Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Varför genomsyras människans tillvaro av strävan efter mening? Vi söker ständigt efter betydelser och sammanhang, exempelvis i slumpartade händelser som lottovinster och genom att försöka tolka berättelser i datorspel. I alla kulturer finns myter om hur universum har skapats och vem som har makt över naturfenomenen. Gärdenfors menar att vår unika förmåga till framförhållning, samarbete och...
Innan jag berättar vill jag att du ska veta att jag älskar dig. Jag har alltid älskat dig och vill leva hela livet med dig. Men jag har gjort någonting fruktansvärt, mitt livs största misstag, och det kommer att ta lång tid innan du kan förlåta mig, om du någonsin kan det
Ur boken
Det finns ingen definitiv siffra på hur vanligt det är med otrohet. Det är närmast omöjligt att veta vad som sker bakom stängda dörrar, det enda man vet är att mörkertalet är enormt.
För Laila Dahl var chocken total. När hennes man efter 25 års äktenskap berättade att han varit otrogen försvann fotfästet under hennes fötter.
Det här är boken som hon själv hade behövt, efter turbulensen som kom efter sveket.
Boken består av två delar. Första delen är Lailas och hennes före detta mans personliga berättelse. I andra halvan av boken gör Laila, utifrån sin yrkesroll som terapeut, en beskrivning av otrohet som flyktväg ur inre och yttre konflikt, och visar på möjliga vägar till läkning.
"Vår gemensamma förhoppning med boken som helhet är att inge hopp om känslomässig läkning, oavsett om man efter en otrohet väljer att avsluta eller fortsätta relationen. Boken kan även läsas av den som bara vill veta mera om känslomässig bearbetning, eller arbetar med individer eller par i relationsfrågor", säger Laila.
Laila Dahl är diplomerad par- och relationsterapeut och artist. Hon kompletterar idag arbetet som terapeut med föreläsningar i både ord och ton om relationer och personligt växande. År 2005 gav hon ut sin första bok Vad heter din längtan? (Cordia)
"Jag hade hjärtklappning när jag läste boken." Tilde de Paula i Nyhetsmorgon
Boken kallades först för "Maggans lilla svarta". Men med tiden blev det allt tydligare att den borde heta Det kommer att gå över. För kanske är det det viktigaste när vindarna blåser kalla, att få höra någon viska kärleksfullt det man själv inte orkar våga tro på.
Det kommer att gå över är en överlevnadsguide och tröstebok. Det är en bok för dig som är deppad, nedstämd eller bara har tappat kontakten med livsglädjen. När livet känns insvept i ett gråsvart töcken och du inte kan få stopp på det mentala gråtregnet - då vill den här boken fungera som ett paraply.
Maggan Hägglund är frilansjournalist och har varit chefredaktör för tidningen Tara. Libris har tidigare gett ut hennes böcker Njutningsparadoxen - ökad livskvalitet med ett glas mindre, Maggans lilla starksköra och Drunkna inte i dina känslor, som hon skrivit tillsammans med Doris Dahlin.
Vilka är hoppets förutsättningar? Vilken jordmån behövs för att det ska kunna gro och växa? Med berättelser, egna dikter och exempel från sin långa erfarenhet som själavårdare visar författaren Lars Björklund vad som får oss att hoppas när livet är som svårast. Att känna andras omsorg är en av de viktiga förutsättningarna, men också att våga se verkligheten som den är.
Det som ger hoppet liv kan ge livsmod och nya tankar till dig som går igenom en svår livspassage, men också till dig som i ditt arbete möter människor i sjukdom och svåra livssituationer.
Lars Björklund arbetar som kaplan på Sigtunastiftelsen och som föreläsare. Han har skrivit flera uppskattade själavårdsböcker, bland annat Modet att ingenting göra och Hur ska jag orka?
Skulle inte livet vara något mer? Den frågan har psykoterapeuten och författaren Patricia Tudor-Sandahl mött många gånger, både privat och i sitt arbete. En fråga som hon också fått lov att ställa till sig själv. Kanske, menar hon, är det så att en av orsakerna till stressen och oron i vårt samhälle är att vi fått eller tagit på oss uppgifter som är för små för våra själar.
Din egen väg är en inbjudan att ta våra liv på större allvar, att våga sträcka oss i vår fulla längd och söka de vi är ämnade att vara en process som pågår oavsett ålder. Att leva så sant och helhjärtat som vi kan, till vår egen och andras glädje.
"Du har en rikedom inom dig. Denna insikt kan bli början på en upptäcktsresa utan like."
Patricia Tudor-Sandahl är psykolog, psykoterapeut och uppskattad författare och föreläsare. Många har också mött henne som värd för Sommar och Vinter i P1 och som återkommande medarbetare i Tankar för dagen.
Detta är Elisabeth Kübler-Ross' mest personliga bok. Hon berättar här om några av de nyckelepisoder i sitt liv som gjort henne till pionjär inom vården av döende och ger inblickar i sitt arbete med döende barn genom gripande och numera klassiska fallbeskrivningar. Hon beskriver också några av sina egna nära-dödenupplevelser och anda andliga upplevelser som gjort henne övertygad om att livet...
I uppföljaren till försäljningssuccén Drunkna inte i dina känslor ger Doris Dahlin och Maggan Hägglund goda råd och praktiska redskap till alla som längtar efter att vara sig själva mitt ibland alla andra utan att bli "mosade" av sin omgivning men inte heller bli offer för sina egna känslosvall.
Boken är tidigare utgiven med titeln Hitta din känslostyrka (2017).
Maggan Hägglund är frilansjournalist och har varit chefredaktör för tidningen Tara, där hon fortfarande skriver krönikor. 2012 utkom hennes och Doris Dahlins bok Drunkna inte i dina känslor, deras första bok på Libris. Boken blev en försäljningssuccé och kom att bli en av 2012 års mest sålda fackböcker i Sverige. Än idag säljs boken i stora volymer. Sedan dess har Maggan själv gett ut ytterligare tre böcker på Libris, krönikeboken Maggans lilla starksköra (2013), Njutningsparadoxen (2014) och Det kommer att gå över (2015).
Doris Dahlin är företagskonsult och författare. Hennes senaste roman Himlen bar inga moln gavs ut 2015. På Libris har hon tidigare gett ut I väntan på besked tillsammans med fotografen Per-Erik Åström
Dynamisk psykiatri är avsedd att vara en introduktion till psykiatrin och används vid utbildningen av läkare och psykologer liksom vid utbildningen till andra människovårdande yrken. Boken bygger på ett psykodynamiskt synsätt, dvs att kunskaper om personlighetsutvecklingen och om individens förmåga att hantera påfrestningar i livet ger oss bättre möjligheter att förstå den psykiskt sjukes...
Bokens författare Göran Gyllenswärd har mött sörjande människor i hela sitt yrkesverksamma liv som psykolog. Han har hjälpt dem igenom förlusten av en nära anhörig, av sin hälsa, av sitt arbete. För fastän man inte tror det då man är mitt i sorgen så finns ett liv på andra sidan »bron«.
Ann Heberleins omdiskuterade självbiografi
"Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. En äkta apori, ett olösligt filosofiskt dilemma, en ångestskapande situation i sig bortsett från att det oftast är min ångest som driver mig mot insikten att livet är värdelöst och slutsatsen att det bör ändas. Det gör för ont. Ibland. Ibland är det bara outhärdligt. Denna vardag. Denna tristess. Detta fula liv. Det banala. Det dumma. Allt som ni inte förstår. Förlåt. Det var onödigt. Förlåt."
Ann Heberlein är teologie doktor och forskare i etik. Sedan tjugoårsåldern lider hon av den psykiska sjukdomen bipolär typ 2, tidigare kallad manodepressivitet.
I Kom närmare visar psykoterapeuten Ilse Sand hur omedvetna försvarsmekanismer kan störa och förstöra våra relationer. Det som en gång var en klok lösning på en svår situation kan senare bli ett hinder. Den här boken hjälper dig att bli mer medveten om dina egna strategier och hur du kan förhindra att de står i vägen för rikare och djupare relationer.
"Jag hoppas att den här boken ska göra att du som läsare får lust att kika på dina egna försvarsstrategier och fundera på om ditt liv kan bli rikare om du väljer att avveckla en eller flera av dem, så att du kommer närmare dig själv, livet och andra människor och i högre grad kan få uppleva och njuta av tillvaron."
Ilse Sand är psykoterapeut, författare och en efterfrågad föreläsare i sitt hemland Danmark. På Libris förlag har hon även gett ut Hitta nya vägar i känslornas labyrint.
Såld i mer än 120.000 exemplar
"En bok som alla borde läsa." Expressen
Begreppet "snäll" kopplas ofta till egenskaper som dumhet, naivitet och undergivenhet. Stefan Einhorn lägger en helt annan innebörd i ordet: "För mig är en snäll människa en individ som lever med etiken i sitt hjärta." Den snälla människan är minst av allt dum, tvärtom mycket klok, eftersom hon har förstått att det vi gör för andra gör vi också för oss själva.
Men snällhet är en egenskap som måste förvaltas med gott omdöme. Att vara snäll på ett äkta, positivt och gott sätt är verkligen en konst.
I Konsten att vara snäll skriver Stefan Einhorn bland annat om vad äkta snällhet innebär och om de motkrafter som kan hindra oss från att vara snälla. Han redogör också för vetenskapliga studier som visar att snällhet lönar sig och ger handfasta råd om hur man kan tillämpa detta i vardagslivet.
Snällhet är det största vi kan erbjuda vår omvärld – och oss själva.
"… beskriver med stor klokhet vilken befriels
Av författaren till Konsten att vara snäll
"Det här är en riktigt bra bok, framför allt så behövs den väldigt mycket." Aftonbladet
"Medmänniskor av Stefan Einhorn är en bok jag verkligen älskar." Kvällsposten
"Boken Medmänniskor har bara ett fel sedd ur en kritikers synvinkel, den är så bra att det inte går att finna några allvarliga fel med den. Stilen är ledig och lättläst, det djupa budskapet levereras med såväl humor som allvar … Läs Medmänniskor av Stefan Einhorn och få hjälp att sträva mot att bli en bättre medmänniska." Nerikes Allehanda
Stefan Einhorn gjorde succé med Konsten att vara snäll, som har sålts i över 250000 exemplar och översatts till 15 språk. Uppföljaren Medmänniskor består av tolv fristående berättelser som behandlar temat medmänsklighet ur olika aspekter. Flera av dem handlar om livsavgörande möten människor emellan. Det är i mötet med medmänniskan vi visar vilka vi är och vart vi är på väg.
I korta essäer mellan sina berättelser
Den efterlängtade fortsättningen på succéboken Självkänsla nu!
Mera självkänsla! är en efterlängtad fortsättning på Mia Törnbloms succébok Självkänsla nu! Hennes framgångsrika träningsprogram för att stärka och öva upp själen och självkänslan har fått ett enormt gensvar i alla åldrar.
Här går Mia ett steg längre och visar med humor och stor insikt hur vi kan öka vår självkänsla i arbetslivet, i relationen till våra föräldrar och barn, och i vänskaps- och kärleksrelationer. Boken är fylld av enkla övningar och igenkännande exempel som Mia Törnblom hämtat från sitt arbete som kursledare och föreläsare.
Mera självkänsla! är en bok för den som vill gå vidare i sin personliga i sin personliga utveckling, men den fungerar också för den som inte vet vad skillnaden är mellan självkänsla och självförtroende. Boken är skriven för alla som vill börja vårda relationen till sig själva med lika mycket respekt och kärlek som de behandlar andra.
"I boken Mera självkänsla! beskriver Mia Törnblom på samma enkla, oflummiga sätt hur man kan lära sig fokusera på rätt saker, bland annat i arbetslivet." Svenska Dagbladet
"Hennes tips är praktiska och insiktsfulla på ett sätt som vi alla behöver" Tove
Mia Törnblom, född 1967, är vägledare i personlig utveckling, känd bland annat från tv. Hennes första bok Självkänsla nu! har sålts i mer än 250000 exemplar och finns utgiven i Månpocket.
– Mod att vara sårbar är en inbjudan: kliv upp, låt andra se dig, också när det inte finns några garantier alls, säger Brené Brown. Det är det som är sårbarhet. Det är det som är att vara modig
"Jag har helt enkelt inte lust att bromsa livet. Om det vill jag skriva. Att hitta det liv som blir hållbart, både på ut- och insidan. Allra mest insidan."
Britta Hermansson är pastor inom samfundet Gemensam framtid. Hon är en efterfrågad föredragshållare och talar ofta i företagssammanhang och på personaldagar. Hon har tidigare skrivit Yttre tryck och inre vila som sålde i flera upplagor.
I den här revolutionerande boken presenterar Harvardpsykologen och TED talk-stjärnan Amy Cuddy fascinerande forskning om kroppsspråkets påverkan på människor.
Vårt kroppsspråk påverkar hur andra ser på oss och även hur vi ser på oss själva. Något så enkelt som att ställa sig i en självsäker pose - trots att självsäkra är det sista vi känner oss - kan både förbättra vårt självförtroende och hjälpa oss att prestera på topp.
"Amy Cuddy gör världen till en modigare plats. Genom att väva samman vetenskap, praktiska exempel och livsberättelser, visar Cuddy hur man genom att ta sitt modigaste och mest autentiska jag in i utmanande situationer inspirerar andra att göra detsamma. Den här boken är banbrytande!" Brené Brown, författare till Mod att vara sårbar, Våga vara operfekt och Resa sig stark
Amy Cuddy är professor vid Harvard Business School och psykolog. Hennes TED talk om kroppsspråk har setts över 43 miljoner gånger av människor från hela världen - vilket gör det till det näst mest sedda i TED:s historia
Ur boken
Här berättar Cajsa Tengblad om hur hon till slut vågade kliva ur rollen som Prestationsprinsessa. Efter många års kamp med ätstörningar och stressymptom blev priset för att ständigt vara tillräckligt duktig för högt.
Den duktighet hon talar om idag handlar istället om att göra färre saker, men med större fokus; att prioritera det som betyder mest och våga välja bort det som är mindre viktigt; att lyssna till kroppens och själens signaler och försöka hålla balansen mellan vila och aktivitet och att vänta med det som verkar bråttom och ägna mer tid åt det som är betydelsefullt. I boken delar hon också med sig av sin egen "verktygslåda" - tio livsstrategier som varit till hjälp i hennes liv.
Cajsa Tengblad är hälsopedagog, coach, föreläsare och författare. På Libris förlag har hon också gett ut Tillsammans är det nya själv
Brené Brown undersöker vad som händer i oss när vi slagit i botten och ska försöka ta oss upp igen. Vilka känslor har vi då vi ligger där nedslagna? Hur gör de som klarar att komma på fötter igen?
Med hjälp av ett antal exempel ur sitt eget liv visar Brené Brown vad som händer när vi vågar stanna upp och möta de obehagliga känslorna. Och sedan tar reda på vad som är sanning och vad som är självförsvar. Till sist kan vi skriva ett nytt slut på berättelsen med hjälp av det vi lärt oss. Detta modigare, nya slut hjälper oss att leva ett mer helhjärtat liv.
Brené Brown är sociologen, forskaren och författaren som fått miljontals människor att fundera över möjligheten att få ett lyckligare liv genom att våga vara sårbara och modiga. I Resa sig stark konstaterar Brené Brown att den som vill leva modigt kommer med all säkerhet att då och då snubbla och falla omkull.
Brené Brown är doktor i sociologi vid University of Houston i Texas. Hennes föredrag om sårbarhet vid TEDx-konferensen har visats närmare 30 miljoner gånger! Libris har tidigare gett ut Mod att vara sårbar och Våga vara operfekt.
Författaren Göran Larsson tar läsaren med på en personlig resa mot identitet, integritet och självkänsla. Det är aldrig försent att hitta sitt sanna jag. Det är aldrig försent att upptäcka sina rötter, veckla ut sina vingar och bli mer människa. Det finns hopp för alla som vill leva sannare, modigare och helare.
Göran Larsson är präst och leg. psykoterapeut, verksam vid Sankt Lukas Dalarna i Falun
Ur boken
Vi har något viktigt att lära oss av de som drabbats av svår sjukdom, skriver cancerläkare Peter Strang. I sina samtal med patienter får han ofta möta de brännande frågor som uppstår i dödens närhet.
Nu vill han uppmuntra också oss som ännu är friska att stanna upp och våga ställa oss samma frågor: Vad går livet ut på? Vad är det som verkligen ger glädje i livet? Och vad vill jag hinna med?
Vi förstår inte alltid att uppskatta det självklara, men den dag vi inser att livet är ändligt kan vi på ett bättre sätt göra kloka val och satsa på det som ger livet mening.
Peter Strang är cancerspecialist och professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet samt överläkare vid Stockholms Sjukhems palliativa cancersektion. Han är en uppskattad föreläsare och även författare till I skuggan av sommaren, Livsglädjen och det djupa allvaret samt flera läroböcker för vårdpersonal.
Succéboken Drunkna inte i dina känslor, som sålt i nästan 120 000 exemplar sedan den kom ut 2012, ligger återigen på topplistorna våren 2021. Nu kommer antecknings- och övningsboken Simskola för sensitivt begåvade. En praktisk hjälpreda för alla som längtar efter att sluta trampa vatten eller kastas runt av svallande känslor och intryck. Här får vi stanna upp, fundera över vartåt vi vill, hitta vår egen simdyna och börja simma mot det liv vi längtar efter. Skräddarsy ett liv som passar oss själva som de sensitivt begåvade personer vi är.
Maggan Hägglund är frilansjournalist och har varit chefredaktör för tidningen Tara, där hon fortfarande skriver krönikor. Maggan själv gett ut ytterligare fem böcker på Libris, krönikeboken Maggans lilla starksköra (2013), Njutningsparadoxen (2014), Det kommer att gå över (2015), Drunkna inte i dina känslor (2012) och Drunkna inte i andras känslor (2018).
Boken innehåller praktiska övningar.
Mia Törnblom arbetar som coach i personlig utveckling. Hon har själv lyckats ta sig ur ett nattsvart mörker och lever idag ett glädjerikt liv, fyllt av kraft och energi. I sitt arbete coachar hon företagsledare, idrottsstjärnor, unga människor som farit illa- alla som har modet att våga förändra sitt liv. Här presenterar hon sitt framgångsrika träningsprogram.
Med låg självkänsla spelar det ingen roll vad vi erövrar eller hur högt vi når- vi kommer ständigt att vara rädda för att misslyckas. Vi kan heller inte uppskatta det vi uppnått utan måste hela tiden uträtta mer. Vi klarar varken av komplimanger eller kritik- och i slutändan kan vi förlora vår livslust. På ett enkelt och tydligt sätt visar författaren hur vi kan stärka självkänslan och bli medvetna om den egna personlighetens värde. Boken är som klok och trygg vän att hålla i handen när det blåser snålt!
"Det absolut första du behöver är att verkligen VILJA förändra din situation. Det andra är den här boken! Mia visar tydligt, konkret och direkt klargörande vad personlig utveckling kan vara." Alice Bah Kuhnke
Därför utmanar den här boken oss att inte bara vara mindre stressade då och då, utan att våga gå vidare och skapa ett mer närvarande liv. Draper utmanar läsaren att fortsätta vägen som leder till mindfulness för att längre fram nå soulfulness. Boken pekar på att livet inte handlar om att lära sig några enkla tekniker eller att tillfälligt koppla bort sig från den verkliga världen. Vi kan få leva med "soulfulness" och inte bara "mindfulness"!
Brian Draper är en välkänd och uppskattad kristen författare, föreläsare och moderator från Winchester i Storbritannien. Han medverkar regelbundet i radioprogrammet Tankar för dagen i BBC Radios 4 och är biträdande lektor vid London Institute for Contemporary Christianity. Dessutom är han retreat-ledare och skriver ofta för U2.com.
"Inspirerande, fördjupande, utmanande, överraskande: en bok som berör, en bok i min smak!"
Patricia Tudor-Sandahl
"Att läsa Brians Draper's nya bok Soulfulness är som att komma hem, men samtidigt inse att hemma är ännu mer omfattande än vad man hade kunnat föreställa sig. Bokens innehåll flödar av djup kunskap och insikt i hur man fördjupar det här enda livet som vi har... Läs den... läs den!" Baptist Times
Visdom är ett högst konkret förhållningssätt till livet, skriver Stefan Einhorn, som leder till fördjupade möjligheter att leva ett rikt liv och till bättre relationer med våra medmänniskor.Aldrig tidigare i mänsklighetens historia har tillgång till visdom varit så viktig och angelägen. Vi lever i en tid när individen på ett unikt sätt har möjlighet att påverka sitt eget (och andras) liv. Det handlar inte bara om beslut på liv och död, om framtida ödesfrågor som storskaliga krig och klimathot, tillgång till visdom kan bistå oss också i vardagliga situationer.
Med belysande exempel från vetenskapen, populärkulturen och egna erfarenheter förklarar Stefan Einhorn hur vi alla kan tillägna oss visdom och få ett meningsfullare liv