Måndag - fredag 10 - 17
Lördagar STÄNGT
23/6 har vi öppet 10-17 och Midsommarafton är butiken stängd.
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Ibland kan livets utmaningar bara bli för mycket. Hur ska man kunna orka fortsätta när botten är nådd och kraften tagit slut?
För dig kan det vara ekonomiska svårigheter, ett dåligt besked från läkaren, en olycka, eller att du fått skilsmässopappren serverade framför dig av din äkta hälft. Vad det än är, så förstår du att livet kommer att förändras dramatiskt. Och det ser inte ut att kunna bli till det bättre.
I boken Du kommer ta dig igenom guidar Max Lucado läsaren genom bibelns berättelse om Josef. Berövad sin identitet, kastad i en brunn och såld som slav; Josefs liv bestod av nederlag och utmaningar. Samtidigt som tiden gick verkade Gud genom hans omständigheter för att de så småningom skulle leda till både upprättelse och försoning. Så, även om du har svårt att se det nu, kommer du också att ta dig igenom.
Den goda nyheten är att vi inte är de första som längtar efter att få uppleva en förändring. Även Jesu lärjungar behövde vägledning på bönens område.
Max Lucado tar med läsaren på en resa i bönens värld. Genom att komprimera Jesu undervisning om bön till en enda enkel, kort och revolutionerande bön att minnas inspirerar Max Lucado till ett fungerande böneliv. Det kanske inte behöver vara så svårt att be?
Med studiefrågor för enskilt bruk eller för gruppsamtal.
Mer än 120 miljoner läsare har funnit inspiration och uppmuntran genom Max Lucados böcker. Han bor med sin fru Denalyn och deras busfrö till hund, Andy, i San Antonio, Texas där han arbetar i Oak Hills Church
I den här boken beskriver Lauren F Winner hur hennes erfarenheter av sin mammas död och sin egen skilsmässa oväntat kastar henne rakt in i en livskris av tvivel och andlig förtvivlan.
Träffsäkert, relaterbart och intensivt ärligt beskriver Winner sin (eller om) Gud finns någonstans.
Det här är en stark och brutalt ärlig berättelse om när Gud och tro upplevs frånvarande mitt i livet
I den här boken sammanfattar Lamott allting som hon har lärt sig om bön till de tre mest nödvändiga bönerna: Hjälp, Tack och Wow. Dessa böner - att be om hjälp från en högre makt, att uppskatta det goda som vi har fått och att känna förundran över världen runt omkring - kan hjälpa oss genom vardagen och visa en väg fram genom livet. Speciellt under tuffa tider.
Anne Lamott har gjort sig känd och uppskattad för sitt ärliga, insiktsfulla och humoristiska sätt att skriva om sitt eget liv och sin tro under svåra dagar. Hjälp, Tack, Wow är en andlig vardagsbok som förhoppningsvis många nya läsare kommer att uppskatta.
Anne Lamott är amerikansk författare med flera New York Times-bästsäljare. Hjälp, Tack, Wow är hennes första bok på svenska, men Libris planerar även att ge ut Stitches och Hallelujah Anyway de kommande åren. Lamott är också författare till flera romaner som Imperfect Birds och Rosie.
Sagt om boken: Ett uppfriskande enkelt grepp på den andliga praktiken bön i ett mycket greppbart format. Lamott lyckas skickligt framföra idén att när vi försöker kontrollera våra omständigheter så har vi förlorat förmågan att se det goda och mirakulösa i vår vardag det finns mer att upptäcka här än man först kan ana. Kirkus Reviews
Charmerande vanvördigt. MORE Magazine
Fylld av Lamotts unika typ av humor, klokhet och grundläggande andliga insikt Hon har en förmåga att sätta ord på vad det innebär att acceptera och omfatta den skönhet, mysterium och smärta som livet rymmer. San Antonio Express-News
En bok om Maj Nilsson, Indienmissionär och maka till pastor Sten Nilsson. Maj är en sann människovän och ingen kan undgå att märka hennes genuina intresse för de människor hon möter. Följ Maj genom barndomen i Vänersborg, bröllopet i Finland och de spännande åren i Indien.
En familjebok, rikt illustrerad av Anders Palmgren
Mikael Tellbe berättar vad den kristna tron säger om människans framtidshopp och reder ut spekulationer, förutsägerlser och påståenden om vad som väntar
Under natten den 25 april 2012 drabbades Göran Skytte av en stroke. Den följdes av ytterligare två. Arbetet med en ny bok, en bok med människors berättelser om hur livet förvandlas, fick ta en paus. När det satte igång igen hade det fått ett nytt fokus.
"För mig blev dessa tre anfall av stroke i hög grad en andlig erfarenhet. Men boken handlar mest om förvandlingar som människor har berättat för mig om: en kvinna i Vasa som ?av misstag? deltar i ett kristet möte och där kommer till tro, entidigare fånge på Kumla som blir pastor, en tidigare morddömd person som blir djupt troende, en kvinna som fick ett nytt liv efter tsunamin.
Jag vill också skriva om några av de kristna storord som vi använder för att beskriva olika förvandlingar i våra liv. Vad betyder det till exempel att bli och vara ?frälst??"
När en människa dör märks det ofta tydligt om arvet efter henne kommer att leva vidare. Alexander den store och kejsar Augustus och Napoleon och Sokrates och Muhammed var enormt ryktbara vid tiden för sin död. När Jesus dog såg det helt klart ut att bli slutet för hans pyttelilla, misslyckade rörelse. Om det fanns ett pris för "bäst chans att lyckas postumt" som delades ut till historiens mest inflytelserika personer samma dag som de dog, då skulle Jesus ha varit allra längst ifrån att få det.
Och ändå ... -- ur boken
John Ortberg är tillbaka med en bok om den person som är allra viktigast i hans liv -- Jesus. En person som inte lämnar honom ifred, som ständigt bryter mot konventionerna, som utmanar och vänder och frågar och påminner. En vän och räddare som är här för att stanna.
RICHARD FOSTER är teolog och författare och har grundat Renovaré, en rörelse för andlig förnyelse. Han har tidigare undervisat vid Friends University i Kansas. Flera av hans tidigare böcker har kommit ut på svenska, bland dem Pengar, sex och makt, Vägar till glädje och Fri att leva enkelt.
Boken är illustrerad med flera samtida skolplanscher. Novellerna är hämtade ur ursprungsutgåvan och har kompletterats med några ur boken Legender
Librisförläggaren och Lewisbeundraren Peter Eriksson har tillsammans med sin norske kollega Arne Christian Konradsen gått igenom C S Lewis efterlämnade essäer och andra kortare texter.
Världens sista kväll innehåller Peter Erikssons favoriter, de flesta nu tillgängliga på svenska för första gången. Förutom titeltexten finns här Tankar från en redskapsbod, Härlighetens tyngd (The Weight of Glory) och Människans avskaffande och ytterligare elva texter
Charlotte förälskade sig ständigt i män hon upplevde att hon skulle kunna hjälpa. Men ju mer hon ville ge, desto mer drog de sig undan, för att slutligen avsluta relationen. Hon såg inte att ensamheten hon upplevde egentligen var hennes egen.
Inger och Charlotte är exempel på hur gamla försvarsstrategier kan stå i vår väg. Det är handlingsmönster vi utvecklat för att undvika sorger och annat obehag. De hade ofta sin uppgift att fylla när de en gång etablerades, men i vuxen ålder kan de istället skymma sikten och hindra oss i våra relationer.
Psykoterapeut Ilse Sand visar hur man kan bli mer medveten om sina egna strategier – och hur man kan bli fri från dem. ILSE SAND är psykoterapeut, teologie kandidat och en efterfrågad föreläsare i sitt hemland Danmark. Hon har tidigare gett ut Älska dig själv, en bok om sensitiv begåvning samt Hitta nya vägar i känslornas labyrint. »Jag hoppas att den här boken ska göra att du som läsare får lust att kika på dina egna försvarsstrategier och fundera på om ditt liv kan bli rikare om du väljer att avveckla en eller flera av dem, så att du kommer närmare dig själv, livet och andra människor – och i högre grad kan få uppleva och njuta av tillvaron.« – ur boken
Hur vuxna i kyrkan kan stötta unga som skadar sig själva
"Till en början tror jag det mest handlade om att göra de obegripliga känslor jag hade mer begripliga. Ett sår på handleden som gör ont är lättare att hantera än en konstig smärta inombords." - Johanna
Fler och fler tonåringar och unga vuxna i Sverige skadar sig själva. De flesta gör det bara en eller ett par gånger, men för andra följs den första skadan av en till, och en till, och en till - de hamnar i ett självskadebeteende.
De senaste femton åren har vårdpersonal och forskare sett en kraftig ökning av detta beteende, och många unga vittnar om en allt sämre psykisk hälsa. Symtomen håller sig inte isolerade till skolan eller hemmet - självskadebeteende förekommer överallt där ungdomar finns.
Varje år är ungefär var tredje åttondeklassare konfirmand i något av de kristna samfunden, och det ger kyrkan en unik kontakt med landets tonåringar.
"Att vara i kyrkan gav mycket styrka och hopp. Det fyllde de tomma hålen inombords." - Nicole
Möt mig som jag är riktar sig till vuxna, anställda och ideellt engagerade, som möter ungdomar i kyrkan. Thérèse Eriksson förklarar vad självskadebeteende är, vad det kan bero på, vad det kan leda till - och hur vuxna kan hjälpa unga som mår dåligt. Hon delar med sig av konkreta tips på hur man kan stötta någon som skadar sig själv, och både unga som har skadat sig själva och vuxna som arbetar i församlingar berättar om sina erfarenheter. Thérèse Eriksson är beteendevetare och arbetar med att förbättra vården för unga som lider av självskadebeteende. Hon har tidigare skrivit boken Slutstation rättspsyk - om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott tillsammans med Sofia Åkerman (Natur & Kultur 2011).
Ett stort glas vin till den fina köttbiten, också mitt i vardagen, är en uppskattad guldkant i livet för många av oss.
Maggan Hägglund ville också njuta, ville unna sig, få fler guldkanter på tillvaron. Hon tillhörde Den Nya Vin-generationen.
Men sakta gled hon över från att vara en njutningsdrickare till att få problem. Tills den morgon hon nådde vägs ände. Nu fick det vara nog. Till sin förvåning upptäckte hon att det inte alls var svårt att sluta .
Maggan Hägglund har skrivit en praktisk, positiv och insiktsfull bok, både för den som har problem med sitt drickande och för den som fortfarande njuter, men skulle vilja öka sin livskvalitet och sitt välmående. För ett av de effektivaste sätten att må så bra man kan är just att hålla alkoholkonsumtionen på en lagom nivå - och som hon skriver, på köpet få mer energi, bättre hy, kanske bli av med både sömnproblem och depression och minska risken för cancer, benskörhet och annat elände.
Och, visar Maggan, det finns många andra sätt att njuta än genom ett stort glas rödvin.
Maggan Hägglund är frilansjournalist och har varit chefredaktör för tidningen Tara där hon fortfarande skriver krönikor. Libris har tidigare gett ut hennes bok Maggans lilla starksköra och Drunkna inte i dina känslor, som hon skrivit tillsammans med Doris Dalin.
»Här får du en helt unik manual från en som tappat fotfästet, tittat för djupt i glaset men som rest sig långt innan knockout . Denna bok rekommenderar jag alla, särskilt kvinnor 50+. Det är en hoppfull bok.«
ur förord av Amelia Adamo
Runar Eldebo skriver om faderskap och meningen med livet, att hedra och kanske älska sin pappa, att förlora sin pappa, Gud som de faderlösas far och vad det innebär att själv vara pappa och bära faderskapet vidare.
Runar Eldebo är pastor, föreläsare och författare till flera böcker, bland annat Kristen i landet lagom, Tillbaka till Jesus och Den stora skillnad
Men är Gardells bild av Jesus den bild som han lägger till grund för hela sin syn på Gud och människa ett rimligt historiskt porträtt? Vad händer med de fyra evangelisternas skildringar och tolkningar av Jesus, och hur skall man tänka kring det faktum att dessa författare skrev nästan två tusen år före Gardell?
I den här boken gör prof. Anders Runesson en kritisk granskning av Jonas Gardells bok. Han visar att både evangelierna och kyrkan har tillfört något i förståelsen av historiens Jesus, som inte ens Jesus själv kunde förmedla.
Anders Runesson är docent i Nya testamentets exegetik vid Lunds universitet och arbetar sedan 2003 som professor i Nya testamentet och tidig judendom vid McMaster University i Canada.
"Gardells böcker och teveprogram om Gud och Jesus har haft ett enormt genomslag. Bara det motiverar denna kunniga och engagerade genomlysning av hans teologi. Anders Runessons kritik är mild i tonen men kan inte kallas för något annat än förödande ... borde läsas av var och en som tar frågan om Jesus på allvar. Till att börja med av alla dem som köpt Jonas Gardells bok." Mikael Löwegren, Kyrkans tidning
I samma serie: Värma varandra -- stickat och virkat för en vackrare värld och Värma en liten -- stickat och virkat för all världens bebisar
"I Anna Braws böcker dokumenteras enkla beskrivningar och användbara recept av den sort som sprids från mun till mun eller skrivs upp på enkla lappar. Utan hennes böcker skulle de här praktiska och beprövade kvinnokunskaperna riskera att försvinna." --Pia
"Ni är jordens salt" säger Jesus i bergspredikan. Eldebo belyser och utforskar vad som döljer sig bakom bibelns många salt-texter och resonerar kring hur vi kan "vara salt" för vår omgivning i dag.
Malina Stahres känslosamt klarsynta bok förtjänar djup respekt, Östen Rosvall, Sydsvenskan "Jag åkte till henne med nykokt lax idag, men hon tyckte att den 'stank'. Jag hade gjort en kaka, men den var för söt. Jag hade köpt en schal, men den var ful. Jag ville hålla henne i handen, men antagligen var det inte min hand hon väntade på. Jag bytte vatten till hennes rosor, men jag snittade dem inte som man ska. Idag irriterade jag henne. Men hon sa ju vad hon tänkte. Skulle hon inte göra det?" Ett återseende. Första gången var de elever på en internatskola i ett kloster i det kommunistiska Polen. Andra gången var de unga kvinnor som båda hade hamnat i Sverige. Nu har de hittat varandra igen - väninnor, men i en ny situation. Den ena är "patienten", döende i cancer, den andra tillhör "omgivningen" och försöker göra allt rätt men lyckas bara ibland. Malina Stahre berättar om sin väninnas sista år, om sin egen kamp för att förstå och acceptera, om missförstånd och samtal med munkar och telefonjourer och om tillit i cancerns skugga. Det är som det är är hennes första bok på svenska. "Ett centralt tema i boken är hur man beter sig när någon man håller av drabbas av svår sjukdom. Vad kan man säga, hur skall man vara för att inte såra, hur mycket skall man själv stillatigande tåla av den sjukas lynnesskiftningar och ibland orättvisa anklagelser? ... Men framför allt är det en bok om tillit, en tillit som räddar mitt i alla fysiska plågor." Tisdkriften Signum
Värma varandra är en bok med berättelser om att göra världen lite vackrare -- och om att ge av sin tid och sin talang. Stickare och virkare, Stickhjälpen och Röda Korset, proffs och nybörjare, alla har de bjudit på sin kreativitet och fyllt boken med enkla och roliga mönster på sockor, filtrutor, babykläder, vantar, mössor och en och annan leksak. Här finns mycket också för dig som är lite rädd för strumpstickor!
Den huvudsakliga målgruppen är studerande på bibelskolor. Men boken kan läsas av vem som helst som intresserar sig för trons konsekvenser för livet eller hur lika eller olika vi som kristna tänker. Boken har visserligen ett tydligt "pingstperspektiv", men den relaterar tydligt till en allmänkristen tradition och redovisar även andra kristna förhållningssätt.
Boken är skriven av lärare på olika bibelskolor i Sverige. Texterna har sammanställts och bearbetats av Martin Boström, teolog, pastor och bibellärare och Jan-Åke Alvarsson, religionsantropolog, lärare och författare.
När Bengt Ericsson sätter sig i bilen igen är det för att åter ta kontrollen över ett liv som så här långt mest har präglats av en rad tillfälligheter och anpassningar. Det han nu gör är visserligen både oväntat och i mångas ögon klandervärt, men han styr söderut med en märklig känsla av lätthet och med en fast beslutsamhet att utforska ett av de tusen olevda liv han bär inom sig. Jag blev lite orolig när Tomas Sjödin hade skrivit en roman Min oro kom på skam ett crescendo till romanslut som får mig att gråta. Kärlek, vad är det? Jag vet det nu. Slutet på den här historien, det är kärlek. Maria Küchen, Kyrkans tidning "... en välskriven berättelse som stannar kvar och som lämnar en god känsla. Och den innehåller den goda berättelsens driv..." Nerikes Allehanda Tomas Sjödin, född 1959, är pastor, författare och krönikör i Göteborgs-Posten och en uppskattad föredragshållare. Han har utkommit med en rad böcker som alla sålt i stora upplagor och översatts till flera språk. Tusen olevda liv finns inom mig, som kan betraktas som hans skönlitterära debut, är en gripande, rolig och tänkvärd berättelse i gränslandet mellan verklighet och skröna. En berättelse om mod, om uppbrott men också om att våga försonas med sitt liv. Här berättar Tomas Sjödin om sin kommande turné
Journalisten Birger Thureson har letat upp passionärerna. De har hittat nya sätt att förverkliga drömmar och idéer. Som mentorer, som medmänniskor, i uppgifter där deras erfarenheter är värdefulla -- eller i sammanhang där de får utveckla talanger som inte riktigt kom till användning i yrkeslivet. Passionärer är pensionärer med passion för livet. Som fortfarande är fullt av möjligheter! Bengt Göransson, Kjerstin Dellert, Elver Jonson, Marianne Henriksson-Holmström, Thage G Peterson, Birgit Karlsson, Elsie Lindqvist, Lars-Erik och Gun-Britt Holgersson, Lennart Nyholm, Marianne Johansson, Martin Lönnebo och DU!
Varje församling drivs av någonting - tradition, program, verksamhet, enskilda personer, sökare, ja, till och med själva byggnaden - alla kan de bli en kontrollerande kraft i församlingen. Rick Warren menar i denna bok att för förbli sund och frisk måste församlingen förstå sin kallelse och sina syften - den måste bli en församling med mål och mening.
Warren visar på fem syften kring församlingen och hur den kan bli en växande församling:
Varmare - genom gemenskap
Djupare - genom lärjungaskap
Starkare - genom tillbedjan
Bredare - genom tjänst
Större - genom evangelisation
Ett grundläggande och efterfrågat komplement till "Leva med mål och mening
Erland Svenungssons roman börjar i samtalet mellan två bröder i ett sjukrum där den äldre av dem utkämpar sin sista natt i livet. Deras sista samtal föder minnen och tankar om livets ömtålighet. Mitt i livet kunde de ha förlorat varandra -- men så blev det inte. Den trohetspakt som de ristade in i trädets stam som pojkar och deras fascination över hur en fjäril kunde flyga höll in i ett liv som var starkare än döden, den död som kom i den sista nattens gryning.
Så vad tror de kristna? Hur kommer det sig att de tror som de gör? Vilken roll spelar tron för deras sätt att leva och tänka? Kristen troslära har sin grund i Bibeln - vad betyder det i dag?
"Kristen tro" är skriven för den som vill fördjupa kunskapen om sin tro eller vill förstå den kristna trons grunder och sätta sig in i de viktigaste resonemangen. Över hundra illustrationer, huvudsakligen i färg, visar de spår som kristen tro har lämnat i historien och runt om i vår värld.
Huvudredaktören Alister McGrath har till sin hjälp tolv andra teologer från olika länder. I de sex huvudkapitlen -Tro, Gud, Jesus, Räddning, Kyrkan och Hoppet - ger de grundkunskaper och uppmärksammar såväl likheter som skillnader mellan olika kristna traditioner.
Sextio fördjupningsartiklar behandlar dessutom en rad teologiska frågor som vetenskap och religion, rättvisa i samhället, trosbekännelsernas uppkomst och lidandets mysterium. Som bilaga finns en liten antologi med centrala texter samt en teologisk ordbok av Per Beskow, kyrkohistoriker och docent vid Lunds universitet. Den svenska utgåvan är kompletterad med frågor och exempel som är aktuella i Sverige och som ger boken ytterligare ekumenisk bredd.
Lars Björklund mötte i sitt arbete som sjukhuspräst inte bara sjuka människor -- alla de som finns runt den som är sjuk, eller bara gammal, är också i en utsatt situation.
Under de senaste åren har han träffat ännu fler av dem vid föreläsningsdagar för anhörigvårdare. Hur ska jag orka? är en bok skriven för alla anhörigvårdare men också för dem som möter familjer och ensamma människor i vård och omsorg. Vad gör man när ansvar för, beroende av och kärlek till en annan människa blir en alldeles för tung börda?
"Ensamma klarar vi inte så mycket. Vi behöver varandra, och vi behöver hitta praktiska lösningar som kan hjälpa oss med det som blivit vårt ansvar. Men vi behöver också hitta ord och tankar för det svåra." - ur bokens förord Ung, frisk och lycklig - då är det ingen match att lova att älska varandra i nöd och lust. Men hur orkar man den dag den andre är sjuk och hjälplös, behöver passning dygnet runt och ens egen frihet obefintlig?
Lars Bjöklund intervjuas i Svenska DagbladetLars Björklund har skrivit en varm och inkännande bok om vad det är att vara anhörig och var gränserna till det möjliga går. CorrenEtt stort antal konkreta exempel och en välskriven text förmedlar en stark närvaro från författarens sida som gör att boken berör läsaren på ett bra och närgående sätt. Björn Nilsson Bibliotekstjänst
Ove är 59. Han kör Saab. Trots att han avsattes som bostadsrättsföreningens ordförande för flera år sedan (i det som Ove själv bara minns som "statskuppen") är han fortfarande kvarterets vresige ordningsman.
Men när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.
Fredrik Backmans debutroman om den arga äldre mannen i grannhuset lyckas både skapa sitt eget humoristiska universum och berätta något viktigt om oss själva och vår tid.
"Hur bygger man en ny identitet när den grund man stått på dragits undan under fötterna? Vad återstår när kärleken är borta? Samuel modelleras upp som en modern, kännande man och det är inte svårt att känna empati för honom. Det är en mycket bra debut som förtjänar att läsas." BTJ, Teresa Vihtma, Häftepos 13117231
I Svenska ostar & ostmakare skildras några av de eldsjälar som förädlar mjölken och de fantastiska ostar, traditionella och nyskapande, som är resultatet. Här finns också fakta om hur du gör egen ost, samt en mängd goda ostrecept, dryckesförslag och tips på hur du gör en ost- och vinprovning av sommelieren och ostkännaren Ia Orre
Mångfaldigt prisbelönta Lotte Möller har färdats längs smultronets revor i tid och rum och gjort en mängd märkliga upptäckter. Till exempel att bäret som i dag står för barndom och oskuld en gång i tiden symboliserade falskhet och förräderi. Och att det inte var tillrådligt att äta eftersom paddor kunde ha förgiftat det. Fast Linné åt ändå smultron, upp till två och en liter om dagen, utan att må illa. Tvärtom blev han tack vare dem av med sin svåra gikt. Smultron har också haft en erotisk innebörd. Plocka smultron under snön var en populär pantlek på 1800-talet som gick ut på att den som förlorat fick låta sig kyssas under ett utspänt lakan. Allt man kan vilja veta om smultron i trädgården, i formgivningen, i botaniken, i sylt, desserter och brännvin, i Amerika, i dikten, i måleriet och i Shakespeares Othello avhandlas i denna spännande och vackert illustrerade bok som också bjuder på författarens godaste smultrondesserter.
Lotte Möller är kulturjournalist och författare, känd för en stor trädgårdsintresserad läsekrets med nyskapande böcker som Trädgårdens natur, Maryhill en trädgård i Lund, Tre mästare tre trädgårdar samt inte minst Citron, den Augustnominerade boken om citronens historia och betydelse för europeisk kultur.
Sagt om Smultron "It will be a great addition to our library." Elaine Charwat, The Linnean Society of London "Lotte Möller återupprepar sitt vinnande koncept från sin bok om citroner och förmedlar kunskap om det lilla röda väldoftande smultronet så att man nästan kan känna smaken och doften." BTJ
I den överdådigt illustrerade Citron beskriver Lotte Möller citronens historia och betydelse för den europeiska kulturen. Faktum är att den gula frukten har hjälpt till att göra oss till civiliserade och moderna människor. När Citron gavs ut första gången sålde den i över 20 000 exemplar och nominerades till Augustpriset. Nu är den äntligen här igen, med samma tidlösa innehåll och budskap: Allt blir bättre med lite citron!
Lotte Möller är kulturjournalist och författare, känd för en stor trädgårdsintresserad läsekrets med nyskapande böcker som Trädgårdens natur, Maryhill en trädgård i Lund och Tre mästare tre trädgårdar. I hennes senaste bok Smultron (2015) finns allt värt att veta om bäret de flesta associerar med sommarlov och solsken men som har en betydligt mer spännande historia än så.
Sagt om Citron: "Aldrig trodde jag att jag skulle sträckläsa en bok om citroner och beklaga när den tog slut. ... Möller är, förutom mycket kunnig inom området kultur och trädgård, briljant i sitt sätt att förmedla kunskap på ett fängslande sätt." BTJ
Hur är det att vara anhörig till en psykiskt sjuk människa? Var finner jag hjälp och stöd?
Det finns oändliga mängder kunskap, också hos behandlare och ansvariga myndigheter, om hur viktigt det är att lyssna till de anhöriga. Gång på gång betonas vikten av ett gott samarbete mellan psykiatrin och de sjukas sociala nätverk. Ändå fungerar detta samarbete sällan bra i praktiken.
I Vara anhörig beskriver Åsa Moberg, författare till den mycket uppmärksammade Adams bok, med utgångspunkt i enskilda fallbeskrivningar och lokala vårdformer, olika förhållningssätt för patienter, anhöriga och närstående. Här finns också berättelser om nytänkande och fungerande vårdformer.
Depression är den vanligaste psykiska sjukdomen i Sverige.Det är en sjukdom som i hög grad påverkar alla närstående. Förändringar i vården är nödvändiga och för det behövs gemensamma mål. Ändå glöms de anhöriga ofta bort.
Idag tycks de psykiatriska diagnosernas antal tillväxa i ungefär samma takt som mängden människor med psykiska lidanden. Sker allt detta diagnosticerande på bekostnad av det stöd, som behövs för att människor med psykiska funktionshinder och deras anhöriga ska klara vardagen? Det tror Åsa Moberg.
1900-talet var det århundrade när de sjukas, "brukarnas", röster började höras. 2000-talet måste bli den tid när de anhöriga äntligen tas på allvar, skriver Åsa Moberg i Vara anhörig.
Boken Söndagarna är ett försök att i samtiden upptäcka och tolka söndagarnas tecken och spår, deras utmaningar och tröst. Boken gör inte anspråk på att undervisa någon, däremot vill texterna upptäcka Något
Parlören hjälper dig att hitta rätt ord eller uttryck vid rätt tillfälle. Här finns mer än 1 200 fraser, med lätta uttalsanvisningar. Du finner snabbt det du behöver tack vare en enkel färgnyckel mer rubriker som "på restaurang", "bank", "post", "telefon", "shopping", "läkare" med flera. Här hittar du också praktiska resetips.
När hon som 57-åring ramlar på en trottoar och en läkare föreslår att hon ska skaffa rullator tar både hon och Carl illa vid sig - men snart blir det uppenbart att något inte är som det ska. Nervsjukdomen ALS, amyotrofisk lateralskleros, är något som de har läst på om redan innan beskedet kommer.
Ett långsamt farväl är Carl Dahlbäcks berättelse om Carinas sista tid - C som hon kallas i boken - skriven under några intensiva veckor efter hennes begravning. Han berättar om hur sjukdomen förändrade deras gemensamma liv, om allt det som fanns innan sjukdomen dök upp - och om allt det som fortsatte finnas och till och med växte sig starkare fastän hennes kropp blev svagare och svagare.
Carl Dahlbäck är kyrkoherde i Nacka församling i Stockholm. Han är också musiker och kompositör och har bland annat skrivit körverket I Stillhetens rymd, som är inspirerat av Dag Hammarskjölds Vägmärken och som gavs ut i form av skiva och noter 2011. Ett långsamt farväl är hans första bok. Den har tidigare getts ut med titeln 40 betraktelser om C.
När hon väl kommit fram till byggnaden vid den stora snurrande entrédörren vänder hon sig alltid om. Långsamt, noggrant lämnar hon över kryckan till den vänstra handen för att kunna vara helt vänd mot mig när hon hälsar. Från min plats i bilen ser jag hur hon ler mot mig med ett ansikte fyllt av tillit och glädje. På stapplande ben, på väg mot sitt arbete, lyfter hon sin högra hand och vinkar...
- ur boken
Det finns ingen nåd”, säger vi ofta. Kraven i samhället och på oss människor är stora. Rädslan för att falla igenom och inte hålla måttet kan skapa en livsångest som gör att fler än en tappar glädje och energi.
Men tänk om det finns nåd? Tänk om den är större än vad vi tror? Tänk om det faktiskt går att leva vidare med nederlag och sådant vi har i vår livsbagage som vi inte är så stolta över?
Per Arne Dahl utmanar bristen på nåd i vår kultur och visar på vad kärleken och nåden faktiskt kan göra. Det vi inte fick till kan få bli något som kan berika det liv som ligger framför oss – om vi bara vågar.
PER ARNE DAHL är författare, präst och nyutnämnd biskop i Norge. Han är krönikor i den norska tidningen Vårt land och skrev tidigare under 25 år för Aftenposten. Flera av hans böcker har översatts till svenska, bland dem Något att hoppas på – när det värsta har hänt och Varför har vi det inte bättre när vi har det så bra?
Lars H Gustafsson bjuder in sina läsare att formulera frågorna om livets slut och om möjligt söka en del svar. Och han funderar på om och hur livet fortsätter är döden slutet eller en
Här har tolv författare gått i närkamp med berättelser och personer i Bibeln för att sedan i varsin en novell tolka och utveckla vad de läst. Frågorna om skuld, försoning, svek, ansva
Nikanor är plankbärare, Frida arbetar med splitveden, Elvira har sin symaskin, Hella kapar ribb. Elias och Isak har just börjat springa barfota igen. Järnspisen värmer hela köksrummet. Våren 1909, trettio år efter Sundsvallsstrejken, behöver ingen gå och lägga sig hungrig.
Nog är Bricken tacksam.
Trots att hon saknar den där bottenglädjen som hon hade när Natan levde.
Glödens färger är den femte romanen om Bricken. Sedan tidigare finns Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld och Amerikauret. För dem har Vibeke Olsson fått flera litterära utmärkelser: Wallinpriset, Birger Norman-priset, Samfundet De Nios Vinterpris och den kungliga medaljen Literis et Artibus.
Vibeke Olsson debuterade tidigt som romanförfattare och har ägnat tre historiska platser och skeenden mycket av sin uppmärksamhet: Sundvall runt förra sekelskiftet i romanerna om Bricken, romarriket i den romansvit som börjar med Hedningarnas förgård, och Tredje rikets Tyskland i de två Ulrike-romanerna och Molnfri bombnatt
Boken ger inte bara en inblick i ett rikt persongalleri av författare som Sven Stolpe, Dag Hammarskjöld, Karin Boye, Lars Ahlin, Lars Widding, Agneta Pleijel och Anita Goldman, för att bara nämna några, utan ger också en alldeles speciell vinkling av den svenska litteratur- och idéhistorien under 1900-talet. Boken är rikt illustrerad med unikt fotomaterial och innehåller också en mängd intressanta (delvis tidigare opublicerade) texter och citat.
Ylva Eggehorn, själv författarstipendiat vid flera tillfällen och en flitigt sedd gäst på Stiftelsen sedan 1970-talet, är författare med ett 40-tal utgivna böcker i olika genrer. Hon har också skrivit pjäser, musikdramatiska verk och mer än 20 psalmer som är representerade i den Svenska psalmboken.
I den här presentboken samsas bilder på de charmiga pandorna i National Zoological Park i Washington DC med uppmuntrande ord om livets väsentligheter (”du kan inte kittla dig själv”), om vänskap (”klia inte för att bli kliad tillbaka”) om livsinriktning (”hitta din egen bambu”) och mycket mer. Alla behöver vi lite pandaperspektiv på tillvaron.
En kram förlänger livet är en fin present till alla som behöver lite extra uppmuntran eller ett tack.
Klia inte för att bli kliad tillbaka Resultatet kommer sällan på en gång, men det gör detta inte mindre sant: Att klia andra på ryggen ger ofta samma behandling tillbaka. Men att planera för tillbaka-kliandet är inte ett bra sätt att njuta av den rena lyckan som kommer av att hjälpa någon annan. Klia i ögonblicket och inte för en framtida belöning. För om och när du blir kliad tillbaka, kan du då njuta av det desto mer. Titta under pälsen Tänk om vi, precis som pandor, såg likadana ut. Kanske skulle det då kännas mindre lockande att lägga tid på att analysera andras utseende. Vi skulle bara kunna fokusera på de mer intressanta delarna ”under pälsen”, där alla intressanta saker gömmer sig. För, bakom till och med den tuffaste etiketten och under den mest opolerade pälsen, finns det väl lite magi i alla? En kram förlänger livet När du kramas, kramas med övertygelse. Kramas alltid på allvar. Annars kommer du att ångra dig när du tänker tillbaka på stunden. Och minnet är ofta den bästa delen av att kramas. Så dela drömmar. Berätta hemligheter. Eller var tyst. Men gör det med dina tassar om din vän – fullt närvarande i stunden.” ”Du kan inte kittla dig själv Det går inte att kittlas ensam. Då kliar man bara sig själv. För att kunna kittlas behöver du en annan person. Det är ett av livets små mysterier, eller kanske bara någons sätt att säga att vi behöver andra i våra liv för att det ska bli mer njutningsfullt.” Livet är inte svart och vitt Rätt/fel. God/ond. Ja/nej. Svart/vit. Men inte alltid. Livet är faktiskt, precis som en panda, lite luddigt i kanterna. Och det är bra, för ju oskarpare gränserna blir mellan två olika val eller synvinklar, desto tydligare kan vi se värdet av båda.”
Runar Eldebo är författare, förkunnare och pastor i Värnamo Missionskyrka. Han har skrivit en rad böcker på Libris, bland annat Kristen i landet lagom, Salt och senast sorgeboken Den tid vi fick