Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Haveriet i Knutby har förstärkt uppfattningen att det bästa är att få bort karismatiken i församlingarna. Kan verkligen en sund karismatik och ledarskapsmodeller utan maktanspråk och andliga övergrepp bli verklighet?
Under drygt 100 år har en speciell andeutgjutelse påverkat människor, vilket medfört att karismatiska församlingar vuxit fram på ett lavinartat sätt. Detta har inte skett smärtfritt. Fel har begåtts av ledare. All karismatik har inte varit sund.
Magnus Jonegård har lång erfarenhet av ledarskap, både från näringslivet och som pastor och församlingskonsult i cirka 25 karismatiska miljöer. På ett personligt sätt belyser han likheter och olikheter mellan näringsliv och församlingsliv, och han beskriver ledarskapets möjligheter och svårigheter med hjälp av många exempel.
Flera kapitel berör Filadelfiaförsamlingen i Knutby, där författaren verkat som församlingskonsult under ett år, och vi får unika inblickar i församlingens teologi och ledarskap som inte tidigare varit kända.
Boken tar också upp högaktuella frågor kring hur man identifierar och hanterar maktmänniskor samt förhindrar sektliknande och osunda drag i församlingen.
Det här är en bok för dig som vill utvecklas som mötesledare och nå goda effekter både för dig själv och gruppen. För dig som längtar efter att forma en möteskultur präglad av energi, delaktighet, kvalitet, beslutsamhet och glädje.
Boken kommer att lotsa dig genom olika processer som behöver fungera parallellt för att nå bästa resultat. Här finns konkreta råd och verktyg, men också reflektions- och träningsutmaningar som vill ge dig ökad förståelse av hur du kan tänka för att designa och leda möten på mer effektfulla sätt
Den här boken handlar om här och nu. Trots att gott ledarskap behöver tid för att utvecklas, så finns förhållningssätt att ta till, som snabbt kommer att göra dig till en bättre ledare. Den här boken ger dig konkreta och praktiska tips som du lätt kan ta till dig och testa redan i morgon.
Den här boken har sin plats på varje ledares skrivbord - en praktisk handbok i vardagen, vare sig det handlar om att ta ett svårt samtal, starta upp ett förändringsarbete eller leda ett styrelsemöte. Också en oumbärlig bok för dig som går in i ett ledaruppdrag för första gången. Som ny ledare finns viktiga, och ändå enkla, redskap att ta till sig; redskap som ger en smidig och lyckad start, nöjda medarbetare och goda resultat.
De flesta av oss tillbringar största delen av våra liv på jobbet. Har du en ledarroll, är det viktigt att du löser det som inte fungerar, så att du kan gå med lätta steg till jobbet. Det är viktigt både för din trivsel och för din hälsa. För att inte tala om värdet för dina medarbetare som får en bättre ledare redan i morgon
Författarna tar avstamp i exempel från förskolans vardag, kopplar dem till forskning och beskriver sjutton praktiska principer som personal kan utgå från för att förebygga och lösa beteendeproblem. Här finns också konkreta handlingsplaner för hur du ska göra när en konflikt är på gång samt studiematerial som fördjupar bokens olika avsnitt.
Beteendeproblem i förskolan ingår i en serie framgångsrika böcker om detta förhållningssätt för olika målgrupper.
Det finns även avsnitt i boken som syftar till att finna strategier för att hantera situationer där handlingsplaner kopplas till beskrivningen i avsnitten. Avslutningsvis finns rikliga exempel på ytterligare läsning som är kopplade till de olika kapitlen vilket gör det möjlighet för läsaren att fördjupa sig inom en speciell situation eller ett beteende som kan uppkomma. Boken bidrar till ett bra underlag för diskussioner inom arbetslag. Katharina Jacobsson, BTJ-häftet nr 3, 2018
Konflikter och beteendeproblem hos barn kan stå i vägen för lärarens arbete och elevernas inlärning. Boken Beteendeproblem i skolan visar hur skolpersonal kan tänka och agera i mötet med elever som inte beter sig som förväntat i en viss situation. Metoderna utgår från förhållningssättet lågaffektivt bemötande, och kan användas från förskolan till gymnasiet. Författaren tar avstamp i belysande...
Paulus undervisade Timoteus i två brev om hur vi bygger ett sunt ledarskap. I Brev till en ledare – Principer för ledarskap från Timoteusbreven låter författaren oss förstå att först måste vi börja leda oss själva innan vi kan leda andra. En kristen leder utifrån Guds kärlek och utifrån en passion för Guds rike och boken fokuserar på ett bibliskt, relationellt ledarskap och visar hur din vandring med Jesus kan fördjupas och skapa tillväxt i andra genom ditt sätt att ta ansvar och leda.
Följande fem områden studeras i boken:
Ledaren och Gud Ledaren och församlingen Ledaren och nästa generation Ledaren och livet Ledaren och uppdraget
Boken ger dig nycklar du behöver för att driva din organisation framåt.
Vad har söndagsskolläraren Einar i ett litet missionshus på landsbygden, en berguv och psalmförfattaren Lina Sandell gemensamt?
De finns alla omnämnda när sexton skribenter tecknar det vi ser som uppdraget och utmaningarna för den kristna gemenskapen i en tid som denna. I den här antologin vill vi fundera kring hur vi tillsammans kan leva den vision som Svenska Alliansmissionen antagit: Vi vill tillsammans ta emot, formas av och gestalta Jesus Kristus i världen.
Antologin speglar en mångfald av röster och vår önskan är inte att ge färdiga svar, snarare vill vi väcka nya frågor och öppna för samtal. Vår förhoppning är att du som läsare tillsammans med oss författare vill tänka, visionera och ta nya steg in i framtiden.
Bokens redaktörer
Bokens främsta ärende är att med historien i ryggen försöka förstå den tid som är nu och skriva för framtiden Det är viktigt att ha perspektiv när man reflekterar, att spänna ut horisonten, att här och nu förstå varifrån man kommer för att kunna ta ut riktningen framåt Jag lyckönskar dig som läsare att bli del av denna process av teologisk reflektion.
Ulrik Josefsson Prorektor ALT
Hur låter det när församlingsledare vittnar om sin tro? Det låter så här! Historia, teologi och livserfarenhet varvas om vartannat. Detta är Svenska Alliansmissionens vittnesbörd om vad det är att vara kyrka i en tid som denna.
Eleonore Gustafsson Pastor i Evangeliska Frikyrkan
Är det möjligt att ta Jesu liv och undervisning som vägledning, inte bara för mitt inre liv utan också för hela vårt sätt att tänka och arbeta i kyrkan? Tänk om det som ofta avfärdas som orealistiskt i mötet med ekonomiska kalkyler och professionella verksamhetsplaner i längden är det enda hållbara? Om detta handlar den här boken. Den är en uppföljare på Fri att tjäna: ledarskap i Jesu efterföljelse. Helt enkelt för att förändringen inte kan stanna i ledarens personliga liv utan måste vävas samman med ett annat sätt att tänka församling.
Du lutar huvudet tungt mot händerna när den sista ur personalen släcker lyset och går hem för kvällen, och du sitter ensam kvar i mörkret med ditt misslyckande och din förtvivlan.
Det här är en scen som utspelar sig dagligen på många kontor och platser där ledare i företag, församlingar och ideella organisationer har skakats av moraliska eller etiska skandaler.
Wayde Goodall har följt skandalerna och själavårdat ledare som har kastat bort sin familj, sin karriär eller sin framtid för kortvarig njutning eller ekonomisk vinning. I den här boken beskriver han ledarskapets fallgropar, de gemensamma nämnarna och varningsflaggorna hos ledare som går över den moraliska gränsen, och framför allt en plan för hur vi kan undvika farorna. Det finns en säker väg framåt för alla ledare och i Framgångens fallgropar visar Goodall hur den vägen ser ut. Wayde Goodall brinner för att hjälpa kristna att växa i sin tro och förstå de principer och goda vanor som lägger grunden för ett balanserat liv och en dynamisk andlig växt. Wayde är utbildad pastor, terapeut, livscoach och pedagog, och har en unik bakgrund med sina fyrtio års erfarenhet av ledarskap, själavård, coachning, rådgivning, praktisk teologi och strategisk planering och utveckling.
Vad innebär det egentligen att vara ledare i Svenska kyrkan, en värdebaserad organisation som ibland beskrivs som trögrörlig och präglad av en snällhetskultur? Hur styrs svenska kyrkan och hur påverkar det mitt arbete som ledare? Boken täcker behovet av en grundläggande chefs- och ledarskapsutbildning i Svenska kyrkan.
Boken tar upp områdena stöld, brand, el, åska, vatten, lås och larm, skadegörelse, märkning och dokumentation. Till boken finns checklistor, dokument och mallar kopplade.
I boken beskrivs de olika delarna av modellen närmare, samt hur de kan användas i praktiken - såväl i arbetet med att revidera församlings- instruktionen, inför arbetslags- och terminsplaneringen, som i målarbetet med budgetrelaterade verksamhetsplaner.
"Jesus är den mest omskrivne och aktade mentorn i hela världshistorien. Han är vårt ledarföredöme. Så låt oss utforska Jesu ledarskaps- och affärsfilosofi. Låt oss studera den och använda den i våra egna liv. När vi brukar Mästarens hemligheter är vi på god väg att nå våra mål." - Tommy Dahlman, ur förordet
I denna bok samlas texter från olika kyrkliga traditioner på temat pastoralt ledarskap. De spänner över tider, genrer och kulturer, men förenas av en sak: uppmaningen att slå vakt om det centrala. Det måste finnas en tydlig identitet som herdeuppdraget kan bottna i.
Redaktör är Gustaf Björkman (f 1974), pastor i Fiskebäcks Missionskyrka.
Tro & Liv Skriftserie är en bokserie för teologiska samtidsstudier. Den tas fram i samarbete mellan Teologiska högskolan Stockholm, Equmeniakyrkans medarbetarförbund och Marcus Förlag
Med erfarenhet från vitt skilda verksamhetsfält är Dan Salomonsson först och främst Ordets tjänare. I den kallelsen har det skapats erfarenhet av offentligt ledarskap
Frågan om Skriftens vittnesbörd om kvinnan som förkunnare har stor betydelse för hur vi bör tolka dess budskap i allmänhet. Madeleine ger oss nycklar till att förstå Skriften och hur ett liv i gemenskap med Herren är tänkt. Detta är en utökad och omarbetad upplaga av Vingårdens tidigare bok “Kvinnan i tjänstegåvorna
Oavsett om du leder en organisation, ett företag eller en kyrka, har du en vision för vilken slags utveckling du vill skapa. Ibland förverkligas inte den visionen. Andra gånger blir framgången större än du någonsin kunde ha föreställt dig. Hur kommer det sig? Varför blomstrar vissa organisationer och andra inte?
För nästan femton år sedan skrev Craig Groeschel en bok om hemligheten med en gudagiven, livsförvandlande kraft som han kallade ”det”. Nu kommer han med en helt reviderad och uppdaterad beskrivning av de ledarskapsprinciper som är orsaken till att vissa församlingar har det, andra inte.
I Led som om det spelar roll förmedlar Groeschel sin förståelse av hur man effektivt bygger en blomstrande, bestående kyrka eller organisation. Med hjälp av sina egna erfarenheter som framgångsrik ledare, och en kombination av frispråkighet, torr humor, bibliska sanningar och principer för ledarskap, ger han dig verktygen för att kunna:
• Känna igen när din organisation eller kyrka har det där odefinierbara men påtagliga det som leder till framgång.
• Identifiera och tillämpa sju ledarskapsprinciper för att få en kyrka som står i alla tider.
• Tända Guds eld i ditt team så att ni lämnar ”det vi alltid har gjort” och kliver ut i det meningsfulla arbete som du vet är möjligt för er.
• Upptäcka de tre områden som varje ledare måste behärska för att lyckas.
Led som om det spelar roll avslöjar hemligheten för att bygga momentum, och visar dig hur du behåller det. Med ny och vital information om hur man utvecklar en livskraftig kyrka i en värld full av oväsen, är Led som om det spelar roll en bok om församlingsledarskap för en ny generation.
Det är några av de frågor som den här boken behandlar. Den bygger på författarens arbete under 30 år med retreater och andlig vägledning för församlingsarbetare, ett arbete som växte fram i spåren av hans förra bok om ledarskap, Vägvisare. Utifrån dessa erfarenheter tecknas här konturerna av ett hållbart ledarskap i en ny tid, med kanske större utmaningar till kyrkan än någonsin.
På ett personligt sätt delar Hambre med sig av sina erfarenheter och lärdomar som ledare både inom det kyrkliga och affärsvärlden. Boken belyser behovet av balans i tillvaron, pekar på Jesus som en ledares främsta exempel och ger även handfasta råd i att hantera olika utmaningar som en ledare möter.
Om författaren:
Lennarth Hambre är gift med Kerstin, de har fyra barn och sju barnbarn.
Lennarth har innehaft och har styrelseuppdrag såväl nationellt som internationellt, samt exekutiva uppdrag inom näringslivet, kyrkan och civilsamhället.
Just nu arbetar han som exekutiv pastor i Ryttargårdskyrkan Linköping på deltid, i kombination med konsultuppdrag inom ledarskap vid sidan av det
Livet händer! handlar om att vara kvinna och ledare i Svenska kyrkan, om ledarskap och existentiell hälsa. Hur klarar vi av att vara människor i de sammanhang för vilka vi har ansvar?
I Livet händer! berättar Kerstin Hesslefors Persson om hur hon förlorade sitt arbete som domprost i Lund samtidigt som en vänskap som växer sig stark i livets slutskede. Hur tar vi oss igenom kriser och hur återvinner vi förlorad tillit?
Hennes allmänmänskliga reflektioner har många bottnar och ger klok insikt både i att leda och att leva.
Kerstin Hesslefors Persson om boken Livet händer!:
”När livet tar en annan vändning än vi hade önskat eller anat, hur tar vi oss då vidare på den nya vägen? Är det möjligt med bevarad tillit till livet, när vi blir tilltufsade längst där inne? Det är en konst att samla ny energi och mod att gå vidare när vi blivit svikna, tappat lusten och engagemangsglöden slocknat.
Livet händer är för den som funderar över varför livet blir som det blir, den som står mitt upp i kämpandet med arbetsliv, familjeliv och vänliv. När kriser kommer väcks minnet av tidigare kriser, i sorgen minns vi också tidigare sorger.
Boken rymmer existentiella perspektiv på ledarskapets skörhet och styrka. Ledarskap handlar om att leda sig själv, att leda andra i grupp eller att arbetsleda personal. Olika former av ledarskap kräver olika verktyg i den egna kontexten, men det finns mycket som är gemensamt. Att leda ur ett existentiellt perspektiv är på många sätt generellt. Jag skriver utifrån min egen kontext som präst, poet och trebarnsmamma för att nämna några av mina sammanhang.
Jag vill att Livet händer blir en bok till stöd, med hög igenkänningsfaktor som ger inspiration och redskap på vägen vidare. Det vi tar oss igenom ger ny styrka.”
Boken belyser olika aspekter av ledarskap, organisationers värderingar och den enskildes val och beslut.
Framställningen bygger delvis på författarnas egen forskning men behandlar även utförligt hur man förebygger, hanterar och bemästrar moralisk stress på såväl individ- som organisationsnivå.
Möts aldrig halvvägs tar med läsaren bakom kulisserna i dramatiska scener, från Haitis gängmiljöer till ett bankrån i Brooklyn som helt spårar ur. Boken avslöjar de förhandlingsstrategier som hjälpte Voss och hans kollegor att lyckas när det verkligen krävdes: när liv stod på spel. Voss, en förhandlare i världsklass, visar hur du kan använda färdigheterna han avslöjar på arbetsplatsen och i andra delar av ditt liv.
Josefine Arenius poäng i När du leder är att man inte kan bli en riktigt bra ledare innan man vet från vilken utgångspunkt man själv leder. Det gäller alla åldrar, men den här boken är inriktad på unga ledare.
Författaren tar avstamp i frågorna: Vem är du, vad vill du och vad brottas du med? Hon delar upp självförtroende i professionellt, socialt och utseendemässigt. För det är inte riktigt så enkelt att man har bra eller dåligt självförtroende, det skiljer sig ofta åt beroende område och miljö. Som ledare är det viktigt att ha koll på sin egen ryggrad: Vilka värden är jag inte redo att förhandla bort? Det handlar också om var man har sin integritet, när man ska låta sig påverkas och när man ska sätta en gräns. Och så hjälper Josefine Arenius läsaren att ställa den lite skrämmande men viktiga frågan: Är jag verkligen den jag utger mig för att vara? Och kanske framför allt: Den jag vill vara.
Josefine Arenius är utbildad inom Open for business i entreprenörskap och kreativitet. De senaste tolv åren har hon föreläst inom ledarskap, grupprocesser, konflikthantering, omorganisering, mentorskap och självbild. Idag arbetar hon som ledarutvecklare med inriktning på ungdomsfrågor på EFK
Han beskriver tydligt de viktigaste frågorna om pastorns tjänst, frågor som är relevanta för alla ledare, bland annat förkunnelse och undervisning, omsorg om människor, administration och planering.
Den här boken kommer att vidga din förståelse för pastorns arbete och visa hur du kan förbereda dig för tjänst.
Du får insikt i hur du kan utvecklas personligen, hur du kan bygga en stark, lokal församling, hur du hanterar svårigheter och hur du kan vara frimodig och kreativ i tjänsten för Gud.
Mats-Ola Ishoel är huvudpastor för Livets Ord i Moskva och ordförande för Associated Russian Union of Christians of Evangelical Faith. Under hans ledarskap har Livets Ord Moskva vuxit varje år och har nu över fyra tusen medlemmar. Församlingen har en rad verksamheter, bland annat socialt arbete, ungdomsarbete, bokförlag och missionsarbete. Mats-Ola Ishoel är gift och har fyra barn, som är adopterade från Ryssland.
I den här antologin resonerar åtta forskare teologiskt kring det andliga ledarskapet och vad det innebär att leda i församling och kyrkosamfund. Flera av texterna uppmärksammar hur idéer hämtade från offentlig sektor har påverkat synen på ledarskap i kyrkorna. Andra tar upp hur ledare kan hantera den radikala energin från flankerna, hur innehållet i de vigda tjänsterna har förändrats och vilket ledarskap som behövs för att kyrkorna ska bli en samhällsaktör. Om betydelsen av ett tjänande, teologiskt och tolkande ledarskap – samt vikten av att ge plats för entreprenörskap.
Författarna både problematiserar ledarskapsideal och reflekterar, fördjupar och ger konstruktiva bidrag kring detta. Det är tankeväckande och nödvändig läsning för alla som funderar på ledarskap i församling och kyrkosamfund.
Medverkande: Sofia Camnerin (förord), Thomas Ekstrand, Sune Fahlgren, Johanna Gustafsson-Lundberg, Patrik Hagman, Joel Halldorf, Jonas Ideström, Karin Johannesson, Åsa Nyström (efterord) och Erik Sidenvall. Boken ingår i Svenska kyrkans forskningsserie.
Verkligheten ger honom rätt. Läs tidningarna, se på TV-nyheterna eller gå ut på stan och se dig omkring: överallt finns begåvade människor som når hur långt som helst - och andra, lika mycket eller ännu mer begåvade, som kör fast totalt och misslyckas med både karriären och privatlivet. Varför är det så?
Maxwell - som undervisar om ledarskp på högsta nivå och världen över säger att det inte räcker med medfödd talang. Vi måste också välja att utvecklas som männikor på en rad olika punkter, som...
• Självförtroende • Fokusering • Förberedelse • Övning • Uthållighet • Karaktär
Det är dessa plus-val - det som du satsar på utöver din begåvning - som avgör om det ska bli något av din talang. De som lyckas har aldrig "bara talang", säger Maxwell: de är talang-plus-personer.
Runar Eldebo är författare, förkunnare och pastor i Värnamo Missionskyrka. Han har skrivit en rad böcker på Libris, bland annat Kristen i landet lagom, Salt och senast sorgeboken Den tid vi fick
Ledare med ett utrustat team har förmågan och skärpan att ta sig till nästa nivå. Se din vision gå i fullbordan genom att utrusta andra!
Boken är sista delen i serien ”Vad alla ledare behöver veta”.
Kanske finns du inom företagsvärlden, den offentliga sektorn, skolan, politiken eller föreningen. Långt ifrån alla har utbildats i ledarskap. Därför möter vi ledare som inte ”levererar” eller ”går in i väggen.
Genom träffande beskrivningar och praktiska exempel ger Tommy dig nio enkla ledarskapsprinciper. Beprövade discipliner som när du sätter dem i praktik, gör att människor väljer att följa dig – inte för att de måste – utan därför att de vill.
(Tidigare utgiven under titeln Personligt ledarskap)
Tommy Lilja utbildar fler än 5 000 ledare varje år och leder sedan 15 år tillbaka en växande världsvid organisation med kontor i ett flertal länder.
Fyra uppgifter där du kan få människor att känna sig trygga, gammal bibeltext att bli begriplig, stumma stenväggar att börja tala och sörjande människor att minnas. För när minnet väcks, när berättelser och ord berör, ja då händer något i oss människor.