Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Husförsamlingsrörelsen har blivit en missionsrörelse som sänt missionärer till mer än 20 länder i området mellan Kina och Jerusalem.
30 dagar är en andaktsbok där kristna kineser delar med sig av sina erfarenheter. Författaren Eugene Bach gör en reflektion över varje berättelse och lägger till ett stycke ur Bibeln.
Broder Yun, pastor Zhang Rongliang och ett 20-tal andra delar med sina av sina liv. Eugene Bach har tidigare skrivit böckerna Det blodröda korset, Gud är inte död - inte ens i Nordkorea och Kallelsen till Nordkorea
En bok om Maj Nilsson, Indienmissionär och maka till pastor Sten Nilsson. Maj är en sann människovän och ingen kan undgå att märka hennes genuina intresse för de människor hon möter. Följ Maj genom barndomen i Vänersborg, bröllopet i Finland och de spännande åren i Indien.
En familjebok, rikt illustrerad av Anders Palmgren
Författaren låter oss följa det evangeliska arbete som då började, genom pionjärerna och deras efterföljare, vilket ledde till synod- och kyrkobildning. Gamachu Danu är präst i Mekane Yesu-kyrkan. Han fick sin utbildning i Wollega 1955–58 och har lång erfarenhet som präst och lärare i Västra Synoden. Eskil Forslund, tidigare missionär i Etiopien, har översatt, fördjupat och kompletterat boken.
Perioden 1945–75 var en av de mest dynamiska rörande svenska insatser i Etiopien och detta gäller även Evangelisk Luthersk Mission som då hette Missionssällskapet Bibeltrogna Vänner. Ett 60-tal missionärer sändes ut under dessa år till Etiopien/Eritrea. De gjorde betydande insatser framför allt inom undervisning och hälsovård.
Red. PER-MARTIN HJORT, en av Birgits söner, har haft tillgång till en omfattande brevsamling och många autentiska fotografier. Han har redigerat och fotosatt Birgits memoarer. Resultatet är ett stycke missionshistoria men i första hand en missionärs unika historia präglad av brokiga händelser och med en livsavgörande målsättning: att göra Jesus känd i världen.
Den här boken inbjuder dig att bli medryckt i Guds uppdrag i världen. Den visar också vad det innebär att vara en kristen med ett hjärta för mission och med en villighet att bege sig.
Det finns ett stort behov av missionärer i världen och vi är alla kallade till att leva våra liv för mission – oavsett vem vi är, oavsett vad vi gör och varhelst vi beger oss. Om du längtar efter mission och undrar hur du kan ta nästa steg, då uppmuntrar denna bok dig och visar hur du kan göra det.
Om författarna: Carl-Gustaf Severin har tillsammans med sin fru Monika varit en del av församlingen Livets Ord i Uppsala sedan 1989. Carl-Gustaf brinner för mission och har under 30 års tid rest i över 60 olika länder, predikat evangeliet och undervisat på bibelskolor, framför allt i forna Sovjetunionen. Carl-Gustaf är känd för sina uppmuntrande budskap, för att vara en härlig inspiratör och duktig på att mobilisera människor till mission. Han har tidigare skrivit böckerna Ryssland stal våra hjärtan och Det är aldrig fel att vara helnykter.
Ville Männistö har varit aktiv inom mission sedan 2005. Med sin fru Johanna har de bott utomlands under flera års tid i Asien. Ville undervisar regelbundet i bibelskolor på våra missionsfält och han brinner för att se nästa generations missionärer utrustade. Han arbetar som missionskoordinator i församlingen Livets Ord i Uppsala och han är också ansvarig för Livets Ords internationella förlagsverksamhet
Om Gud skulle kalla dig att flytta långt bort som missionär, vad skulle hindra dig från att svara ja på hans kallelse?
Alla har vi rädslor, frågor och oro när det gäller mission, och denna bok kommer att beröra dessa saker, både från ett bibliskt och från ett praktiskt perspektiv.
Boken låter oss följa med och ger oss en inblick i utmaningarna, svårigheterna och segrarna som Ville och Johanna Männistö upplevde under sin tid i Afghanistan.
Det finns också några frågor och svar formulerade åt dig i slutet av varje kapitel. Tillsammans kan vi ta reda på vad Gud vill med ditt liv gällande mission!
Om författaren:
Ville Männistö har varit aktivt involverad i mission sedan år 2005. Tillsammans med sin fru Johanna har han bott i andra kulturer i många år, i Afghanistan och i Asien. Ville undervisar regelbundet i bibelskolor på vårt missionsfält och är passionerad över att se nästa generation missionärer sändas ut. Han jobbar som missionskoordinator på Livets Ord i Uppsala, Sverige och är även ansvarig för Livets Ords internationella förlagsverksamhet.
Den 11 mars 1887 beslutade de ryska myndigheterna i Reval (nuvarande Tallinn) att utvisa Lars Johan Österblom för all framtid.
Österblom hade då bott och verkat på lilla Ormsö i drygt 13 år, utsänd av Evangeliska Fosterlandsstiftelsen i Stockholm för att undervisa och missionera i de svenska områdena i Estland. Lars Johan Österblom är ett tydligt exempel på hur svenska missionärer i utlandet kunde komma i kläm mellan de världsliga myndigheterna och kyrkan de arbetade för. Väl hemma i Sverige blev Österblom också avskedad från Evangeliska Fosterlandsstiftelsen för felaktig lära.
Leif Carlsson skildrar, utifrån ett unikt brevmaterial, den färgstarke Lars Johan Österbloms tid i Estland. Han har beskrivits som en egoistisk kulturförstörare, men Carlsson visar helt andra sidor av hans verksamhet och tecknar ett rikt porträtt av livet i de svenskestniska byarna under 1800-talets andra hälft
Hon har grundat en avdelning inom människorättsorganisationen ASJ som inriktar sig på att tillsammans med polisen utreda och gripa personer som förgriper sig på barn. Arbetet har varit otroligt framgångsrikt, men det är en farlig miljö att arbeta i och flera av Miriams medarbetare har kidnappats och mördats.
Trots farorna har Miriam beslutat sig för att stanna. Hon lever med sin man Alexis, som själv är uppvuxen runt en av huvudstadens soptippar. Och han för sin egen kamp för att rädda de av sina syskon som fortfarande går att rädda. Miriam och Alexis har två söner.
Författaren Berthil Åkerlund har skrivit ett tiotal böcker, bland annat Vattenkriget som handlar om brunnsborraren Leif Zetterlund som anklagas för mordförsök på en minister i Sudan.
Boken bygger delvis på tidigare okända brev. - Viveca Halldin Norberg, fil. dr. Brevväxlingen mellan kejsaren och Stjärne har ställts till författarens förfogande av sönerna Torsten och Lennart Stjärne. Därtill kommer en inte tidigare uppmärksammad korrespondens mellan kejsarens sändebud Abbebe Retta och Nils Dahlberg, dåvarande missionsföreståndare inom EFS.
Hofgren, Allan (Redigerad av)
Efterkrigstiden innebar en omställning med fokus på ledarträning och en snabb utbyggnad av skolor och sjukvård. Från mitten av 1950-talet inleddes processen mor en självständig kyrka, vilket också blev en verklighet 1959. Missionärerna lämnade över alla ledarpositioner till inhemsk personal under 1960-talet och övergick till stödjande funktioner inom ekonomi, byggnationer, sjukvård och utbildning. Varje period har inneburit nya frågor och utmaningar för den lutherska kyrkan och stödjande missioner. Trots detta har kyrkan växt kraftigt under hela perioden och är idag (2017) med sina 6,5 miljoner medlemmar en av de största lutherska kyrkorna i världen. EFS missionärer kom till Tanzania vid ett avgörande skede och har fortsatt haft ett engagemang för den lutherska kyrkan under nästan 80 år. Denna studie har fokus på hur arbetet förändrats över tid och vad dessa förändringar inneburit för EFS mission och den inhemska lutherska kyrkan i södra Tanzania.
Klas Lundström är lektor vid Johannelunds teologiska högskola i Uppsala. Han arbetade under åren 1982–1993 inom det södra stiftet i Tanzanias lutherska kyrka (ELCT).
Missionärerna var en del av den globala missionsrörelse som följde i väckelserörelsernas spår och kulminerade runt första världskriget.
Vad fick människor att ägna sitt liv åt kristen mission? Hur påverkades Svenska kyrkans självbild och teologi av missionen? Vad betydde den för statlig biståndspolitik? Hur förhöll sig missionärerna till kolonialism, rasism och kastsystem?
Det är frågor som Jonas Jonson initierat behandlar när han sätter in Svenska kyrkans mission i dess historiska och teologiska sammanhang.
Dessutom ges tips på missionsorganisationer, utbildningar, böcker och hemsidor för ett liv i mission.
Jonny Martinsson är grundare och ledare för missionsorganisationen All Nations. Han har tidigare arbetat som pastor med inriktning på unga och har en kandidatexamen i religionsvetenskap samt har studerat kulturantropologi.
”Under många år var det endast en Kongomissionär, en enda, som vågade med sin själ i brand av passionerad vrede över de fruktansvärda ting, som hans egna ögon skådat, att ställa till ansvar kung Leopolds agenter i Afrika och kung Leopold själv i Europa. Han var svensk. Hans namn var Sjöblom.
”
I dag skapar girighetens krafter kaos i östra Kongo-Kinshasa. I kampen om landets naturrikedomar, främst coltan och andra värdefulla mineraler, har våldtäkter blivit ett vapen som krossar familjer och lokalsamhällen och därmed gör kontroll över fyndrika landområden möjlig.
För över hundra år sedan gällde kampen i dåvarande Kongostaten framför allt gummi. Det ut vanns med hjälp av tvångsarbete, tortyr och hot om dödsstraff för den som inte levererade begärd kvot. Invånarna flydde, hyddorna brändes ner.
Under sina resor i det inre av Kongo fick E.V. Sjöblom (1862–1903) makabra” kvitton” på människoslakten: stympade och sargade kroppar i floderna, nedbrända byar, fasansfulla övergrepp.
Med risk för eget liv berättade missionären om vad han såg. Han gjorde det i privata brev till USA, England och Sverige, och även i artiklar i Wecko-Posten som kom att citeras i svensk och internationell press. Han var en av dem som
öppnade omvärldens ögon, så att man kunde genomskåda Leopold II:s bluff. Vad den belgiske kungen ”sålt in” som ett kristet, humanistiskt civilisationsprojekt var i själva verket ett av den mänskliga historiens värsta rövartåg.
Vittnet som vägrade tiga är ett läsvärt och viktigt dokument om en missionsbragd.