Måndag - fredag 10 - 17
Lördag 10 - 14
Söndag stängt
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Sjukhuspastorn Riley Hale är fast besluten att kunna återvända till jobbet som akutsjuksköterska – trots de skador hon fått efter det där hemska överfallet för ett år sedan. Men när inte sjukhuset låter henne försöka med ens de enklaste uppgifter, hur ska hon då kunna visa sin duglighet? Riley tar saken i egna händer och går in och jobbar frivilligt på en kontroversiell gratisklinik för tilltufsade – mitt i ett av stans finaste områden – trots hennes växande oro över den ansvarige läkaren.
Doktor Jack Travis driver gratiskliniken likt en stridande general. Han gör allt för att hindra grannarnas ihärdiga försök att få kliniken jämnad med marken, även när det innebär att han i hemlighet måste utnyttja Riley Hale’s inflytelserika, kända familjenamn i ett sista försök att rädda kliniken.
Samtidigt som Riley kämpar för att återfå sina förlorade förmågor, upptäcker Jack att hon faktiskt delar hans passion – och det rör vid hans brustna hjärta. Riley börjar ana att det under Jacks tuffa fasad finns en man hon kan vara trygg tillsammans med. Men när protesterna mot kliniken ökar och frågorna kring hans smutsiga förflutna hopar sig, går Jack in i försvarsställning och Riley börjar undra om det verkligen är så klokt – kanske rent av förenat med livsfara – att lita på honom med hela sitt hjärta.
Candace Calvert är akutsjuksköterskan som bytte avdelningen mot livet som författare och som tycker att kärlek, skratt och gudstro är den bästa medicinen. Akuta planer är hennes tredje roman på svenska. Sedan tidigare finns bästsäljande Akuten och Katastrofläge.
• hur man kastar även sina livslånga bekymmer på Herren
• hur man lever aktivt, omfamnar och njuter av resan
• hur man omfamnar Guds nåd för denna säsong
• hur man lever rikligt när kropp och själ förändras
Året är 1984. Erik är frikyrkopastor och fyrabarnsfar. Elise jobbar som lågstadielärare efter att ha varit hemmafru i tio år. När de förbereder sig för att åka på sportlovsläger med barnen har de ingen aning om att livet ska förändras totalt.
Det som började med barndomstro, tonårsförälskelse och framtidsdrömmar sätts på större prov än vad Erik och Elise någonsin hade kunnat föreställa sig.
Hur ska Elise orka fortsätta när sjukdom ändrar hela spelplanen och hotet om varaktig funktionsnedsättning lurar? Hur ska Erik kunna hålla modet uppe och ge sin fru, sina barn och församlingen det de behöver när han själv har lutat sig mot Elise under så många år? >p> Malin Wennerhult bor i Hallstahammar med sin man och fyra pojkar. Hon är grundskollärare och författare till den uppskattade fantasyserien Uppdrag i Athirion för barn. Alla dina dagar är hennes debutroman.
Boken innehåller bibeltexter, böner, reflektioner och frågor för begrundan. Materialet är tänkt att användas under åtta stilla dagar. Fyra av dagarna är uppbyggda kring betraktelser och fyra av dagarna är uppbyggda kring dialog mellan biskop Anders och biskop Karin.
Boken kan användas för andlig fördjupning i grupp eller på egen hand. Den kan användas när som helst under året, men med Anden som brännpunkt känns den särskilt aktuell i pingsttid.
Det finns idag en stor längtan efter att få lära sig mer om den osynliga och andliga världen. Änglarna kan beskydda oss, hjälpa oss, ge oss tröst när vi behöver det och till och med beskydda kyrkobyggnader och andra materiella ting.
Varje författare i Nya testamentet bekräftar änglarnas existens. Ordet ängel eller änglar finns fler än 260 gånger i Bibeln. Det är tydligen inte ett litet, obetydligt ämne. Det kanske viktigaste faktumet är att Jesus själv talade om änglar som en verklighet. Han sa till och med att han kunde ha kallat på tusentals av dem att komma till hans räddning.
Läs och bli påmind om att det är vanliga människor, precis som du och jag, som fått privilegiet att möta en ängel.
Robert Strand skriver inspirerande om människors upplevelser och om egna praktiska insikter som han hämtat från sina många år som pastor. Han är författare till över 60 böcker, som sålt i över 5 miljoner exemplar.
Repliken har hörts från barn i alla tider som ställt den otåliga frågan. Men nu har det blivit en livshållning i folksjälen.
Se hela nya säsongen av din favoritserie i ett svep.
Köp nu, betala till hösten.
Vi lever i en kultur där det mesta går allt fortare. Medielandskapet, underhållningskulturen och våra köpvanor signalerar gemensamt att allt ökar i intensitet och att inget behöver dröja. Vår samtid hjälper oss inte direkt att öva oss i tålamod. Handen på hjärtat; vi avskyr att vänta, även om det bara handlar om den lite längre kassakön i mataffären.
Samtidigt är tålamod, uthållighet och väntan avgörande för den som vill bekämpa flyktigheten och odla sina rötter. Enligt Nya testamentet är väntan och längtan inpräglad i hela skapelsen. Allt väntar på sin kommande befrielse. Också våra liv inramas av väntan: Någon gick i väntans tider innan vi föddes, och så småningom ska någon annan sannolikt vaka vid vår dödsbädd.
I boken Är vi inte framme snart? bjuder Fredrik Lignell in oss att upptäcka vad otåligheten gör med våra relationer, hur man lyssnar till sin längtan och hur väntan på Gud kan se ut i en kultur som vår. Fredrik Lignell är pastor i Ryttargårdskyrkan i Linköping. Han arbetar med föreläsningar och andlig vägledning samt är författare till boken Bottenkänning. Tillsammans med Helen Västberg har han även skrivit boken Fräls oss från ondo om makt och maktmissbruk.
När tolv konsthantverkare verksamma i Arvikatrakten samlades en dag på vårvintern 1922, kunde de inte ana att den förening som de bildade denna dag skulle finnas kvar i 100 år. Inte heller visste de att deras butik skulle bli den självklara platsen där Arvikabor och människor från hela landet köper vackra föremål till sina hem och presenter till födelsedagar och jul, studentuppvaktningar och andra tillfällen som ska firas.
Arvika Konsthantverk - 100 år av lustfyllt skapande berättar historien om föreningen och affären, kunderna och de som mötte dem då och nu. Historien igenom gäller skönhet och kvalitet i färg och form för Arvika Konsthantverk.
Hans Bergström, f. 1951, är numera pensionerad journalist med starkt intresse för konst och konsthantverk. Han levde i mer än 40 år tillsammans med Ulla Nilsson, keramiker i femte generationen. Ulla var medlem i Arvika Konsthantverk och föreningens ordförande mellan 1981 och 1996. Hans har god insyn i, och känner Arvika Konsthantverk, konsthantverkets och konsthantverkarnas villkor. Han skrev också boken till Arvika Konsthantverks 75-årsjubileum år 1997.
Magnus Lersten, f. 1972, arbetar sedan år 2000 som grafisk och digital designer. Han har en förkärlek till porträtt- och resefotografi vilket han gärna inkluderar i böcker han formger. Han har drivit magasin med inriktning på konst, kultur och näringsliv. Intresset för konsthantverk har växt sig starkare de senaste åren sedan han flyttade till Arvikatrakten och började jobba på Klässbols Linneväveri.
I 2022 års upplaga av Ärkebiskopens fastebok fördjupar sexton skribenter åtta olika ämnen, som gästfrihet, motstånd och nåd. De möts i dialog över religions- och traditionsgränser. Huvudtexterna är skrivna av personer från Svenska kyrkans tradition, och de andra texterna av judar, muslimer och kristna från andra traditioner. Alla skriver i solidaritet med människor på flykt och i nystart, med målet att vi ska lyssna med skärpt sinne, efter vår nästa och efter Guds röst i oss.
Medverkande författare: Augustin Erba, Berth Löndahl, Cecilia Hjorth Attefall, Fazeela Selberg Zaib, Fr Misha Jaksic, Imam Senaid Kobilica, Karin Brygger, Karin Tillberg, Márta Bolba, Maya Skagegård, Per Kristiansson, Rabbi Ute Steyer, Sivin Kit, Syster Karin, Teresa Callewaert, Wera von Essen.
Nya sätt att vara kyrka är en del av en rörelse som just nu sprids framför allt i västvärlden. Den arbetar för att komplettera kyrkans traditionella verksamheter med nya gemenskaper på andra sätt, tider och platser. Det handlar om att följa Jesus där livet händer.
Den här boken är en praktisk tillämpning av boken Nya sätt att vara kyrka och visar hur vi på många olika sätt i vardagen kan bygga broar till människor i vår närhet.
Det här är en bok för dig som vill utvecklas som mötesledare och nå goda effekter både för dig själv och gruppen. För dig som längtar efter att forma en möteskultur präglad av energi, delaktighet, kvalitet, beslutsamhet och glädje.
Boken kommer att lotsa dig genom olika processer som behöver fungera parallellt för att nå bästa resultat. Här finns konkreta råd och verktyg, men också reflektions- och träningsutmaningar som vill ge dig ökad förståelse av hur du kan tänka för att designa och leda möten på mer effektfulla sätt
Det kristna livet stannar inte vid ett kristet kulturbygge eller ett kyrkligt etablissemang. Vandringen med Jesus handlar om kristen tro på det personliga planet. Relationen till honom stannar inte i kyrkliga och teologiska rum eftersom det kristna livet gestaltas i vardagen. Vandringen med Jesus blir då till en livets utveckling i ett lärjungaskap som tar ett steg i taget, mitt i en tid som denna.
Owe Lindeskär har tjänat som pastor och föreståndare i flera församlingar inom den svenska Pingströrelsen, bland annat i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm. Under ett antal år har han verkat i en förkunnartjänst där han undervisat och predikat i Sverige och i många andra länder. Owe Lindeskär har även skrivit flera uppmärksammade och efterfrågade böcker.
Som forskare har Caroline Klintborg inbjudits att följa satsningen. Boken ger läsaren en möjlighet att komma nära såväl medarbetare som församlingsbor och deras tankar kring gudstjänst och delaktighet. Gudstjänstsatsningen i Asarums pastorat och de många röster som Caroline Klintborg lyhört presenterar, ger exempel på uttryck för ett avstånd till gudstjänst, till kyrka och till en kristen identitet.
Men de ger också exempel på en längtan, inte minst bland församlingens medlemmar. En längtan efter delaktighet och ett sammanhang för samtal om livet och efter nya sätt att vara kyrka i en tid av religiös förändring.
Hur ser dödens juridik ut: om dödsbo, bouppteckning och arvskifte. Vem måste informeras? Vad händer med kroppen? Vem tar hand om den och vad kan man lägga med i kistan? Vad ska du tänka på inför en begravning och hur ser traditionerna i våra vanligaste samfund ut?
I första hand beskrivs Svenska kyrkans och Equmeniakyrkans begravningsgudstjänster, men även andra kristna samfund tas upp. Tack vare att också andra religioner och traditioner benämns är boken aktuell oavsett vilken religion man tillhör eller oavsett om man är troende eller inte.
I Sverige har döden professionaliserats, många har aldrig sett någon avliden och när vi ställs inför döden lämnas vi ofta ensamma. Men även om vi lever på en plats långt från krig och hungerkatastrofer finns döden här och den kommer med många frågor. När begravningen över blir det ofta oändligt tyst. Vardagen är inte längre densamma.
Boken avslutas med tankar och känslor som följer med döden, samtidigt som livet går vidare.
Havet är alltings ursprung, vattnet i oss förenar allt liv, havet kan fascinera oss, och vattnet symboliserar dessutom vår önskan att kunna börja om igen.
De sju haven i Bibelns värld handlar om vad det livgivande vattnet beskriver och betyder i bibeltexterna.
Jesper Svartvik är präst, forskare och författare. Han var tidigare innehavare av Krister Stendahls professur i religionsteologi. Nu är han gästprofessor vid Center for Christian-Jewish Learning vid Boston College.
Likafullt är frågan hur delaktighet ska förstås och främjas i praktiken komplex.
Boken visar att ecklesiologi och pedagogik är nära sammantvinnade och argumenterar för teologisk forskning som kastar ljus på denna relation.
Utåt såg John Mark Comer ut som en framgångsrik pastor och författare, men inåt var det inte alls lika snyggt. Det var när han upptäckte detta som han vände sig till en betrodd mentor för vägledning och fick höra orden:
”Du måste hänsynslöst eliminera stress från ditt liv. Stress är den stora fienden till ett andligt liv.”
Det var inte det svaret som han hade förväntat sig, men det var – och fortsätter att vara – svaret som han behöver. För ofta behandlar vi symptom på giftet i vår moderna värld istället för att försöka hitta orsaken.
Ett växande antal röster pekar på stressen som en rot till mycket ont. Ett problem som drabbar alla – inklusive kristna.
På sidorna i den här boken hittar du en fascinerande vägbeskrivningen för att hålla dig känslomässigt frisk och andligt levande i den moderna världens kaos.
Den första kyrkan var enormt beroende av den helige Ande. Men redan på 100-talet hade kyrkan förlorat karismatiken och under nästan 2 000 år var budskapet att den helige Andes nådegåvor inte längre behövdes. Så plötsligt kommer den helige Andes kraft tillbaka genom pingströrelsen och den karismatiska väckelsen under 1900-talet.
Fascinerade och öppenhjärtigt berättar författaren om sitt eget personliga möte med den helige Ande och hur det blev starten för en växande dynamisk prästtjänst med Andens gåvor och kraftgärningar i bruk. Han skriver också om många märkliga händelser som skett när människor blivit berörda och helade av bara atmosfären i en gudstjänst.
Innehåller även vittnesbörd av bl a Hans Weichbrodt, Nils Lidskog, Hans Wolfbrandt, Inga Pagréus, Gösta Degerman och John Derneborg
På plats i det norrländska Vinterdal hinner hon knappt komma innanför dörren på mormoderns paradvåning förrän det blir tydligt att besöket inte kommer bli den återförening hon hoppats på. Mormoderns bitterhet präglar vartenda samtal och Jasmine önskar att hon kunde sätta sig på nästa tåg hem.
Räddningen blir mötet med Vincent, mormoderns matleverantör, som behöver hjälp med studierna för att kunna söka till högskolan. Men ju djupare Jasmines relation till Vincent växer sig, desto mer påminns hon om att hon snart ska lämna Vinterdal igen. Kommer det hon tar med sig hem vara ett krossat hjärta?
Det enda jag vet är andra, fristående delen i romanserien I alla sina dagar. En serie om kärleken, tron och livet – inspirerad av klassiska berättelser!
Hanna Christenson bor utanför Stockholm tillsammans med sin man och deras två döttrar. Hon arbetar som översättare och författare. Hannas tjugo utgivna böcker är uppskattade och omtyckta av människor i alla åldrar.
Holly Stanford gör det bästa hon kan för att hålla restaurangen hon ärvde av sin morbror flytande. Men efter att hennes fästman lämnat både henne och företaget, ångrar Holly bittert att hon tvingades ge upp sin dröm om att baka bröllopstårtor. Några felaktiga ekonomiska beslut kan nu kosta henne allt, också hennes hopp för framtiden. Hur ska bakningen åter få en plats i Hollys liv?
Jed Henning och hans lillebror Chris har lyckats bra i familjeföretaget, trots broderns stökiga livsstil. När fadern, och tillika styrelsemedlem, tillfälligt stänger ned firman tills de båda bröderna arbetat igenom sina djupa konflikter, tvingas Jed motvilligt söka upp brodern i Boise, Idaho.
Jed måste börja en mödosam väg mot försoning med sin bror, den förlorade sonen. Hans enda verktyg är några blekta familjefoton, en hög gamla brev och en sliten bibel som tillhört hans gammelfarfar, Andrew Henning. Anteckningarna i bibeln visar på en levande och attraktiv gudstro, som burit genom generationer. Är detta vägen till att finna lyckan, förnöjsamheten och det goda i livet som också han längtar efter? Och ska den unga kvinnan, som en dag knackar på Jeds dörr, kunna vara nyckeln till att nå fram till Chris?
Robin Lee Hatcher har skrivit fler än 80 böcker som sålts i över fem miljoner exemplar. Hon är uppskattad för sina varma och känslosamt laddade berättelser om tro, mod och kärlek. Hon har fått flera utmärkelser, bland annat RITA Award, the National Reader’s Choice Award och Faith, Hope & Love Reader’s Choice Award.
Det stora avfallet ska nå sin kulmen i den yttersta tiden, innan Jesus kommer. Kan det verkligen vara så att avfallet redan pågår, mitt under vår tid?
Sverige är inte en del av de stora väckelser som går fram i andra delar av världen. Kan det möjligen vara så att vårt land till en del är offer för dess motsats det stora avfallet?
Vi behöver allvarligt ställa oss den frågan eftersom det endast är när vi får klarhet i hur läget är som vi kan få vara med om den förändring som är nödvändig.
Visar på en högre väg av uthållighet och trohet mot det evangelium som en gång för alla har överlämnats till oss och som är värt att kämpa för. Börje Norlén, journalist
Holger Nilsson har under flera årtionden varit verksam som förkunnare och har varit redaktör för Flammor profetisk tidskrift sedan 1983. Detta är hans artonde bok.
Flera kapitel speglar det diakonala arbete som bedrivs i dag i Svenska kyrkans församlingar.
Begreppet diakoni har uttolkats på många sätt, både i akademisk forskning och i en mångfald av praktiker. Mats J. Hansson lyfter fram olika sätt att förstå diakoni utifrån en historisk bakgrund och nutida diakoniteologi, men också hur diakoni relaterar till samhällets institutioner, människor av god vilja, och det sekulära språket.
Vilka texter i Bibeln talar om diakoni? Göran Agrell presenterar profeternas budskap ur Gamla testamentet om befrielsens Gud liksom Nya testamentets tjänarideal.
Diakonens roll och framväxten av diakonatet i Svenska kyrkan beskrivs av Elisabeth Christiansson, ett historiskt och teologiskt skeende som präglas av ekumeniska influenser gällande det som kallas det treledade ämbetet, men också behöver beaktas utifrån ett genusperspektiv.
När Svenska kyrkan, den gamla lutherska statliga institutionen för tro och tillhörighet ges en ny inramning i ett välfärdssamhälle som förändras – förändras då också bilden av kyrkans sociala ansvarstagande? Den frågan bearbetar Stig Linde.
Boken tar ett samlat grepp kring det mesta av det som du behöver ha kännedom om som förtroendevald i Svenska kyrkan och hjälper dig att förstå kyrkans organisation och hur kyrkan styrs. Författare: Ing-Marie Rundwall Lars Björksell Erik Sjöberg-Sund
De var inte nya på det sättet att . . . de aldrig hade lett något tidigare eller att de var radikalt annorlunda än andra ledare.
Men de var nya för att . . . deras påverkan gav dig en ny inriktning, deras tro på dig gav dig en ny känsla av värde, de dök upp i en ny fas i ditt liv, och deras tro hjälpte dig att fördjupa din tro på ett nytt och autentiskt sätt. Om någon fanns där för dig, då är frågan, ”Hur kommer du att finnas där för någon annan?
En ny slags ledare utforskar sju påståenden med praktisk tillämpning som kommer få dig att på nytt se framför dig hur du kan påverka nästa generation. För att när du håller upp dörren för ett barn, håller du upp dörren till framtiden.
Överallt finns det barn som behöver en ny slags ledare.
Förlåtelsen och tårarna förlöste Guds helande till både kropp och själ och befriade Muhammed från konsekvenserna av trauma och skräck.
När Birgitta fick cancer för tredje gången, kände hon att Gud skulle gripa in och göra ett mirakel. Och miraklet kom - även om vägen dit kändes krokig.
"Jag letade inte efter Gud, men han gav mig nåd, den där gåvan. Jag sökte inte efter honom, men han fann mig", konstaterar Christoffer.
Vid mötet med Gud skedde ett mirakel i Tabbes liv som han inte upptäckte omedelbart. Jesus hade gjort honom fri från alkohol och tabletter. "Jag hade slutat tänka på alkohol, utan att jag märkt det! All abstinens och dragningskraft var borta! Vilken frihet!"
*** I den här boken får du möta människor som fått uppleva hur tron på Gud gjort att livet fått en helt ny inriktning och nya förutsättningar. Dessa spännande och oförutsägbara berättelser vill du inte gå miste om.
Matts kunde inte tänka sig det liv som hans föräldrar levt. Under hela sitt liv, som säljare och entreprenör, har målet varit att förbättra, lämna det förra och bygga nytt och bygga vidare.
Du bjuds på en högst ovanlig levnadshistoria, nedskriven och rikligt illustrerad, i en påkostad bok som beskriver Matts föräldrars fattiga liv, men rik på kärlek till varandra och en stark gudstro, i ett litet torp i Smålandsskogarna i slutet av 1930-talet.
Matts växer upp i ett utfattigt bondeliv på 1950-60 talet. Trots snälla föräldrar, gällde valet mellan arbete eller stryk redan som 6-åring. Matts börjar göra affärer vid samma tid och sälja skrot, fortsatte sedan med plantskola, tidningsförsäljning, uppfödning av ungdjur före 12 års ålder. Efter detta följde skogsavverkning under 9 år, där livet kunde varit slut en sekund senare. Bakom ratten i en långtradare i 3 år med resor i hela Norden och lagerarbete i 2 år. Säljare och entreprenör i 44 år, resor med husvagn och husbil under 47 år i hela Europa, ett ständigt byggande och utveckling av familjeföretaget Torebrings och familjens bostad.
Enneagrammet är din personliga kompass till en mer harmonisk, trygg, modig, kraftfull, fri version av dig. Modellen bygger på nio olika grundstrategier, var och en med sina egna rädslor och drivkrafter. Teorin med i grunden antika rötter och har genom de senaste decennierna och i allt större delar av världen kommit att bli en av de mest populära modellerna för personlig utveckling.
Med Enneagrammet 9 förhållningssätt till livet tar par-och relationsterapeuten Laila Dahl dig med på en upptäcksresa genom de olika enneagramstrategierna. Laila går bredvid dig hela vägen och tipsar utifrån sin yrkeserfarenhet om olika verktyg som kan gynna just din personliga utveckling längs din unika väg. Fullspäckad med spännande, meningsfull (bitvis komisk) information samt fotograf Per Dahls (författarens bror) vackra bilder, blir denna insiktsfulla pärla lätt den booktable-bok du och dina vänner inte vill vara utan.
Laila Dahl är par-och relationsterapeut, författare, föreläsare och enneagramcoach, och driver Terapistudion i Huddinge sedan 2004. Hon har tidigare gett ut 3 böcker, Vad heter din längtan (Cordia 2005), Att gå sönder och bli hel igen finns det läkning efter otrohet? (Libris 2015) och Dina känslor är inte i vägen (Libris, 2020).
Boken består av två delar. Den första delen tar upp generella riktlinjer för det diakonala arbetet. Den andra delen innehåller fallbeskrivningar och ett konkret reflektionsverktyg. Här finns också underlag för samtalsträffar i arbetslaget.
Denna bok är en vägledning i den apostoliska trosbekännelsen som är en sammanfattning av den världsvida kyrkans gemensamma tro. Boken berör alla delar i bekännelsen utifrån en frälsningshistorisk tolkning av Bibeln. Guds frälsningshistoria går som en röd tråd genom hela Bibeln och är enkel att följa. Denna lättlästa och informativa bok är perfekt för alla som vill lära sig mer om kristen tro. Boken är också ett utmärkt stöd för pedagoger som jobbar med fördjupande undervisning.
Till varje kapitel finns samtalsfrågor. Boken kan användas för självstudier eller som ett studiematerial i en cellgrupp
Tränger vi djupt in i Jesu väsen möter vi Fadern, det är i Jesus vi ser honom. Professor Gösta Hallonsten skriver i efterordet: »Denna djupt bibelförankrade, korta men synpunktsrika text, är något av det bästa som skrivits på svenska om Treenigheten.« Boken innehåller också ett förord av kardinal Anders Arborelius.
Jan Eckerdal reflekterar i Fästpunkten över Guds ära och härlighet som bärande motiv i en kristen kyrka.
Boken är skriven utifrån en tanke om att Guds ära och härlighet under några decennier varit undertematiserade i Svenska kyrkan, men att det i vår tid skulle vara bra att rekapitulera och vitalisera just dessa motiv ur den kristna traditionen. Det handlar bland annat om att uppmärksamma en sida av det kristna gudsbegreppet som i förstone kan upplevas som svårt, uppfordrande och kärvt, men som just därför kan vara väsentligt att ha tillgång till i ett mänskligt liv som från tid till tid kan beskrivas med just de orden. Att kyrkan har tillgång till sådana teologiska motiv är väsentligt för att den kristna tron ska kunna erbjuda en trovärdig tydning av livets alla skeden.
Jan Eckerdal skriver utifrån utgångspunkten att "liv till Guds ära" utgör den yttersta bestämningen för såväl människan, kyrkan, som hela skapelsen. Denna riktningsgivare ger en del förnyade perspektiv till en samtidsteologi som emellanåt tenderar bli ensidigt människocentrerad. Att re-centrera diskussionen runt tanken om liv till Guds ära ger konsekvenser för ett antal av kyrkans stora frågor: vad kristet liv syftar till och vad mänsklig blomstring består av, vad kyrkan finns till för, och vad som kan känneteckna ett kristet skapelseengagemang i klimatkrisens tid.
Boken består av en introduktion till Guds ära som teologiskt motiv och diskussioner kring motivets existentiella konsekvenser för kristet liv. Mer specifikt berörs också vilken kyrkoteologisk betydelse motivet kan få om det levandegörs i Svenska kyrkan i vår tid.
Denna bok argumenterar för att en teistisk (gudstroende) livsåskådning har något som en naturalistisk livsåskådning saknar, nämligen just de resurser som behövs för att bejaka det som gör människan unik. Bokens tes är att gudstro rimmar med djupt liggande drag hos människan själv och därför bör betraktas som en övertygelse av samma slag som vår tro på mening, frihet, moral och rationalitet. Att tro på Gud hör ihop med att tro på sådant som vi måste tro på för att bevara vår mänsklighet.
Här möter vi fjällrandens människor som levt med renarna, sjöns fiskar och markens grödor. Vi möter den smygjagande lon och järven, ständigt på väg, ständigt på jakt. Vi möter allt ifrån renar, tjädrar och havsörnar till linnéor, riskor och humlor i vackra bilder och berättelser. Vi får vandra in i ett sagolandskap av månghundraåriga tallar på en berggrund som skapats under årmiljoner. Men vi får också berättelsen om hur markerna både slitits sönder av vattenkraftsutbyggnad och skyddats för eftervärlden som nationalparker och världsarv.
Boken är i sanning en kärleksförklaring till taigan, de nordliga urskogarna med Laponias fjällrand som utgångspunkt. En bok att läsa och njuta av. En bok som kanske till och med kan inspirera till att bli urskogens ambassadör när många av gammelskogarna hotas av att utplånas som urskogar. Läs den! Förundras och gläds!
Via QR-koder kan vi också lyssna på flera ljud från skogen - berättelser, jojk, blåhakar, tjäderspel och andra skogens röster.
Förordet är skrivet av Mikael Niemi.
När Flavias pappa dömdes till ett långt fängelsestraff och livstids utvisning från Sverige ville hennes mamma inte längre leva. Flavia kastades motvilligt in i ett hjärtskärande drama och som tonåring tvingades hon fly till Uruguay.
Männen runtomkring henne skapade löpsedlar med sin kriminalitet. Flavia led i tysthet, fick ta emot dödshot och hamnade i famnen på en yrkesmördare. Men hennes överlevnadsinstinkt var stark.
Flavias livsresa är fylld av dramatiska vändningar. Från Jordbro till Montevideo och vidare till Barcelona och Punta del Este pågick en jakt efter kärlek och bekräftelse. Samtidigt var det en flykt undan kaos. Med en okuvlig styrka återuppbyggde Flavia sitt liv från skärvor och ruiner – gång på gång.
Flavia - i skuggan av kartellen är en personlig berättelse som skildrar hur en kvinna drabbas av de grovt kriminella männen i hennes närhet. Men det är också en berättelse om att uppleva och dela med sig av en kärlek och frihet som är starkare än hat och tjocka fängelsemurar.
”Har du ett tufft liv? Läs den här boken. Kämpar du? Läs den här boken. Tror du att det inte finns något ljus i slutet av tunneln du befinner dig i? Läs den här boken.” Sebastian och Isabella Stakset, Heart of Evangelism
”Flavias berättelse ger en genuin bild av hur en liten flicka kan påverkas av det hon inte är skyldig till.” Janne Raninen, författare till ”De kallar mig Solvallamördaren”
”... en stark, personlig och spännande berättelse om hur total brustenhet kan vändas till ljus och hopp.” Andreas och Lina Nielsen, Lead Pastors Hillsong Church Sweden
I sin nya bok skriver Tommy Hellsten om kärleken. Kärlekens sanna växtunderlag kan enbart vara friheten och oberoendet. Trots detta tar vi ofta med oss såren från vårt förflutna in i relationen, vi kräver saker av varandra och klänger oss fast vid varandra. Då tyngs kärleken ner av omedvetenhetens flodhäst. Det hindrar ett sant möte, en verklig närhet och får oss att förvänta oss att den andre ska vara perfekt. Sann kärlek kräver inte den ger. Först när jag möter mina egna sår kan jag låta min partner vara fri. Först då kan hon eller han komma till mig.
Vårt liv levs ju inte bara fysiskt och psykologiskt utan också andligt. Om vi inte är bekanta med dessa tre nivåer inom oss själva kan vi inte förstå vare sig livet eller oss själva och vår människosyn blir allt för ytlig. Jag skulle vilja visa på en väg som går djupare och leder till aha-upplevelser som förändrar livet. Istället för att ha goda intentioner strävar jag alltså efter att få till stånd en genomgripande förändring som är varaktig och som inte bygger på våra egna ansträngningar. Fyra årtionden som terapeut har lärt mig att ingen kan förändra en annan människa. Förändringen äger alltid rum inifrån oss själva. (ur boken)
Tommy Hellsten är finlandssvensk terapeut, teolog och författare till flera böcker, bland dem Flodhästen i vardagsrummet och Ju mindre du gör desto mer får du gjort. På Libris har han utkommit med Du är mer än du anar, När allt faller på plats och Jag är inte längre rädd.
Vad har söndagsskolläraren Einar i ett litet missionshus på landsbygden, en berguv och psalmförfattaren Lina Sandell gemensamt?
De finns alla omnämnda när sexton skribenter tecknar det vi ser som uppdraget och utmaningarna för den kristna gemenskapen i en tid som denna. I den här antologin vill vi fundera kring hur vi tillsammans kan leva den vision som Svenska Alliansmissionen antagit: Vi vill tillsammans ta emot, formas av och gestalta Jesus Kristus i världen.
Antologin speglar en mångfald av röster och vår önskan är inte att ge färdiga svar, snarare vill vi väcka nya frågor och öppna för samtal. Vår förhoppning är att du som läsare tillsammans med oss författare vill tänka, visionera och ta nya steg in i framtiden.
Bokens redaktörer
Bokens främsta ärende är att med historien i ryggen försöka förstå den tid som är nu och skriva för framtiden Det är viktigt att ha perspektiv när man reflekterar, att spänna ut horisonten, att här och nu förstå varifrån man kommer för att kunna ta ut riktningen framåt Jag lyckönskar dig som läsare att bli del av denna process av teologisk reflektion.
Ulrik Josefsson Prorektor ALT
Hur låter det när församlingsledare vittnar om sin tro? Det låter så här! Historia, teologi och livserfarenhet varvas om vartannat. Detta är Svenska Alliansmissionens vittnesbörd om vad det är att vara kyrka i en tid som denna.
Eleonore Gustafsson Pastor i Evangeliska Frikyrkan
Som förtroendevald kan frågorna vara många. Vilket ansvar har en kyrkorådsledamot? Hur leder man ett sammanträde? Varför firar vi pingst?
Barn förändrar livet. Det kan vara både spännande och skrämmande. Men det kan också vara början på en ny syn på livets mening och en fördjupad andlighet.
Med berättelser ur vardagslivet undersöker författaren hur man som småbarnsförälder kan förstå kristen tro. Vad är egentligen bordsbön, helig Ande, nåd, nattvard, förlåtelse, tvivel, uppståndelse, helighet, döden, domen och frälsningen? Hur kan man förstå andra trosinriktningar? Och kan man verkligen gå på vatten?
Kapitlen är korta och lämpar sig väl för läsning bland blöjbyten och tvätthögar.
Anna Runesson är förälder till tre barn tillsammans med Anders. Hon är prästvigd för Svenska kyrkan och arbetar som direktor vid Pilgrimscentrum i Oslo.
John C. Maxwell och Rob Hoskins har vigt sina liv åt att vara katalysatorer för förändring. De började i det lilla, med att helt enkelt hjälpa människor i sin omgivning. I dag har de gjort skillnad i årtionden, och längs vägen har de utvecklat enkla strategier för att skapa positiva förändringar.Nu vill de dela sina erfarenheter med dig och lära dig hur du kan göra skillnad.
I den här boken får du inte bara lära av de erfarenheter som de har gjort, utan också av tonåringar, ensamstående mammor, affärsmän och volontärer som såg ett behov, lät sig beröras och agerade. Du kan bli den där någon som gör något. Du kan förändra din värld.
Eftersom alla församlingar ska fungera i det profetiska, utifrån vad Paulus skriver i Nya testamentet, måste vi förstå vad en profetisk församling är. Det handlar i korthet om att återvända till Bibelns budskap om den helige Andes tjänst i det nya förbundet.
Med ödmjuk hållning, utan anspråk på slutgiltig uppenbarelse i ämnet, får läsaren värdefulla nycklar till vad Herren vill säga och göra i vår tid. Guds syfte genom församlingen innebär att mobilisera troende till att våga ta steg i tro, att börja profetera och att bedja än mer genom Andens uppmaning.
Åke Carlson är en uppskattad bibellärare. Under många år undervisade han på Livets Ords bibelskola. Han har även varit pastor i Göteborg under mer än 15 år. Bibelundervisningen är klargörande och instruktiv där hans erfarenhet av pastorstjänst, familje- och själavård, samt psykiatrisk omvårdnad, ger förkunnelsen bredd och gör budskapet inkännande.
"Boken [ger] både uppbyggelse och utmaningar för ett personligt lärjungaskap. Ser man till boken i sin helhet kan den också betjäna mindre grupper, som till exempel cellgrupper, som ett gemensamt studiematerial med uppföljande samtal. Sven Nilsson och Per-Åke Eliasson, Pastorer, Kristet Center Örebro
"Den här boken bygger tro och är en stor uppmuntran till allt Guds folk att fortsatt leva i det profetiska och att fortsatt söka Herrens ansikte." Janne Blom, Huvudpastor, Livets Ord
"Boken ger rejäl andligt mat – och inte bara mjölk (Hebr 5:12). Jag rekommenderar den varmt." Anders Gerdmar, Professor i Nya testamentet och rektor för Skandinavisk teologisk högskola
Försoningens väg innehåller både exempel på livsberättelser och bibelberättelser som använts i arbete med försoning och välbefinnande i församlingar i Svenska kyrkan, i Länsstyrelsernas arbete med nyanlända flyktingar och även inom kriminalvården.
Samtalsunderlag om försoning i fastan och pilgrimsvandring i försoningens fotspår finns också i boken.
En av vår tids mest omtyckta och folkkära kristna personligheter berättar öppet om sitt liv tillsammans med ”överraskningarnas Gud”. Det blir en personligt skildrad livsresa från norr till söder – där en ganska blyg jämtlandspojke går från att vara en av Sveriges yngsta präster till att senare i livet skriva sina innehållsrika memoarer vid foten av berget Kilimanjaro i Tanzania.
Carl-Erik Sahlberg skriver om oväntade bönesvar och välsignelser. Om biskopsval, det framgångsrika diakonala arbetet i St:a Clara i Stockholm, tv gudstjänster och kungliga utmärkelser. Och om arbetet bland föräldralösa barn tillsammans med hustrun Overa. Men han berättar också om svårigheterna. Om kampen för kyrkans överlevnad. Om sorgerna. Och om den personliga livskrisen – kraschen – som få visste om, men som nästan kom att krossa honom. Om malarian och cancerbeskedet.
Carl-Erik Sahlberg (1945–2021) var präst, teol. dr och docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet samt författare till ett stort antal bästsäljande böcker, de flesta utgivna på Semnos förlag.
I den här boken visar pastor Michael Todd hur du går i tro och kastar dig ut i ett meningsfullt liv där du tror Gud om det omöjliga. Även om du måste börja med babytro eller kansketro, kan du få kraft att släppa taget om den lata tron, lita på Gud när tron känns suddig och otydlig, och utveckla en livsstil präglad av galen tro.
Drömmen som Gud har gett dig kanske verkar galen just nu. Men det som framstår som galet i en tid, kommer att räknas som tro i en annan.
Det är bara galet tills det händer.
Isabella skildrar sedan mötet med den kriminelle gangsterrapparen Sebastian, deras resa genom krig och fred och stegen rakt in i Guds öppna famn.
Genom krig och fred är en stark och hoppfull livsberättelse.
(ur boken)
I den här boken ser religionsprofessor Owe Wikström tillbaka på sitt liv och tar med läsaren på en biografisk resa från barndomens Luleå till läroverk, studentliv och år som föreläsande författare och forskande professor. De blixtrande och intensiva åren är förbi då han varit präst, S:t Lukas-terapeut, lärare på pastoralinstitutet, professor i religionspsykologi, författare till ett 20-tal böcker och uppmärksammad föreläsare.
Sakta och eftertänksamt har han glidit mot åldrandets gränser. Barnbarnen ökar i antal, men själv sitter han gärna i lugn och ro och skriver om det han finner i minnets irrande korridorer. Hur blev allt så här och vad har jag gjort i mitt liv? En rad minnen träder som små ljusstråk ur de olika rummen som finns längs livskorridoren.
Fokus i den här boken är att försöka förstå sin egen livsresa. Varför blev mitt liv så här? Och hur inser man att det börjar luta mot afton?
Owe Wikström är professor i religionspsykologi, präst och psykoterapeut samt hedersdoktor vid Åbo Akademi. Han är en prisbelönt författare som på Libris tidigare har gett ut Det bländande mörkret, Från ett cafébord i Paris och Den ofrånkomliga gåtan (tillsammans med Peter Strang). Owe Wikström var sommarvärd i Sommar i P1 år 2011.
Gömstället är en internationell bestseller som sålt i miljoner exemplar världen över. Den gavs ut första gången 1971.
Corrie ten Boom levde ett ganska händelselöst liv sina första femtio år. Som en ogift urmakerska bodde hon tillsammans med sin syster och sin gamla pappa i det lilla huset ovanför deras klockbutik. Deras liv cirkulerade kring urmakeriet och mötena med grannarna i staden. Men när nazisterna ockuperade hennes land under andra världskriget tog hennes historia en helt annan vändning.
Corrie ten Boom och hennes familj blev ledare i den nederländska motståndsrörelsen, och de använde sitt hem för att gömma judar undan nazisternas dödsläger.
Dramatiken och djupet i ten Booms berättelse gör att du inte kommer att kunna lägga ifrån dig boken.
Fotografen Lisa Thanner och författaren Malin Clausson har följt gubbarna på Gubbdagis under ett läsår. Hösttermin som vårtermin.
Som kristna tror de på en Gud som inte bara är kärleksfull utan som är kärlek i sig själv. Gud är en kärlekens gemenskap mellan Fadern och Sonen i den helige Andes gemenskap. Gud är en till sin natur och sitt väsen, men tre till personerna.
Denna samlingsvolym om den treenige Guden kommer ut i samband med en pandemi. Just under en sådan tid när många är modlösa och ensamma är det glada budskapet livsnödvändigt. Vi tror på en kärleksfull och barmhärtig Fader, som sänt sin Son för att frälsa vår värld och förvandla den genom Andens ständiga verksamhet. Gud är och förblir närvarande i sin skapelse och vill möta oss just där vi lever och i den situation som är vår.
Tidigare har Arborelius och Hedin utkommit med Jesusmanifestet och Anden Gud här och nu.
Anders Arborelius är kardinal och biskop för Sveriges katoliker, karmelitmunk och författare. På Libris har utkommit Trons ABC samt Trosmeditation. Sten-Gunnar Hedin är pastor inom Pingströrelsen och har varit föreståndare för Pingst fria församlingar i samverkan.
"Det jag behöver kommer ofta snett från vänster. Hittills har det inte slagit fel. Det viktiga kommer från ett oväntat håll. Plötsligt går det att känna igen. Som en vittring från en hund som anar att en ny doft drar in. Den lystrar. Total koncentration. Jag överraskas, blir uppmärksam och skärper mina sinnen. Det jag behöver kommer från ett håll jag inte räknat med och ger livet nya dimensioner".
Det här är en bok om skörheten vi alla har inom oss, om hoppet som ändå kan hitta sin ibland lite överraskande väg och generositeten som ofta är närmare än vi tror. Britta Hermansson skriver om hur enkla vardagshandlingar kan hjälpa oss att lita på detta. Hur man lär sig att ana vittringen i det som kan se ut som små saker först. Hur skönhet mitt i vardagen kan ge den tillit och generositet som behövs när det är skarpt läge.
Det kan vara en vänlig gest, ett leende, några ord på vägen, en uppgraderad hyrbil för resan. Eller en läkare som tar sig tid att lyssna lite mellan raderna för att upptäcka min oro efter en undersökning. Tacksamhet över att bli tagen på allvar, sedd och mött är kännetecknen.
Slå följe med Britta Hermansson på en vandring med öppna händer från trygghet till en djupare tillit. En svag doft av kärlek är värd att registrera när den drar in lite snett från vänster.
Britta Hermansson är pastor i Equmeniakyrkan. Hon är efterfrågad föredragshållare och driver den populära samtalspodcasten Brittas vardagsrum. Hon är även krönikör i Göteborgsposten. Britta har på Libris skrivit böckerna Yttre tryck och inre vila, Möten som berör, Mogna vackert och senast boken De vi ville bli.
Mötet mellan Mary Philipsons kristna tro och hennes djupa kännedom om de 12 stegens visdom skapar en kreativ dialog som ger en fördjupad förståelse för oss människor i vår strävan att finna kärlek och mening i våra liv.« Camilla Silverskiöld, psykiater och psykoanalytiker
Inger Waern har skrivit uppmärksammade böcker om människors upplevelser av änglabesök och gudomlig närvaro. Inger Waern är en anlitad föredragshållare runt om i landet och hon har medverkat i ett stort antal intervjuer och tv- och radioprogram om sina uppskattade böcker som sålts i över 25 000 exemplar
Dessa frågor diskuterar biskop Eva Nordung Byström i Håll ljuset brinnande! – Om Svenska kyrkans uppdrag, församlingens grundläggande uppgift och medarbetarskap i vår tid, en fortsättning på hennes herdabrev som hon skrev till Härnösands stift 2017.
Boken vänder sig till dig som vill vara med och ta ansvar för och leva med Svenska kyrkan i vår tid, vare sig du är ideell, anställd, förtroendevald eller stödjande medlem. Hur vi ska tänka genom att vara burna och inte bundna av våra traditioner när vi lever i ett samhälle i ständig förändring. För vi vill ju hålla ljuset brinnande! Och om vi ska överleva som kyrka måste vi hjälpa varandra att finna och leva i en stolthet i det som är vårt uppdrag och vår kallelse som kyrka. Vi behöver lära oss att se, leva och handla i konsekvenserna av att ljuset vi är satta att hålla brinnande inte är vårt ljus – det är Guds ljus!
Eva Nordung Byström har varit biskop i Härnösands stift sedan vintern 2014.
Hur blev det så här? Den här boken visar på sambandet mellan en allt liberalare bibelsyn och en liberal syn på äktenskap och HBTQ. Boken klargör vad Bibeln säger om äktenskapet och samkönade relationer.
Boken innehåller bland annat: HBTQ, frikyrkan och en liberalare bibelsyn Äktenskapet – Guds välsignade plan Sambo i Bibeln? Homosexuella handlingar: vad säger Bibeln? Kan bibeltro och HBTQ förenas? Tio punkter om samkönade relationer
Hela mitt hjärta är en bok för dig som längtar efter eftertanke, vardaglig kontakt med Gud och att leva mer helhjärtat. Boken är en uppföljare till Från hjärta till hjärta.
Medverkande författare: Albin Tanke, Alva Dahl, André Jakobsson, Britta Hermansson, Camilla Lif, Carin Dernulf, Caroline Krook, Charlotte Frycklund, Göran Larsson, Ivani Ahlberg, Joakim Hagerius, Joel Halldorf, John Sjögren, Josefin de Gregorio, Leslie Ron, Lina Mattebo, Ludvig Lindelöf, Maria Gustin Bergström, Martin Lönnebo, Patricia Tudor-Sandahl, Robert Eriksson, Stefan Beimark, Susanne Dahl och Åsa Molin.
I den här boken ser vi att Gud inte är som vi. Han är annorlunda. Han är helig. Och det är just det som gör honom värd att lita på. Att Gud är helig visar sig faktiskt vara världens bästa nyhet, och nyckeln till att vi kan förtrösta på honom.
Jackie Hill Perry är författare, poet, bibellärare och artist. Efter att hon blev kristen har hon velat använda sina gåvor att tala och undervisa för att dela med sig av ljuset från Guds evangelium på ett så trovärdigt och äkta sätt som möjligt. Hon är gift med Preston och mamma till Eden, Autumn och Sage.
Naturens olika miljöer har varit en naturlig plats för Guds tilltal till Reine. I detta naturrum förnims Guds väsen så påtagligt. Guds skönhet - finns här för att beröra och väcka oss för Guds kärlek och nåd.
Den här boken är den sjunde i ordningen som Reine givit ut och är en hyllning och kärleksförklaring till Herren och hans skapelseverk i det lilla, liksom i det stora.
Författarna är pastorer till yrket och har ofta valt att ta med sig en rolig historia upp i talarstolen. Humorterapi bjuder på många härliga skratt från många olika håll: kyrka och församlingsliv, barnamun, arbetslivet – och självfallet också från broderfolket i väst, så kallade ”norgehistorier”.
Den här boken innehåller inga klassiska predikningar, men författarna är övertygade om att vår Herre uppskattar ett riktigt bra skämt, särskilt om det kan frambringa ett gott skratt.
Jonas Ideström utforskar i den här boken en förståelse av vad teologi kan vara: nämligen något som skapas och uppstår i församlingens vardag, i församlingens konkreta erfarenheter.
Boken är dels grundad i Ideströms egen forskning - med berättelser och exempel från församlingar i olika delar av Sverige - dels hos andra forskare, däribland den franske antropologen och sociologen Bruno Latour.
Med inspiration från Latour och andra tänkare prövar Jonas Ideström i den här boken om vi kan förstå och använda bibliska berättelser som en sorts "ikoniska kartor" som kan hjälpa oss "urskilja Guds försonande närvaro i vardagliga situationer och skeenden".
Med andra ord: en bok om att ”göra teologi” – mitt i församlingen!
Boken är en del av Svenska kyrkans forskningsserie som publicerar kyrko- och samhällsrelevant forskning som har genomgått en peer review process.
Journalisten och författaren Tomas Dixon har skrivit en angelägen bok om ett högaktuellt och kontroversiellt ämne. ”Israel och hela världens framtid” duckar inte för de tunga och snåriga frågorna, som till exempel:
* Har judarna laglig rätt till landet Israel? * Var sexdagarskriget ett brott mot folkrätten? * Bär Israel ansvar för flyktingkatastrofen?
Detta är Leif Carlssons tredje bok om problematiska bibeltexter. De två övriga "Jag fattar ingenting" och "Jag fattar fortfarande ingenting" har lästs och uppskattats av många. Med stor kunnighet och skärpa tar han sig nu återigen an en rad svårtolkade texter. Han visar på tänkbara svar, men även på kvardröjande frågor. I bokens avslutande del finns studiefrågor för gruppsamtal och egen reflektion.
Men är det verkligen så? På sitt typiskt godmodiga sätt skingrar John Lennox den vanliga missuppfattningen att vetenskap och kristen tro är bittra fiender. Båda behövs för att förstå vad livet handlar om.
Men om Gud har gått rakt in i detta kaos för att rädda människan, då kan inte bönen handla om att vända ryggen åt världen. Då måste det finnas kännetecken på Guds närvaro mitt i en splittrad vardag, tecken vi kan hålla fast vid, som kan ansluta oss till livets källa.
Den här boken handlar om att följa dessa tecken och låta dem utgöra den avgörande berättelsen om vårt liv på jorden. Inte som teorier eller åsikter, för sådant sköljs snabbt bort i nyhetsflödet. Utan som nycklar till vår dagliga bön. De öppnar dörren i vår instängdhet mot en större värld.
Kännetecken med det tillhörande bönebandet kan ses som steg 1, och Kännetecknens hemlighet kan ses som steg 2.
Den här boken handlar om att följa dessa tecken och låta dem utgöra den avgörande berättelsen om vårt liv på jorden. Inte som teorier eller åsikter, för sådant sköljs snabbt bort i nyhetsflödet. Utan som nycklar till vår dagliga bön. De öppnar dörren i vår instängdhet mot en större värld.
Kännetecken gavs ut första gången 2013. Denna nyutgåva är lätt reviderad och innehållet uppdelat i två böcker – Kännetecken och Kännetecknens hemlighet.
I boken finns även reflektionsövningar för arbetslaget. Boken är framtagen i samarbete med Strängnäs stift.
I boken tar Jonas Eek ett helhetsgrepp om kyrkans utmaningar och för samman teologiska resonemang med samtidens kyrkodebatt.
Både Saga Wallis och Gunnel Kjellgren-Schultzes konst nådde långt utanför hemorten i form av altartavlor i kyrkor, officiella porträtt av direktörer, präster, biskopar och rektorer, och som textil inredning i bostäder och offentlig miljö.
Konstnärerna är en dubbel konstnärsbiografi över Sagas och Gunnels konstnärskap, deras liv och de utmaningar som mötte dem. Göteborgsmiljön med sina tongivande kvinnoföreningar spelade också en stor roll i konstnärsvännernas liv.
Boken är illustrerad med drygt 80 fotografier, de flesta nytagna av Jon Erik Nordstrand.
Charlotta Hanner Nordstrand är konstvetare och skrev år 2000 en avhandling om Göteborgs konstliv under 1800-talets mitt. Under arbetet letade hon upp flera kvinnliga konstnärer och frågan om varför de inte var mera kända väcktes. Charlotta har varit lektor vid Göteborgs universitet. Hon har också arbetat som intendent på Göteborgs konstmuseum och informatiker på Byggnadsvård Nääs
Hossein
Gravplatsen var det som tog allra mest plats i Qurchi. Den var tre gånger så stor som marknaden tio gånger så stor som moskén men innehöll nästan aldrig några människor. Förutom de döda förstås.
De hade all tid i världen. De levande i Fayrab, i den mån de kan kallas levande, hade ingen tid för sorg. Bara arbete och skräck. Det var mörkt. Klockan var över sex och majestätiska regnmoln hade samlat sig över dalen utan att uppfylla sitt löfte om nederbörd. Hossein knäböjde vid en liten grav i skuggan av ett gammalt cederträd. En grav med fel namn.
Boken gestaltar starkt den förfärliga verklighet människor flyr ifrån, och hur den krockar med svensk aningslöshet. Berättelsen är spännande och djupt engagerande. Det är en skildring av ung, romantisk kärlek och av svårt dysfunktionella familjeband, av omvändelse, av vänskap och sorg.
Vibeke Olsson
Författare och pastor
Den kristna trons främsta symbol är ett romerskt avrättningsredskap. Hur kan då korset symbolisera liv och hopp? Varför måste Guds Son dö för att världen ska få liv?
På ett mästerligt sätt lotsar John Stott läsaren fram till svaren på dessa och många andra frågor som rör meningen med Jesu död. Samtidigt bemöter han de vanligaste invändningarna mot vad Bibeln lär om försoningen.
Förmågan till klarhet var ett av John Stotts signum, och här kommer den till sin fulla rätt. Han leder läsaren in i en spännande dialog med Skriften, den kristna teologin och samtidens brännande frågor och visar vad korset betyder för oss i dag. En verklig klassiker!
Joel Halldorf har kommenterat allt detta genom en rad uppmärksammade krönikor, ledartexter och kulturartiklar. Genom sina texter i bland annat Expressen lyfter han teologins och religionens betydelse för att förstå vår samtid. Han skapar engagemang och debatt, såväl inom kyrkan som i samhället i stort.
I boken Kvällstidningsteologi finns hans främsta och mest inflytelserika texter från detta omvälvande decennium. Här får vi en teologs blick på politik, kultur och dramatiska världshändelser men Halldorf ställer också frågan vad religion, kristen tro och kyrkan har för plats i allt detta.
Boken är en högaktuell samtidshistoria som ger läsaren chansen att återuppleva och försöka förstå tiotalet. Med Halldorf som guide riktas uppmärksamheten inte bara mot de dramatiska händelserna, utan också mot de andliga och existentiella underströmmar som format vår tid.
Joel Halldorf (f. 1980) är docent i kyrkohistoria och verksam vid Enskilda Högskolan Stockholm. Han medverkar regelbundet i tidningarna Expressen, Dagen, Axess och Fokus och har även medverkat i en rad tv- och radioprogram. Hans forskning handlar om religionen i det moderna samhället och han är författare till en rad böcker på detta tema senast Gud: Jakten och Gud: Återkomsten.
Joel Halldorf är en av Sveriges viktigaste intellektuella. Med absolut gehör för sin samtid blottlägger han liberalismens och sekularismens smärtpunkter.
Karin Olsson, kulturchef Expressen, om Gud: Återkomsten