Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Fuchsian är både lättodlad och lätt att förälska sig i. Den droppformade blomman är helt oemotståndligt välformad och finns i många variationer, från den enklaste smäckra blomma till svulstiga puddingar på gränsen till det vulgära. Ofta förförs man först av de storblommiga sorterna med flera lager av kjolar under fodret. Så småningom blir man förälskad i det enkla, ursprungliga.
Denna bok tar upp drygt hundra olika sorter och här finns allt man behöver veta för att få vackert prunkande fuchsior. Man får bland mycket annat lära sig hur man gör med sticklingar, vilka ljusförhållanden blomman behöver, allt om den viktiga beskärningen steg för steg och inte minst hur man bäst övervintrar sina fuchsior.
Boken innehåller mängder av vackra färgfoton.
Trots sitt spröda och till synes bräckliga väsen har orkidéerna lyckats sprida sig till jordens alla hörn. Här kommer en introduktion till orkidéernas värld, lika spännande vare sig man är en hängiven orkidéodlare eller nöjer sig med vita brudorkidéer för att förgylla vardagen. Känslan när en orkidé svarar på omvårdnaden med att blomma om med nya stänglar är densamma oavsett vilka orkidéer man har.
För att bättre förstå hur man ska sköta sina orkidéer, bör man ta reda på hur de växer i naturen. Susanna Rosén berättar i text och vackra bilder allt man behöver veta om orkidéer och deras ursprung. Här finns skötselråd och svar på nybörjarens vanligaste frågor. Allt för att vi ska få njuta av en riktig blomsterprakt!
Vackra bilder visar rotfrukter i jorden, växter med knapriga blad och massor av olika sorters frukt. Du får också lära dig om hur ett frö gror, hur bin hjälper växter och hur plantor växer.
I Allt om trädgård kombineras formgivning, växter, planteringsförslag, odling och skötsel i ett överdådigt illustrerat verk. Sveriges främsta skribenter, fotografer och experter inom trädgård delar med sig av sina kunskaper på ett inspirerande och konkret sätt. Rikligt med foton från olika trädgårdar samt detaljerade perspektivritningar ger kreativa idéer och uppslag om hur man formger sin egen trädgård. De 1800 växtbeskrivningarna är vackert illustrerade med färgfoton.
Allt om trädgård är ett standardverk med idéer och förslag för alla områden i trädgården.
Boken består av fyra delar:
Planering
Innehåller avsnitten Verklighet och Drömmar, Drömträdgården, Nio inspirerande trädgårdar, En trädgård tar form, Planera och rita din trädgård, Trädgårdens beståndsdelar.
Nio stycken inspirerande trädgårdar med perspektivritningar, översiktsritningar, foton och växtlistor. I avsnitten En trädgård tar form och Trädgårdens beståndsdelar finns 100 sidor inspiration med allt från rabattförslag, spaljéer, markbeläggningar och uteplatser till krukor, lusthus och trädgårdstomtar. I avsnittet Rita din trädgård får du hjälp att planera och rita din egen trädgård.
Växterna
Innehåller avsnitten Perenner, Lökar och knölar, Sommarblommor, Ettåriga gräs, Terrassväxter, Christas pelargoner, Övervintring, Vatten- och sumpväxter, Perenna gräs, Bambu, Bambuns många möjligheter, Rosor, Buskar och träd.
Nyheter och odlingsvärda favoriter. Till alla perenner och lökväxter finns också förslag till användning och goda grannar i rabatten. Totalt beskrivs ca 1800 växter varav 1000 perenner, 200 lökar och knölar samt fler än 100 rosor.
Köksträdgården
Innehåller avsnitten Den vackra köksträdgården, Kryddor, Grönsaker, frukt och bär.
Köksväxter, planteringsförslag och odlingsråd. Kryddorna har ett eget avsnitt och beskrivs utförligt med tips om hur de används.
Trädgårdspraktika
Innehåller avsnitten Växthuset, Frösådd och sticklingar, Trädgårdens skötsel, Gräsmattan – anläggning och skötsel, Rosskötsel, Ogräs, Sjukdomar och skadedjur, Utrustning, Småoch stora projekt för trädgården, Skapa med vatten i trädgården.
Här ges praktiska råd om växthuset, förökning, beskärning, odling och plantering, hur man handskas med ohyra och ogräs, men också hur man anlägger en damm eller bygger spaljéer och plank.
Totalt innehåller Allt om trädgård 1450 färgfoton, ca 150 färgillustrationer och 1800 växtbeskrivningar.
Dessutom medverkar flera av landets främ
En klassiker till lågpris!
Anna Bergenström tröttnar aldrig på att odla kryddväxter och att använda dem i matlagningen. I Annas örtagård hyllar hon de kryddörter som följt henne genom åren och berättar på sitt personliga och sakkunniga sätt om hur man planterar, sköter om, förökar, skördar, torkar och tar tillvara dem.
"Doftminnen, barndomsbilder, förnimmelser av platser, måltider och människor man mött – allt detta och oändligt mycket mer ryms i en örtagård."
Blommor i kombination med loppisfynd och detaljer från hobbybutiken blir till vackra blickfång till bordet och fönstret. Porslinsskåpet är också en skattkista här gömmer sig många fina saker som bara står och samlar damm.
Fyll alla udda koppar och skålar med blomsterglädje, välj blommor efter tillgång och favoriter. Blommor året om ger dig idéerna och inspirationen att fylla ditt hem med vackra blomsterarrangemang. Allt är möjligt med lite fantasi!
Delad glädje är dubbel glädje och Minna Mercke Schmidt delar gärna med sig av glädjen i att hitta härligt material från naturen och trädgården, glädjen att skapa, göra något med egna händer och inte minst stoltheten att kunna. Steg för steg lär vi oss binda söta buketter av vårens första späda blommor eller göra unika kransar och arrangemang. Här finns massor av inspirerande idéer och man kan använda allt från mossa till fallfrukt och verkligen ta vara på det vackraste i varje årstid!
I De fantastiska växternas bok samsas hundratals frukter, blommor och växter - alla utvalda på grund av sina unika egenskaper och fantasifulla utseenden. En hänförande fortsättning på De fantastiska djurens bok som både släcker kunskapstörst och färglägger sinnena.
Genom att planera trädgården efter markens och lägets förutsättningar får du en grönska där växterna frodas, och dessutom tåliga arter som växer sig starka med en minskad risk för att drabbas av skadedjur och sjukdomar. Med motståndskraftiga växter får du en hög tillväxtpotential och en bra skörd.Lycka till i trädgården!
I den här boken kombinerar Karoline Jönsson sina två hjärtefrågor; växtbaserad mat och hemodling. Från sin skånska gård bjuder hon på handfasta tips om kompostering och jordförbättring, om frösamling och hur man torkar örter - allt varvat med recept som får det att vattnas i munnen. Hon beskriver målande lyckan i att kunna bjuda på husets eget myntate eller att mitt i februari baka en äppelkaka med frukt från det egna trädet. Här finns även de vilda växterna från naturens eget skafferi: bären, svampen, rölleka, björkblad och blåklint.
Boken är indelad i fem kapitel: trädgårdslandet, växthuset, fruktträdgården, örtagården och den vilda trädgården, med härliga recept i varje kapitel. Primörsallad med ramslök och sparris, kantarellklämma med pepparrotsslaw & syrad rödlök, och Eton mess med rabarberkompott, men också recept på örtteer, salvor och egen kroppsskrubb.
Syftet är att stimulera läsarna till att anlägga och vårda sina trädgårdar långsiktigt, men också att få dem att förstå vilken resurs för välmående trädgården är. Budskapet förstärks av de fantastiska bilderna som är tagna av Håkan Aspnäs.
Enneagrammet är din personliga kompass till en mer harmonisk, trygg, modig, kraftfull, fri version av dig. Modellen bygger på nio olika grundstrategier, var och en med sina egna rädslor och drivkrafter. Teorin med i grunden antika rötter och har genom de senaste decennierna och i allt större delar av världen kommit att bli en av de mest populära modellerna för personlig utveckling.
Med Enneagrammet 9 förhållningssätt till livet tar par-och relationsterapeuten Laila Dahl dig med på en upptäcksresa genom de olika enneagramstrategierna. Laila går bredvid dig hela vägen och tipsar utifrån sin yrkeserfarenhet om olika verktyg som kan gynna just din personliga utveckling längs din unika väg. Fullspäckad med spännande, meningsfull (bitvis komisk) information samt fotograf Per Dahls (författarens bror) vackra bilder, blir denna insiktsfulla pärla lätt den booktable-bok du och dina vänner inte vill vara utan.
Laila Dahl är par-och relationsterapeut, författare, föreläsare och enneagramcoach, och driver Terapistudion i Huddinge sedan 2004. Hon har tidigare gett ut 3 böcker, Vad heter din längtan (Cordia 2005), Att gå sönder och bli hel igen finns det läkning efter otrohet? (Libris 2015) och Dina känslor är inte i vägen (Libris, 2020).
Både novisen och den mer erfarna trädgårdsfixaren kan skapa sin drömträdgård med enkla medel. Vill du göra en stor förändring eller bara fixa lite extra fint i ett bortglömt hörn? Här finns något för alla! Snickra eller påta en stund i lugn och ro och passa sedan på att njuta av din personligt inredda trädgård.
Anna Örnberg har tidigare skrivit en mängd omtyckta inrednings- och hobbyböcker, varav flera med trädgård som tema. De inspirerande bilderna är tagna av Tommy Durath och de lite större projekten har steg-för-steg-beskrivningar och instruktiva illustrationer.
Barn förändrar livet. Det kan vara både spännande och skrämmande. Men det kan också vara början på en ny syn på livets mening och en fördjupad andlighet.
Med berättelser ur vardagslivet undersöker författaren hur man som småbarnsförälder kan förstå kristen tro. Vad är egentligen bordsbön, helig Ande, nåd, nattvard, förlåtelse, tvivel, uppståndelse, helighet, döden, domen och frälsningen? Hur kan man förstå andra trosinriktningar? Och kan man verkligen gå på vatten?
Kapitlen är korta och lämpar sig väl för läsning bland blöjbyten och tvätthögar.
Anna Runesson är förälder till tre barn tillsammans med Anders. Hon är prästvigd för Svenska kyrkan och arbetar som direktor vid Pilgrimscentrum i Oslo.
Om en liten trädgård på Österlen som med enkla medel förvandlades från vindpinad åker till prunkande paradis. Med fantasi, uppfinningsrikedom och en stor dos flower-power växte trädgården fram. Utan att det kostade en förmögenhet.
När Gabriella och hennes familj letade hus med trädgård på Österlen valde de till slut ett litet hus med lite åkermark runt om ute på den blåsiga slätten. Inte ett drömläge precis. Men trädgårdsdrömmar är starka saker!
Här varvas matnyttig information om hur man letar reda på billigt byggmaterial och växter med stor överlevnadsförmåga, hur man kan skapa vindskydd med hjälp av listiga lösningar med buskar och ordnar dofthörnor med rosor och jasmin. Växthuset var hett eftertraktat och byggdes till slut av gamla fönster. Nya experiment skapade nya idéer och trädgården blev full av roliga och praktiska lösningar - som till exempel ett badkar nedgrävt i bersån i lagom vild blandning.
Om att skaffa växthus och hur man ordnar bästa miljön för frösådder och sticklingar. Växthuset ger också ett bra övervintringsklimat för ömtåliga och exotiska växter.
Men växthuset kan och bör också användas som läshörna och till kalas, en mycket viktig sida av livet med växthus menar författaren.
I kallväxthuset finns god miljö för frösådder, sticklingar och annat ömtåligt på vårvintern. Redan i februari börjar lökarna blomma därinne och där trivs också medelhavsväxterna och andra som inte överlever vår svenska vinter utomhus. Kamelian är t ex riktigt lättodlad i ett växthus som kan värmas så att temperaturen aldrig sjunker under 5 plusgrader.
Även människan mår gott i växthuset, inte bara när man pysslar om sina växter. Under sommaren - när allt utom tomater och chili placerats ut i trädgården är det t ex härligt att sitta där i en skön stol och läsa med någon doftande planta i närheten. Men i januari börjar frösådden, och då blir det trångt!
Författaren varvar personliga odlingserfarenheter med tips om hur man utnyttjar sitt växthus på bästa sätt och hur man löser problem som kan dyka upp. Växthuset visar sig vara en mycket trevlig festlokal också. Den första kräftskivan i växthuset blir absolut inte den sista!
Boken är lika intressant för alla som planerar att skaffa nytt växthus som för dem som redan har ett.
Ge din balkong och dig själv ett nytt, grönt liv! Man behöver absolut inte begränsa sig till en balkonglåda, även om utrymmet är litet. Klängväxter gör underverk t ex. Här finns växtförslag både för den heta balkongen i söderläge och för den skuggiga där man ska odla växter som inte vill ha sol hela dagen. Med planering och omtanke får man ett mycket användbart rum.
Balkongen är ett lagom stort utrymme för odlingsäventyr. Välj växterna efter antalet soltimmar på balkongen och utnyttja utrymmet. Även den minsta lilla balkong blir trivsam och vacker med klätterväxter och en väl utnyttjad balkonglåda.
Här finns också tips om hur man planerar balkongen med lådor och krukor om de får plats, och utnyttjar väggar och räcken genom att klä in dem i klängväxter. Eller också bestämmer man sig för att skaffa ett dvärgträd som blommar på våren och sedan blir klätterställning för en slingerväxt under sommaren och hösten. Det finns många möjligheter.
Boken ingår i Gröna serien.
Fler och fler drömmer om att skörda frodiga sallatsblad och mjälla morötter i egen täppa. Här i Grönsaksodling för nybörjare får du hjälp och inspiration metodiskt och lustfyllt, från första spadtaget till skörden av läckra grönsaker av en av Sveriges mest uppskattade trädgårdsprofiler, författare till bland annat standardverket Handbok för köksträdgården och Gourmetträdgården. Vi är med andra ord i gott sällskap.
Boken är lika enkel som odlingsmetoderna. Även om du aldrig hållit i en spade eller sått ett frö kommer du att vilja sätt i gång att odla
Varje presentation avslutas med ett tips, till exempel hur man anlägger en egen timjangång eller insiderinformation om när och hur man bäst besöker en viss trädgård
Boken är den ultimata odlingsboken och varje kapitel innehåller råd och förberedelser för den vuxne, och sagor, lekar, rebusar och annat skoj för barnen: allt med odlingsinriktning förstås. Boken är upplagd och skriven på ett sätt som skapar nyfikenhet och som vill inspirera till gemensam odlarglädje, och den passar såväl föräldrar, mor- och farföräldrar - eller varför inte dig som arbetar med barn.
Det odlas gurkor i jutesäckar, ärtor i tofflor och torkas fröer med hårtork. Tipsen är anpassade för såväl trädgårdstäppan som balkongodling.
20 olika grönsaker presenteras som till exempel rabarber, pumpa, physalis, polkabeta, squash och jordgubbar. Här lär man sig fröså, driva uppsticklingar, planering och plantering. Efter det återstår tålamod, vatten, solsken och kärlek sedan blir det skördefest!
En ny härlig trädgårdsbok med fräscha idéer som ger inspiration till att förändra din trädgård!
Bygg en damm, ordna med punktbelysningar, skapa mysiga sittplatser bland doftande blommor och gärna lite porlande vatten intill. Lägg vackra stenar och plattor på uteplatser och gångar. Ta tillvara naturstenar som ev redan finns i din trädgård och gör ett enkelt stenparti. Plantera blommor och växter som lockar till sig fåglar, humlor och bin. Låt dig inspireras av Japan eller Medelhavet och förnya med växter som passar de miljöerna. Massor av växtförslag och ca 150 inspirerande färgbilder.
»...förmedlar en självsäker, bohemisk blomsterglädje som prunkar och doftar långt utanför pärmarna.«
Petter Eklund, Residence
I sin nya bok berättar Tricia Guild om ett av de allra viktigaste elementen i inredning - blommor. Dessa levande inslag i hemmet har ett alldeles eget språk och egna karaktäristiska uttryck. I tio kapitel visar hon hur blommor kan förändra stämningen i ett rum, hur de kan komplettera möbler och tapeter och hur de kan skapa fokus och centrum i hemmet.
Tricia Guild är världens kanske mest inflytelserika inredningsdesigner, och få har som hon påverkat västvärldens sätt att inreda. I sin tur har inget påverkat henne mer än naturen och då i synnerhet blommor. De har alltid varit en viktig del i hennes skapandeprocess och i den här boken har hon försökt fånga blommornas innersta väsen.
Hela boken är en inspirerande hyllning till den kraft och skönhet som ryms i en blomma. Boken är mycket generöst illustrerad, med över 500 fotografier.
»Boken är en sann fröjd att bläddra i för den som älskar färg - och för den som älskar blommor.«
Monica Leckne, Östgöta Correspondenten
»Man känner sig nästan andäktig inför skönheten hos de rosor, pioner, kamelior som pryder sidorna.«
Ingalill Mosander, Aftonbladet
»...vackert, inspirerande och lärorikt...«
Ingrid Norrman, Expressen
»Strunta i traditionerna och släpp lös kreativiteten, uppmanar Guild i sin sanslöst vackra och inspirerande bok.«
M Magasin
»Bilderna är drömskt vackra och arrangemangen båda enkla och överdådiga...«
Maria Arnedotter, Metro Living
»Färgerna, formerna, smaken, ja, allt är tilltalande.«
Eva Dahl, Karlstads-Tidningen
»...förmedlar en självsäker, bohemisk blomsterglädje som prunkar och doftar långt utanför pärmarna.«
Petter Eklund, Residence
»...fylld av vackra ochinspirerande bilder.«
Damernas Värld
»...en bok att njuta av och hämta inspiration ur...«
Marie Heidenfors, Hem Ljuva Hem
John Ortbergs budskap är att vi har allt att vinna på att våga närhet. Och mycket att förlora på att leva distanserat. Jag skulle gilla dig mer om du var mer som jag visar hur vi kan ta oss över det kanske största hindret för närhet: att vi är så olika. Du är inte som Gud. Och inte som någon annan människa heller. Inte ens som din partner eller bästis.
Men – förklarar John Ortberg, som växte upp i en svensk-amerikansk kultur där det var normalt att vara reserverad och förhålla sig avvaktande – nära relationer bygger inte på likhet. Nära relationer bygger på delade erfarenheter. Närhet uppstår när man bjuder in någon – eller blir inbjuden av någon – att dela en erfarenhet. Det kan vara en vacker solnedgång eller en måltid, ett givande samtal över en kopp kaffe, en promenad eller varför inte att skoja lite med varann! Det är samma sak med vår Gudsrelation. Ju mer vi delar livet med honom, desto intimare blir den. Gud är så angelägen att komma oss in på livet att han sände sin son till jorden – som människa. Guds son blev människa för att kunna dela dina och mina mänskliga erfarenheter!
Tack vare Jesus vet vi hur en nära relation med Gud ser ut. Närhet – ja, John Ortberg vågar tala om intimitet – är inte en floskel eller from önskan. Vi kan leva nära både Gud och människor. Till vardags.
Varje sort beskrivs här med en kort historik, uppgifter om typiska egenskaper, odlingsanvisningar och sortbeskrivning. Klätterrosor skapar inte bara en ombonad och skyddad miljö i trädgäården. Under blomningen är de dessutom hela trädgårdens medelpunkt. Att vandra under valvbågar täckta med dotfande rosor står på de flesta trädgårdsägares önskelista. Den drömmen går faktiskt att förverkliga.
Under slutet av 1990-talet färdigställde han tvåbandsverket Rosor för nordiska trädgårdar.
Böckerna är skrivna av den prisbelönte trädgårdsskribenten Richard Ross och landskapsarkitekten Timothy Leese. För fotot svarar de framstående trädgårdsfotograferna Jerry och Marcus Harpur.
I krukväxter visar Malin Hidesäter och Anna Skoog att det är både enkelt och effektfullt att upphöja våra inneväxter till blickfång. Och det behövs inga spektakulära eller ovanliga prydnadsväxter. Nej, när bladverk och bloms- terprakt exponeras på nya, oväntade sätt ser vi plötsligt gamla trotjänare med helt nya ögon. Här presenteras våra vanligaste krukväxter primula, pelargon, begonia, saintpaulia och cyklamen och många, många fler från sin allra bästa sida.
Botanisera bland bokens alla kreativa tips om hur du kan göra ditt hem lite mer personligt och annorlunda med hjälp av blommor. Blomhelgen framför andra, julen, med doftan- de hyacinter och ståtliga amaryllis får ett helt eget kapitel fyllt av förslag på både klassiska och nydanande blomster- dekorationer och -uppsättningar. Naturligtvis rymmer boken även mängder av goda råd om skötsel, vattning och placering.
Vandra runt i trädgårdar som stillsamt flyter ut i den intilliggande naturen, där växter har fått en hjälpsam knuff snarare än tvingats till en plats, och där yviga träd ger behaglig skugga. Den här typen av stor, lummig trädgård går att göra i mindre format och du kan enkelt för-vandla en vanlig villatomt till din egen grönskande oas.
Målande beskrivningar varvas med handfasta tips när författarna de¬lar med sig av sina tankar om denna trädgårdstyp, som har älskats i år¬hundraden och vars känsla beskrivits i litteratur ända från medeltiden. Författarna guidar dig med skisser, foton och växtlistor men framfö-rallt med inspiration som i sig bjuder på en stunds stilla avkoppling
Hur kommer det sig att en kalkstensterrass, en blåregnspergola och ett orangeri närmast är en livsnödvändighet för oss svenskar? Livet i solen berättar hur du odlar söderns växter i Norden, hur du skapar en pergola, en terrass, ett orangeri eller en mur och hur du anlägger en upphöjd odlingsbädd.
På sitt målande, underhållande sätt berättar Peter Englander hur du hittar rätt läge, material och byggnadssätt och vilka växter som gör sig allra bäst på olika platser i trädgården. Boken är rikligt illustrerad med Peter Carlssons fotografier av trädgårdar som med Peter Englanders hjälp har förvandlats till små paradis med medelhavskänsla. Livet i solen är till glädje och inspiration under mörka vinterkvällar och när våren återvänder hjälper den dig att förverkliga drömmen om en medelhavsträdgård.
Drömmer du också om att odla örter? Jörgen Schwartzkopf, fotograf och skribent med trädgård som specialitet och passion för örter berättar här det mesta du behöver veta för att skapa din egen örtagård, i stor eller liten skala. Kryddväxternas ursprunglighet och starka överlevnadspotential fascinerar Jörgen speciellt, men - "trots den praktiska nyttan med ett kryddland är det ändå den magiska känslan i de tidiga sommarmornarna som slår det mesta! När livsandarna väcks av att man på daggvåta fötter får strosa omkring i kryddgården och njuta av intensiva dofter, färger och smaker! Sådana gyllene stunder gör att man blir övertygad om att naturen ligger förankrad i våra nedärvda minnen och att vårt förhållande till växter säkert finns djupt rotade i våra gener."
Ur innehållet: Fjärilsträdgården, Favoriter i örtagården, Recept.
De moderna buskrosorna odlades fram under 1920-talet därför att man ville ha rosor som blommade länge. Detta lyckades så bra att de blommar hela sommaren och långt in på hösten i alla möjliga färger. Någon intressant historisk bakgrund kan de inte ståta med och "renrasiga" är de absolut inte. Men de är mycket vackra och tacksamma att odla.
Myskrosorna har gamla anor och finns dokumenterade redan på 1500-talet. De har under 1900-talet förädlats till modernare sorter med den gamla rosens växtsätt och charm.
De s k engelska rosorna har tagits fram av Davis Austin i England, och kallas även Austinrosor. Under de senaste åren har många nya sorter tillkommit och en del av de äldre har försvunnit ur sortimentet. Dessa rosor har både den gammaldags rosens charm och doft och den moderna rosens stora blommor och blomvillighet. De flesta av dem är mycket vackra och de har blivit mycket populära.
Vresrosorna kommer från Kina, där de odlades redan på 900-talet. Denna rosgrupp är mycket lättodlad och tålig. Därför är den också en av favoriterna i arbetet med att få fram nya rossorter. Härdig, blomvillig och frisk. En klar favorit för trädgården.
Särskilt intressant för trädgårdsodlare och dem som planerar olika typer av planteringar.
Boken ingår i Gröna serien.
Inred och dekorera ditt gröna rum!
Här får du tips och inspiration på hur du kan göra din trädgård ännu trivsammare och till glädje året om!
Bygg stora planteringslådor som insynsskydd eller rumsavdelare, lek med taggtråd- en riktig tuffing i kontrast till den skira grönskan. Gör vackra blomsterkäppar av blank aluminium och rostigt järn. Dekorera med glittrande små lampor bland höstens flammande färger. Bygg en stor bänk kring ett träd som står ute permanent- tänk så mysigt att duka upp fikakorgen där när vårens första solstrålar värmer och utemöbeln ännu inte är utplockad ...
Anna Örnberg är textil formgivare och glaskonstnär. Hon arbetar som frilansande formgivare och skribent, och har genom åren skrivit en mängd böcker om heminredning, trädgård och hantverk.
Odla din egen miniatyrträdgård visar hur du kan skapa pyttesmå trädgårdar med stor effekt.
Bokens projekt är indelade i fem stilar. De grundläggande principerna förklaras, och praktiska råd och tips backas upp av enkel plantvetenskap. Du behöver inte mycket utrymme för att skapa underbara gröna odlingar.
Dessa pyttesmå trädgårdar går fort att plantera och är en perfekt aktivitet för regniga dagar. Många har också fördelen att vara färdigvuxna meddetsamma, vilket gör dem till perfekta gåvor som inspirerar trädgårdsmästare i alla åldrar!
Bästa boken om grönsaker.
Hemmets Journal
I Odla grönsaker tas cirka 120 grönsakssorter upp, bland annat olika löksorter, rotfrukter, baljväxter, kålsorter, tomater, gurkväxter och örter. Både välkända och mer udda grönsaker presenteras.
Boken är praktisk och lättillgänglig och innehåller allt du behöver veta om sådd, plantering, skötsel och skörd för att lyckas med den egna grönsaksodlingen på friland, i växthus eller på balkongen.
Åke Truedsson är ordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård. Han driver också en tomatklubb och har gett ut flera böcker, bland annat Odla tomater (2015). Odla dina egna grönsaker gavs första gången ut 2011 och vann då priset för årets trädgårdsbok. Nu ges den ut i en reviderad utgåva.
Den perfekta boken för dig som vill odla ätbart och ekologiskt.
Hemmets Journal
Inspiration och handfast vägledning
Att odla växter i kruka har de senaste åren blivit något av en trend. Det är förstås idealiskt i stadsmiljö, särskilt på balkonger, men det har blivit allt populärare även i vanliga trädgårdar. Krukodlade växter tillför något extra i form av utsökta blickfång och de kan lätt flyttas undan när skönheten falnar eller det är dags för vinterförvaring.
I krukor kan allt från exotiska citrusträd och fikonbuskar till vanligare sommarväxter som fuchsior och praktsalvia odlas, icke att förglömma läckerheter som sparris och kronärtskocka. Själva krukorna kan också utnyttjas som ett vackert utropstecken i rabatten.
Odla i krukor innehåller läckra designidéer, tips om val av växter och krukor och förstås många goda råd om det jordnära arbetet, eftersom krukodling kräver extra uppmärksamhet när det gäller vatten och näring. Boken är rikt illustrerad med fotografier.
Wilma och Brian Rittershausen är orkidéodlare i andra generationen i Devon, England och har skrivit flera böcker.