Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Lämnar vi denna värld och kommer till "himlen"? Och vad menas med "en ny himmel och en ny jord"?
Vad menar den kristna tron med "kroppens uppståndelse" och hur hör det ihop med den populära bilden av att sitta på ett moln och spela harpa?
Tom Wright, en av vår tids mest framstående och profilerade bibelteologer, tar upp alla dessa frågor i en bok som både är banbrytande, provocerande och djupt hoppfull. Han visar övertygande att Bibelns budskap om Jesu kroppsliga uppståndelse får långt mer vidsträckta konsekvenser för hur vi ska uppfatta det kristna hoppet än de flesta av oss har anat.
Wright argumenterar hur tron på livet efter detta direkt påverkar vad vi tror om livet före döden. För om Gud ämnar förnya hela skapelsen - och om detta redan har påbörjats genom Jesu uppståndelse - då kan inte kyrkan nöja sig med att "rädda själar" utan måste förekomma denna förnyelse genom att utbreda Guds rike i dess allra vidaste betydelse. Det finns helande och hopp också i detta livet.
Den här boken kommer att både överraska och inspirera alla som är intresserade av meningen med livet - inte bara vad som händer efter döden utan också före.
Detta är en lättläst bok om äktenskapets friskvård som väcker många igenkännande leenden. Författaren är leg. psykolog
Blodsockerblues är en av Fredrik Paulún viktigaste böcker. Den handlar om hur blodsockret påverkar din hälsa, både idag och i framtiden. Högt blodsocker är en av bovarna bakom hälsoproblem som diabetes, övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Lär dig kontrollera ditt blodsocker så mår du inte bara bättre för stunden, du får även ett kraftfullt skydd mot dessa sjukdomar.
Här får du inte bara lära dig hur du styr ditt blodsocker med hjälp av glykemiskt index, du får såväl GI-tabellerna som ett antal lättlagade recept för alla tillfällen. Ditt nya liv kan börja!
Fredrik Paulún är en av Sveriges mest känna författare inom näringslära. Hans böcker har hittills sålt i över en halv miljon exemplar och många av dem har översatts till flera olika språk. Fredrik skriver regelbundet i Expressen och Allas och är även känd som näringsexperten i TV-programmet Toppform.
I Bönens Hemlighet skriver Stanley Sjöberg på ett tydligt och övertygande sätt om bön. Författaren tar upp flera aspekter av bön och blandar sin undervisning om vad bön egentligen innebär med många konkreta exempel på bönens mäktiga kraft. Den här boken har mycket att ge – både för dig som redan har ett fungerande böneliv – men även för dig som ännu inte känner dig så hemma i bönens värld. Bönens Hemlighet kommer att inspirera dig till bön som för dig närmare Gud, och till bön som får Gud att förändra förhållanden i din vardag.
Oktober 2010. Kristna ledare från hela världen möts i Kapstaden, Sydafrika,till den tredje Lausannekongressen om världens evangelisering. Mål: att geden världsvida kyrkan en ny utmaning att vittna om Jesus Kristus.
Den första kongressen hölls 1974 i Lausanne och skrev snabbt in sig i1900-talets kyrkohistoria genom Lausannedeklarationen som fick ett enormtgenomslag. Den uppföljande kongressen i Manilla 1989 gav ossManillamanifestet.
Nu är det ett nytt årtusende. Evangeliet är detsamma, liksom uppdraget, menvärlden är annorlunda. Kyrkan står inför nya utmaningar och möjligheter.
Under mötet i Kapstaden presenterades Cape Town Commitment - en uppföljningför vår tid av Lausannedeklarationen och Manillamanifestet. Texten har redanrönt stor uppmärksamhet internationellt, och vi är mycket glada över att nufå presentera Kapstadsöverenskommelsen.
Texten består av två delar. För den Herre vi älskar - en trosbekännelse ochFör den värld vi tjänar - ett handlingsprogram. Båda delarna präglas av entydlig bekännelse till Jesus Kristus, ett stort förtroende för Bibelnsundervisning, en konsekvent genomförd helhetssyn på skapelse och frälsningsamt konkreta utmaningar att engagera sig i världens nöd. Allt formuleratmed kärlekens språk.
För första gången finns nu samtliga tre texter om evangelisk kristen tro -Lausanne, Manilla och Kapstaden - samlade i en bok.
Ur boken
Britta Hermansson tror länge att hon finns till för att hennes storebror Sven är död. Han drunknade i ett dike en vårdag mindre än ett år innan hon föddes. Men det pratar de aldrig om där hemma. Fast sorgen finns där ändå, blir hennes första språk.
Sorgen över att leva istället för någon annan höll på suga ut all glädje ur Britta Hermanssons liv under många år. Men nu har hon bestämt sig för att ta sig vidare. Behöver hitta livet, glädjen och lusten att finnas. Kunna sätta ord på tystnaden och sorgen.
Parallellt med Brittas berättelse finns en annan, om de 37 personer som 1896 utvandrade från Brittas hemby Nås till Jerusalem för att möta Jesus Kristus på Oljeberget. De reste i riktning mot hoppet, men fick leva med sorgen över att lämna allt - en sorg som de inte heller pratade om.
De vi ville bli är en gripande berättelse om modet att sträcka sig vidare, hoppas på hoppet och våga tro. Det går att sörja det som inte blev, men också bearbeta det som har hänt och sedan möta det liv som blir. Sorgen är Britta Hermanssons första språk, men behöver inte bli det sista.
Britta Hermansson är pastor inom Equmeniakyrkan. Hon är en efterfrågad föredragshållare och driver den populära samtalspodcasten Brittas vardagsrum. På Libris har hon tidigare gett ut Yttre tryck och inre vila, Möten som berör samt Mogna vackert.
Rami Kivisalo var fjorton år när hans föräldrar ryckte upp familjens rötter i Finland och flyttade till missionsfältet i Tanzania. Här i denna kvalmiga och dammiga miljö fick Rami kontakt med Ray, en kung fu-mästare. Rami gav både hjärta och själ till en sällsynt och dödsbringande form av kung fu, tills han själv var en fruktad mästare. Då hade han också börjat öppna sig för övernaturliga krafter och hade makten han alltid drömt om. Snart insåg Rami att hans liv och kropp tagits över av mörka krafter. Han hade inte längre själv kontrollen. Styrkt av demonen på insidan fick han en högre och högre position inom den internationella brottsligheten. Rami hade en eftertraktad plats i den ryska maffians innersta krets med ansvar för stora drog- och vapenaffärer. Men odjuret på insidan gav honom ingen ro. Det ville ha mer. Fullständig kontroll. Från Finlands vackra kust till den lyxiga men dödliga undre världen inom den ryska maffian och till djupet i människans själ rasade en fysisk och andlig kamp. Det var en kamp för hans liv. Det var en strid om hans själ. Och det är en skildring om hur en hopplöst förlorad son ändå är välkommen hem.
Den röda skorpionen har tidigare getts ut med namnet En gangsters testamente och är ett starkt vittnesbörd – värt att läsas och sprida vidare.
Vilka är hoppets förutsättningar? Vilken jordmån behövs för att det ska kunna gro och växa? Med berättelser, egna dikter och exempel från sin långa erfarenhet som själavårdare visar författaren Lars Björklund vad som får oss att hoppas när livet är som svårast. Att känna andras omsorg är en av de viktiga förutsättningarna, men också att våga se verkligheten som den är.
Det som ger hoppet liv kan ge livsmod och nya tankar till dig som går igenom en svår livspassage, men också till dig som i ditt arbete möter människor i sjukdom och svåra livssituationer.
Lars Björklund arbetar som kaplan på Sigtunastiftelsen och som föreläsare. Han har skrivit flera uppskattade själavårdsböcker, bland annat Modet att ingenting göra och Hur ska jag orka?
Författarna är två barndomskamrater som efter gymnasiet gick skilda vägar. Den ene blev polis och kriminalkommissarie i Göteborg, den andre skol- och ungdomspräst i Jönköping. Men de har hela tiden hållit kontakten. En sen kväll föddes idén att skriva något tillsammans. Det var i skärningspunkten mellan deras båda yrken som denna kriminalroman växte fram. Torbjörn Åhgren har fungerat som faktarådgivare åt flera etablerade deckarförfattare. Torgny Wirén har gett ut bästsäljarna Om änglar kunde tala, Alexandra, Under ytan I & II och nu senast Djupare under ytan.
Vinnare av Augustpriset 2013 i kategorin Årets svenska skönlitterära bok!
Ester Nilsson är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag får hon en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. Från och med nu ska hela hennes tillvaro hänga samman med denna till sin avsikt helt oskyldiga begäran.
I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två...
Viola, Johanna, Lovisa, Kajsa, Tor och Ismael. Några har varit spädbarn, andra tonåringar. Thomas Ardenfors har förväntansfull stått i sitt köksfönster och tittat när de kommit familjens nya medlemmar för all framtid eller för kort tid.
Avsnittet Familjehemmets A till Ö handlar bland annat om gränssättning, sekretess, lagstiftning och relationerna med det biologiska nätverket. Ardenfors vill inspirera fler att öppna sina hem och sina hjärtan för ett utsatt barn. Författaren riktar sig till alla som vill veta mer om vad ett familjehem egentligen är. Boken kan också vara till nytta för den som arbetar inom socialtjänsten, skolan eller polisen
"Boken är en varm och ärlig verklighetsberättelse om hur det är att leva som familjehem. Vi bjuds här in i författarens och hans familjs liv i både med och motgångar. Många målande beskrivningar gör att man lever sig in i boken och läser den från pärm till pärm."
Malena Andersson, Ordförande i FaCO (Familjevårdens centralorganisation)Västmanland, ledamot i FaCO centralt.
"Thomas Ardenfors och hans familj har på ett utmärkt sätt i sin bok visat hur enskilda familjer kan hjälpa utsatta barn och ungdomar. Det finns mycket lite av dessa berättelser och Thomas bok är en viktig berättelse som på ett varmt och gripande sätt beskrivet denna viktiga insats.
Att dessutom Thomas är en utmärkt föreläsare som på ett kraftfullt sätt inte lämnar någon oberörd gör uppgiften än viktigare och kanske öppnar upp för nya familjer att tänka sig denna svåra men viktiga uppgift." Lennart Gabrielsson, tidigare kommunalråd och socialnämndsordförande
"Allt det jag berättar är sant. Jag vet att det är sant eftersom det gör ont." Detta är en berättelse om klass, om hat och övergrepp. Om att åldras med en stad. Om Malmö, en hemstad befolkad av spöken och skuggor. En bok om utsattheten. Om hopp, förtröstan. En bok om klassresan som ett pågående nu, ett konstant helvete som det inte går att undfly - en berättelse om den som lät utnyttja just detta - att barn är byten, lamm som räven kunde rispa och bära hem. En bok om en fattigdom som känns avlägsen och som ändå finns bara runt knuten. Och om vad som händer när alla är borta och man plötsligt står ensam kvar, och stadens kollektiva minne förvandlas. Vem har då rätt att berätta?
Förlåtelsen och tårarna förlöste Guds helande till både kropp och själ och befriade Muhammed från konsekvenserna av trauma och skräck.
När Birgitta fick cancer för tredje gången, kände hon att Gud skulle gripa in och göra ett mirakel. Och miraklet kom - även om vägen dit kändes krokig.
"Jag letade inte efter Gud, men han gav mig nåd, den där gåvan. Jag sökte inte efter honom, men han fann mig", konstaterar Christoffer.
Vid mötet med Gud skedde ett mirakel i Tabbes liv som han inte upptäckte omedelbart. Jesus hade gjort honom fri från alkohol och tabletter. "Jag hade slutat tänka på alkohol, utan att jag märkt det! All abstinens och dragningskraft var borta! Vilken frihet!"
*** I den här boken får du möta människor som fått uppleva hur tron på Gud gjort att livet fått en helt ny inriktning och nya förutsättningar. Dessa spännande och oförutsägbara berättelser vill du inte gå miste om.
Joel Halldorf är flitig krönikör och debattör på Expressen Kultur, ledarskribent på Dagen samt docent vid Uppsala universitet med fokus på religion och modernitet. I sin nya bok Gud: återkomsten skriver han historien om religionens återkomst och vad det betyder för politiken, vårt samhälle och våra liv.
Boken beskriver hur det religiösa postsekulära landskapet ser ut idag. Den blickar bakåt, på den historia som tog oss hit. Och slutligen spanar Halldorf framåt med förslag på hur några krockar i det mångreligiösa samhället kan förstås och hanteras. Ett spännande samhällsinlägg inför valets slutspurt.
Joel Halldorf är en av Sveriges viktigaste intellektuella. Med absolut gehör för sin samtid blottlägger han liberalismens och sekularismens smärtpunkter. Karin Olsson, kulturchef Expressen
Den här boken är oundgänglig läsning för den som vill förstå religionens ökade synlighet i samhällsdebatten. Ulf Bjereld, professor i Statsvetenskap
Att tro både på Gud och på vetenskapen behöver inte vara någon motsättning. Francis S Collins kartläggning av människans gener styrker argumenten för en evolution och för Gud.
Frances Collins var länge ateist. Det var nyfikenheten som drev honom till vetenskapen. Efter ett antal år tog han sig an frågan om Guds existens utifrån sitt vetenskapliga tankesätt. Och han upptäckte att tron på Gud är förenlig med vetenskapen. På 1990-talet blev han utsedd att leda den grupp forskare som skulle kartlägga det mänskliga genomet, alltså beskriva hela människans arvsmassa i detalj. Det var också Collins som några år senare presenterade resultatet för president Clinton.
I Guds språk berättar han om sig själv, sin tro och sina erfarenheter, och om de slutsatser han drar av sin forskning. Han lyfter också fram andra synsätt på skapelsetro och vetenskap, alltifrån ateism till kreationism och intelligent design. För egen del förordar han tron på en aktiv Gud som skapade människan genom evolutionära processer.
Guds språk är ett högaktuellt inlägg i debatten om vetenskap, ateism och kristen tro.
Collins bok är absolut något att bita i för en övertygad ateist eller för en sökande agnostiker. Man kan inte annat än varmt rekommendera boken.
Pekka Mellergård, neurokirurg och överläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro
Guds språk är en stark dementi av flera av nyateismens raljanta påståenden, och samtidigt berättelsen om en modern människas väg till Gud. Den är ytterst läsvärd.
Torsten Åhman, pastor och författare
Francis S Collins ledde arbetet med att kartlägga människans genomet i det världsomspännande The Human Genome Project. Sedan några år är han direktör för The National Institutes of Health i Bethesda nära Washington, DC. Han har grundat BioLogos Foundation för att främja utbytet mellan troende och naturvetenskapliga forskare, och 2009 blev han invald i den påvliga vetenskapsakademin
Thomas Cahill har studerat klassiska språk, filosofi, litteratur och teologi, och skrivit flera uppmärksammade böcker.
"Cahills bok är lärorik på ett underhållande sätt och den skänker nya perspektiv åt kristendomens tillblivelse." New York Times
En kristen gudstjänst bör präglas av att kvinnor och män har samma värde, rättigheter och ansvar som människor, skapade av Gud. Det kan tyckas självklart. Men både kyrka och samhälle har länge stått för en annan ordning, där män som grupp haft fördelar framför kvinnor. Därför behövs en feministisk gudstjänstteologi.
Bokens titel, Jämställd i Kristus, är till hälften hämtad från vår svenska samtid, till hälften från aposteln Paulus. På så sätt illusterar den mötet mellan modern jämställdshetpolitik och kristet gudstjänstfirande. Bokens syfte är att formulera en teologi för kristet gudstjänstfirande som tar hänsyn till ojämlikheten mellan män och kvinnor i syfte att förändra den.
Ninna Edgardh Beckman är doktor i kyrkovetenskap vid teologiska fakulteten, Uppsala universitet och föreståndare vid Diakonivetenskapliga institutet i Uppsala.
Ur boken
Jesu liv återberättas här så att alla kan ta det till sig, både den som är ny i tron eller inte har någon alls, och den som har en fördjupad tro och god kristuskännedom. James Martins förmåga att kommunicera, hela tiden med glimten i ögat, gör att vi bjuds med på en resa. Vi känner smakerna, förnimmer dofterna och hör ljuden. Vi gör Pilgrimsresan tillsammans.
James Martin kombinerar reseskildring, Jesusbiografi och andlig vägledning i ett och samma grepp. Han för oss in i Jesu liv och avslöjar hur denne man talar till oss också i dag. Martin öppnar upp för förnyad kunskap och möjlighet att se Nya testamentes händelser i ett nytt ljus.
Behöver vi egentligen ännu en bok om Jesus? Om det är denna bok vi pratar om så är svaret ja. James Martins grepp är unikt och originellt och kommer fånga läsaren och ge en glimt av mannen från Nasaret som man inte får någon annanstans. Han kombinerar tre källor: de bibliska berättelserna, sitt eget ignatianskt tränade böneliv och ett iakttagande öga när han besöker de platser där Jesus levde, undervisade och dog."
Harvey Cox, professor of Divinity vid Harvard Divinity School
James Martin är jesuitpräst, kulturredaktör och författare till flera böcker. Han är även en ofta anlitad mediekommentator och har medverkat i olika sammanhang som The Colbert Report, New York Times och Wall Street Journal. Libris har tidigare utgett Söka och finna Gud i allt samt romanen Klostret.
Kan man vara kristen? har blivit en av C S Lewis mest lästa böcker. På svenska har den tryckts i många upplagor sedan den kom ut för första gången 1950. Nu finns den i pocket i den nya svenska översättningen av Felix Larsson.
För jag skriver inte för att lägga fram vad jag skulle kunna kalla min tro utan för att redogöra för det rätt och slätt kristna, som är vad det är och var vad det var långt innan jag föddes. ur författarens förord.
Kristungen är också en personlig berättelse om hur det är att tro på någonting utanför sig själv. Hur gör man för att gå från sina föräldrars tro till en barnatro och till sist göra tron till sin egen? Vad är tro och vad är kultur? Vad är ens eget och vad är andras? Har du själv vuxit upp inom frikyrkan kommer du att känna igen dig, och har du inte det så kommer du att få en djupare förståelse för den kristna kulturen.
Stämningen på mina barnkalas är alltid på topp. Men så kommer vi till födelsedagssången och där är det som om mamma glömmer att vara vanlig mamma. Och blir en kristen lite konstig mamma
.
- Vi gratulerar, vi gratulerar, sjunger min mamma och mina klasskompisar stämmer in. Sången låter precis likadan som när fröken leder den i skolan ända till den allra sista delen när mina klasskompisar tror att sången går:
- Å vi gratulerar, vi gratulerar.
Då sjunger min mamma glatt och utan att tänka:
- Å Gud dig välsigne och Gud dig välsigne.
För så har min mamma sjungit den där sången allt sedan hon var liten. Jag tror nästan att hon tror att sången går så. Men mina klasskompisar vet. Att så sjunger man bara hemma hos pingstvänner.
- Ur boken
Malin Aronsson är journalist, uppskattad krönikör och programledare för intervjupodcasten Dagens människa. Kristungen är hennes debutbok
Med lätthet och värme överför hon den muntliga traditionen till den skrivna berättelsen. Och genom hennes lekfulla, skenbart enkla och ömsinta återberättelser påminns vi om vikten av medmänsklighet, ödmjukhet och kärlek i våra liv. En hoppfull samling noveller om vad det är att vara människa.
Selma Lagerlöf (1858-1940) är en av Sveriges mest lästa och älskade författare. År 1909 fick hon som första kvinna Nobelpriset i litteratur och 1914 valdes hon in i Svenska Akademien.
Novellerna är hämtade ur ursprungsutgåvan, lätt språkligt bearbetade, och kompletteras med några ur boken Legender.
Vad är långtråkighet? Hur och varför uppstår den? Hur drabbar den oss och vad kan vi lära oss av den? Varför kan långtråkighet inte övervinnas med blotta viljan? Författaren till Långtråkighetens filosofi menar att långtråkighet är ett så mångtydigt och svårgripbart fenomen att den inte kan avhandlas på annat sätt än tvärvetenskapligt. Han kallar själv sin bok för en essä och det är i essäns form han bjuder på punktvisa nedslag i filosofihistoria, skönlitteratur, psykologi, teologi och sociologi för att belysa långtråkighetens betydelse.
Boken består av fyra delar. I det första avsnittet Långtråkighetens problem ges en bred skildring av långtråkigheten upplevelsen av brist på mening som fenomen.
En central idé hos författaren är att romantiken är en viktig utgångspunkt för att man ska kunna förstå vårt förhållande till långtråkigheten.
I nästa avsnitt belyses långtråkighetens olika sidor genom korta nedslag i filosofins historia och i analyser av romantisk litteratur, från en romantisk 1700-talsroman via Samuel Beckett till American Psycho och Andy Warhol. Ett avsnitt koncentreras kring Martin Heideggers fenomenologiska undersökning av långtråkighet och avslutningsvis diskuteras långtråkighetens moral: hur man kan förhålla sig till långtråkigheten och hur man inte bör förhålla sig till den.
Långtråkighetens filosofi har blivit en mycket stor framgång i Norge och är under utgivning i ett flertal europeiska länder.
Översättning Ulla-Stina Rask
Times Magazine har utnämnt Elizabeth Gilbert, författare till Lyckan, kärleken & meningen med livet till en världens 100 mest inflytelserika personer.
Klockan är 3 på natten och Elizabeth Gilbert ligger på badrumsgolvet och gråter. Hon är drygt trettio, hon har en man, ett hus utanför stan, ett framgångsrikt jobb och försöker få barn - men hon är inte lycklig. En slitsam skilsmässa, en depression och en turbulent kärleksaffär senare bestämmer hon sig för att söka efter det hon verkligen vill med livet.
För att på allvar ge sig själv tid och utrymme för att finna sig själv bestämmer hon sig för att alldeles själv ge sig ut på en lång resa. I den här boken får vi följa med på hennes reseäventyr. Hon börjar i Italien där hon lär sig konsten att njuta, i Indien konsten att nå sinnesro och i Indonesien hitta balans. En intensiv, känslig och underhållande memoar om att finna sig själv och allt som kan hända när man tar ansvar för sitt eget välmående.
Boken har nu filmatiserats och har premiär under hösten 2010, därför ger Bonnier Pocket ut denna utgåva med filmomslag. I huvudrollerna ser vi Julia Roberts och Javier Bardem och svenska Tuva Novotny har en av birollerna.
7"Jag har en dröm", sa Martin Luther King i ett berömt tal. "Har du också en dröm?" frågar Myresjöhus i en samtida annons. Båda vänder sig till människan som en drömmande varelse. En varelse som vill förändring - av livet, världen, det egna jaget. Här rannsakar vi tillsammans med Nina Björk olika samtida drömmar. Vi ser på Disneyfilmer, läser föräldratidningar, analyserar annonser, besöker arbetsförmedlingen, följer riksdagsvalet 2010 och ser kronprinsessan Victoria gifta sig. Varje tid har sin dröm om hur en människa ska vara. Lyckliga i alla sina dagar diskuterar de senaste årens politiska och ekonomiska utveckling i Sverige. Det handlar om pengar. Och det handlar om människor. Vilka är deras värden? Vilka deras värderingar? Och vad händer när själva människolivet blir en fråga om förtjänst?
Mattias Stølen Due vill inspirera till handlingar och hållningar, tankar och beteenden som lyfter kärleken och relationen - innan det är för sent. Att vi tar hand om vårt förhållande medan vi fortfarande älskar varandra. Precis som vi servar vår bil eller sköter våra tänder i förebyggande syfte. Och han vill ingjuta hopp.
Det finns mycket att göra för att förbättra en relation. Beslutsamheten har stor betydelse, att man inte bara glider med in i negativa spiraler. Och att man orkar se och ta ansvar för sin del av problemen. Det är också viktigt att vårda vänskapen med sin partner och låta den bli förhållandets trygga grund. Att inte upphöra med att röra vid varandra.
Medan vi fortfarande älskar är den perfekta bröllopsgåvan. Eller läsningen för ett par som levt i ett förhållande ett tag och börjat fundera över sin relation.