Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
. Johannesevangeliet har uppfattats som en djup teologisk framställning öppet för mystiken. Så är det nog, men samtidigt är det marknära och följer noga Jesus i spåren. Det myckna gräset på platsen för brödundret noteras, liksom att stenkrukorna med vatten i kana var fyllda till bredden och sedan förvandlades till välsmakande vin.
Också vid dopstället i Ainon var det gott om vatten och när Maria smorde Jesus fötter i Betania fylldes huset av doften från väldoftande nardusolja.
I boken Arjeplogsväckelsen 1905 gör Karl Axel Lundqvist inledningsvis en tillbakablick över Arjeplogs sockens historia, där samerna och deras relation till både staten och kyrkan särskilt står i blickpunkten. Också väckelsen placeras först in i sitt historiska sammanhang både lokalt och nationellt. Därvid visar författaren, att Arjeplogsväckelsen utgjorde en länk i en längre utvecklingskedja med anknytning till Gustaf Callebergs tillträde som kyrkoherde 1889. Callebergs kyrkoherdegärning kännetecknades av ett nära samarbete med lekmannarörelsen EFS, särskilt i fråga om predikoverksamheten ute i den stora församlingen. Väckelsen byggde på lokalt församlingsliv och väckelseinspirerad förkunnelse i samarbete.
Kombinationen av kyrka och väckelse kom tydligt till uttryck även under de följande åren, bland annat genom nattvardslivets förnyelse i församlingen. Arjeplogsväckelsen kom att lämna synbara minnesmärken efter sig i bygden, dels genom DUF- föreningen, som utvecklades till en »sockenförening«, dels genom det stora bönhus som kom att uppföras på kyrkplatsen och stå färdigt 1916.
Karl Axel Lundqvist är teol. dr och docent i kyrkohistoria.
Författaren låter oss följa det evangeliska arbete som då började, genom pionjärerna och deras efterföljare, vilket ledde till synod- och kyrkobildning. Gamachu Danu är präst i Mekane Yesu-kyrkan. Han fick sin utbildning i Wollega 1955–58 och har lång erfarenhet som präst och lärare i Västra Synoden. Eskil Forslund, tidigare missionär i Etiopien, har översatt, fördjupat och kompletterat boken.
I bokens bidrag belyses Rosenius bredd, betydelse och bestående inflytande. Olika aspekter av hans verksamhet uppmärksammas: Luthertolkaren, bibelutläggaren, missionsmannen och själavårdaren. I ett par artiklar ges bilder av den miljö där han framför allt var verksam och den tidshistoriska ramen för hans arbete tydliggörs. För att komplettera bilden av Rosenius betydelse finns fyra artiklar om hans inflytande i USA, Danmark, Finland och Norge. Och till sist vänds blicken till nutid och framtid. Rosenius förkunnelse är fortfarande aktuell och det finns mer att lära om och av honom.
Carl-Erik Sahlberg är teol. dr och docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet samt författare till ett flertal bästsäljande böcker. Under drygt tjugo år arbetade han i S:ta Clara kyrka i Stockholm. Numera leder han och hustrun Overa ett arbete bland utsatta barn i Tanzania.
Det finns en förunderlig samstämmighet mellan företrädare för olika kyrkor när det gäller den inre gemenskapen med Fadern, Sonen och Anden. Om man överlåter sig åt Gud behöver man alltså inte vara orolig för att inte förstå eller få insikt i vad som sker. Kristna har i alla tider erfarit och reflekterat över Guds handlande med människan, och vittnesbörden har varit samstämmiga. Den här boken innehåller några av dessa.
Det betyder att det här är en aktuell bok – den handlar om det som sker också nu när en människa ger sig hän åt den treenige Guden
När Evangeliska Fosterlands Stiftelsen grundades 1856 var avsikten att utgöra en samlingspunkt inom statskyrkan för den kyrkotrogna väckelsen. Med väckelsen introducerades och betonades element som tro och tvivel i det religiösa livet. Men väckelsen tvingades också ta hänsyn till den samhälleliga utvecklingen. I Sverige syns under andra halvan av 1800-talet en begynnande industrialisering och urbanisering. Samtidigt beskars statskyrkans befogenheter, folkrörelserna etablerades och nya ideologier såg dagens ljus. Den här avhandlingen beskriver religionens förändrade ställning samt vilka konsekvenser det fick för EFS.
Biskop Hans Brask i Linköping (1464–1538) är i vår tid mest känd för episoden med »brasklappen« vid Stockholms blodbad. Denna lapp har kanske aldrig existerat i verkligheten. Däremot har det bevarats en mängd brev från Brask, vilket gör att han är en av de personer i medeltidens Sverige som man kan kommaallra närmast. Han hade liksom andra senmedeltida biskopar ett stort verksamhetsfält och var på en gång kyrkoledare, politiker och godsherre. Hans intressen var många: saltframställning, antiluthersk litteratur, lagböcker, mat, boktryckning, historiskakrönikor och urkunder och mycket annat. Genom honom får man inblick i den dramatiska tid då Kalmarunionen upplöstes och reformationen inleddes.Per Stobaeus (f. 1975), som är verksam vid Historiska institutionen, Lunds universitet, undersöker i denna doktorsavhandling Brasks tankevärld. Vad säger breven och Brasks handlingar om hans syn på kyrkan och samhället?
När Laura Petris klassiska bok från 1960 nu görs till gänglig i en språkligt lätt reviderad version visar sig den bestående halten i hennes insats. Med stor sakkunskap tecknar hon ett inkännande och mångfasetterat porträtt, där dragen av den levande människan Ignatius tydligt träder fram. Hennes medryckande levnadsteckning av människan, ordensgrundaren, mystikern och helgonet Ignatius av Loyola gör hennes biografi till den bästa framställning vi har om honom på svenska
Kättarland tar sin början i senmedeltidens fromhetskultur där rituella handlingar och materiella ting spelade en viktig men inte alltid så entydig roll. Vi får sedan följa det skeende där stora delar av den kulturen omvandlas och kommer att präglas av modernitetens strävan efter förståelse och social ordning. Boken avhandlar också övergripande frågor: om det alls går att tala om reformationen som en typisk historisk förändringsprocess, varför traditionella kyrkliga riter var så viktiga för folket och hur stormaktstidens folkfostran såg ut. För att förstå den omvandling som reformationen i Sverige innebar är det viktigt att undvika de förenklingar som ofta återkommer i vår egen tid; reformationen beskrivs antingen som en befrielserörelse eller som en politiskt motiverad kulturrevolution. Reformationsskeendet präglades i stället till stor del av samspel och förhandling. Boken ger en grundläggande introduktion till reformationen i Sverige men tar också upp olika aktuella frågor inom forskningen
Arbetet har nu resulterat i boken Klanger från fyra sekel där man kan läsa om historien kring instrumenten. Till exempel är orgeln i Nynäshamns kyrka byggd 1954 av A. Mårtenssons orgelfabrik i Lund och det är kyrkans första orgel. Sorundas och Ösmos kyrkors ursprungliga orglar var byggda av samme man, E A Setterquist från Örebro. Torö kyrkas orgel är byggd 1961. Orglarna i boken spänner över 254 år, från 1754 till 2008.
Sankt Josefsystrarna i Danmark och Sverige 1856-1936
Välkommen att med mig hälsa på i kyrkans första århundrade,
Nästan ingen predikan har fötts utan att jag först konsulterat den grekiska grundtexten. Grekiskan har en del nyanser som inte alltid kommer fram i översättningarna och jag har alltid funnit dessa nyanser klargörande och fördjupande.
Den här kommentarsamlingen vill därför ge vanliga bibelläsare, men även förkunnare, verktyg för att se nya dimensioner i den nytestamentliga texten utifrån den grekiska grundtexten.
Boken ger även läsaren ett brett och ögonöppnande kyrkohistoriskt perspektiv på kyrkans första århundrade, där inte minst den karismatiska dimensionen ges tydlig plats.
Carl-Erik Sahlberg
I den här boken möter vi åtta kvinnor från olika epoker, alla med olika personligheter och uppdrag. Genom att hängivet följa Guds kallelse blev de banbrytare och revolutionärer och kan ge mod och inspiration för kvinnor i alla tider.
Boken bygger delvis på tidigare okända brev. - Viveca Halldin Norberg, fil. dr. Brevväxlingen mellan kejsaren och Stjärne har ställts till författarens förfogande av sönerna Torsten och Lennart Stjärne. Därtill kommer en inte tidigare uppmärksammad korrespondens mellan kejsarens sändebud Abbebe Retta och Nils Dahlberg, dåvarande missionsföreståndare inom EFS.
Vägen till biskopsstolen inom Svenska Kyrkan uner 1900-talet.
Bo Giertz visar i denna bok samma mästerliga förmåga att väva samman historia, teologi och en stark berättelse som i sina historiska romaner Stengrunden och Tron allena.
Pater Olav Müller föddes i Trondheim 1924. Under sin barndom och ungdom gick han i skola där.Som artonåring måste han under kriget fly över till Sverige. Här fick han militärutbildning i Polistrupperna. Strax innan hans kompani blev sänt till Finnmarken, för att delta i Vinterfälttåget, konverterade han till Moderkyrkan. Efter kriget tog han privat artium (studentexamen) 1947, reste till Nederländerna och trädde in i kongregationen Jesu och Marie allraheligaste hjärtan (vanligen kallad Picpuskongregationen). Han prästvigdes år 1954. Efter två års verksamhet blev han sänd tillbaka till Norge. I Trondheim verkade han som kaplan och kyrkoherde för St Olavs katolska församling under trettio år.
Tre tal mot arianerna ingår i den kamp för kyrkans tro som Athanasios drev envist och med stor teologisk kunnighet i efterdyningarna av konciliet i Nicea 325, sammankallat av kejsar Konstantin. Där hade man bestämt tagit avstånd från arianismen och avsatt Areios. Men det blev också inledningen till en fortsatt strid där det en tid såg ut som om arianismen skulle få fullständigt övertag. När heresier tidigare avvisats var kampen snart över. Men den arianska striden kom i en ny situation som präglades av att den kristna tron hade blivit rikets religion, och därmed kom kejsaren att öva ett stort och ibland avgörande inflytande. Detta kom att prägla Athanasios levnad och kamp i hög grad.
Av Athanasios har förut utkommit i svensk översättning Antonios liv, Artos 1991, ny upplaga 2004, Mot hedningarna och Om inkarnationen, Artos 2006.