Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Grön mat är god, fräsch och frestande färgglad! Allt fler väljer att äta grönare - några lagar helt vegetariskt, andra vill ha mera grönt som komplement till annan mat. Hur man än väljer - alla uppskattar de goda smakerna och den variationsrikedom som grönsaker och rotfrukter innebär. Oftast lättlagat, alltid en fröjd för ögat.
I denna bok finns recept på vardagsmat och bjudmiddagar, både goda soppor, grytor och wok samt snabblagade pastarätter och många recept med bönor och linser.
Bekvämare kan det knappast vara att bjuda på middag, och det blir garanterat jättegott. Laga allt i ett, varva ingredienserna i grytan eller gratängformen, och låt maten sedan sköta sig själv! En stor fördel är att middagen kan lagas långt i förväg. Grytor smakar ännu godare dagen efter, gratänger vinner också i smak på att förberedas i god tid för att sedan gratineras eller bara värmas strax före serveringen.
Det finns grytor och gratänger både för tunna plånböcker och för tillfällen när man vill kosta på sig något extra. Med lite fantasi kan man göra goda grytor eller gratänger på det mesta man tycker om - grönsaker och rotfrukter, kött, fisk eller kyckling. Barbro Lönnegren har valt ut både klassiska rätter som hittar vägen tillbaka till middagsbordet men också nya varianter av grytor och gratänger som passar dagens smaklökar.
Under medeltiden serverades i de europeiska furstehusen skönt dekorerade pajer med överraskande fyllningar - guldmynt, blomsteruppsatser, levande fåglar eller hovnarrar.
Även om de inte är fullt så spektakulära, blir säkerligen vilken som helst av dessa 100 pajer lika uppskattad. Paj är den perfekta bjudrätten. Den kan vara färdig när gästerna kommer och varieras i det oändliga.
Här är de fyllda med alltifrån köttfärs, skinka, kyckling och lax till skaldjur, ansjovis, ost, svamp eller grönsaker. För att inte tala om alla ljuvliga efterrättspajer, älskade av både barn och vuxna.
Barbro Lönnegren delar generöst med sig av sin rika receptskatt - det här är hennes 22:a kokbok!
Barbro Lönnegren, välkänd matexpert och kokboksförfattare (det här är hennes 26:e kokbok!) har smakat sig igenom många nya pastasorter, såser, kryddor och varierande tillbehör och har här komponerat 100 läckra recept för hela familjen.
Ur innehållet:
Snabb - snabbare - snabbast… pasta allt i ett
10 lätta pastasåser
Woka med pasta
Pasta i ugnen.
Dessutom recept med nudlar, soppor och sallader och annat gott med pasta som bas. Läckra färgbilder av Kent Jardhammar.
En ny bok i 100-serien där Barbro tidigare kommit med: 100 rätter på 20 minuter, 100 läckra pajer, 100 goda gröna rätter och 100 fräsiga färsrätter.
Här är boken som blir din bästis i köket! Barbro Lönnegren, välkänd och omtyckt kokboksförfattare, har gått igenom sin stora receptsamling och valt ut 100 av sina allra mest lättlagade favoriträtter.
Middagar utan krångel, mat som kräver en minimal arbetsinsats och sköter sig själv på spisen eller i ugnen- och rätterna kommer garanterat att bli populära runt matbordet!
Pasta pronto, korvrätter med variation, populär kyckling, fräscht grönt, goda gratänger och härliga grytor att samlas kring ...Barbro Lönnegrens pålitliga och varierade recept hjälper dig att snabbt få god och vällagad mat på bordet!
För snabb och lätt överblick är de 101 recepten indelade i fyra kategorier: frukt- och bärsmoothies, frukost- och yoghurtsmoothies, nytt kapitel om gröna smoothies och smoothie bowls. Boken innehåller också en presentation av varje frukt och grönsak när på året de är som bäst, var i världen de odlas, när de skördas samt hur de bör förvaras för att få ut bästa möjliga smak. Dessutom finns kortfakta om hur de bäst fryses in, vilka verktyg som är bra att ha till hands samt tips om servering och garnering.
Över 200 sallader för alla tänkbara tillfällen, som hälsosamma sommarsallader, exotiska fruktsallader och varma sallader för vinterdagarna. Inspirerande vardagsmatlagning för både nybörjaren och den mer vana.
I den här boken presenteras över 200 inspirerande recept och fantastiska idéer för allt från huvudrätter och tillbehör, efterrätter och vegetariska förslag, allt i salladsform. Alla recepten är enkla utan onödiga och tillkrånglade fackbegrepp. Varje recept är praktiskt och enkelt presenterat över ett uppslag med ett inspirerande färgfoto till.
200 goda kalorisnåla recept för hälsosamma frukostar, lätta luncher, balanserade middagar och till och med smala efterrätter.
Recepten ar enkla utan onodiga och tillkranglade fackbegrepp och praktiskt presenterade pa ett uppslag med ett inspirerande fargfoto till - perfekt för alla, nybörjaren och den mer vana kocken.
Oavsett om du vill bjuda på enkla muffins, överraska på barnkalaset med fantasifulla figurtoppings eller om du vill ha en sofistikerad och utsökt cupcake med en oemotståndlig smörkrämsfrosting på toppen - här finns bakverk för alla!
Alla recept ar enkla utan onodiga och tillkranglade fackbegrepp. Varje recept ar praktiskt och enkelt presenterat over ett uppslag med ett inspirerande fargfoto till.
Följ med årets vinnare av Sveriges mästerkock, Sofia Henriksson, på en matresa genom fyra världsdelar och tjugoen länder i fyrtio smakrika recept. Pröva nya rätter och laga dem tillsammans med vänner – upptäck världen och lär känna nya matkulturer hemma i ditt eget kök!
Tyckte ni om Annas Pajer och Annas Medelhavsmat kommer ni att älska Anna Bergenströms nya bok - ANNAS KAKBOK - en given succé! Här ger Anna Bergenström sina bästa recept på allt man kan önska sig:
* ovanliga mjuka kakor som Limetårta och Robertos kaka, men också klassiker som Gammaldags sandkaka, få kakor är lika goda!
* småkakor som Kattungor och Kanelhjärtan, Majorer och Chokladkolasnittar
* bullar och skorpor av flera slag
* julbak med pepparkakor, saftiga lussekatter och små saffransskorpor
* 3 olika sorters småkakor av 1 deg
De härligt inspirerande färgbilderna är tagna av Fanny Bergenström.
Anna Bergenström är välkänd matskribent i Dagens Nyheter och författare till många uppskattade kokböcker. De härligt inspirerande färgbilderna är tagna av Fanny Bergenström.
Här finns Anna Bergenströms bästa recept till ljuvligt goda dessertpajer, fransk jordgubbstårta, österrikiskt Apfelstrudel och till matpajer med många spännande fyllningar och mycket, mycket mer. En annorlunda liten bok om konsten att baka perfekta pajer.
Anna Bergenström är välkänd matskribent i Dagens Nyheter och författare till en lång rad kokböcker. De härligt inspirerande bilderna är tagna av Fanny Bergenström.
Svenska smaker är temat i Anna Bergenströms nya färgstarka och mycket inspirerande kokbok.
I Anna Bergenströms mycket kompetenta händer har traditionella klassiska recept blivit nya, lätta och mycket lockande – husmanskost i nya kläder – Mamsells ägglåda, Kalles ansjovis, laxpudding, kräftströmming, sjömansbiff, oxrulader, slottsstek, älggryta, Wallenbergare, citronfromage, småländsk ostkaka, äppelkaka, lingonparfait... Smaka och njut.
Som vanligt är det en oumbärlig bok av allas vår uppskattade matskribent och kokboksförfattare.
ANNAS SVENSKA MAT innehåller ett 90-tal recept och är rikt illustrerad med Fanny Bergenströms vackra färgbilder och samarbetet har resulterat i en härlig kokbok att ge sig själv och andra – EN GIVEN SUCCÉ!
Så lyder ett kinesiskt ordspråk, som jag tycker beskriver god mat på ett bra sätt. Jag har arbetat med mat i 25 år och då mest med asiatisk mat. Det som tilltalar mig i det asiatiska köket är enkelheten och fräschören. I denna kokbok har jag samlat recept som spänner över ett brett spektra med både traditionella asiatiska rätter och helt nya varianter, där svenska råvaror blandas med asiatiska kryddor.
Under dessa år har jag lärt mig en sak som jag gärna vill förmedla vidare och det är hur man läser ett recept. Läs recepten i denna kokbok utifrån vad du har hemma, det gör matlagningen mycket enklare och roligare.”
Anne Cheng
Boken är utgiven av TV4 och distribueras av Bokförlaget Natur och Kultur.
Begagnad i gott skick
Boken är fylld med recept på glutenfria och sockerfria bakverk, såväl söta som salta läckerheter. Helt naturligt njutbara småkakor och bollar, tårtor och bakelser, matbröd, pajer, piroger och kex. Recepten har fått sin sötma från torkad eller färsk frukt och bär, många är smaksatta med grönsaker och örter. Läsaren får lära sig ett helt nytt sätt att baka, vetemjölet har bytts ut mot mandelmjöl, frön och nötter, bovetemjöl, kokosmjöl och havregryn. Det vita sockret har fått ge plats åt den naturliga sötman från till exempel dadlar, aprikoser, fikon, äpplen, päron, bananer, blåbär, hallon och vanilj.
De 49 glutenfria bakverken med smaker från naturen är alla vegetariska och så långt det är möjligt anpassade även för den som vill äta mjölkfritt. Liksom i sin förra kokbok Gröna, sköna tillbehör är det receptkreatören Birgitta Höglund som står bakom kameran, hon har här tagit med sig alla bakverk ut i den vackra skärgårdsnaturen och till blommande trädgårdar runtom Stockholm.
Boken beskriver i detalj över 30 olika välsmakande bär och bärliknande frukter och innehåller många odlingstips, till exempel om hur man skyddar bär mot fåglar och hur man vet när det är dags att skörda.
Över 70 vackert illustrerade steg-för-steg-recept där bär spelar huvudrollen-allt från recept på hemgjord sylt och saft till kalkonrulader med vinbär, mojito med hallon och mynta eller fläderbärskaka - för att nämna några.
Här presenterar kostexperten Susanne Dalsätt alla enkla och smarta tips du behöver för att lyckas behålla din nyvunna vikt. Utan pekpinnar och förbud ger hon dig ett nytt sätt att tänka och leva utan att komplicera tillvaron. Metoden hjälper dig att gå ner de där sista kilona och att sedan hålla vikten, men den ger även mer energi och bättre hälsa.
Susanne Dalsätt är utbildad kostrådgivare och personlig tränare. Hon är en inspirerande föreläsare och engagerad kostcoach och anlitas flitigt av såväl privatpersoner som företag. Susanne har även medverkat som kostexpert i tv-programmet Tjockholmen.
Här finns rätter för både vardag och fest – sallader, smårätter, soppor, gratänger, biffar, grytor, röror, desserter och bakverk – alla med uppgifter om tillagningstid och med smarta tillagningstips. Rispappersrullar med myntavinägrett, Toast au chèvre chaud med italiensk linssallad, Wok med persikor och cashew, Exotisk bönsalsa och Chokladsmulpaj är exempel som frestar.
I bönguiden får man bl a veta hur de olika bönorna ser ur, säsong, förvaring, koktider och näringsämnen.
Intresset för de urgamla – och helt moderna – bönorna ökar alltmer. Inte nog med att de innehåller otroligt mycket nyttigt, de anses också förebygga hjärt- och kärlsjukdomar!
Särskilt intressant för nyblivna veganer och vegetarianer som är osäkra på om de får i sig tillräckligt med näring, vegetarianer, veganer och blandkostare som också äter vegetariskt ibland.
Pia Hall är journalist och har bl a arbetat på tidskrifterna Chili och Gourmet. Här svarar hon för faktadelarna. Hon har tidigare skrivit boken Vego paradiso – en smak av det veganska köket.
Författarna tilldelades 2001 Gourmand World Cookbok Award i kategorierna Speciallitteratur kring måltiden på svenska och Bästa vegetariska kokboken på svenska.
Lena Koller (foto) har bl a fotograferat för IKEA i Sverige och Tyskland, Day i Danmark, MånadsJournalen och kokboken Dykarbaren.
Bonniers Kokbok speglar våra förändrade matvanor, vi hämtar inspiration från världens alla hörn. Men våra svenska mattraditioner ges också stort utrymme, varsamt anpassade till dagens krav.
Bonniers Kokbok går från det grundläggande konsten att koka ägg via den snabblagade vardagsmaten till de påkostade festmåltiderna för helger och högtidsdagar. Grönsaker, bakat av alla slag, asiatisk mat och läckra efterrätter ges extra stort utrymme, liksom hur olika råvaror ser ut och hur de används.
Här finns avsnitt med rolig och matnyttig läsning om mat och vin, om karakteristiska kryddningar och smaksättningar i exotiska länders kök, om fester och dukningar.
Den tidlösa utformningen tillsammans med de många inspirerande, ljust hållna fotografierna ger boken ett nordiskt blont utseende.
Bonniers Kokbok är lika oumbärlig i köket som stekpannan och kastrullen och ger matglädje i många år framöver.
Utsedd till Årets bästa kokbok 2003 av Måltidsakademin!
Motivering: En elegant och funktionell kokbok som pedagogiskt lotsar användaren genom såväl traditionellt svenskt kök som asiatiskt. Ett vackert tidsdokument som sprider glädjefylld, kulinarisk lust.
Intresset för whisky, och då kanske framför allt single malt, har aldrig varit så stort som i dag. Whiskyfestivaler och provsmakningar anordnas på åtskilliga håll, och de flesta destillerier har öppet för allmänheten. I Bonniers stora bok om whisky redogör världens främste whiskyskribent Michael Jackson och hans medarbetare in i minsta detalj för hur whisky framställs, hur de olika sorterna får sin speciella karaktär och smak - av torvrök, ljung, havsvatten, alger, träet i faten, klimatet och mycket mera. Vi får följa med och besöka destillerier världen över, från Tennessee till Tokyo, men framför allt naturligtvis i Skottland, whiskyns hemland. Den som vill veta hur en viss whisky smakar kan vända sig till just det märkets smakguide och läsa sig till Michael Jacksons uppfattning. Bokens sista del handlar om konsten att njuta av whisky, inte bara före eller efter middagen utan även till maten ¬- och i den. Och naturligtvis serveras det ett antal drinkrecept.
Allt om Mat-redaktionen har tagit fasta på svenskarnas växande intresse för vegetarisk mat och valt ut 300 av sina bästa gröna recept.