Måndag till Fredag 10.00 - 17.00
Lördag och söndag stängt
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Uppgiften nu som då är i stället att troget bygga inifrån
Den aspekt som icke-ortodoxa kanske tydligast grips av i den här boken är den »kyrkliga helhet« som ortodox teologi förmedlar. Citat från den tidiga kyrkans fäder och mödrar blandas med bibelord och presenteras helt oförskräckt tillsammans med samtida insikter från psykologi och samhällsvetenskap. Det är samme Ande som i dag verkar i kyrkan och i den kristnes personliga liv som i begynnelsen »svävade över vattnet« (1 Mos 1:23). Kallistos Ware delar med sig av sin kyrkas rika skatt av vishet och insikt, och vi blir häpna och uppbyggda.
I denna nya språkligt reviderade upplaga finns också en ordlista som underlättar läsningen.
Spenderar du också mycket tid med att surfa på din mobiltelefon? Att hålla sig uppdaterad är viktigt; att koppla ner sig en dag kan innebära att man går miste om en stor mängd viktig information. Födelsedagar, barnafödslar och andra glädjeämnen delas vitt och brett i sociala medier, och detsamma gäller sjukdomar, dödsfall och problem. Det finns mycket som är bra med att vara uppkopplad, men att ständigt känna press att lägga ut bilder, engagera sig i andras inlägg, jämföra sig med andra samt hålla sig uppdaterad tar på krafterna. Och ännu viktigare: det tar tid och fokus från Gud.
Är det möjligt att vara aktiv på sociala medier och samtidigt ha blicken riktad åt rätt håll?
I den oerhört aktuella och användbara boken #utmaningar guidar den bästsäljande författaren Craig Groeschel sina läsare till ett liv där Gud och sociala medier samverkar på ett sätt du aldrig trodde var möjligt.
Detta är en roman, men den kan lika gärna användas som en tankebok att prata kring. Eller som en bok att ha på nattduksbordet. Slå upp en sida, läs och fundera. Har du själv en tro eller tankar om livet? Detta är Manne Erikssons tredje roman. En fristående uppföljare till Spritkungen och Mamma, Pappa, Barn
Varför går man till kyrkan, egentligen? Den frågan fick Jacob Langvik på releasekvällen av sin förra bok, »96 lampor, som handlar om dem som lämnat kyrkan. Där och då bestämde han sig för att skriva en ny bok och försöka beskriva vad som får honom att fortsätta gå till kyrkan – trots att han ibland skulle vilja ta sovmorgon i stället. Boken handlar om det som är svårt att hitta någon annanstans i samhället: kors av aska i pannan, rum fulla av kärlek, vibrerande kyrkbänkar och en speciell gemenskap.
Jacob Langvik var ungdomspastorn som lämnade kyrkan när han gick igenom en livskris. Så småningom insåg han att han inte var ensam – många av kompisarna han delat kyrkbänk med hade gjort samma resa. Han bestämde sig för att försöka ta reda på vad som hade hänt. Den här boken handlar om dem. De som brann, men som till sist försvann. Som hade ett stort församlingsengagemang under ungdomsåren, men som kom att lämna av olika orsaker. Sex personer delar med sig av sina livsberättelser. Det är bitvis en sorglig läsning, där de intervjuade berättar att de inte känner att de ck plats med sina funderingar, frågor och tvivel i församlingen. Där trycket från omgivningen på hur man förväntades tro och uppträda till slut blev så stort att man lämnade kyrkan bakom sig. Men det är samtidigt också en hoppfull läsning, där det står klart att tron på Gud ofta överlever även de svåraste motgångar.
96 lampor kan ses som ett brev till kyrkan. En lägesrapport som manar till reflektion över hur församlingen kan bli mer öppen och välkomnande.
Om du letar efter större mening i din kristna vandring, så finns det en djupare uppenbarelse tillgänglig i kraften i det nya förbundet. I den här boken kommer vi att se hur en enda historia går igenom hela Bibeln. Det vävs en vacker frälsningsklädnad från Gamla Testamentet till det Nya, som fullbordas i det fantastiska verk som Jesus gjorde på korset.
Att förstå förbundstanken i Bibeln är grundläggande för vår identitet och för vår personliga relation med Gud. Gud älskar oss precis som vi är, men hans plan är inte att vi ska förbli som vi är. Jesus vill ta våra trasiga liv, andas in sitt liv i dem och visa oss genom sitt förbund hur allt som tillhör honom också tillhör oss!
Ville Männistö är pastor och missionskoordinator på Livets Ord i Uppsala i Sverige. Han har varit aktivt involverad i missionsarbete och har bott utomlands under många år. Han undervisar regelbundet på bibelskolor över hela världen och är känd för sina uppmuntrande budskap om tro och hopp.
Ville bor i Uppsala tillsammans med sin fru och deras son. Andra böcker som han har skrivit är Ge oss nationerna (medförfattare), Jag vaknade upp i Afghanistan, Jag såg vägen till Iraq och Uppliva hoppet.
Här finns övningar där hela kroppen får vara med, som att pilgrimsvandra och att dansa sin bön. En del övningar levandegör bibelordet, och andra övningar hjälper oss att se Gud i olika skeden och händelser i livet. Även vardagliga sysslor – att bjuda hem, att samtala, att dammsuga och att vänta – kan bli andliga övningar när vi stannar upp och ser Gud i det som är och händer.
De andliga övningarna är en inbjudan till barn, tonåringar och vuxna – i enskildhet, i familjen, i grupper och i gudstjänster – att andas med Gud.
Ulrika Ernvik är socionom och legitimerad psykoterapeut som arbetar med familjer. Hon har även arbetat som pastor och missionär. I sitt arbete vägleder hon människor att bli uppmärksamma på Guds närvaro, genom frågorna: »Vad gör Gud just nu? Vad vill Gud visa och säga? Vad vill Gud ge?«.
Josh McDowell och hans son Sean granskar i denna bok indicier, kontrollerar vittnesuppgifter och undersöker alternativa förklaringar. Det är en vetenskapligt noga och lättförståelig bok, som dokumenterar den historiska tillförlitligheten om uppståndelsen.
Den är mycket bra för skeptiker, tvivlare och för dem som vill granska. Men den ger också den troende fast mark under fötterna!
Boken hör hemma på varje bokbord!
I 2021 års fastebok tar prästen Bo Lundmark med läsaren på en vandring längs nötta och nyröjda stigar i det vidsträckta Sápmi. På skidor eller till fots färdas vi på fjäll och i skogar genom tid och rum. Vi möter människors livsberättelser, tar del av deras gudsbilder och möter naturen genom människornas liv. Vi får ta del av deras erfarenheter och tankar om framtiden.
Illustratören Magdalena Brunzell har gjort bokens fina bilder. För varje såld bok går tio kronor till Act Svenska kyrkan.
Att bli till är en bok som på ett ärligt sätt söker efter människans innersta längtan, vem hon än är och var hon än befinner sig. Peter Svärdsmyr utgår ifrån hur det lilla barnets behov av bekräftelse och kärlek följer människan genom hela livet. Genom exempel ur Bibeln argumenterar han för att själva kärnan i kyrkans verksamhet framför allt bör handla om att bejaka just denna längtan.
Peter söker hellre efter att formulera relevanta frågor än tillhandahålla slutgiltiga svar. Allt för att läsaren ska få en möjlighet att se kyrkans yttersta uppdrag genom människans innersta längtan.
"Peter Svärdsmyr skriver lättillgängligt om svåra frågor och lyckas i en kortfattad bok att skapa tankar som stannar i längden. Han rycker och drar i min längtan och skapar ny tro på att en kyrka i kärlekens tecken går en ljusnande framtid till mötes."
Carl-Henric Jaktlund, journalist och författare
Peter är utbildad församlingspedagog och musikkommunikatör. Han är en ihärdig skribent på bloggar och nättidningar men är också aktiv som musiker och låtskrivare. Peter arbetar i Svenska kyrkan och är även aktiv inom Svenska Alliansmissionen
Varje text utgår från ett av de tolv stegen, översatt till ett område i livet som vi alla kan ha nytta av att skärskåda.
Tolvstegsprogrammet bygger på att erkänna sin sårbarhet, sin svaghet. »Det är denna tanke jag finner vara en bärande pelare i Anonyma Alkoholisters tolv steg: att Gud gör sitt inträde just genom våra sår. God enters at the wound. Vi faller och blicken vänds mot Gud.«
Vi faller uppåt
I den här guiden får du praktiska och handfasta råd, grundade på Bibelns undervisning och författarens egna erfarenheter. Guiden bygger på en artikelserie i tolv delar som har publicerats i tidningen Världen idag. Till varje kapitel hör ett antal frågor för reflektion och samtal, vilket gör guiden till ett utmärkt verktyg såväl för egen fördjupning som för gruppsamtal.
Har du en idé men inte vet hur du skall komma igång eller kört fast? Då är den här boken perfekt för dig. Andréas lyfter fram flera ofta bortglömda men ovärderliga Gudsrikesprinciper för alla som bär på en vision.
Olle Göransson, grundare och VD, Studsexperten och Avero AB
Boken ”Att förverkliga en vision från Gud” är en inspirerande och uppfordrande handledning om hur en vision upplevs och prövas, och hur den kan förverkligas. Ämnet är angeläget och jag är övertygad att många kommer få uppmuntran och vägledning genom undervisningen. Det stora med boken och Andréas Anderssons största tillgång är, att han har upplevt det han undervisar. Fotspåren från hans liv och hans tjänst talar för sig själva.
J. Gunnar Olson, grundare av ICCC – International Christian Chamber of Commerce
Andréas Andersson har skrivit en kort och inspirerande handbok, med många praktiska råd och biblisk visdom som hjälper läsaren att navigera på vägen mot visioners uppfyllelser.
Joel Sjöberg, grundare och VD, Sjöbergs Förlag AB Format: Mjukband, 59 sidor
Utgiven: 2016
Utgiven av: Sjöbergs Förlag
ISBN: 978-91-88247-15-5
Denna bok svarar på frågor om Bibelns syn på Andens ledning, förhållandet mellan vad den enskilde hör och vad Guds Ord säger och visar en härlig väg till ett liv i daglig gemenskap med den Helige Ande.
Om författaren:
Anders Gerdmar är teologie doktor och docent i Nya testamentets exegetik vid Uppsala universitet samt grundare av och rektor för Skandinavisk teologisk högskola. Han både föreläser och forskar i akademisk miljö och predikar och undervisar internationellt. Förutom akademiska böcker har han skrivit undervisningsserien BibleKeys, som är spridd i mer än en miljon exemplar på ett femtontal språk.
Göran Larsson är präst och psykoterapeut. Han är en flitigt anlitad föreläsare i ämnen som berör mänsklig växt och mognad, och författare till böckerna Skamfilad samt Rötter och Vingar.
Mina gode vän, Per-Eive Berndtsson, står för en hållning som skulle kunna beskrivas som Övernaturligt naturlig eller Naturligt övernaturlig. Det temat finns också i hans tidigare böcker, inte minst i Vindarna från väster lärdomar från den keltiska kyrkan. Den keltiska andligheten höll samman vardagslivet, mötet med naturen, mötet med Gud och den helige Andes mäktiga verk. Det här skulle kunna beskrivas som en Wellness-bok, en praktisk bok om välbefinnande. Egentligen finns det redan alldeles för många sådana självhjälpsböcker, men det speciella med Bli en vanlig, ovanlig människa är att den är förankrad i evighetsvärlden och i Bibelns kärleksfulla instruktioner för ett gott mänskligt liv. Det märks också att Per-Eive skriver mot klangbotten av livets skörhet både så som han har upplevt det själv, men framförallt som han har upplevt det i sina pastorala möten med människor. Därför är den här boken ”användarvänlig” i ordets bästa bemärkelse!
Torbjörn Freij, pastor och författare
Format: Mjukband, 167 sidor
Utgiven: 2016
Utgiven av: Logos Media/Sjöbergs Förlag
ISBN: 978-91-978776-3-3
Nyckeln till medveten närvaro är att vi blir medvetna om vår egen upplevelse i nuet, på ett icke-dömande sätt. Tim Stead visar hur vi kan låta distraktioner – allt det som så ofta sätter krokben för oss när vi vill be – komma och gå, utan att vi förlorar oss i tankar eller blir överväldigade av känslor. Den icke-dömande hållningen går hand i hand med vår kristna föreställning om nåden och vetskapen om att vi bara kan möta Gud i nuet. Tim Stead menar att: ”Om jag känner mig helt och hållet älskad utan att bli dömd kommer jag gradvis att våga visa alla aspekter av mig själv inför Gud och inför mig själv – och på det viset möter vi helandet.
"Du kan läsa den här boken på en dag – men ta den till dig, så varar den livet ut." ur förordet av professor Mark Williams.
Upplev det heliga äventyret i att gestalta ett bönens liv som når till Guds hjärta. Där bönen inte blir prestationssökande eller fylld av krav blir den istället själens andedräkt och den inre människans andliga hjärtslag, varje dag.
Nu är tiden inne för en bönens gåva, som inte bara mobiliserar redan trofasta och uthålliga bedjare, utan som samlar stora delar av kyrkans medlemmar.
Några kapitelrubriker: Bönens energi finns i namnet Jesus, Lovsång som når Faderns hjärta, Bön och fasta, Är templet ett bönehus eller ett rövarnäste?, Bön i den helige Andes kraft, Jesu böneliv, Bön i det fördolda, Bön när livet gör ont, När bönen hindras att nå Faderns hjärta, Bön i rätt tid, Bön i diakonins tjänst, Bibelns sista bön Owe Lindeskär har tjänat som pastor och föreståndare i flera församlingar, bland annat i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm. Under ett antal år har han verkat i en förkunnartjänst både i Sverige och i många andra länder. Owe Lindeskär tillhör några av de mest lästa kristna författarna i Sverige. Hans uppmärksammade och efterfrågade böcker har gått ut i stora upplagor. Detta är hans åttonde bok.
Biskop emeritus Martin Lönnebo använder trädgården som bild och vägleder till bönens och tröstens livgivande gläntor.
I bokens första del, Bönens trädgård, guidar Martin Lönnebo båda vana och ovana bedjare in i själens gröna bönerum och hjälper sin läsare att upptäcka Guds närvaro, ömhet och allmaktshand i böner som Vår Fader och Jesusbönen.
I den andra delen, Tröstens trädgård, visar Lönnebo den tröst, medkänsla och vägledning som finns för den som bär på besvikelse och sorg av något slag, kanske efter förlust av en kär människa, eller efter att ha mist vänner, hälsa, ungdom, frid eller arbete.
Lönnebo är biskop emeritus i Linköpings stift och författare. Han är också skaparen av den så kallade Frälsarkransen.
"Martin Lönnebo har en sällsam förmåga att med enkla ord beskriva det inre livet." Håkan Stenow, Bibliotekstjänst
"... en guide till ett liv där bönen får genomsyra livet ... mycket genomtänkt pedagogik och livshållning ... Boken är mycket vacker med fotografier och akvareller ... Uppsala Nya Tidning
I Martin Lönnebos författarskap är det gudomliga aldrig långt borta. Paradiset ligger nära varje människas hjärta. En varm bok att leva med ett stycke i taget. Jakob Carlander, Corren
Fader vår är ett öppet fönster in i bönens värld och in i vårt eget liv. Vi ser Gud, oss själva, livet och världen.
"Det är den bästa utläggning av Fader vår jag någonsin läst och vill därför varmt rekommendera denna bok." Agne Nordlander (teol.dr.)
"Boris Salo är med sin bok med om att inspirera till kontinuerlig och målmedveten bön." Carl-Erik Sahlberg ( teol.dr.)
"Boken är en guldgruva. Den ska närmast betraktas som en lärobok fylld med kunskaper och insikter. Den gör mig inte missmodig, snarare frimodig. Jag önskar jag hade haft tillgång till den tidigare" Håkan Sunnliden (bibellärare)
Han kväver stegvis glädjen i lovsången och bönen. Han pressar dig att vara tyst när Gud vill att du ska höja din röst. Han stjäl bit för bit den frid som kommer av att du vet att du tillhör Gud. Men du behöver inte bli hans byte – det finns ett sätt att besegra honom.
Denna bok hjälper dig att förstå denne listige fiende och hans planer. Du får veta hur han arbetar, hur du upptäcker honom och hur du bryter dig loss från hans grepp. Lär dig hur du:
• Tidigt känner igen olika varningstecken på att du är under attack
• Hittar orsaker till att du, utan att veta om det, har gett honom tillträde till ditt hem
• Hämtar befrielse och upprättelse från Gud
Det pågår ett osynligt andligt krig runt omkring dig – överallt. Gud vill bryta det kvävande grepp som fienden har över ditt liv och han vill hjälpa dig att kunna andas fritt och obehindrat igen.
Om författaren: Jentezen Franklin är pastor i Free Chapel i Gainesville, Georgia, och i Orange County, Kalifornien. Under alla sina år som pastor, lärare, musiker och författare har pastor Franklin satt som sitt mål att hjälpa människor att dagligen möta Gud i inspirerad lovsång och genom Guds ord. Hans tv-program Kingdom Connection sänds varje vecka över hela USA och över internationella tv-nätverk och han har skrivit flera böcker, däribland på svenska Hemligheten med fasta och bön
Har du svårt att säga nej? Är du rädd för konfrontationer? Kompromissar du hellre än att ta en konflikt? Styrs dina beslut av vad andra skall tycka? Om du svara jag på någon av dessa frågor är detta en bok för dig.
Fredrik Ekholms byggföretag började växa redan under lågkonjunkturen och blev ett av stadens mest framgångsrika. Han stödde skol- och hälsovårdsprojekt i Benin, ordnade Israelmöten i sin församling och blev så småningom både Benins och Israels honorärkonsul i Finland. Han började tillämpa Guds rikes principer i arbetslivet och blev en av ledarna för ICCC – den internationella handelskammaren. Det är bara några exempel.
Men han var också en äktenskapsbrytare, en mördare, en legosoldat på plundringståg, och en hatad far. Han orsakade stort lidande bland sitt folk när han i högmod bröt mot Guds befallning. Han utfärdade dödsdomar över sina fiender när han låg på sin dödsbädd. Han hade många hustrur och bihustrur. Framför allt: han bröt mot både Guds och människors lagar.
Kung David var en komplicerad, motsägelsefull människa av kött och blod. Men alltför ofta betraktas han som en amerikaniserad herdepojke på söndagsskolans flanellograf eller som ett nytestamentligt helgon i stil med jungfru Maria. Det synsättet ignorerar en av Bibelns mest komplexa historier om synd och återlösning; det missar också de lärdomar för livet som vi kan hitta i den sanna och makalösa historien om David.
Mark Rutland gör upp med flanellografens David, han bryter ner den berömda marmorstatyn av David i sina beståndsdelar, och visar oss den verklige David som Bibeln talar om. Den David som både är ädel och syndfull, som varken är ett helgon eller ett monster, som ibland triumferar och ibland misslyckas, och som genom allt detta var en man efter Guds hjärta.
Med denna bok vill Joel Jarbo bjuda med dig att söka svar på frågan: Hur kan vi vinna människor för Jesus? Bokens syfte är att ge dig vägledning och undervisning i personlig evangelisation. Boken är inte en presentation av någon specifik kyrkoform utan en vägledning i hur vi kan dela vår tro med andra. På ett enkelt och läsbart sätt försöker han bemöta det stora behov som finns idag kring detta viktiga ämne. Joels bön är att allt fler kristna ska upptäcka evangelisationens gåva, dess möjlighet och kallelse för var och en. Alla kristna är nämligen kallade till Jesu efterföljd och inbjudna att vittna om Guds storhet.
Till varje kapitel finns samtalsfrågor. Boken kan användas för självstudier eller som ett studiematerial i en cellgrupp/bönegrupp. I slutet av boken finns även sex praktiska övningar som kan användas under tiden som boken läses eller efter avslutad läsning.
Denna bok borde bli en handbok för varje troende!
Jag skriver om dop, nattvard, kyrkans upprättelse och församlingens relation till Kristus utifrån mina många år som pastor och förkunnare. Den spänning som finns mellan kyrkans ständiga förändringar och församlingens trohet till Gud och hans ord är tydlig i dag. Hur kan det komma sig att kristna samfund, vilka föddes som väckelserörelser, utvecklades till kyrkliga etablissemang?
Jag hoppas att min bok skall ge vägledning, kunskap och inspiration att inte bara tillhöra Guds kyrka utan att även finna sin plats och sin kallelse i den levande Gudens församling.
– Ninna Edgardh, präst och professor i kyrkovetenskap, ur bokens förord
”David Fagerberg är en av de mest initierade – och inspirerande – förmedlarna av Schmemanns liturgiska vision.”
– Peter Halldorf, predikant och författare
Det här är Beryl Orrbeck Lindemans första bok och hennes innerliga önskan om en hemkomst för de som lämnat kyrkogemenskapen berör på djupet.
Människan behöver höra ihop med en plats för att påminna sig om vad som är en del av hennes identitet. Hon behöver en plats inför Gud för att få en hel identitet. En plats som hon kan bära med sig i sitt hjärta – en plats för något slags uppmärksamhet, en närvaro, en kärleksfull blick – vilken har sjungits in i hennes själ. Och i församlingen, där Gud förberett en plats för varje människa, där olikheter utgör en harmoni, där tonerna klingar vackert tillsammans – är alla välkomna.
Men jag har mött många människor som inte funnit sin plats. Det var församlingsgemenskapen som de ifrågasatte. Sedan dess har mina tankar och mitt hjärta varit upptagna av dessa stora frågor: Hur kan vi öva oss i att höra tonen som ljuder i varje människas själ? Hur kan församlingen vara den rymliga plats där vi kan hjälpa varandra att öva upp vår hörsel – så att vi hör sången om att vi alla är älskade och efterfrågade av Gud själv?
Shanes egen andliga resa har lett honom att arbeta tillsammans med Moder Teresa i Calcutta, att besöka familjer i Irak mitt under USA:s bombningar och att organisera och delta i en mängd aktioner för att visa på de fattiga och hemlösas situation i USA. I den här boken ställer han viktiga frågor kring kyrkan och samhället och utmanar läsarna att lämna en likgiltig "lagomkristendom" och leva ut en tro som kan förändra världen.
Boken har länge varit efterfrågad och utkommer nu i en nyutgåva.
Shane Claiborne är en av grundarna till The Simple Way, en kristen kommunitet som lever tillsammans med hemlösa i Kensington i ett av de fattigaste områdena i norra Philadelhia. Med inspiration från den tidiga kyrkan försöker de följa Jesus och leva ut Guds rike i stark kontrast till en värld präglad av materialism och militarism. Pa svenska har han även tillsamman med Jonathan Wilson-Hartgrove utgett Bli det du ber (Libris 2010)
Det finns ingen nåd”, säger vi ofta. Kraven i samhället och på oss människor är stora. Rädslan för att falla igenom och inte hålla måttet kan skapa en livsångest som gör att fler än en tappar glädje och energi.
Men tänk om det finns nåd? Tänk om den är större än vad vi tror? Tänk om det faktiskt går att leva vidare med nederlag och sådant vi har i vår livsbagage som vi inte är så stolta över?
Per Arne Dahl utmanar bristen på nåd i vår kultur och visar på vad kärleken och nåden faktiskt kan göra. Det vi inte fick till kan få bli något som kan berika det liv som ligger framför oss – om vi bara vågar.
PER ARNE DAHL är författare, präst och nyutnämnd biskop i Norge. Han är krönikor i den norska tidningen Vårt land och skrev tidigare under 25 år för Aftenposten. Flera av hans böcker har översatts till svenska, bland dem Något att hoppas på – när det värsta har hänt och Varför har vi det inte bättre när vi har det så bra?
När du upptäcker sanningen i att Gud aldrig sviker dig, inser du att det aldrig är försent att börja om... och att det finns helande och frihet i att bara ta det första steget.
Alla har vi varit med om tillfällen när man önskade att man kunde börja om från början. Spruckna äktenskap, konflikter, missbruk eller förluster av olika slag. Det var inte det här livet vi väntade oss. Gårdagen kan ibland göra oss både fångna, ledsna, skamfyllda, sårade och sökande.
Sheila Walsh uppmuntrar till att möta smärtan och sedan börja om, precis där man befinner sig nu. När hon upptäckte sanningen i att: ”Jag är inte tillräckligt bra, men det är helt okej”, började allting förändras. Hon vill hjälpa den som sitter fast i gamla hjulspår av kamp och smärta att få en ny start genom att förändra sättet de tänker om Gud, sig själva och sitt vardagsliv.
Här är hennes egen berättelse ...
Sheila Walsh är en skicklig inspiratör, bibellärare och bästsäljande författare med fler än 5 miljoner sålda böcker. Hon är välkänd som programledare för flera kristna tv-program och reser som talare och förkunnare över hela världen.
Malina Stahres känslosamt klarsynta bok förtjänar djup respekt, Östen Rosvall, Sydsvenskan "Jag åkte till henne med nykokt lax idag, men hon tyckte att den 'stank'. Jag hade gjort en kaka, men den var för söt. Jag hade köpt en schal, men den var ful. Jag ville hålla henne i handen, men antagligen var det inte min hand hon väntade på. Jag bytte vatten till hennes rosor, men jag snittade dem inte som man ska. Idag irriterade jag henne. Men hon sa ju vad hon tänkte. Skulle hon inte göra det?" Ett återseende. Första gången var de elever på en internatskola i ett kloster i det kommunistiska Polen. Andra gången var de unga kvinnor som båda hade hamnat i Sverige. Nu har de hittat varandra igen - väninnor, men i en ny situation. Den ena är "patienten", döende i cancer, den andra tillhör "omgivningen" och försöker göra allt rätt men lyckas bara ibland. Malina Stahre berättar om sin väninnas sista år, om sin egen kamp för att förstå och acceptera, om missförstånd och samtal med munkar och telefonjourer och om tillit i cancerns skugga. Det är som det är är hennes första bok på svenska. "Ett centralt tema i boken är hur man beter sig när någon man håller av drabbas av svår sjukdom. Vad kan man säga, hur skall man vara för att inte såra, hur mycket skall man själv stillatigande tåla av den sjukas lynnesskiftningar och ibland orättvisa anklagelser? ... Men framför allt är det en bok om tillit, en tillit som räddar mitt i alla fysiska plågor." Tisdkriften Signum
Så skriver pappa Ray till sin 18-årige son David. Boken består av en samling personliga brev som inte bara gäller honom utan alla som funderar på Guds vilja. Har Gud en specifik plan för varje detalj i livet, eller är man fri att välja väg så länge man håller sig inom Guds moraliska ramar?
Ray Baker är teolog vid Apologia – Centrum för kristen apologetik i Stockholm. Han har tidigare skrivit flera böcker. David Baker är längre än pappa