Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Handledning till Konfirmandboken är skriven för ledarna i konfirmandarbetslaget. Den utgår helt från Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete och är en perfekt inspirationskälla att plocka ur . vare sig du använder Konfirmandboken eller inte. Ledarboken innehåller två delar:
Del 1. Förslag på hur olika konfirmandpass kan byggas upp. Boken är en riktig plocklåda för dig som gärna vill sätta ihop dina pass själv. Varje uppslag har ett eller flera teman som stämmer överens med temana i Konfirmandboken. På så sätt får du som konfirmandledare hjälp att sätta ihop passa som stämmer överens med innehållet i konfirmandens egen bok. Under varje rubrik finns förslag på metoder och övningar, musik och film, bibeltexter och psalmer, gudstjänstanknytning och upplevelser.
Del 2. Texter som berör teologiska, metodiska och pedagogiska utgångspunkter och överväganden i konfirmandarbetet:
· Kyrkans uppdrag att döpa och lära
· Mötet med konfirmanden
· Om att ta sin utgångspunkt i konfirmandens frågor
· Lärande, undervisning och värderingar
· Gruppens utveckling och ledarens roll
· Mötet med de unga konfirmandledarna
· Mötet med konfirmandarbetslaget
· Att fira gudstjänst med konfirmander
· Samlingar under terminerna, läger eller.?
Om författaren:
Gunilla Lindén är präst med lång erfarenhet av arbete med konfirmander och pedagogik. Hon har dessutom gedigen erfarenhet av konfirmander med särskilda behov.
Konfirmandboken är en bok att uppleva. Boken är uppbyggd kring 20 olika teman som tar sin utgångspunkt i konfirmandernas livsfrågor. Vem är jag? Vem är Gud? Vad har Gud med mitt liv att göra? Varje tema rymmer både en text med personligt tilltal och en bibelberättelse. De bibliska berättelserna är återberättade ur olika perspektiv, för att ge nya ingångar och stimulera till samtal och reflektion. I boken finns också faktasidor om kristen tro, kyrkan, Jesus och Bibeln. Innehållet i de mer faktabetonade avsnitten vill bjuda in till fortsatta samtal om dop och tro, nattvard och gemenskap, livet, döden och hoppet.
Konfirmandboken är formgiven av Lilian Bäckman som 2009 vann Augustpriset för ungdomsboken Skriv om och om igen.
Ur innehållet:
Kan man tro? På vadå?
Att känna sig älskad är att tro. Att bli sedd är att tro. Att få höra till är att tro. Att älska är att tro. Att se andra är att tro. Att låta andra höra till är att tro. Att tro är att våga hoppas. Att tro är att känna, uppleva och vara nyfiken.
Kan man tro? Ja, varför inte?
Vissa får en uppenbarelse och börjar tro. Vissa bara tror, från första början. Andra behöver veta mer för att tro. Hur är det för dig?
Tro på vadå? En kraft, Gud, kärleken eller dig själv? Behöver det ena utesluta det andra?
Att utforska kristen tro är att som att ge sig ut på äventyr utan att veta var eller hur det slutar. Förhoppningsvis innebär äventyret att du upptäcker nya sidor hos dig själv, hos Gud och hos andra. När kvinnan vid Sykars brunn mötte Jesus kände hon att hon stod i centrum för hans tankar. Det är en bild av att tro. Har du upplevt det, kan tiden som konfirmand fördjupa den upplevelsen. Har du ännu inte känt den känslan kanske den här tiden kan få dig att älska, hoppas och tro.
Om författarna:
Beatrice Lönnqvist är präst och har lång erfarenhet av konfirmandarbete, både i församling och som stiftsadjunkt, samt vid kyrkokansliet. Hon arbetar just nu med konfirmander och andra ungdomar i Botkyrka församling utanför Stockholm.
Anders Hedman är präst och har arbetat med konfirmander i församling och som präst på Fryshuset i Stockholm. Han är numera lärare vid Svenska kyrkans pastoralinstitut i Uppsala.
Kristin Windolf Granberg är präst i Svenska kyrkan och arbetar med gudstjänstutveckling i Uppsala stift.
Sören Dalevi är präst och forskare vid Karlstad universitet.
Handbok för unga konfirmandledare är ett ovärderligt redskap för den ständigt växande skaran unga ledare i Svenska kyrkan. Genom enkla och kortfattade kapitel får den unga konfirmandledaren redskap att hantera frågor kring ledarskap och lärande, tro och tvivel, lekar och samtal. Boken innehåller 20 nyskrivna andakter som den unga ledaren kan hålla på egen hand.
Ur innehållet:
Om att vara ledare
Ledarskap
Duger jag?
Vad behöver jag kunna för att vara ledare?
Etiska riktlinjer
Sekretess och tystnadsplikt
Om att tro och tvivla
Min tro
Kyrkans tro
Att tro tillsammans
Om att vara konfirmand
Hur är en konfirmand?
Riktlinjer för konfirmandarbete
Om konfirmandgruppen
Om grupper och gruppers utveckling
Jobba med den grupp du har, inte den grupp du skulle vilja ha!
Konfirmander med särskilda behov
Svåra saker som kan hända i konfirmandgruppen
Om kriser och katastrofer
Om planering och samarbete
Två nyckelord: tid och kommunikation
Varför samarbete?
Vad händer när det inte funkar i ledargruppen?
Om lärande, kunskap och upplevelser
Vad är lärande och kunskap?
Vad ska man lära sig i konfirmandarbetet?
Olika sätt att lära sig
Upplevelsebaserat lärande
Om olika metoder i konfirmandarbetet
Musik
Rörelse
Samtal
Värderingsövningar
Drama
Bild
Ord
Film
Upplevelser
Om lekar
Varför ska man leka i konfirmandgruppen?
Vad ska man tänka på när man förbereder ett lekpass eller leder en lek?
Lekar och övningar som kan passa i början av konfirmandtiden
Lekar som kan passa när konfirmanderna har lärt känna varandra lite mer
Lekar som kan passa när konfirmanderna behöver utmanas till samarbete
Lekar som kan passa i en grupp som fungerar väl och där deltagarna känner sig trygga med varandra
Om andakter
Ledarens ABC till kristendom och kyrka
Bibeln
Bön
De tio budorden
Dopet
Dubbla kärleksbudet
Förlåtelse
GUD
Gudstjänst
Gyllene regeln
Kyrkan
Kyrkoåret
Nattvarden
Psalmboken
Sakrament
Symboler
Söndag
Trosbekännelsen
Vapenhus
Välsignelsen
Om författarna:
Gunilla Lindén är präst med lång erfarenhet av arbete med konfirmander och unga konfirmandledare. Hon har dessutom gedigen erfarenhet av arbete med konfirmander med särskilda behov.
Rikard Olofsson är präst med EFS-bakgrund och stiftsadjunkt med särskilt ansvar för idealitet och ledarskap. Han har tidigare undervisat vid Sigtuna folkhögskola.
Anteckningsboken är ett matchande komplement till Verbums konfirmandbiblar i tre färger, men passar för studiegrupper i alla åldrar. Den vänder sig särskilt till grupper som arbetar med Frälsarkransen
Lev i 10-pack
En av höjdpunkterna är det gemensamma dramat, där konfirmanderna delas in i olika grupper: esséer, fariséer, herodianer, seloter och romerska soldater. Genom dramat får konfirmanderna uppleva de många grupperingar som fanns på Jesu tid och hur Jesus förhöll sig till gruppernas olika styrkor och svagheter. Vad kan vi lära oss av dem? Och hur hjälper de oss att komma närmare svaret på frågan What Would Jesus Do?
Innehåller kopieringsunderlag
Hur kan jag som ledare skapa en konfirmandverksamhet som är öppen och inkluderande? Hur kan jag göra det möjligt för alla i gruppen att vara sig själva, oavsett vem en är?
Den här boken vill ge verktyg för dig som är ledare att skapa en konfirmandverksamhet som är ett tryggare rum. Ett tryggare rum är ett rum där du har rätt att, oavsett vem du är, var du kommer ifrån, hur din kropp fungerar eller hur den ser ut, oavsett vem du blir kär i, eller hur du definierar dig själv bli bemött med respekt och ges möjlighet att delta och vara med i gemenskapen, på lika villkor. Verktygen i boken bygger på ett normkritiskt förhållningssätt där du som ledare får hjälp att få syn på normer som begränsar och stänger ute. Berättelser från verkligheten analyseras och du får konkreta metoder för att skapa en tryggare och mer inkluderande konfirmandverksamhet.
Boken kan med fördel användas och processas tillsammans med hela konfirmandarbetslaget eftersom det här är frågor som behöver förankras hos alla som leder en grupp. För att konfirmandverksamheten ska bli ett tryggare rum behöver vi göra det tillsammans, för och med varandra.
Annika Heikkinen är verksamhetsutvecklare på Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr. Sara Björk är präst i Svenska kyrkan och verksamhetsutvecklare på Sensus studieförbund. De har stor vana att föreläsa och hålla i processer i rättighetsbaserat arbete både i Svenska kyrkan och i andra sammanhang. Sensus studieförbund och Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr är organisationer som regelbundet håller i utbildningar och processer som syftar till att stärka människors lika i värde och rättigheter.
Här finns input hur du som ledare kan arbeta med »loggboken«, de 48 första sidorna i Konfirmandbibeln, försättsbladen till varje bibelbok samt med bibels berättelser och budskap.
Konfirmandbibeln 3.0 är en mötesplats mellan den stora och lilla berättelsen - konfirmanderna får utrymme att göra Bibeln till sin egen och får vägar in i bibelberättelserna.
Guide till konfirmandbibeln 3.0 har ett tematiskt upplägg vilket gör boken användarvänlig och lätt att hitta i. Det är lätt att planera en träff med konfirmanderna utifrån ett tema i guiden och tillhörande bibeltexter.
Konfirmandbibeln 3.0 är framtagen för att kommunicera med unga människor som inte är välbekanta med bibelns texter. Alla små frågor, understrykningar i Konfirmandbibelns marginal har setts över och även låtlista och filmtips har uppdaterats.
I Guide till konfirmandbibeln 3.0 får du redskap för att enkelt kunna sätta igång med ett inbjudande, pedagogiskt och inspirerande konfirmandarbete utifrån Konfirmandbibeln 3.0.
Varje kort består av en lättillgänglig text, ett bibelord och en fråga att reflektera över. Du har bara ett liv: Hur väljer DU att leva det?
Livsfrågan och evangeliet erbjuder inspiration och redskap för kyrkans undervisning och en praktisk handledning till Bibeln, konfirmand.
Det kan vara svårt att länka människors liv och frågor till bibelns värld, texter och bilder. Ändå är det just det som är uppdraget för kyrkans undervisning. I Livsfrågan och Evangeliet formuleras en teologisk-pedagogisk utgångspunkt för kyrkans undervisning som mynnar ut i praktiska tips och idéer på hur man kan arbeta så att livsfrågan möts av evangeliet.
Livsfrågan och evangeliet är:
• En bok som knyter Bibeln närmare kyrkans undervisning
• En teologisk-pedagogisk bok som förenar teori och praktik
• En introduktion till kyrkans undervisning, ett inlägg i debatten och praktiska bibelövningar
• Praktisk handledning till Bibeln, konfirmand med specifika bibelövningar
Hjälp fler konfirmander att förstå vad de läser i Bibeln och att känna att Bibelns berättelser och den kristna tron handlar om dem själva! Ur Jonas Eeks förord till Livsfrågan och evangeliet: ”Förstår du vad du läser?” är en självklar fråga i kyrkans undervisning. Men den förutsätter att man arbetar med bibeltexterna. Häri ligger inte bara ett stort ansvar utan även en ordentlig utmaning… Många pedagoger och präster vittnar om hur svårt det kan vara att länka Bibelns berättelser till kyrkans undervisning och flera konfirmander berättar att Bibeln aldrig använts i konfirmandundervisningen, trots att varje konfirmand fått en egen bibel. I linje med detta är det bara lite drygt var tionde konfirmand som, efter sin konfirmandtid, instämmer helt eller delvis i påståendet att Bibeln är aktuell i dag.
För att möta glömskan och hindra språkförlusten är det tid att tänka kreativt för hur kyrkan kan bli bättre på att i sin undervisning levandegöra Bibelns berättelser och koppla dem till människors liv. Syftet med den här boken är att vara ett redskap i det arbetet. Så att fler kan erfara hur livsfrågorna möts av evangeliet. Så att fler kan svara ”ja!” på den grundläggande frågan: ”Förstår du vad du läser?”.
I svaren hänvisas till Bibeln och YOUCAT. Några av de ämnen som tas upp i boken: Varför finns det så mycket ondska i världen, Jesus - mer än bara en människa, på jakt efter den helige Ande, att be är att hålla kontakt med Gud, Kyrkan, Eukaristin, Bikten, Konfirmationens sakrament. På samma sätt som YOUCAT så är YOUCAT - Konfirmationsbok full av Andreas Lengerkes humoristiska illustrationer, färgbilder, citat från helgon, påvar och Bibeln.
YOUCAT - Konfirmationsbok används tillsammans med YOUCAT och Bibeln.
I det här konfirmationsmaterialet får du bearbeta dessa frågor och många fler. Här presenteras grunderna i den kristna tron. Häftet är upplagt som en interaktiv kurs och är uppdelad i ämnen, som är tänkta att avhandlas i grupp vecka efter vecka.
En gemensam nämnare i många övningar är också känslouttrycken. Hur visar jag glädje, sorg, frustration, misstänksamhet, lycka, blyghet, avundsjuka …? Sådana övningar hjälper oss att komma närmare våra egna känslor, vilket i sin tur ökar vår empatiska förmåga.
Författarna David Oest (dramaledare och skådespelare) och Jonna Ekdahl (dramapedagog och skådespelare) delar med sig av sin långa erfarenhet av arbete med dramaövningar i grupper.