Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
I den här boken tar oss Tom Doyle med till nattliga gudstjänster och tortyrkammare – till flyktingläger som kontrolleras av terrorister – till familjer som slaktas av sina egna släktingar.
Det är sanna berättelser. Det är personliga berättelser. Det är berättelser i nutid.
Det du läser om här har precis hänt.
Några av bokens huvudpersoner har dödats. Andra räknar med att bli dödade. När som helst.
Men deras budskap till oss är fullt av hopp! De tvivlar inte och de tvekar inte. För dem finns bara en väg. Jesus.
De – IS-offren, Mellanösterns förföljda kristna – uppmuntrar oss! De ber för oss! Men samtidigt behöver de vår bön.
Ur boken
Abbis historia tar sin början i en kärleksfull familj som levde under knapra förhållanden i Etiopien. En kväll då familjen satt samlad kring elden vid kvällsmaten föll pappa Taje framstupa in i lågorna. Från den dagen gjorde Alemito, Abbis mamma, allt i sin makt för att hålla ihop familjen och ge mat till barnen. Men till slut tvingades hon att ge upp. Utan att veta vad som hänt hennes pappa eller förstå varför mamman gav bort henne hamnade Abbi hos ett par militärpoliser i en annan del av landet. Abbi var nu fyra år gammal, föräldralös och slav. Hon fick bo ensam i ett skjul på gården, jobba från morgon till kväll och dessutom utstå fruktansvärd misshandel. Men trots allt lidande och alla tårar är Abbis berättelse en historia om hopp. Abbi är en överlevare som inte gav upp och med kreativitet och uppfinningsrikedom såg hon ljusglimtar på helvetets bakgård. I mörkret på jordgolvet i sitt skjul bad hon kväll efter kväll till Gud om ett nytt liv – om en mamma och en pappa. Och en dag beslutade hon sig för att fly.
Under sin långa tid som journalist och redaktör har Stig Hällzon samlat på sig historier om människor, som med Guds hjälp startade framgångsrika företag. Med sitt rika arkiv som källa har Hällzon skrivit boken Affärsmän, företagare och Gud, i vilken han målar fascinerande livsresor.
I boken får vi läsa om hur Lars Magnus Ericsson startade sitt världsföretag med Guds hjälp, hur metodisten Harry Roberts experimenterade fram den idag omåttligt populära julmusten, hur den djupt troende snickaren Ole Kirk Christiansen började göra plastleksaker som sedan blev världssuccén LEGO, hur William Colgate blev en framgångsrik tvålfabrikant samtidigt som han bland annat grundade det amerikanska bibelsällskapet, hur Erika Aittamaa tackade Gud för hjälpen att göra Lovikkavanten.
McDonald’s, Skanska, Kellogg’s, Goodyear, Zoéga, Gevalia, Sibylla, DUX, Heinz, Thomas Cook – Stig Hällzon listar många kända världsföretag vars begynnelse går att koppla samman med troende män och kvinnor.
”Jag har själv blivit djupt gripen när jag tagit del av de många intressanta levnadsöden, som finns med i denna bok. Jag tror att också du, som nu läser den, kommer att bli berörd. De fick kämpa, de kom ju från små förhållanden, men de hade upplevt frälsningen genom Jesus Kristus och Gud var med dem. Det som var litet växte enormt och blev stort. Guds välsignelse vilade över dem”, skriver Stig Hällzon i förordet.
”Nu är det 25 år sedan jag började samla berättelser om änglabesök! De har skänkt hopp, uppmuntran och framför allt tröst till människor. Några har funnit en tro, andra har blivit stärkta. I början av 2017 fick jag en strålande idé: jag ville samla fler av de brev jag fått under åren i en bok. Det var som om himlen öppnades när jag tog del av de brev som jag sparat i lådor, korgar och portföljer. Hela tiden var jag full av förväntan; vad skulle nästa brev innehålla?” Inger Waern
BOKEN OM SÅNGARPASTOR ARTUR ERIKSON (1918-2000) handlar om en person präglad av sitt arv. Artur betonar själv att han ärvt både talets och sångens gåva genom sina förfäder. Han skriver: .För övrigt är min musikalitet ärvd. Dels från min far som var av sångarsläkt, dels från min mor som också var sångare..
Devisen: Född kristen, född förkunnare, född sångare ryms i samma person Artur Erikson, Nordens sångarpastor. Han ville helst bli ihågkommen som förkunnare och inte endast som sångare.
Men hans sångröst på skivinspelningar med guld- och diamantskivor gjorde honom populär i vida kretsar i Sverige, Norge, Finland och Danmark.
Tuulikki Koivunen Bylund berättar om hur det är att vara invandrare och kollidera med svensk kultur, att drabbas av en cancersjukdom mitt i livet, att vara kvinnlig pionjär som domprost och biskop och att bli bedragen av sin kollega när man äntligen tror sig ha funnit äkta kärlek.
Leif fick en tjänst på Volvo Flygmotor och började klättra uppåt i karriären. Tillsammans med sina kollegor på Saab Military Aircraft fick han ansvar för att utveckla JAS 39 Gripen.
Passionen för flyg och teknik gick hand i hand med intresset för människor. Hur kunde Leif lyfta sina medarbetare? Varför handlade piloter inte alltid rationellt i en nödsituation, och hur anpassade man cockpit efter den mänskliga hjärnan?
När JAS-planet störtade på Långholmen i Stockholm var det Leif och hans kollegor som var ytterst ansvariga för tekniken. Drömmen hade totalhavererat, men krisen skulle bli en framgångsfaktor.
Efter nio år som rektor på Högskolan i Skövde tog Leif över rodret för MAF (Mission Aviation Fellowship). Här kombinerar han det han älskar mest – teknik, flyg, människor, ledarskap och bistånd.
Leif Larsson är professor emeritus och en av Sveriges ledande experter på flygteknik. Han är idag bosatt i Söne utanför Lidköping. Stina Jonsson är författare, lektör och redaktör. Hon bor med sin familj på Kållandsö i Vänern.
Många av oss är fostrade till osynlighet. Många av oss fick redan i barndomen lära sig att vi var halva människor. Här i ett främmande land har vårt värde ytterligare devalverats och vi har blivit det tredje könet: invandrarkvinnor. I vårt hemland var vi omgivna av grannar som log mot oss, som kände oss och som talade vårt språk. I vårt hemland var vi bara kvinnor men vi var också systrar, döttrar, släktingar. Vi var människor med namn, historia och familjeband."
Ur boken
En röst för de människor som ingen kan höra
Hon var en gång själv förtryckt, misshandlad och förminskad som människa - idag är Soheila Fors en stark röst för alla människor som kommer till Sverige för att få frihet, men som istället finner en starkare hederskultur med ensamhet, utsatthet och språklöshet som sällskap.
I sin första bok Kärleken blev mitt vapen skriver Soheila Fors om sin resa från uppväxten som kurdisk adelsflicka i ett priviligierat hem i Iran, till misshandlad småbarnsmamma i Sverige och hur hon slutligen reste sig ur förtrycket och bestämde sig för att hjälpa andra i samma situation.
Till hösten kommer boken Bakom varje fönster bor ett hjärta som handlar om kvinnorna och barnen som flyr till Sverige men som inte får samma demokratiska och mänskliga rättigheter som oss andra.
Soheila Fors ger sin röst åt tio olika röster, människor som hon har kommit i kontakt med genom sitt skyddade boende. Människor som inte får någon annan hjälp i vårt samhälle.
Den här boken skildrar den intensiva kamp som rasade under flera år. Det var en våldsam sammandrabbning mellan liv och död, mörker och ljus som var nära att sluta i självmord, en överdos eller i en demolerad bil på E4:an.
Dagen då alla band klipptes till mörkret i det gamla livet klev Sebastian Stakset in i ljuset – som en fri man. Stakset skildrar sitt liv – från barndomen till idag – med vidöppna ögon och en skoningslös ärlighet. Han som tidigare var en våldsman, fylld av hat, talar idag om förlåtelse och får se skaror av människor förvandlas av Guds kärlek och ljus.
Förutom ”vanligt folk” är det alltifrån knarkhandlare, narkotikamissbrukare till tonåringar på institutioner och interner på fängelser som tar emot ljuset och kärleken som finns hos Jesus. Flera av dessa delar med sig av sina dramatiska vittnesmål i denna bok.
Detta är den fascinerande historien om en kvinna som växer upp i Sverige utan kunskap om hur hon var tänkt att användas som barn. En aktuell bok om hur kvinnor och barn utnyttjas i krigssituationer.
Besök från himlen berättar om de märkliga sammanträffanden, förunderliga bönesvar och flertalet drömmar som Pete och andra har haft om Harriet efter hennes död.
Följ med Pete i hans häpnadsväckande upptäckt av oväntad tröst mitt i sorgen och i hans upplevelse av att hälsningar från himlen inte bara är möjliga, utan inträffar oftare än vi kan ana.
Dr. Pete Deison skriver med Bibeln som grund samt hämtar inspiration från författare som C.S. Lewis, Jonathan Edwards och Dallas Willard i en fascinerande inblick i livet, döden och vårt himmelska hem.
Dr. Pete Deison har varit pastor sedan 1978 och verkat i ledningen för organisationen Campus Crusade for Christ. Han arbetar nu i Park Cities Presbyterian Church i Dallas, Texas.
Giertz författarskap har inte helt förbisetts i akademisk forskning. Den här avhandlingen är dock den första samlade undersökningen om Giertz. Här granskas hans teologi om prästämbetet, men även hans antropologi, bibelsyn och kyrkosyn. Existerande forskning om Giertz kompletteras och samtidigt granskas befintlig forskning på ett kritiskt sätt.
Anssi Ollilainen är teologie doktor i dogmatik. För nuvarande är han universitetslärare i dogmatik vid Åbo Akademi. Doktorsavhandlingen har utarbetats vid Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi.
.Boken gavs första gången ut av Notre Dame University Press med titeln "Abducted in Iraq. A Priest in Baghdad" (2017) och har belönats med flera priser.Hans Excellens SAAD SIROP HANNA (f. 1972) är apostolisk visitator för kaldéer i Europa och titulärbiskop av Hirta samt gästforskare vid Medieval Institute, University of Notre Dame. Han är bosatt i Södertälje och verksam vid Jungfru Maria kyrka där (invigd 2017).Boken har ett förord av kardinal Anders Arborelius ocd, biskop av Stockholms katolska stift.
Var och en som har fått vara med om den sällsamma upplevelsen av att lämna sin egen kropp och besöka himlen blir aldrig densamme igen. Det är i sanning en upplevelse som förändrar livet på ett minst sagt radikalt sätt. För många blir upplevelsen av att befinna sig på andra sidan en radikal väckelsesignal då man inser att man inte har allting klart med Gud och att man behöver bli frälst. För andra blir upplevelsen av himlen en stark bekräftelse av den tro man redan bär i sitt hjärta. För vissa är det en i allra högsta grad obehaglig upplevelse, i paritet med en riktigt otäck skräckfilm.
Hur kan jag uttala mig så tvärsäkert om detta? Jo, saken är den att jag är en av väldigt många som har varit med om den sällsamma erfarenheten som populärt brukar kallas för nära döden-upplevelse. Det har gjort att jag har kunnat utgå från mig själv i det skrivande arbetet som har resulterat i att du nu kan hålla boken ”Bortom den yttre gränsen” i din hand.
Boken innehåller vanliga svenskars egna berättelser om hur det är att besöka andra sidan. Det är både unga och äldre personer som delar med sig av sina erfarenheter av himlen. En intressant detalj som jag upptäckte under arbetet med den här boken är att den skepsis och det tabu som tidigare präglade vetenskapens syn på nära döden-upplevelser numera är som bortblåst. Idag pågår det vetenskaplig forskning i ämnet och inte minst den medicinska vetenskapen är vidöppen för att tala om nära döden-upplevelser. Det bådar gott inför framtiden.
– Göran Jacobson
Medan Jonna blir sämre och medicineras med tung psykofarmaka fortsätter Fredrik predika de goda nyheterna i kyrkan. Men när hans mamma avlider och Jonna läggs in på psykiatrisk klinik går det till slut inte längre. Var det så här det skulle bli? Har de inte fått sin beskärda del av mörker nu? Och varför är Gud tyst?
Bottenkänning är en bok om att vara pappa till en dotter som skär sig, om låsta psykiatriavdelningar och om skräcken över att allt ska gå sönder och aldrig bli helt igen. Det är samtidigt en hoppfull berättelse om att fortsätta tro, om glädjen att bli morfar vid 42 och att försonas med livet så som det blev.
Fredrik Lignell, f 68, är pastor i Ryttargårdskyrkan i Linköping. Bottenkänning är hans första bok
I bokens bidrag belyses Rosenius bredd, betydelse och bestående inflytande. Olika aspekter av hans verksamhet uppmärksammas: Luthertolkaren, bibelutläggaren, missionsmannen och själavårdaren. I ett par artiklar ges bilder av den miljö där han framför allt var verksam och den tidshistoriska ramen för hans arbete tydliggörs. För att komplettera bilden av Rosenius betydelse finns fyra artiklar om hans inflytande i USA, Danmark, Finland och Norge. Och till sist vänds blicken till nutid och framtid. Rosenius förkunnelse är fortfarande aktuell och det finns mer att lära om och av honom.
Biografin är en stark skildring av en stor man. Den är också en ärlig berättelse om hur det verkligen var att växa upp med denne man som pappa. Den är ett mästerverk i detaljbeskrivning om Davids mänskliga sidor; brister, rädsla och ofullkomlighet men han framhålls också som en modell för en ödmjuk, kärleksfull man som tror på en Gud som kan förändra människors liv radikalt
Att historierna från många kvinnor i Kongo är brutala vet allt fler även utanför landets gränser. Men historierna slutar inte där.
Elva år efter journalisten Birger Thuresons intervjubok De glömda kvinnornas röst har han rest tillbaka och sökt upp dem igen för att höra vad som har hänt. Genom allt mörker glimmar det märkligt nog av hopp och framtidstro. Tack vare stöd och hjälp, inte minst från Panzisjukhuset och dess chefsläkare Denis Mukwege, som tog emot Nobels Fredspris 2018, kan kvinnorna berätta om att livet har gått vidare och blivit bättre.
I den här boken berättar kvinnor om vad de har utsatts för, men också om hur de har det i dag. Det är en bok som andas hopp. Birger Thureson skriver också om den svenska pingstmissionens historia i Kongo och ger en bakgrund till läget i landet.
När jag ser en kvinna resa sig efter att ha blivit utsatt för brutalt sexuellt våld då får jag kraft att arbeta vidare. Då känner jag att resultatet är värt mödan , säger Denis Mukwege.
Det går att göra något åt våldet. Det är därför jag har skrivit den här boken , säger Birger Thureson.
Sagt om De glömda kvinnornas röst: "På ett skickligt sätt väver han ihop enskilda kvinnoöden med den storpolitiska utvecklingen och hjälper läsaren att förstå det som händer idag." Ulf B Andersson i Amnesty Press 03/09
Thérèse framstår som en av karmelittraditionens mest fascinerande personer. Mycket ung och helt utan officiell skolning bär unga Thérèse på en fromhet och mystik som är av säregen art. Hennes väg till helighet är den raka och enkla vägen, och hon har ett speciellt bidrag att ge till dagens kristenhet: hon lär oss något om bråddjupen hos Gud och glädjen i att vara liten och tomhänt inför Gud. Libris förlag påbörjade hösten 2017 en satsning på en nyutgivning av flera uppskattade och efterfrågade böcker av Wilfrid Stinissen, alla formgivna av Moa Schulman.
Wilfrid Stinissen (1927 2013) var fil dr, katolsk präst, karmelitbroder och författare. På Libris har han gett ut ett tjugotal böcker, bland annat Mitt liv i dina händer, I dag är Guds dag och Längre in i bönens land. Han är en av vårt lands mest lästa och uppskattade andliga vägledare.
Natten till den 22 december, den natt med flest mörkertimmar 2008, genomlider Christer Åberg sitt livs längsta och mörkaste natt, då han på ett mycket traumatiskt och oväntat sätt mister halva sin familj.
Vi får följa en mans orubbliga tro, och hans förtröstan och tillit på Guds ledning och omsorg när det otänkbara plötsligt inträffar och hans värld rämnar.
Boken är också en varmt berättad kärlekshistoria om Christers sökande efter Gud, hans längtan efter livslång kärlek och hans dröm om att en dag äntligen få känna sig verkligt älskad och önskad.
Den odödliga Henrietta Lacks är en storartad berättelse om vetenskapens fantastiska förmåga att skapa ett bra liv för oss alla. Men också en tragisk historia om krocken mellan medicin, etik och ras. Och inte minst en djupt skakande berättelse om en dotter som förtärdes av frågor om sin mor som hon aldrig fick lära känna.
Rebecca Skloot är vetenskapsjournalist. Den odödliga Henrietta Lacks är hennes första bok och den har sålt i 1,5 miljoner exemplar. Oprah Winfrey och Alan Ball (Six Feet Under, True Blood) gör film på boken.
När Kristina är 31 år lockar en kompis med henne på ett lopp. Tidigare har hon knappt sprungit en meter, men hon upptäcker att hon gillar rörelsen, utmaningen, gemenskapen och ensamheten. Löpningen kommer in i hennes liv när mycket annat är tungt. Hon går in i väggen, hennes man lämnar henne och hon förblir barnlös. Snart upptäcker hon att löpningen ger kraft. Den blir hennes medicin och glädje, och ska bli hela hennes framtid.
Kristina Paltén, idag världsrekordhållare på löpband, gav sig år 2015 iväg till Iran för att utmana sig själv och sina rädslor. Kan hon, som kvinna, tillbringa två månader ensam i ett land med sharialagar och med sin resa visa att många av våra rädslor bara är fördomar och förutfattade meningar?
När flyget lättar från svensk mark är hon skräckslagen. På helspänn inleder hon sin löpning för att sedan springa flera timmar per dag i 59 dagar. Hon springer genom små byar, stora städer och i ödeland. Det hon möter från människorna där nere är inte aggressivitet eller misstro, utan omtänksamhet och kärlek. Samtidigt blir hon alltmer medveten om hur rädslan för att säga vad hon tycker, i ett land där godtyckliga beslut kan avgöra livsöden, kryper in under skinnet på henne.
Den rädda löparen är berättelsen om en kvinna som bestämde sig för att möta sina innersta rädslor. Det hon fann var vackrare än hon någonsin kunnat ana.
Ska du bara läsa en enda bok i år är det den här boken du ska välja! Scott LeRette berättar med enastående uppriktighet och värme om sin son, Austin, och de svårigheter och stundtals dråpliga situationer som kan uppstå i en vanlig familj med en ovanlig son.
”Jag älskar alla. Vill du förresten bli vän med mig på Facebook? Och sedan kanske vi kan ha ett pyjamasparty hemma hos mig? Vi kan se Tillbaka till Framtiden. Jag älskar dig. Vet du det?” – Austin LeRette
Precis som vilken tonårskille som helst älskar Austin pizza, filmer och tjejer. Men till skillnad från de allra flesta artonåringar är han autistisk och lider av en ovanlig typ av benskörhet. Men Austin låter inget av det där hindra honom. I hans värld är en fraktur i en ryggkota ett mindre obehag och jakten på den ultimata jordgubbsmilkshaken något som kan förgylla vilken dag som helst.
Austins resa utmanar oss alla att tro att underverk är möjliga, att hoppet verkligen lever för evigt och att vi kan finna glädjefyllda stunder att fira varje dag
När du upptäcker sanningen i att Gud aldrig sviker dig, inser du att det aldrig är försent att börja om... och att det finns helande och frihet i att bara ta det första steget.
Alla har vi varit med om tillfällen när man önskade att man kunde börja om från början. Spruckna äktenskap, konflikter, missbruk eller förluster av olika slag. Det var inte det här livet vi väntade oss. Gårdagen kan ibland göra oss både fångna, ledsna, skamfyllda, sårade och sökande.
Sheila Walsh uppmuntrar till att möta smärtan och sedan börja om, precis där man befinner sig nu. När hon upptäckte sanningen i att: ”Jag är inte tillräckligt bra, men det är helt okej”, började allting förändras. Hon vill hjälpa den som sitter fast i gamla hjulspår av kamp och smärta att få en ny start genom att förändra sättet de tänker om Gud, sig själva och sitt vardagsliv.
Här är hennes egen berättelse ...
Sheila Walsh är en skicklig inspiratör, bibellärare och bästsäljande författare med fler än 5 miljoner sålda böcker. Hon är välkänd som programledare för flera kristna tv-program och reser som talare och förkunnare över hela världen.
Det är på riktigt är en personlig berättelse om hur himlen möter jorden.
”Gång på gång har jag fått se Guds godhet. När det hänt har jag känt att jag vill berätta för andra – för det är värt att berätta.
.” Steve Saint var bara fem år när hans pappa brutalt mördades av waodanikrigare, män i den våldsammaste kultur som någonsin funnits. Men i en historia nästan för fantastisk att vara sann, lär Steve till slut känna – och till och med älska – samma människor som stack spjuten i hans pappas kropp. Årtionden efter spjutattacken fattar Steve och hans familj det svåra beslutet att lämna sitt bekväma liv i USA och återvända till djungeln för att bo bland waodanierna.
Det brutna spjutet ger Steve sig in i ett äventyr som delvis är likt Indiana Jones, delvis en tidsresa, delvis romantiskt och delvis ett andligt sökande. I kampen med att samordna sina två mycket olika världar lär sig Steve sanningen om sin pappas tragiska död. När han slutligen accepterar detaljerna från den dagen, ställs Steve inför en ny utmaning: att lära waodanierna leva utan honom. Steves otroliga sanna historia handlar om skrämmande utmaningar, plågsamma förluster och spännande belöningar – alla författade av Den som väver samman historien i varje liv. Om författaren Steve Saint växte upp i Ecuador i nära samspel med waodanierna. Hans pappa, Nate Saint, var en av de fem missionärer som blev martyrer i sina försök att närma sig waodanierna. Efter sin examen från Wheaton College, startade Steve flera framgångsrika företag. Han har också varit missionär i Västafrika, Centralamerika och Sydamerika. På begäran av waodaniernas äldste återvände han till Amazonas 1995, tillsammans med sin familj. Steves upplevelser i djungeln fick honom att etablera I-TEC, en ideell organisation som assisterar den ”dolda församlingen” på dess resa mot oberoende, självförsörjning och mognad
Men det är inte många som känner till vad som hände med Eric Liddell under åren efter att filmens berättelse tar slut. Eric valde att avsäga sig berömmelsens fördelar för att följa sitt hjärtas kallelse att bli missionär i Kina. I en osäker tid då andra världskrigets ovädersvindar blåste hårt stod Eric fast i sin övertygelse. Hans karaktärsstyrka gjorde att han valde en osäker framtid i Kina mitt under brinnande världskrig för att hjälpa det kinesiska folket. Han levde med mål och mening, även när världen omkring honom stod i brand och trots att han tvingades genomlida en skräckfylld tid i ett japanskt fångläger.
Erics berättelse handlar om att känna hopp i en osäker tillvaro, att visa beslutsamhet trots att oddsen är dåliga och är en inspirerande påminnelse om vad som är viktigt i livet, även när slutet närmar sig. Det första loppet du löper är inte ditt viktigaste – det är det sista loppet som är det största.
Héctor Tobar är journalist och författare. Han har tidigare givit ut tre böcker: Som journalist har han vunnit Pulitzerpriset och skrivit många essäer och berättelser för Los Angeles Times. Han är och är född och uppvuxen i Los Angeles, USA, men har sina rötter från Guatemala.
Hollywoodfilmen The 33 bygger på boken
Ovan mark kan hela världen följa scenariot med den utdragna och komplicerade räddningsaktionen
.
Mänskliga tragedier uppdagas också då fruar, barn och älskarinnor sörjer i provisoriska Camp Esperanza, där de lever i väntan på att männen ska räddas. Ett borrhål, stort nog att ta upp gruvarbetarna, står klart den 12 oktober 2010. Den14 oktober har alla de 33 instängda männen nått ytan. Det är som ett mirakel, men olyckan förändrar männen och deras familjer för alltid.
Till och med när de fortfarande var begravda, var de 33 männen överens om att de kollektivt skulle dela sin berättelse om de mot alla odds skulle räddas.
Héctor Tobar var den de valde skulle få höra och berätta deras historia. Han har intervjuat alla de 33 männen och fått exklusiv ensamrätt till den osannolika historien.
I den här boken berättar Asia Bibi om den långa vägen till frihet. Bibi är nu återförenad med sin familj i väst men hon kommer aldrig att kunna återvända till sitt hemland.
I denna bok finner du över 50 exempel på vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön, baserat på läkarutlåtanden och journaler.
Du får bland annat möta: • Maria, som höll på att bli döv men plötsligt fick hörseln tillbaka under en gudstjänst. • Jens, vars hjärnskada försvann i samma ögonblick som en vän bad för honom. • Bengt, som gick en säker död till mötes men vars cancer försvann till läkarnas stora förvåning.
Författaren för en djuplodande diskussion om huruvida detta rör sig om genuina mirakler. Kanske handlar det istället om placeboeffekten, att läkarna har ställt fel diagnos eller att vi i framtiden kommer upptäcka naturliga orsaker? Dokumenterade mirakler är en bok som får både skeptiker och troende att tänka till. Sagt om boken
Med skarpsinnighet, måttfullhet och gott humör krånglar Micael Grenholm till det för den som inte har utrymme för mirakler.
Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus
Mariam Ibraheem föddes i ett flyktingläger i Sudan. Hennes muslimske far dog när hon var sex år gammal och hon uppfostrades av sin mamma som var kristen. Efter en traumatisk barndom blev Mariamen framgångsrik affärskvinna, gifte sig med mannen hon älskade och fick en pojke. En dag 2012 rämnade hela hennes värld när de sudanesiska myndigheterna insisterade på att hon var muslim med tanke på hennes pappas bakgrund. Hon hade begått ett brott när hon gifte sig med en kristen man, och nu måste hon överge både sitt äktenskap och sin son för att bli muslim. Under intensivt tryck vägrade Mariam, gång på gång. Till sist dömde en sharia-domstol henne till 100 piskrapp – och till döden genom hängning. Denna bok är den starka sanna berättelsen om en modig ung mamma som var villig att ställas inför döden hellre än att avsäga sig sin tro på Jesus. Mariam Ibraheem stod upp för alla kvinnor som förtrycks för att de är kvinnor och för alla som utstår religiös förföljelse. Dömd till döden tar läsaren med på Mariams gripande resa från ett liv under islamisk lag, genom fångenskap och barnafödande i bojor till den uppseendeväckande befrielsen från dödsstraffet efter ett internationellt upprop från alltifrån diplomater, journalister, aktivister och till och med påven Franciskus.
"När jag lyfte upp ultraljudskannern hade jag ingen aning om att de närmaste tio minuterna skulle få min värdegrund att vackla och få mig att slå in på en helt ny livsväg." Abby Johnson sade upp sig på sitt jobb i oktober 2009 – en vardaglig händelse som blev en toppnyhet över hela USA. Abby var nämligen chef för en abortklinik i Texas, och när hon slutade var det för att ansluta sig till abortmotståndarna i ja till livet-rörelsen. Den omedelbara anledningen var att hon för första gången hade hjälpt till under en abort och sett – på ultraljudmonitorn – vad som faktiskt hände… Djupt personligt och utlämnande – och med stor respekt för sina före detta kollegor och vänner på abortkliniken – berättar Abby om sin dramatiska livsresa – om tjejen ur den trygga kristna familjen som gjorde två aborter själv, brann för kvinnor i nöd och deras "rätt till självbestämmande", befordrades till chef för en abortklinik och utsågs till Årets medarbetare, uteslöts ur sin kristna församling, drabbades av verkligheten och bytte sida, drogs inför rätta, tvingades lämna sin nya kyrka… Drabbad av verkligheten lämnar ingen oberörd! Det unika med boken är att bilden som tecknas är brutalt ärlig, känslomässigt engagerande och ändå allt annat än svart-vit.
• Dale Black överlevde en flygplanskrasch.
• Rabi Maharaj blev en andlig guru redan som barn.
• Bittan Ekman levde ett glamoröst partyliv men blev desperat då hon togs på bar gärning med 100 kilo marijuana i bagaget.
• Gulshan Esther blev förlamad som barn. Hennes rike far gjorde allt för att få henne frisk utan framgång. En natt förvandlades hennes liv totalt.
• Johnny Lee Clary var högste ledaren för Ku Klux Klan. När han mötte Guds kärlek försvann hatet och han försonades med den svarte pastor han trakasserat.
Dramatiska livsresor avslutas med en tydlig beskrivning om vägen till frälsning. En bok att sprida och dela med sig av till sökande människor.
En tioårig brevväxling med Lewi Pethrus och ett stort antal intervjuer har nu resulterat i en spännande biografi om Sverre Larsson. En bok om behovet av kristen press och om att vända pessimism till optimism och framtidstro. Kompletterar övrig dokumentation om pingströrelsens 100-åriga historia i Sverige
Anne Louise startar ett företag och börjar importera flätade väskor, tillverkade av kvinnorna. Hon har ett krav: allt ska ske på affärsmässig grund – både för kvinnorna i Gombolo och för henne själv. Hennes idé håller, verksamheten växer. Anne Louise driver inte traditionell biståndsverksamhet, hon ingjuter hopp, bygger växthus, borrar brunnar och anlägger papayaodlingar.
Idag finns 30 000 papayaträd i Gombolo, två brunnar som förser 15 000 människor med vatten, flera barnavårdscentraler och 300 kvinnor som arbetar med väskproduktion. Du behöver inte förändra världen, men du kan är en inspirerande berättelse om socialt entreprenörskap, att våga gå sin egen väg och glädjen i att leva ett utgivande liv
Matts kunde inte tänka sig det liv som hans föräldrar levt. Under hela sitt liv, som säljare och entreprenör, har målet varit att förbättra, lämna det förra och bygga nytt och bygga vidare.
Du bjuds på en högst ovanlig levnadshistoria, nedskriven och rikligt illustrerad, i en påkostad bok som beskriver Matts föräldrars fattiga liv, men rik på kärlek till varandra och en stark gudstro, i ett litet torp i Smålandsskogarna i slutet av 1930-talet.
Matts växer upp i ett utfattigt bondeliv på 1950-60 talet. Trots snälla föräldrar, gällde valet mellan arbete eller stryk redan som 6-åring. Matts börjar göra affärer vid samma tid och sälja skrot, fortsatte sedan med plantskola, tidningsförsäljning, uppfödning av ungdjur före 12 års ålder. Efter detta följde skogsavverkning under 9 år, där livet kunde varit slut en sekund senare. Bakom ratten i en långtradare i 3 år med resor i hela Norden och lagerarbete i 2 år. Säljare och entreprenör i 44 år, resor med husvagn och husbil under 47 år i hela Europa, ett ständigt byggande och utveckling av familjeföretaget Torebrings och familjens bostad.
Roland Nelsson har fått både Ungerns och Armeniens förtjänstmedaljer. Läs om krokodilsmugglingen och om att bjuda in Saddam Hussein och Bill Clinton till Holsbybrunn under hans försök att få till ett fredsavtal mellan Irak och USA.
”Färgstarka berättelser om prinsar och diktatorer, ministrar, ambassadörer och kejsare. De hette Haile Selassie och Nicolae Ceau?escu, Moder Teresa och Saddam Hussein. Världsledare, på gott och ont får vi väl tillägga. Roland tog ut svängarna och kunde berätta spännande historier med fängslande dramatik.
Med kyrkans vokabulär är Roland en sann evangelist, Jesus är centrum och ärende oavsett var han hamnar och vem han möter. Från detta fundament har Roland gjort sitt yttersta för att göra världen bättre.
I denna bok delar Roland med sig av 38 episoder, den ena mer dråplig än den andra. Här får vi det bästa i koncentrat. Han har modet att göra det oväntade, drömma stort och sikta högt. Allt är möjligt i Rolands värld, till och med att omvända Saddam Hussein
Ett dubbelt svek – om trons prövning är Mikael Hallenius mest personliga bok hittills och den avslutande delen i en trilogi om tro. Ur trons perspektiv kommer vi mitt i kriserna närmare oss själva och närmare Gud. Det är möjligt att tro att Gud är god också när vägen är skymd eller livsdrömmar slås i spillror. Den som bevarar tron genom prövningar och besvikelser får upptäcka att den förnyas och fördjupas, vidgas och öppnas.
En själavårdande, hoppfull och närgången bok för den som går igenom en svår period, försöker försonas med sitt livs berättelse eller bara tvivlar på Guds närvaro en vanlig vardag: Herren räddar.
När hon som 57-åring ramlar på en trottoar och en läkare föreslår att hon ska skaffa rullator tar både hon och Carl illa vid sig - men snart blir det uppenbart att något inte är som det ska. Nervsjukdomen ALS, amyotrofisk lateralskleros, är något som de har läst på om redan innan beskedet kommer.
Ett långsamt farväl är Carl Dahlbäcks berättelse om Carinas sista tid - C som hon kallas i boken - skriven under några intensiva veckor efter hennes begravning. Han berättar om hur sjukdomen förändrade deras gemensamma liv, om allt det som fanns innan sjukdomen dök upp - och om allt det som fortsatte finnas och till och med växte sig starkare fastän hennes kropp blev svagare och svagare.
Carl Dahlbäck är kyrkoherde i Nacka församling i Stockholm. Han är också musiker och kompositör och har bland annat skrivit körverket I Stillhetens rymd, som är inspirerat av Dag Hammarskjölds Vägmärken och som gavs ut i form av skiva och noter 2011. Ett långsamt farväl är hans första bok. Den har tidigare getts ut med titeln 40 betraktelser om C.
När hon väl kommit fram till byggnaden vid den stora snurrande entrédörren vänder hon sig alltid om. Långsamt, noggrant lämnar hon över kryckan till den vänstra handen för att kunna vara helt vänd mot mig när hon hälsar. Från min plats i bilen ser jag hur hon ler mot mig med ett ansikte fyllt av tillit och glädje. På stapplande ben, på väg mot sitt arbete, lyfter hon sin högra hand och vinkar...
- ur boken
Denna vision bar Pastor Cho med sig genom åren, medan han kämpade för att förmedla hopp till människor och bygga den församling som skulle komma att bli världens största. Gud lärde honom att inte lita på sig själv, utan att vara helt beroende av den helige Ande. När han litade på den helige Ande hade han framgång; när han nte gjorde det, misslyckades han.
I den här självbiografin berättar pastor Cho rakt och rättframt, öppet och ärligt om sina frestelser, tvivel, misslyckanden och framgångar, och om hur den helige Ande aldrig övergav dem.
Han skriver: ”I femtio år har den helige Ande på ett mäktigt sätt gjort oss förmögna att ge hjälp till de hjälplösa och hopp till de hopplösa, och genom att göra det också bygga världens största församling. Må den alltid ge ära och härlighet åt Gud vår Fader, vår Herre Jesus Kristus och den välsignade helige Ande.”
Om författaren: Dr David Yonggi Cho är pastor i Yoido Full Gospel Central Church i Seoul i Sydkorea. Församlingen har över 730 000 medlemmar som är engagerade i över 25 000 hembaserade cellgrupper. Dr Cho är en välkänd talare och författare. Han har skrivit flera bästsäljare, inklusive Den fjärde dimensionen, Framgångsrika böneceller, Guds ord hade framgång, Räkna med tillväxt och Hur du ber: riktlinjer för bön. 2008 firade han femtio år av kristen tjänst
I den här boken får du möta tolv vanliga svenskar, som på olika sätt har sökt i det som kallas nyandlighet eller new age. De har haft en längtan efter det som gör människan hel och ger livet en djupare mening och tillfredsställelse. Deras sökande har tagit sig olika vägar - genom yoga, meditation, seanser, shamanism, healing och allt annat som serveras på det stora smörgåsbord av andliga upplevelser som finns idag. Alla tolv menar att de hittade den djupa inre friden, eller den starkaste kraften som de sökte. Men för de flesta fanns den inte där de trodde den skulle finnas.