Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
OBS! OBS!
8-31/7 Har vi sommartider i butiken: Måndag-Fredag 12-17
Från 1/8 är det Ordinarie öppettider igen.
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Avgud, det låter gammaldags, finns det idag? Treenig? Är Gud tre? Vad har Jesus med Gud att göra? Jesus och Kristus, är det samma person? Varför finns det olika religioner? Räcker det inte med en? 100 frågor om Gud och 200 svar är en liten katekes för vår tid!
Husförsamlingsrörelsen har blivit en missionsrörelse som sänt missionärer till mer än 20 länder i området mellan Kina och Jerusalem.
30 dagar är en andaktsbok där kristna kineser delar med sig av sina erfarenheter. Författaren Eugene Bach gör en reflektion över varje berättelse och lägger till ett stycke ur Bibeln.
Broder Yun, pastor Zhang Rongliang och ett 20-tal andra delar med sina av sina liv. Eugene Bach har tidigare skrivit böckerna Det blodröda korset, Gud är inte död - inte ens i Nordkorea och Kallelsen till Nordkorea
Religionen tilldelade tidigare människan en tydlig roll gentemot Gud och de andra. Religion framställs nu i medierna alltmer som ett samhällsproblem, en genom upplysning och forskning övervunnen vanföreställning som paradoxalt vägrar att försvinna och som diskuteras intensivare än någonsin. Den första frågan i Bibeln, Adam, var är du? antyder att människan inbjuds till en dialog som ensam kan skänka henne en fast identitet. Anders Piltz fortsätter i denna bok sitt försök att tolka den mångtydiga samtiden utifrån en genomreflekterad kristen tro, som inte blundar för komplikationer. Han är katolsk präst, professor emeritus i latin och är en omisskännlig
Författaren skriver i förordet: Syftet har förblivit detsamma: att söka se vad som håller kristenheten samlad kring ett centrum, som inte förskingras men likväl har varierande drag beroende av yttre omständigheter och situation.
Fader John Meyendorff († 1992) var före detta dekanus vid S:t Vladimirs Teologiska Seminarium i New York och är en välkänd forskare inom patristik och bysantinsk historia
Mot alla odds har tiotusentals algerier kommit till personlig tro på Jesus och vill på allvar följa honom. Deras förvandlade liv och viljan att göra Jesus känd har sakta men säkert lockat alltfler till tron.
Här får vi en bakgrund till allt som just nu är i görningen. En stark inhemsk församling under de första kristna århundradena suddades ut av islam på några generationer. Det som just nu sker inför våra ögon mer än tusen år senare är ett under.
Gemensamt för nykristna algerier är deras starka tro på enskild och gemensam bön. Från kris till kris upplever de hur Gud griper in och visar sin makt. Och detta är bara början. Fortsättning följer!
Aldrig har jag läst en bok som berört mig så djupt. Sigfrid Deminger, pastor och teolog
Sällan har 800 sidor varit lika fängslande och lättlästa. Dessutom i sig profetiska.
Pekka Mellergård, neurokirurg, tidigare rektor för Teologiska Högskolan i Örebro
En storartad berättelse om Jeremia, Bibelns böcker och om vår samtid. Här ryms vansinne och hopp och ett mandelträd som erinrar om vaka. Sofia Camnerin, teol.dr och biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan
Peter Halldorfs bok om Jeremia är kärleksfull, levande och from, och samtidigt en forskarinsats av rang. Den är ett fynd om man vill komma en av Gamla testamentets största profeter nära – och det finns all anledning till det. Maria Küchen, poet och författare
Peter Halldorf är pastor, redaktör för tidskriften Pilgrim och en av grundarna av den Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby. I hans författarskap, som omfattar ett 30-tal böcker, ingår bland andra 21 kyrkofäder, Drick djupt av Anden, Med evig kärlek och Andens folk
Gösta Hagelins Alla tiders Rom har under nära fyrtio års tid varit en »bibel« för svenska Romresenärer. Med sin rikedom på information och sitt personliga tilltal har den gjort många Rombesök till en engagerande upplevelse.
Tidens gång har nu fordrat en genomgripande uppdatering, men vi har velat behålla författarens personliga stil så att också nutida läsare kan känna glädjen av hans underhållande sällskap och får uppleva hans aldrig sviktande entusiasm när han visar oss runt i Roms labyrinter.
Alla varelser ropar till dig vill vara en motvikt till ringaktandet av djuren. I denna antologi finns liturgier för mässa med djurvälsignelse samt en begravningsceremoni för djur. Här finns också reflektioner med djurvänlig utgångspunkt kring bland annat skapelseberättelsen, jul, fred och nattvard. Boken avslutas med en samling böner för skapelsen, djuren och en mänsklighet som behöver återerövra respekten för dessa.
Boken utkom första gången 2008. Detta är en reviderad och utökad utgåva.
Peter Halldorf har skrivit förord
Allt har sin tid. Folkkyrka under omvandling ingår i Stiftelsen Sverige och kristen tro; skriftserien 31
Hur uppfattar amish sitt liv som kristna? Har gruppen en egen ecklesiologi och vilka dokument fungerar som troslära? Hur definierar och organiserar amishfolket sin gemenskapsform? På vilket sätt initieras och integreras presumtiva medlemmar i kyrkolivet? Vad betyder ledarna för kyrkans fortlevnad? Med vilka medel försöker amish förena de liturgiska uttrycksformerna med det dagliga livet. Detta är den första doktorsavhandlingen i Norden som behandlar den kristna minoriteten Old Order Amish i USA. Genom att använda centrala begrepp som utgår från den undersökta gruppens egen religiösa vokabulär, dels några av de angreppssätt som är förhärskande inom det kyrkovetenskapliga studiet, återger författaren en fördjupad bild av amishfolkets insida. Avhandlingens fokus ligger på den undersökta kyrkogruppens sätt att hantera sin överlevnad utifrån två primära motiv: efterföljelse och ödmjukhet. Amishfolkets kyrkoliv ses därmed ur ett fromhetsperspektiv delvis underbyggt genom författarens egna fältstudier i Nordamerika.
Under drygt ett år har ikonografen Christina Lundströms ikontriptyk Amor Meus Crucifixus Est pilgrimsvandrat i församlingar runt om i Sverige.
Det har blivit livsviktiga och livsavgörande möten med Birgitta, möten som berört på djupet och som på ett överraskande sätt trängt rakt in i våra liv och vår vardag.
Den heliga Birgitta har något att berätta för oss. Hon vill berätta om en kärlek till Kristus och jungfru Maria, en kärlek som är korsfäst, som både gör oss fria och binder oss till efterföljelse i kärlekens tjänst. Boken ger plats åt många röster som vill berätta om mötet med ikonerna. Det är Martin Lönnebo, Ylva Eggehorn och Anders Arborelius, men också lekmän, präster och församlingsbor i de församlingar som fått besök av pilgrimstriptyken. Det är reflektioner och vittnesbörd som öppnar, berör och fördjupar den korsfästa kärlekens betydelse för oss idag.
Birgitta fortsätter sin pilgrimsvandring rakt in våra hjärtan och liv.
I boken läggs en grund av frälsningsvisshet och andebedömning innan själva gåvorna och uppgifterna diskuteras. Om man är osäker på sin frälsning kan man frestas att gå en genväg för att nå den vissheten genom att börja utöva en nådegåva. Då söker man gåvan för sin egen skull och det brukar leda till mycket trassel. Hoppa inte över de första kapitlen utan läs dem med eftertanke. Frälsningen tillhör dig redan om du tackat ja.
Låt oss gå på jakt efter helheten i några av breven i Nya testamentet! Kanske kan vi då få ljus över de verser som vi inte brukar läsa. Vad var det som fick aposteln att gripa pennan? Vad handlar själva brevet om - i stora drag?
Boken är en genomgång av några huvudtankar i Kolosserbrevet, Efesierbrevet, Filipperbrevet, Jakobs brev, Korintierbreven och 1 Johannes brev. Några huvudtankar är: - Visionen om Jesus Kristus Guds son- Gemenskap i församlingen och vägar till enhet- Glädjen i Herren en motor i det kristna livet- En levande och död tro- Det förödande problemet med auktoritära ledare- Signalement på Antikrist
Boken behandlar både äldre och nyare fynd. Den ger en uppdaterad information om fynden efter Neanderthalmänniskan, javamänniskan och Pekingmänniskan.
Men den tar också upp nyare fynd efter Lucy, Ardi och Ida. Paleoantropologer har många frågor att besvara. Deras historia innehåller förvånansvärt många misstag och feltolkningar. Allt detta visar hur komplicerat det är att rekonstruera gamla benbitar och fossil, men också hur forskare kan vara påverkade av förutfattade meningar i sin önskan att hitta det man så intensivt letar efter.
Kristna ställer frågan om vi befinner oss i ändens tid. Icke-troende undrar om världen är på gränsen till att fullständigt kollapsa, eller om islamiska terrorister, som strömmar in genom våra öppna gränser, kommer att förgöra västvärlden fullständigt.
Det är uppenbart att orosmoln förmörkar vår framtid. Är detta bara inledningen på de händelser som ligger framför enligt Bibelns profetior? Ingen har råd att ignorera dessa varningssignaler och tidstecken som författaren redogör för i detalj: Tidsåldern då allt är tillåtet, Den intoleranta toleransen, Europas flyktingkollaps och vad Bibeln egentligen säger om immigration och integration, Israel, ISIS och islam, det nya Ryssland, uppryckandet och Jesu tillkommelse.
Tiden har kommit för oss att acceptera det nya normala och att samtidigt förstå hur Guds plan för mänskligheten och vår tid ser ut, så att vi inte tappar modet eller fylls av fruktan inför framtiden.
Vad i hela friden är det som händer?
Aldrig tidigare har nyhetsrubrikerna varit så skrämmande, samhällsförändringarna så snabba, det moraliska förfallet så markant och kyrkan så irrelevant och marginaliserad. Efter varje ny händelse undrar vi: Kommer världen någonsin att bli densamma igen? och Var finns Gud i allt detta?” David Jeremiahs nya bok ger nya perspektiv och Bibelns svar!
David Jeremiah är bästsäljande författare till över 40 böcker och är en av USA:s mest välkända pastorer. Han leder församlingen Shadow Mountain Church i Kalifornien. Genom tv, radio och litteratur nås varje år över 200 miljoner hem med evangelium och sund bibelundervisning.
I den här boken tar författaren upp 33 frågor och svar om katolska kyrkan, och jämför med vad som står i Bibeln.
Ateisten som ändrade sig / Johnny BergmanArtikelnummer: 456Om hur världens mest övertygade ateist, prof. Anthony Flew, ändrade uppfattning och kom till tro på Gud, samt ett flertal andra berättelser.
I en inledande essä summeras den kritik som i ljuset av de nytestamentliga skrifternas faktauppgifter kan riktas mot en rad av de hypoteser som den så kallade bibelkritiken förde fram och sedan envist fortsatte med även när verkligheten hunnit ifatt hypoteserna.
I de sju följande essäerna beskrivs det egendomliga fenomenet att Kyrkan försvann i den protestantiska bibelkritiken och återfanns först med ett förnyat studium av de tidiga kyrkofädernas skrifter. Och hur kom det sig att bara S:t Paulus missionsresor drog till sig intresset? Det restes också i österled och söderut.
De två huvudvittnena för evangeliet kom till Rom och blev martyrer. Men den lärjunge Jesus älskade blev kvar länge i öst, och Jakob, Herren broder, i Jerusalem
Hur gör man för att leva ett andligt liv? Hur upplever man tron?
I Att älska livet mer än dess mening följer Owe Wikström den väg som de kristna mystikerna talar om. Det är en process som bygger på kyrkans äldsta traditioner.
Det här är en annorlunda bok av Owe Wikström, en reflektionsbok som är mer praktiskt orienterad än författarens tidigare böcker. Den spänner över sju veckor med en text per...
Dessa frågor behandlas i denna antologi jämte olika exempel på hur man kan analysera livsåskådningar i bland annat Marcel Prousts, Sven Delblancs, Kerstin Ekmans, och Ingmar Bergmans verk.
Att komma hem handlar om vårt behov av hemkänsla och rör varsamt vid vår vilsenhet, vårt sökande och vår längtan efter att hitta hem i tillvaron och i våra egna liv. Nouwens texter andas stor värme och ömhet. Fram växer bilden av det hem där det lyser i fönstren, där dörren är öppen och någon väntar med öppen famn.
Boken är en del av Libris Klassikerserie som innehåller väl utvalda böcker inriktade på andlig vägledning och spiritualitet med ett tidlöst värde. Hittills är nio böcker utgivna, alla formgivna av Lotta Kühlhorn.
Henri Nouwen (1932-1996) var universitetslärare vid bland annat Yale och Harvard, romersk-katolsk präst och författare. De sista åren av sitt liv ägnade han åt att vara medarbetare och präst i en kommunitet för personer med psykisk funktionsnedsättning.
I Att slå följe för fred skriver åtta framträdande teologer personligt och initierat om hur fredskallelsen format dem och deras kyrkas teologi, praktik och självförståelse. Essäerna väcker brännande aktuella frågeställningar om hur den rättvisa freden blir konkret synlig och hur Guds rike på jorden gestaltas.
Medverkande skribenter är Björn Cedersjö (red), Andreas W Andersson, Sofia Camnerin, Madeleine Fredell, KG Hammar, Julia Ryberg, Nils-Eije Stävare och Daniel Öhrvall.
I bokens avslutande del finns frågor för samtal och egen reflektion.
Religionen är åter på frammarsch i Europa. Ett allt större antal radikala muslimer, vissa med våldsamma agendor, har skapat en utbredd rädsla för att islam ska underminera den västerländska demokratin. Bakom detta ligger spänningarna mellan religiösa och sekulära auktoriteter, trots att de flesta i dag är överens om att dessa kan leva sida vid sida.
I Att tämja gudarna jämförs relationen mellan kyrka och stat i Europa respektive i USA samt hur det religiösa ledarskapet fungerar i Kina och Japan. Vad krävs, förutom yttrandefrihet och rösträtt, för att hålla ihop demokratiska samhällen? Räcker det med lagar eller behövs gemensamma värderingar och traditioner? Gagnar eller hindrar religionen demokratin? Måste gudarna tämjas för att de demokratiska institutionerna ska fungera?
Originaltitel: Taming the Gods
Översättare: Emeli André
.
De skrämmer, retar och upprör, grupperna som avviker i samhället. Enbart i Sverige finns det hundratals udda grupperingar, alltifrån religiösa och politiska sekter till huliganfirmor och kriminella mc-gäng.
I Att vinna en tro och förlora sig själv om livet i sekter och karismatiska grupper utgår Anders Haag från psykologiska och socialpsykologiska teorier och förklarar vad som sker inom sekter och mellan sekter, och samhället. Han använder sig av bred internationell forskning om nya religiösa rörelser, kulter, kriminella gäng, terrorism och huliganism.
Ofta beskrivs medlemmar i dessa grupper som knappt människolika. I själva verket fungerar dessa grupper som andra grupper, med rådande normer, gemensamma föreställningar och ledarskap. En skillnad är dock att sektens tydliga ideologi och ett ofta karismatiskt ledarskap leder till mer intensiv social påverkan. Individer som söker sig till sekter känner sig befriade av den starka sammanhållning som uppstår, men riskerar att förlora sig själva.
Anders Haag har egen erfarenhet av sektvärlden, av att tillhöra en annorlunda grupp och av att utifrån betrakta samhället och dess fördömande syn på avvikare. Under tre år på 1980-talet var han medlem i Hare Krishna, som då hörde till de mest radikala och extrema grupperna.
Som forskare har Caroline Klintborg inbjudits att följa satsningen. Boken ger läsaren en möjlighet att komma nära såväl medarbetare som församlingsbor och deras tankar kring gudstjänst och delaktighet. Gudstjänstsatsningen i Asarums pastorat och de många röster som Caroline Klintborg lyhört presenterar, ger exempel på uttryck för ett avstånd till gudstjänst, till kyrka och till en kristen identitet.
Men de ger också exempel på en längtan, inte minst bland församlingens medlemmar. En längtan efter delaktighet och ett sammanhang för samtal om livet och efter nya sätt att vara kyrka i en tid av religiös förändring.
Den här boken innehåller tjugofem predikningar från Franciskus första tid som påve. Här finns de "stora", genomarbetade predikningarna, som vid invigningsmässan och vid stora festdagar. Vidare predikningar från generalaudienserna på onsdagar som har ett tydligt och lättbegripligt kateketiskt innehåll samt vardagspredikningar från de morgonmässor påven firar i kapellet i Casa santa Marta. Om Benedikt var teologiprofessorn som med elegans förde oss in i mysteriets kärna är Franciskus byprästen som talar till de fattiga och ödmjuka - och till de rika och mäktiga som vill omvända sig. I sina predikningar lyckas Franciskus verkligen ge oss undervisning för vårt vanliga liv och göra Jesu budskap hörbart och förståeligt mitt i den värld vi lever. (Biskop Anders Arborelius i bokens förord) Urval och översättning Ylva-Kristina Sjöblom. Boken är häftad och omfattar 120 sidor
.Ultrakonservativ teolog? Pansarkardinal? Guds rottweiler som förföljer dem som vill agera i Andra Vatikankonciliets anda? En påve som gömmer sig bakom Vatikanens bastanta murar och drömmer sig tillbaka till forna tider då kyrkan stod mitt i byn?Eller en teolog som med stor lyhördhet för samtiden försöker aktualisera mänsklighetens djupaste frågor om Gud och världen, i kontinuitet med vad den katolska kyrkan har trott, lärt och förkunnat i alla tider?Denna bok är en gedigen teologisk introduktion som vill besvara några av dessa frågor som en av vår tids mest kända och omdebatterade personer ger upphov till.
Charlotte Frycklund skriver med krispighet och värme så att kvinnorna i Bibeln – som annars ofta bara nämns i en bisats eller presenteras som en del av sina mäns berättelser – blir huvudpersoner och kommer till liv. Genom dessa 101 möten lär vi känna Bibelns kvinnor, samtidigt som vi leds genom Bibelns stora berättelse och får insikter om våra egna liv.
Gud, det är så många röster vi inte hör, så många vars berättelser inte skrivits.
Tack för att du ser oss, var och en, även när ingen annan gör det.Amen.
Genom att följa utvecklingen av Maria Magdalenas gestalt med konstnärernas ögon visar Görel Cavalli-Björkman hur hon har utnyttjats som symbol för kvinnors roll och status inom kristendomen, kyrkan och samhället. Viktiga och normgivande bildtolkningar har gjorts av konstnärer som Giotto, Tizian, Caravaggio och Cézanne.
Görel Cavalli-Björkman har varit intendent och forskningschef vid Nationalmuseum och är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien. Hon har skrivit en rad böcker om konstnärer och konstriktningar, däribland Den svarta madonnan (1996), Eva Bonnier. Ett konstnärsliv (2013) och senast Kvinna i avantgardet, Sigrid Hjertén, Liv och verk (2017) och Falskt och Äkta, Detektivarbete på konstmuseet (2017).
Hon avslöjar en förtryckande kultur där allt handlar om kontroll och där de mest hängivna anhängarna ofta straffas hårdast när de faller utanför linjen. I detalj beskriver hon några av kyrkans mest beryktade praktiker, och berättar samtidigt om en barndom präglad av isolering och vanvård en barndom som skulle förbereda henne för ett liv i scientologins mest centrala organisation, Sea Org
Kanske är det just hans motsägelsefullhet som gjort Merton till en av de mest älskade vägledarna för vår tids människor — som både längtar efter och skyr tystnaden. Och ingenstans kommer vi Thomas Merton närmare än i hans egna dagböcker. De är hans egentliga självbiografi, där han öppet och ärligt, utan fromt hyckleri, visar upp alla sina paradoxala sidor. Mer än något annat möter vi i detta omfattande utdrag ur dagböckerna en människa som fortsätter att brottas — med sig själv, med livet, med Gud.
Johannes Sandgren är broder i den ekumeniska kommuniteten i Taizé sedan 1983 och bosatt i Bangladesh sedan 1989
När boken Budbäraren utkom 2012 väckte den enorm internationell uppmärksamhet. Att ett bibliskt mysterium skulle ligga bakom och förutsäga märkliga samband kring världshändelser och avslöja hemligheter om världens framtid fascinerade och övertygade den mest inbitne skeptiker.
För första gången skildras det som inte tidigare kunnat avslöjas. Det handlar om de spektakulära tecken och manifestationer som har inträffat sedan Budbäraren gavs ut, och om häpnadsväckande och helt otroliga samband kring pandemin 2020!
I Budbäraren II – återkomsten ges bibliska mysterier, som aldrig tidigare varit kända, helt nya dimensioner. Du behöver inte ha läst Budbäraren tidigare, den nya boken är helt fristående och än mer fascinerande än Jonathan Cahns första bok.
Jonathan Cahn är känd för sina förklaringar av Bibelns mysterier och har kallats för denna generations profetiska röst. Han leder organisationen Hope of the World samt Jerusalem Center/Beth Israel i New Jersey. Han, tillsammans med bl a Billy Graham, David Wilkerson och Reinhard Bonnke, är utsedda till en av de fyrtio främsta andliga ledarna under de senaste fyrtio åren.
Gertrud Storsjö visar i denna bok, på ett kunnigt och övertygande sätt, hur mindfulness och buddhism relaterar till varandra. På det personliga planet leder buddhism ofta till verklighetsflykt vilket även får konsekvenser på samhällsnivå.
Bokens avslutande del innehåller unikt bibliografiskt material med en kommenterad förteckning över det viktigaste som finns skrivet om och av C S Lewis. En guldgruva för alla Lewis-älskare!
C S Lewis (1898–1963) var professor i medeltidens och renässansens litteratur vid universitetet i Cambridge och författade drygt fyrtio böcker. Mer än femtio år efter hans död fortsätter hans böcker att säljas i miljonupplagor runt om i världen.
* * * Ray Baker är teologie doktor och apologet vid Centrum för kristen apologetik i Stockholm. Han är en uppskattad föreläsare och har tidigare gett ut böckerna En brännande fråga: nytt ljus på det yttersta mörkret (Svenska Evangeliska Alliansen 2011), Issuant Views of Hell in Contemporary Anglo-American Theology (Åbo Akademis förlag 2014) och När fikonträdet inte blomstrar mer: Habackuks budskap idag (Bibeln idag 2015
Innehållet i detta häfte återfinner du även i boken Gardells Gud, Da Vinci-koden och Bibeln, som är skriven av samma författare. Där ingår ytterligare fyra artiklar i olika ämnen.
Sidantal:19
Dagen då revolutionen började ger en storslagen bild av Jesus offer och dess fulla betydelse för den kristna tron. Med hjälp av sitt starka intellekt och sin stora kunskap slår Tom Wright på ett övertygande sätt fast detta: Jesus korsfästelse är mer omvälvande än vi någonsin har förstått.
"Jag uppskattade verkligen läsningen! Boken rekommenderas varmt. När den kanske viktigaste evangelikala bibelforskaren äntligen skriver sitt första systematiska studium av korset, då borde det leda till ett förnyat samtal om vad Nya testamentet faktiskt säger om korset. Inte minst bör vi ta Wrights kritik av det han kallar "den hedniska tanken" att en vred Gud måste straffa ett oskyldigt offer för att kunna förlåta, på allvar." Roland Spjuth, lärare på Örebro teologiska Högskola
Tom Wright räknas som en av Storbritanniens viktigaste kristna förkunnare och har skrivit en rad böcker - på svenska finns bland annat Ännu bättre och Helt enkelt kristen. Han är biskop emeritus i Anglikanska kyrkan, en av Storbritanniens ledande forskare på Nya testamentet och tjänstgör nu som professor vid University of St Andrews i Skottland
Vi har blivit varnade på flera sätt och av olika Herrens redskap som uppenbarat tillståndet. I boken får vi ta del av varningar från personer som Frank Mangs, Emanuel Minos och David Wilkerson. Boken visar också på en framkomlig väg till förändring och är ett väckelserop för alla kristna att ta del av. Priset är lågt för att den ska kunna läsas och spridas till många.
Holger Nilsson reser som förkunnare och är redaktör för Flammor – profetisk tidskrift. Detta är hans tionde bok.
Boken har tagits fram av en arbetsgrupp inom Svenska kyrkan under ledning av Kristina Hellqvist. Som skribenter medverkar bland annat Niclas Blåder, Lars Collmar, Ylva Eggehorn, Elisabeth Gerle, Hans Leander och Martin Lind.
Denna skrift vill lyfta fram EFS historia som en nyckel för bättre självförståelse och för att öppna upp för EFS in i framtiden. En framtid som kan berikas av sitt historiska arv. Historien visar att EFS som missionsrörelse ständigt har diskuterat olika frågor. Till exempel har man diskuterat om vilken samhörighet med Svenska Kyrkan man ska ha, vilken syn på Bibeln som är grundläggande och hur man fortsätter att vara en missionsrörelse för Kristi rikes tillväxt. Frågor ställs och samtal förs, allt för att EFS identitet och legitimitet ska vara tydlig.
De osedda dagar är en hjälp för ett fortsatt samtal om EFS identitet, framtid och historia. Boken är indelad i två delar-en historisk del och en del med utgångspunkter för diskussion. Den historiska delen, om EFS första 150 år, är en hjälp till att blicka bakåt för att sedan staka ut vägen framåt. Diskussionsdelen ställer frågor och utmanar till att reflektera och diskutera kring EFS identitet och framtid. Boken fungerar utmärkt att användas individuellt eller i studiecirkel.
Havet är alltings ursprung, vattnet i oss förenar allt liv, havet kan fascinera oss, och vattnet symboliserar dessutom vår önskan att kunna börja om igen.
De sju haven i Bibelns värld handlar om vad det livgivande vattnet beskriver och betyder i bibeltexterna.
Jesper Svartvik är präst, forskare och författare. Han var tidigare innehavare av Krister Stendahls professur i religionsteologi. Nu är han gästprofessor vid Center for Christian-Jewish Learning vid Boston College.
Boken är tryckt i 35 upplagor i USA och räknas där som en kristen klassiker. Francis Frangipane är känd i Sverige via GOD TV och boken Herrens hus
Boken De tillhöriga har utvecklats ur en uppmärksammad artikel han skrev i Dagens Nyheter våren 2017, med rubriken "Därför måste Svenska kyrkan dö". Det är en stark, engagerande och samtidigt djupt allvarlig och kärleksfull bok om de utmaningar kyrkan står inför i vår tid.
Kent Wisti skriver: Jag älskar Svenska kyrkan. Den har betytt och betyder oerhört mycket för väldigt många varje timme på dygnet, mig själv inräknad En central kristen bild är bilden av vetekornet som måste dö i jorden för att kunna växa. Vi kallar det för vetekornets lag och även som kyrklig organisation är vi underställda den. Det är ett kristusmönster som genomsyrar allt liv.
I boken finns också en rad bilder av Kent Wisti själv, många med körsbärsblommor som finns med som en bärande symbol i hans text. Körsbärsblomman som symbol syftar på en medvetenhet om alltings förgänglighet både ett övergående, ömsint vemod över blomningens snabba passage och en djupare insikt om flyktigheten som finns inbyggd i tillvaron.
Kent Wisti är uppmärksammad och välkänd präst, satiriker och konstnär . År 2017 fick han utmärkelsen Årets förnyare i Svenska kyrkan. I motiveringen skriver juryn bland annat: "Han tar sig an kyrkans missionsuppdrag i vår tid och genom ny språkdräkt når han fram till många människor på för kyrkan nya arenor. Han lyckas förmedla evangeliet så att det skär igenom mediebruset och in i nya landskap och verkligheter". Över 60 000 följer honom på Facebook och 14 000 på twitter.
"Jag tänker mig att det finns ett tjugosjätte landskap i Sverige. Ett vi inte kan hitta på kartan och som ligger utanför lantmäteriets överblick. Det tjugosjätte landskapet är de platser, möten och situationer man aldrig riktigt kan söka sig till utan som snarare drabbar; mellanmänskliga möten som är så genuina och angelägna att Guds närvaro blir ytterst påtaglig. Där gudsriket kliver fram ur det som vi lite slarvigt kallar för verklighet, och där alla vi som är i det delade nuet är de tillhöriga."
På sitt enkla och lättsamma, men ändå väldigt tydliga sätt berättar han vad han kom fram till. Den kristna tron förklarad på ett väldigt inspirerande sätt, och kanske Carl-Erik Sahlbergs bästa bok hittills.
"Man kan se den här boken som något av mitt andliga testamente, där upptäckten av en god Gud som gav människan tre nycklar sammanfattar min kristna tro och erfarenhet."
Carl-Erik Sahlberg är teol. dr och docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet samt författare till ett flertal bästsäljande böcker. Under drygt tjugo år arbetade han i S:ta Clara kyrka i Stockholm. Numera leder han och hustrun Overa ett arbete bland utsatta barn i Tanzania.
Likafullt är frågan hur delaktighet ska förstås och främjas i praktiken komplex.
Boken visar att ecklesiologi och pedagogik är nära sammantvinnade och argumenterar för teologisk forskning som kastar ljus på denna relation.
Inom ramen för föreliggande studie har körsångare i en ålder mellan 19-40 år intervjuats för att på olika sätt belysa frågor av detta slag. I studien har också präster och kyrkomusiker i de aktuella församlingarna intervjuats. Samtalen med körsångarna har givit rum för reflektioner kring bland annat vad som sägs och hörs under en gudstjänst, hur körsångarna upplever utrymmet för »erfarenheter och livsfrågor« samt reflektioner kring meningsfullhet och närvaro. Frågan om förhållandet mellan att delta och vara delaktig har framträtt som en avgörande faktor.
I kyrkliga sammanhang är delaktighet ett ofta använt begrepp och betraktas då vanligtvis som något a priori gott. Men vad betyder delaktighet och blir man delaktig genom att delta? Studien visar att det inte finns något självklart samband mellan att delta och vara delaktig i en gudstjänst. Resultaten pekar mot vad som i ett pedagogiskt perspektiv kan beskrivas som delaktighetens kris. Caroline Gustavsson (född 1975) disputerade 2013 med avhandlingen »Existentiella konfigurationer. Om hur förståelsen av livet tar gestalt i ett socialt sammanhang«. Caroline är lektor i Religionspedagogik vid Teologiska Högskolan i Stockholm och har under 2014-2015 också varit anställd på en postdok vid Svenska kyrkans forskningsenhet.