes. Men det pratar de aldrig om där hemma. Fast sorgen finns där ändå, blir hennes första språk.
Sorgen över att leva istället för någon annan höll på suga ut all glädje ur Britta Hermanssons liv under många år. Men nu har hon bestämt sig för att ta sig vidare. Behöver hitta livet, glädjen och lusten att finnas. Kunna sätta ord på tystnaden och sorgen.
Parallellt med Brittas berättelse finns en annan, om de 37 personer som 1896 utvandrade från Brittas hemby Nås till Jerusalem för att möta Jesus Kristus på Oljeberget. De reste i riktning mot hoppet, men fick leva med sorgen över att lämna allt - en sorg som de inte heller pratade om.
De vi ville bli är en gripande berättelse om modet att sträcka sig vidare, hoppas på hoppet och våga tro. Det går att sörja det som inte blev, men också bearbeta det som har hänt och sedan möta det liv som blir. Sorgen är Britta Hermanssons första språk, men behöver inte bli det sista.
Britta Hermansson är pastor inom Equmeniakyrkan. Hon är en efterfrågad föredragshållare och driver den populära samtalspodcasten Brittas vardagsrum. På Libris har hon tidigare gett ut Yttre tryck och inre vila, Möten som berör samt Mogna vackert.
Det finns en tystnad kring livets mest fundamentala fråga det faktum att det tar slut. Den dolda dörren visar olika vägar att möta dödens problem. De flesta skräms av tanken på att de om några år inte längre ska leva och mycket finns skrivet om döendet som process.Terminalvården är väl utbyggd, nedbrytandet och smärtsamma avskedstaganden går att förhålla sig till. Men vad gör vi med vår undran...
I en personligt hållen text väver Peter Strang som är cancerläkare, professor och författare ihop vetenskapliga fynd om gemenskapens välgörande effekter med personliga reflektioner.
Peter Strang är cancerspecialist och professor i palliativ medicin vid Karolinska institutet samt överläkare vid Stockholms Sjukhems palliativa cancersektion. Hösten 2013 medverkade han i SVT-serien Döden, döden, döden med Anna Lindman Barsk. På Libris har utkommit Så länge vi lever, I skuggan av sommaren och tillsammans med Owe Wikström Den ofrånkomliga gåtan.
Så vad händer med oss när vi är i dödens närhet? Finns det positiva värden? Eller är allt ett lidande? Kan en personlig tro lindra oro eller utgör den snarare ett hinder när man ska dö? Och vad skiljer rädslan för att dö från rädslan att vara död?
Finns det några skäl att fundera över vad döden innebär i all sin hemlighet? Ja, det gör det faktiskt. Livet och döden hör ihop och våra föreställningar om döden kommer att påverka oss i våra liv. Ska vi acceptera det lidande som döden kan innebära? Eller passa på att njuta av livet, eftersom livet här och nu är det enda som finns?
Dessa och många andra frågor diskuterar Owe Wikström och Peter Strang i en dialog. Båda har både personligen och i sitt arbete erfarenhet av existentiella livsfrågor. Wikström är professor, religionspsykolog, författare och präst, Strang är professor, författare, cancerläkare och palliativ läkare.
Lars H Gustafsson bjuder in sina läsare att formulera frågorna om livets slut och om möjligt söka en del svar. Och han funderar på om och hur livet fortsätter är döden slutet eller en
Avhandlingens huvudsyfte är att, genom analys av personliga dokument som dikter, brev och dagboksanteckningar, förstå Lina Sandells sorgebearbetning under de kommande åren. Antagandet för studien är att religiösa föreställningar och den nyevangeliska kulturen påverkar hennes bearbetning. Fokus ligger på att förstå Lina Sandells meningsgivande trosföreställningar och hur de eventuellt förändras, analysera hennes copingstrategier och dess konsekvenser för hennes upplevelse av kontroll, meningsskapande och självkänsla.
Även Lina Sandells religiösa anknytningsbeteenden, tankar och emotioner analyseras utifrån hur de påverkar sorgebearbetningen. Analysen visar bland annat att den nyevangeliska dogmatiken innehåller många anknytningstriggers för Lina Sandell och att hon endast tillfälligt kan erhålla emotionell reglering och uppleva trygghet under bearbetningen. Vidare visar analysen att hennes ouppfyllda förväntningar på glädje och tacksamhet direkt efter förlusterna av nära anhöriga leder till känslor av skam och misslyckande.
Sofie Walter är verksam som lärare vid institutionen för psykologi vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Hon har under flera år undervisat i psykologi och sexologi. Hennes huvudsakliga forskningsintresse är religiös sorgebearbetning och religiös anknytning
Men att vara närvarande och trygg och se på varandra med glada ögon är inte alltid så enkelt. En av anledningarna är de djupt mänskliga skyddsbeteenden som instinktivt aktiveras när vi känner oss rädda, förvirrade och osäkra. Eftersom nära relationer är livsviktiga för oss aktiveras våra skyddsbeteenden lätt, och får oss att gömma oss för varandra eller gå till attack. Våra rädslor och vår skam drar oss bort från varandra. När vi blir medvetna om detta kan vi börja se hur vi var och en aktivt kan föra in trygghet och glädje, som i stället för oss närmare varandra.
Den här boken kan läsas av dig som vill fördjupa relationen till din partner, men också av dig som vill utvecklas som förälder, som vill försonas med dina föräldrar, eller som vill få en starkare relation till dina syskon.
Boken kan också bidra med tankar kring hur du som ledare eller chef kan förstärka relationerna i ett företag, en verksamhet eller i en organisation, och hur du som kollega eller medlem kan bidra till mer glädje och trygghet på din arbetsplats, i en förening eller församling, eller i ett annat sammanhang.
Ulrika Ernvik är auktoriserad socionom och legitimerad psykoterapeut med familjeterapiinriktning. Hon beskriver på ett enkelt sätt de processer som sker inom och mellan människor och ger tydliga idéer och redskap för att skapa trygghet och glädje i relationer.
(Ur boken)
Intresset för känslor har varit stort de senaste åren. Bokläsare har kunnat välja mellan många olika titlar och fått lära sig ett nytt ord: högsensitiv. Men även bland dem som inte räknar sig till den skaran är det många av oss som skyr känslor både egna och andras. Varför måste vi känna så mycket hela tiden när vi upplever att våra känslor stjälper mer än hjälper? Är det inte bättre att sopa dem under mattan?
I den här boken som vänder sig till både känslomänniskor och andra, visar par- och relationsterapeuten Laila Dahl varför känslorna är så betydelsefulla: De bär på budskap. Känslorna visar vad du längtar efter, vad du vill, vad som gör dig lycklig och får det att bubbla i själen. Eller vad som är angeläget just nu, i ditt arbete, i ditt liv och i din relation De berättar om vad som gör ont och påminner dig om dina personliga värden. Dina känslor varnar dig också för fara och visar var dina gränser går.
Genom att acceptera dina känslor som de optimerade verktyg för självkännedom de är, kan du närma dig dem med en ny respekt och nyfikenhet istället för med rädsla eller irritation. Och när du vågar möta dina egna känslor kan du också våga möta andras.
Laila Dahl är par- och relationsterapeut, föreläsare och artist och driver sedan 15 år Terapistudion i Huddinge. Hon har gett ut ett flertal album och böckerna Vad heter din längtan? (2005) och Att gå sönder och bli hel igen finns det läkning efter otroheten? (2015).
Det är en inspirerande läsning - befriande fri från pekpinnar, diagram och patentlösningar.
Du är inte ensam är - på många läsares begäran - en fristående fortsättning på Maria Scherers succébok Sätt dig ner och vänta på din själ.
Nu i lågprisutgåva!
Bokens varma ton gör den till en själavårdsbok för sörjande, och Mette Marklund berättar bland annat hur hon själv blev hjälpt av att i sorgearbetet efter sin mamma inreda ett sorgens tankehus. Ett inre rum där sorgen får plats, utan att breda ut sig över hela livsutrymmet. För när sorgen är övermäktig måste vi också finna andrum någonstans.Du fattas mig är en fin present till den sörjande och också till dem som finns runtom.
"Att följa en kallelse är att vara trogen sin egen melodi, rensa bort de falska tonerna, bli samstämmig med sig själv, till sin egen och andras glädje. Det handlar om att bli den man är ämnad att vara."
Varje liv är unikt och varje människa har ett uppdrag, någonting som hon eller han är särskilt lämpad för att göra. Men det kan ta tid och mod att upptäcka vad det är och att sätta det i verket. Psykologen och psykoterapeuten Patricia Tudor-Sandahl vill i sin nya bok uppmuntra oss att ta ett steg åt sidan och - lyssna inåt- ; att se på vår vardag ur ett annat perspektiv än det vanliga, lägga märke till vad som ger glädje och vad som känns meningsfullt i livet - och att sedan ta konsekvensen av detta. Patricia Tudor-Sandahls stora publika genombrott kom med boken Den tredje åldern (1999) som sålt i över 100000 exemplar, därefter har hon skrivit Tid att vara ensam och Eftertankar.
I Förluster: om sorg och livsomställning ger psykologen Barbro Lennéer Axelson kunskap om hur man kan hjälpa vid den typ av förluster som ingår i de flesta människors liv skilsmässor, dödsfall och förlust av hälsa och livskvalitet vid olika typer av sjukdomar.
I boken står individers och familjers vardagskatastrofer i centrum. Författaren beskriver detaljerat de olika känslor som kan uppstå i...
Den kristna kyrkan är på intet sätt förskonad från maktmissbruk. Ibland har ett andligt språk och påståenden om Guds tilltal skapat rörelseutrymme för den som vill ta kontroll och manipulera. Också Jesus talade om makt, men hur utövade han den? Vad säger det om hans maktutövning att de uppsatta kände sig hotade och de marginaliserade upplevde trygghet i hans närhet? Och vad säger det om våra möjligheter att hjälpa människor till helande och upprättelse efter svåra övergrepp i familj, kyrka eller arbetsliv?
Den här boken rör sig i skärningspunkten mellan psykologi och teologi och funderar över hur vi upptäcker maktmissbruk hos oss själva och andra.
Helen Västberg är legitimerad psykoterapeut och Fredrik Lignell är pastor och retreatledare.
Vad är vänskap egentligen, och hur förhåller den sig till förälskelse, arbetsrelationer och den stora kärleken?
Hur hanterar vi de drag av meningslöshet och tristess som tycks inbyggda i livet? Vilka problem uppstår när vi så ofta tar till konsumtion som en flykt mot vår tomhet och leda?
Och varför fyller samtalet och det poänglösa småpratet ett så avgörande behov i mänskligt samspel?
Från ett cafébord i Paris är en bok som vill bli till verklig livshjälp för dem som funderar över livets och vardagens mest angelägna frågor. På sitt djupt kloka och samtidigt humoristiskt inspirerande sätt tar Owe Wikström oss med bortom de parisiska hustaken till de allmänmänskliga ämnen som ofta väcks kring ett cafébord. Owe Wikström är professor i religionspsykologi, präst och psykoterapeut samt hedersdoktor vid Åbo Akademi. Han är en prisbelönt författare som på Libris tidigare har gett ut Det bländande mörkret. Dessutom är Owe Wikström en ofta anlitad föreläsare, regelbunden krönikör i dags- och veckopress samt var sommarvärd i Sommar i P1 år 2011.
Efter år av utbildning, intensivt familjeliv och krävande arbete går de flesta in i en fas av reflektion och personlig utvärdering. Det är inte ovanligt att upptäcka att det vi värdesatte, prioriterade och gav en stor del av vår kraft, inte längre ger samma känsla av livsmening. Bob Buford kallar denna period för halvtid. Det är nu vi har möjlighet att återupptäcka livets verkliga värden: Vad ligger närmast mitt hjärta? Finns det något jag skulle fortsätta göra även om jag inte fick betalt? Och vad är min djupaste längtan?
Halvtid är inspirerande och utmanande läsning. Här finns råd, vägledning och erfarenheter för alla som vill fortsätta utvecklas och som vill att livets andra halva ska bli ännu bättre än den första. Bob Buford visar hur det är möjligt och förklarar varför spelreglerna nu är helt annorlunda.
Nytryck av Halvtid som utkom på Marcus förlag 2010
Den här boken är till dig som mår dåligt, kanske riktigt dåligt. Så dåligt att du ibland kanske ofta tänkt att du inte orkar fortsätta leva. Att det vore lika bra att försvinna.
Vi tre som har skrivit den här boken har tillsammans både personlig erfarenhet av att själva ha levt många år med självmordstankar och självmordsförsök, men också professionell erfarenhet av att arbeta med att förebygga att människor tar sitt liv.
Handbok för livskämpar är den bok vi själva önskar hade funnits när vi mådde som värst. En lättillgänglig och handfast vägledning för dig som plågas av självmordstankar. I den har vi samlat några av de viktigaste erfarenheterna som vi har gjort genom åren. Vi delar bland annat med oss av handfasta tips och råd, strategier för hur man kan stå ut när man mår som sämst, vägledning i hur man kan förstå sig själv och sina tankar och hur man kan bära sig åt för att söka hjälp. Boken innehåller även många personliga berättelser samt ett kapitel om hur man kan stötta någon som tänker på att ta sitt liv.
Oavsett hur just din kamp ser ut kom ihåg att vi är många som kämpar tillsammans. Du är inte ensam. Det finns en framtid för dig också. Så släpp inte taget. Så länge du lever kan saker ändras till det bättre. Du är en riktig livskämpe!
Trädgården där Jan Nordströms nya bok Hemligheten utspelar sig, och de två bröderna som har den, finns på riktigt någonstans i Sverige. Den är lika stor som tre fotbollsplaner och ligger omsluten av en skog.
Trädgården är en plats som skyddas av dem som vet om den, men aldrig för att stänga ute andra människor, bara för att bevara innerligheten.
Jan Nordström har följt bröderna och livet i trädgården under drygt fem år. Detta är hans poetiska berättelse i bilder och ord om hur det påverkade hans egen, inre trädgård. Det är ingen traditionell berättelse om trädgårdsarbete eller om blommor och växter eller om två bröder som har en trädgård. Det är en berättelse om livsmod och hopp.
Som ett komplement till Jans poesi finns det längst bak i boken mer faktabärande texter till fotografierna. De texterna är skrivna tillsammans med de två bröderna och av Trädgårdsmästaren och trädgårdspedagogen Elin Rolander, Biologen Tobias Borger och Hans Karlsson, Entomolog med fjärilar som specialitet
I den omtalade boken Drunkna inte i dina känslor skrev Maggan Hägglund och Doris Dahlin om högkänslighet. Boken har varit en ögonöppnare för många människor som känner igen sig i den personlighetstypen.
I sin nya bok Hitta din känslostyrka skriver de om det viktiga och svåra med att vara högkänslig, starkskör eller sensitivt begåvad, och att sätta gränser. Det är en bok om att lära sig att säga nej på ett bra sätt och att hitta balansen mellan att freda sitt eget område och dela livet tillsammans med andra.
Maggan Hägglund och Doris Dahlin vill genom sin bok förmedla kunskap om gränssättning så att du som högkänslig ... ska kunna skydda ditt eget inre och inte låta andra klampa in och trampa på din själ. ... inte ständigt ska bli förvirrad av intryck från andra utan kunna höra din egen röst, veta vad du vill och vad du själv tycker. ... ska kunna skydda dig mot andra som vill utnyttja din förmåga till empati och medkänsla.
Du behöver gränser för att kunna leva det liv du vill, utnyttja din begåvning, kunna blomstra och leva ditt bästa liv. Gränser är att välja. Välja vem och vad du släpper in i ditt liv. Vad du väljer att ägna din tid och din energi åt. (...) Valet står inte mellan att stänga ute alla andra och sitta ensam och huka bakom betongmurar eller att tvärtom släppa in alla andra hela tiden och känna sig nertrampad och överkörd och förvirrad.
Ur boken
Doris Dahlin är företagskonsult och författare. Hennes senaste roman Himlen bar inga moln gavs ut 2015. Maggan Hägglund är frilansjournalist och författare. På Libris har hon tidigare bland annat gett ut böckerna Njutningsparadoxen och Det kommer att gå över. Tillsammans skrev de 2012 boken Drunkna inte i dina känslor som har sålts i 90 000 exemplar.
Att leva nära döden kan föra människor närmare varandra, när man låter tårarna och de viktiga samtalen vara med. I min pappas himmel kan ge tröst när livet är svårt.
Anna Wilén och Olga Magnusson låter texter och bilder vävas in i varandra till en helhet där det ena förstärker det andra.
Tommy Hellsten skriver i sin nya bok om att leva i tillit, i överlåtelse och upplevelsen av att vara buren. Han skriver om en livsförvandlande upptäckt: vi får lära oss älska oss själva på det sätt som Gud älskar oss. I en tillvaro där kärleken är verklighetens grund finns ingenting att frukta.
Allt är bra, för jag lever omsluten av kärlek.
Tommy Hellsten är finlandssvensk terapeut, teolog och författare till flera böcker, bland dem Flodhästen i vardagsrummet och Ju mindre du gör desto mer får du gjort. På Libris har han utkommit med Du är mer än du anar och När allt faller på plats.
Dödsviktigt är till dig som står bredvid och inte vet vad du ska göra. Du får tips om vad du kan säga och hjälp att förstå vad döden gör med dem som blir kvar.
Dödsviktigt är också till alla er andra som någon gång sagt orden "om jag dör". Varje år förlorar över 3000 barn i Sverige en förälder och de lär sig tidigt att vi inte lever för alltid. Döden är en del av livet, allas liv. Och den blir lättare att leva med om vi gör det tillsammans. Därför är det dödsviktigt att prata om döden.
"Det är en mycket, mycket bra bok. Jag känner igen precis allt."
Göran Gyllenswärd, leg psykolog och leg psykoterapeut
med 20 års erfarenhet av barn och sorg.
I sin nya bok kombinerar Thomas Hylland Eriksen vetenskapliga rön, berättelser ur skönlitteraturen och personliga erfarenheter i ett försök att upptäcka vad som gör livet värt att leva
Som själavårdare kan vi bära samma frågor inom oss. Det finns tillfällen när vi känner oss tillfreds i mötet med konfidenten och nöjda med hur samtalet blev, medan vi andra gånger kan känna oss besvikna, trötta och frustrerade.
Kerstin Dillmar och Lars Björklund skriver om empatins utmaningar och gränser, om möten med sorg och frågor utan svar, om lyssnande och minne och om tro i en sekulariserad tid.
Kan du förstå mig? vänder sig till själavårdare och andra som i sitt uppdrag möter människor i svåra livssituationer, men den kan också läsas av alla som är intresserade av möten och samtal när livet krånglar eller gör ont.
I Kärleksförsök och svek En själsläkares berättelser skriver Sveriges mest kända psykoanalytiker för första gången uppriktigt och rannsakande om sitt liv. Med berättarlust och öga för detaljer ledsagar Clarence Crafoord läsaren genom ett krokigt men ganska vanligt liv. Från barndomens sinnrika värld, trevande pubertetsår och fram till vuxenlivets karriär men också kärleksförsök och svek...
I den här boken söker Mattias Martinson nya perspektiv på debatten mellan ateism och gudstro.
Utgångspunkten är inte argument för och emot Guds existens eller för och emot den religiösa trons värde. Tesen är istället att kulturens uttryck och språkets ramar bildar en viktig plattform för en tolkning av hur gudsförnekelse och gudstro är beroende av varandra. Med hjälp av en grupp kulturkritiskt orienterade filosofer, inte minst Nietzsche, närmar sig Martinson från olika håll den nutida ateism som fortfarande bokstavligen befinner sig i skuggan av kristendomens stora byggnadsverk och tankekonstruktioner. Resultatet blir något som liknar en teologisk ateism.
Mattias Martinson är professor i systematisk teologi med livsåskådningsforskning vid Uppsala universitet. Han har arbetat mycket med socialfilosofen Theodor W. Adornos tänkande och publicerat ett antal böcker i gränslandet mellan teologi och filosofi.
Charlotte förälskade sig ständigt i män hon upplevde att hon skulle kunna hjälpa. Men ju mer hon ville ge, desto mer drog de sig undan, för att slutligen avsluta relationen. Hon såg inte att ensamheten hon upplevde egentligen var hennes egen.
Inger och Charlotte är exempel på hur gamla försvarsstrategier kan stå i vår väg. Det är handlingsmönster vi utvecklat för att undvika sorger och annat obehag. De hade ofta sin uppgift att fylla när de en gång etablerades, men i vuxen ålder kan de istället skymma sikten och hindra oss i våra relationer.
Psykoterapeut Ilse Sand visar hur man kan bli mer medveten om sina egna strategier – och hur man kan bli fri från dem. ILSE SAND är psykoterapeut, teologie kandidat och en efterfrågad föreläsare i sitt hemland Danmark. Hon har tidigare gett ut Älska dig själv, en bok om sensitiv begåvning samt Hitta nya vägar i känslornas labyrint. »Jag hoppas att den här boken ska göra att du som läsare får lust att kika på dina egna försvarsstrategier och fundera på om ditt liv kan bli rikare om du väljer att avveckla en eller flera av dem, så att du kommer närmare dig själv, livet och andra människor – och i högre grad kan få uppleva och njuta av tillvaron.« – ur boken
Det är frågor vi måste ställa oss, skriver Stefan Einhorn i sin angelägna bok Konsten att göra skillnad – En liten bok om vårt stora ansvar.
Den vetenskapliga och tekniska utvecklingen har skapat stora förutsättningar för mänskligheten men också medfört väldiga faror. Vi står vid ett vägskäl mellan chansen till en fantastisk utveckling och risken att förstöra alltihop. Stefan Einhorn balanserar mellan oro och optimism då han resonerar kring möjligheterna och farorna för vår värld och de mänskliga egenskaper som förenar oss och de som drar oss åt olika håll. Stefan Einhorn menar att vi aldrig haft bättre förutsättningar att bidra till en bättre värld, och att det aldrig varit viktigare än nu att engagera sig för vår gemensamma framtid. Med exempel från forskning och belysande anekdoter visar Einhorn hur arbetet för en bättre värld gagnar både oss själva och andra, han resonerar kring vilka egenskaper vi kan ha nytta av och vilka vi bör vara vaksamma på. Vi får också en rad handfasta råd och inspirerande förslag om hur var och en kan göra en insats. Vi är aldrig hjälplösa offer – det finns alltid något vi kan göra.
Begreppet "snäll" kopplas inte sällan till egenskaper som dum, omogen och mesig. I sin bok Konsten att vara snäll lägger Stefan Einhorn en helt annan innebörd i ordet: "För mig är en snäll människa en individ som lever med etiken i sitt hjärta. En snäll människa bär i sitt medvetande ständigt med sig omtanken om sin medmänniska."Stefan Einhorn menar att snällhet är den viktigaste enskilda framgångsfaktorn i våra liv. Om vi strävar efter att vara snälla mot andra så kan vi helt enkelt inte undvika att också göra gott för oss själva.
I Konsten att vara snäll kan vi läsa om vad äkta snällhet innebär, få exempel på vetenskapliga studier som visar att snällhet lönar sig och slutligen tillägna oss en rad handfasta råd om hur vi kan använda snällhet för att bli framgångsrika i våra liv. Vem vill inte vara god? Vem vill inte vara framgångsrik? Vi kan bli både och, om vi väljer att vara snälla.
Människans liv kantas av psykiska kriser. En del utlösta av plötsliga och oväntade, svåra händelser; andra hör det normala livet till. Krisen är ofta en förutsättning för utveckling och mognad, men den kan också leda till livslång psykisk invaliditet om inte den drabbade får sakkunnig hjälp
Det är trettio år sedan den första utgåvan av Johan Cullbergs klassiska bok Kris och utveckling kom...
Cajsa Tengblad visar hur du kan bli vän med din kropp och öka din psykiska motståndskraft. Kroppsnöjd och själsstark är en guide till ett mer accepterande liv, en vägvisare för att försonas med det liv som blev vårt och hitta livsstrategierna som förebygger psykisk ohälsa.
Långsamhetens lov fördjupar diskussionen om vår tids stress och utbrändhetsproblematik. Är det verkligen så att allt som görs snabbt och effektivt är av ondo? Det finns en långsamhet som är outhärdlig och trist; det finns en annan som föder eftertanke och reflektion.
Owe Wikström resonerar om vår tids stora bristvaror: livsnjutningen och det djupa allvaret. Han reflekterar kring behovet av lättja och dröjande samtal, mystikens lockelse och människans rädsla för att påbörja resan till sitt eget inre. Ibland sammanfaller den inre och yttre resan. Owe Wikström berättar om resor till Budapest, Sankt Petersburg och Assissi vilka blev ett slags pilgrimsfärder.
Långsamhetens lov manar till motstånd mot samtidens jäkt – så att livet inte blir som att åka genom Louvren på moped: Vad var det jag aldrig hann uppleva?
Boken är lättsam och lärd, allvarlig och drastisk. Den läses med fördel på ett strosande sätt, förslagsvis på ett café eller i en skön fåtölj.
De senaste åren har Owe Wikström medverkat i en rad radio- och TV-program.
Det här är en bok om kvinnors relationer och samarbete och vad som händer när kvinnor leder. Författaren, Barbro Dahlbom-Hall, har 30 års erfarenhet av chefs- och ledarskapsutveckling. För henne är ledarskap ett mycket vidare begrepp än en precisering av en organisatorisk företeelse. Det handlar om att lära sig att skapa förutsättningar för att få sina medarbetare med sig, att få dem att följa...
Stress-smart är en kurs i stresshantering för tonåringar och unga vuxna, uppdelad på sex träffar. Den här boken innehåller övningar, samtalsfrågor och faktaunderlag för ledaren.
Kursen har ett hälsofrämjande perspektiv med fokus på vilka friskfaktorer deltagarna har själva och i sin omgivning.
Som komplement till handledningen finns deltagarhäftet Bli stress-smart, som fungerar som en sammanfattning av kursen.
Livsstegen är prästen och författaren Olle Carlssons egen tolkning och översättning av de 12 stegen som han skrivit tillsammans med sin hustru Fotiní Carlsson. Livsstegen och de 12 stegen kan alla människor använda sig av – oavsett hur stor eller liten livsproblematik vi har. I boken berättar han pedagogiskt om varje steg med personliga exempel ur sitt eget liv och avslutar med inspirerande tips på egna övningar.
Den här boken är en reviderad, bearbetad, fördjupad och utökad version av boken 12 steg för hopplösa (Bonnier Fakta, 2012) och innehåller nya texter och övningar.
Snabbguide till stegen Steg 1. Vad är problemet? Steg 2. Vem kan hjälpa mig? Steg 3. Hur kan jag be om hjälp? Steg 4. Vad kan jag göra annorlunda? Steg 5. Vem är jag? Steg 6. Vad vill jag? Steg 7. Vad behöver jag acceptera? Steg 8 . Vad behöver jag göra? Steg 9. Hur kan jag gottgöra? Steg 10. Hur känns det? Steg 11. Vad behöver jag uttrycka? Steg 12. Hur kan jag ge vidare?
En bok att inspireras av och hämta kraft ur. En bok som hjälper dig att hitta hem och bli mer nöjd med den du är. Om vikten av att försonas med döden, att vänta in sin själ och att uppleva livet med alla fem sinnen. Boken ger konkreta tips, till exempel vad det innebär att leva efter ”korvkiosk-principen”. Och att ha regelbundna utvecklingssamtal med sig själv och sin partner.
Tänk efter! Att träna huvudet är viktigare än att träna kroppen, menar Ernst Kirchsteiger som sjunger långsamhetens lov på vägen mot ett mer harmoniskt och glädjefyllt liv. Sluta jaga. Var snäll mot dig själv. Världen går inte under om du inte gör allt idag.
Lyckan i det lilla är en modern tankebok som får oss att reflektera över de val vi gör och hur vi lever våra liv. Boken innehåller också både nya och gamla Ernst-citat: ”En vanlig sketen tisdag kan bli bra! Och alla kan bli en parabol för lycka!”
Ny reviderad utgåva.
Att samtala är mycket mer än att utbyta ord. Det innebär att se och lyssna med alla sinnen och att vara medveten om att man ständigt som lyssnare också själv hela tiden är en berättare. Våra relevanta minnen präglar oss från första stund och återkallas inom både kropp och själ. De återges i hela vår varelse. När vi uppmärksammar denna inbäddade berättelse anlägger vi det...
En ny bok av författaren till Konsten att vara snäll
Stefan Einhorns förra bokblev en stor succé hos kritikerna och den har hittills sålt i över 150000 exemplar. Även hans nya bok Medmänniskor handlar om vad det innebär att vara människa. Han har valt att skildra den goda handlingens kraft i form av korta, fristående berättelser.
De skönlitterära texterna, som var och en tar upp en särskild aspekt av medmänsklighet, varvas med författarens egna resonemang kring ämnet. Här finns samma sorts kloka och tankeväckande iakttagelser som i Konsten att vara snäll. Författaren skriver om olika relationer mellan människor, till exempel far och son, lärare och elev, läkare och patient, eller två väninnor. Han visar hur ett möte, ofta av en slump, kan bli livsavgörande för människor och förändra allt.
Att läsa Stefan Einhorns texter är att få syn på sitt eget förhållningssätt till andra människor – anhöriga, vänner eller främlingar. Och kanske själv bli en bättre medmänniska …
Stefan Einhorn är professor och ordförande i etiska rådet vid Karolinska Institutet, samt överläkare vid Radiumhemmet i Stockholm. Han har tidigare skrivit En dold gud (1998), Den sjunde dagen (2003) och Konsten att vara snäll (2005).
Libris förlag satsar nu - med start hösten 2017 - på en nyutgivning av flera uppskattade och efterfrågade böcker av karmelitbrodern Wilfrid Stinissen, alla formgivna av Moa Schulman.
Wilfrid Stinissen (1927-2013) var fil dr, katolsk präst, karmelitbroder och författare. På Libris har han gett ut ett tjugotal böcker, bland annat I dag är Guds dag och Längre in i bönens land. Han är en av vårt lands mest lästa och uppskattade andliga vägledare.
Ledarskap handlar nämligen inte om titlar, status och makt över andra människor. Ledare är de som håller sig själva ansvariga för att upptäcka potentialen i människor och idéer, och att kunna utveckla den potentialen. Den här boken är för alla som vill välja mod före bekvämlighet, att göra en skillnad och börja leda.
När vi vågar leda så försöker vi inte låtsas att vi har alla de rätta svaren, utan vi fortsätter vara nyfikna och ställer de rätta frågorna. Vi ser inte makt som något ändligt som vi kan vaka över, vi vet att makt blir oändlig om vi delar med oss av den och arbetar och strävar efter att harmonisera auktoritet med ansvarighet. Vi undviker inte svåra samtal och situationer, utan vi lutar oss istället mot den sårbarhet som är nödvändig för att kunna utföra ett gott arbete.
Men ett modigt ledarskap i en kultur som definieras av brist, fruktan och osäkerhet kräver att vi vågar bygga upp de modiga gåvor och kvaliteter som är unikt mänskliga. Vi upptäcker vad det är människor kan göra som maskiner inte kan: Empati, sammanfogande och mod att börja. I Mod att leda ger oss Brené Brown handlingskraftiga strategier och verktyg för att göra ett modigt arbete och ta jobbiga samtal med hela och varma hjärtan. BRENÉ BROWN är sociologen, forskaren och författaren som fått miljontals människor att fundera över möjligheten att få ett lyckligare liv genom att våga vara sårbara och modiga. Hennes föredrag om sårbarhet vid TEDx-konferensen har visats närmare 30 miljoner gånger! Libris har tidigare gett ut Mod att vara sårbar, Våga vara operfekt, Resa sig stark och Trotsa vildmarken.
Psykisk ohälsa möts inte sällan av fördomar och okunskap, och inom kristna sammanhang kan många även uppleva känslor av skuld, skam och utanförskap. Men psykisk sjukdom är varken en moralisk defekt eller ett omoraliskt tillstånd. Det fungerar inte heller att ”rycka upp sig”, när man drabbas av depression och ångest.
Boken blir därför en källa till tröst och hopp genom att jag berättar hur jag hade det under min sjukdomstid, vad som hände och hur jag idag har varit frisk i flera år. Mitt budskap är: Det är aldrig kört!
Christer Olsson är legitimerad psykolog, diplomerad kristen psykoterapeut vid S:t Lukas och författare. Han är gift med Ami, de har två pojkar och flera barnbarn.
Utifrån kvalitativa forskningsintervjuer med personer som vill ”leva med Jesus” och som samtidigt lever under någon av diagnoserna depression, schizofreni och bipolär sjukdom, strävar John Swinton i boken Möta Jesus i stormen efter just en sådan djupare förståelse. Han reflekterar teologiskt – i dialog med medicinska, psykologiska och filosofiska perspektiv – över såväl samhällets som psykiatrins och kyrkans bemötanden, och hur ett helande bortom botandet kan se ut.
Resultatet är en enastående och prisbelönad bok som handlar om personer i stället för symtom, beskrivningar i stället för diagnoser och om ett livgivande hopp för de som lever mitt i stormen. Boken vänder sig till alla som på något sätt berörs av psykiska hälsoutmaningar, oavsett om man arbetar inom kyrkan eller vården, vill vara en god medvandrare eller själv lever med en sådan utmaning.
John Swinton är professor i praktisk teologi vid Aberdeens universitet i Skottland, med särskild inriktning mot området teologi och funktionsvariation. Swinton har en mångårig bakgrund som sjuksköterska inom bland annat psykiatrin, har grundat Aberdeens Centre for Spirituality, Health, and Disability och är en flitigt anlitad föreläsare världen över.
En bok om medmänsklighet
Efter den omtalade succén med tio upplagor av Du är inte ensam återkommer nu Maria Scherer med en ny läkebok för själen – Någonting bättre är redan på väg.. En bok om medmänsklighet. En bok om att våga behöva varandra.
Än en gång tarMaria Scherermed sina läsare på en inspirerande resa i själens och känslornas värld. En resa där hon ofta stannar upp och påminner om våra inre resurser: – Du är mycket lyckligare än du tror – eller vet om!
I sin nya bok driver hon envist och engagerat tesen att alla kan bli livslyckliga och få tillbaka förlorad kärlek, livsaptit och självkänsla. Hon skakar om, utmanar, lugnar och berör med sin värme, rakhet och medmänsklighet. En bok med undertoner av ett kärleksfullt brev från en mycket god vän, en som bryr sig – och en som ser dig – ända in i själen och hjärtat.
Maria Scherer har skrivit en bok som påminner dig: Någonting bättre är redan på väg.
Boken är en fristående uppföljare till hennes senaste bok När livet stramas åt skärps blicken. ”Jag skriver om livet och vad det rymmer i det nära perspektivet, som kärlek, vänskap, ensamhet och ångest. Jag skriver om tiden, ljuset och tron på att det finns fler dimensioner i tillvaron att upptäcka
Sofia Camnerin om boken
Ande, kropp och själ är en helhet och det är viktigt att odla vanor som ger god hälsa. Men det är även helt avgörande att bearbeta och läka dina inre sår så att de inte fastnar inom dig. Hur gör man då för att må bra? Hur blir man av med tex separationsångest, skuld, skam och rädsla och allt det där som skapar inre oro? Hur återhämtar man sig från en utmattning?
Vad bär vi omedvetet med oss i vårt inre och hur hanterar vi sår från andra människor? Hur kan vi få energi från andra, och hur kan vi återta den om någon stjäl den?
Boken är till dig som vill växa och utvecklas, som längtar efter att få stå fri från själsliga sår och istället kunna få känna full glädje, energi och frid på insidan.
Boken ger insikt och själslig förståelse samt innehåller också korta konkreta fallstudier från det verkliga livet. Livet kan bli så mycket bättre – det är du värd och den resan börjar nu!
Karin Wennerlöf är utbildad socionom och samtalsterapeut med egen praktik. Hon älskar människor och drivs av att lyssna, förstå och att hjälpa människor att må bättre. Hon är uppskattad och efterfrågad som föreläsare i företag, organisationer och kyrkor.
Vem målar regnbågen? Varför finns man? Vad händer när man dör? Barns frågor om livet och tillvaron är kloka och många. Och det är viktigt hur vi som arbetar eller umgås med barn sätter ord på svaren. Personligt, öppet och berörande skriver Ulrica Stigberg om barns och ungas livsfrågor, och hur vi vuxna måste ta barn på allvar och värna deras plats i tillvaron. Ulrica Stigberg är författare, föreläsare och präst i Fryshuset.
Per Ragnar har skrivit 24 böcker, bland annat de kritikerrosade Hitler Hans folk, Luther död eller levande och Därför är jag vegetarian. Som skådespelare är han känd för sin medverkan i den över hela världen prisade filmen Låt den rätte komma in, samt svenska TV-klassiker som Röda Rummet och Någonstans i Sverige.
Efter 50 framgångsrika år som skådespelare, regissör, TV-programledare och författare, debuterar han nu som textförfattare i tonsättningar av Sulo.
Innehåller CD-skiva.
Under rehabiliteringen började hon skriva ner råd till sig själv om hur hon skulle lägga upp sitt arbete som präst. Resultatet blev en praktisk bok med handfasta råd om hur man exempelvis organiserar arbetet för att frigöra energi till det viktigaste, hur tekniken kan vara till hjälp och hur ett hållbart schema ser ut. Här finns dessutom kunskap hämtat från olika forskningsstudier och tips från olika yrkesgrupper.
I boken delar Matilda Nyman också med sig av några av sina personliga erfarenheter av att vara utmattad och hitta vägen tillbaka.
Att vara präst är ett högriskjobb om vi ser till statistiken för sjukskrivning och utbrändhet. Så det här är en överlevnadsguide till hur du som präst kan arbeta smartare – och hålla i längden.
Matilda Nyman är präst i Älvsborgs församling. Hon är även utbildad journalist.