Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Roland Spjuth skriver i sitt förord:
Författaren vill ge oss ”ett redskap för att tvinga oss att ställa de grundläggande frågorna. Innan vi börjar tillämpa några kyrkliga förnyelseprogram, behöver vi ägna tid åt att reflektera över och samtala om vad kyrka egentligen är.
Framför allt skulle jag hoppas att Holgers bok skulle kunna användas som underlag för samtal i många kristna gemenskaper som likt författaren längtar efter att hitta en väg framåt för hur Jesu lärjungar ska leva tillsammans
Boken vill ge ett annorlunda sätt att närma sig tanken på förändring och gör detta genom ett stort antal praktiska övningar på olika nivåer. Samtidigt knyter boken an till de traditionella församlingsutvecklingsmodellerna såsom styrkefokuserad undersökning och naturlig församlingsutveckling.
Den Gudomliga Restaurangen är en bok fylld av möjligheter och kan användas på många olika sätt, i sin helhet eller valda delar.
Den gudomliga restaurangen är en praktisk bok om församlingsutveckling, särskilt riktad till pastorer eller andra församlingsledare, för alla som vill se sin församling växa och utvecklas. Det är också en bok som fungerar väl på bibelskolor och på ledarkurser, samt i församlingens ledarutveckling. I denna bok finns mycket matnyttigt i form av praktiska tips, diskussionsfrågor och många olika praktiska övningar för olika sammanhang. Det här är en intressant, relevant och viktig bok för Sveriges församlingar, oavsett samfundstillhörighet.
Lennart Okkonen Johansson har en kandidatexamen i historisk teologi och en masterexamen i systematisk teologi. Han arbetar som pastor i församling, som föreläsare och som författare. De ämnen han brinner för är församlingsutveckling och lärjungaskap med Jesus i centrum
I mångfaldsvardagen behövs en flexibel kyrka som är öppen för nya lösningar och nya sätt att se på omvärlden. Vad händer när vi öppnar dörren för flyktingar? Hur firar vi gudstjänst tillsammans när olika traditioner krockar? Hur hittar vi ett inkluderande vi när värdegrunden utmanas?
Boken skildrar ärligt både de utmaningar och den rikedom som finns i mångfaldsarbetet, bland annat genom en mängd exempel hämtade från nätverkets församlingar. Genom boken går ledorden hopp och möjlighet som en röd tråd.
2018 tilldelades nätverket pris som Årets förnyare i Svenska kyrkan.
I boken beskrivs de olika delarna av modellen närmare, samt hur de kan användas i praktiken - såväl i arbetet med att revidera församlings- instruktionen, inför arbetslags- och terminsplaneringen, som i målarbetet med budgetrelaterade verksamhetsplaner.
Nya sätt att vara kyrka tillhandahåller inte en metod, utan handlar om att återupptäcka församlingens ursprungliga DNA som en relationell och missionell gemenskap med Jesus i centrum. Därför är den här bokens syfte inte att vara en idébok med bra tips och spännande nya grepp att välja från. Den vill i stället bidra till att få igång samtal om församlingens identitet och kallelse. Boken ger en grundläggande beskrivning av Nya sätt att vara kyrka, varför det behövs och hur man kan göra om man i en församling vill arbeta med att hitta Nya sätt att vara kyrka.
Dessa områden kan användas som ett filter på församlingens verksamhet. Inom vilka områden har församlingen sin styrka? Vilka områden behöver utvecklas? Det är också ett verktyg för att resonera kring varje enskild verksamhet. Hur arbetar vi med dessa områden i konfirmandverksamheten, i Alphagruppen, i kören
… I boken delar ett tjugotal skribenter med sig av sina tankar kring fokusområdena. Detta kompletteras med texter om hur materialet kan användas.
Till tro erbjuder inget facit för hur en livskraftig församling ska se ut, och här finns inga punktlistor att bocka av för att nå resultat. I stället är det ett verktyg som varje församling kan använda på sitt eget sätt
Björn Gusmark visar på bakgrunden till församlingen i Nya testamentet och skissar församlingens framväxt i Sverige. Han presenterar några olika modeller för församlingsutveckling och gemensamma nämnare hos sammanhang som attraherar människor. Bokens senare del innehåller en handfast vägledning för att arbeta kreativt, processinriktat och långsiktigt med församlingsutveckling. Författaren har hämtat inspiration och tankar från Tyskland, England, Norge och Sverige, men framför allt från egna erfarenheter i Romelanda pastorat, där han är kyrkoherde.
Boken är skriven utifrån Svenska kyrkans perspektiv, men den som hör hemma i ett annat sammanhang kan känna igen sig i mycket. Förutom att ge inspiration och vara ett samtalsunderlag för en församling som vill arbeta med församlingsutveckling är boken intressant även för den som funderar över kyrkans uppdrag och framtid.
En gratis samtalshandledning finns framtagen av Sensus.