View as Tabell Lista

Artiklar 501-600 av 828

per sida
Fallande ordning
  1. Luther i Sverige : den svenska Lutherbilden under fyra sekler
    Luther i Sverige : den svenska Lutherbilden under fyra sekler
    Beskrivning
    Luther i Sverige berättar om den svenska Lutherbildens framväxt och förändring genom tiderna. Hur har man betraktat Luthers person och verk? Hur har man tolkat reformationens förlopp och innebörd? Svaren hämtas från de återkommande jubelfesterna till minne av reformationens födelse, men också från det folkliga fromhetslivet, där det lutherska arvet på olika sätt varit levande.
    I analysen av de varierande Lutherbilderna fokuseras intresset på det som djupast präglat ifrågavarande tider, »det självklara i historien«. Det blir då uppenbart att Luthers skrifter haft en dubbel betydelse. Å ena sidan har de verkat bekräftande och bevarande och å andra sidan ifrågasättande och nyorienterande.
    • Köp 3 för 243,01 kr/st
    • Köp 10 för 229,50 kr/st
  2. Luther själv : hjärtats och glädjens teolog
    Luther själv : hjärtats och glädjens teolog
    Beskrivning
    Som en röd tråd genom denna bok går den borttappade glädjen i svensk lutherdom. Här finns inte »den lille Luther på axeln«, han som enligt många svenskar driver och stressar dem till ständig pliktuppfyllelse, förstör deras nöjen och inger dem dåligt samvete. I själva verket är det få teologer som så hävdat glädjen som den kristna religionens grundton som Martin Luther.

    I Luther själv ligger tyngdpunkten på den mogne Luther, tyvärr ofta framställd som envis, grälsjuk och bitter. Låter man honom komma till tals själv i relationen till hustrun och barnen och nära vännen Melanchthon blir bilden en helt annan. Här framträder i bönen, själavården, predikan och katekesen en helt annan, lyhörd, mjuk och tolerant sida. I brev till hustrun framträder en värme och skämtsamhet som varar livet ut. Slående är balansen mellan den intellektuella och den känslomässiga sidan i Luthers tro.

    230,00 kr
  3. Måltidens själ : Om andlig spis och ätandets konst
    Måltidens själ : Om andlig spis och ätandets konst
    Beskrivning
    Har du provat att äta med uppmärksamhet i stället för att kasta i dig köttet eller fisken, sluka potatisen och börja drömma om efterrätten innan du ätit upp grönsakerna? I Måltidens själ visar Donald Altman att den till synes enkla handlingen att äta är en konst. Att omsorgsfullt välja ut, tillaga och äta maten skänker tillfredsställelse och fyller behovet av såväl fysisk som andlig näring. Möjligheten att nå ökad självkännedom finns närvarande i varje måltid, i varje tugga.

    Donald Altman skriver om glädjen i att ge och ta emot mat, konsten att fasta med måttlighet och om skälen till att de religiösa traditionerna rekommenderar viss mat och förbjuder annan. I världens alla religioner har maten en rik andlig innebörd, buddhisterna betonar exempelvis vikten av att äta med måtta. I kristen tradition ses måltiden som ett tillfälle att stärka gemenskapen. Kunskapen om religiösa och kulturella sedvänjor kan användas för att skapa våra egna ritualer kring måltiderna. Vi kan t ex inspireras av en japansk teceremoni för att uppleva harmoni vid middagsbordet.

    Mat kan användas på en rad negativa sätt: för att fylla ett tomrum, lindra frustration och ensamhet eller bekämpa leda. Tröstätandet är ett välkänt fenomen. Altman avslutar varje kapitel med ett antal övningar avsedda att vägleda alla, oavsett religiös övertygelse, till matens yttersta syfte: kroppens och själens välbefinnande. Ett medvetet förhållningssätt till mat hjälper oss att tygla negativa begär, befria oss från ohälsosamma matvanor och ge oss en god hälsa.

    Översättning Eva Trägådh


    Donald Altman är författare, tvåfaldig Emmy Award-vinnare och gästföreläsare vid en rad amerikanska universitet. Han var tidigare buddhistmunk och fortsätter att studera och skriva inom detta område. Han är bosatt i Los Angeles.
    75,00 kr
  4. Mamma kyrkan berättar : 20 andliga vägledare tar oss genom var sitt århundrade
    Mamma kyrkan berättar : 20 andliga vägledare tar oss genom var sitt århundrade
    Beskrivning
    Kyrkan är en mor som fött sina barn både i glädje och smärta. Här berättas hennes 2000 år långa historia genom personliga berättelser. Tanken är att för varje århundrade låta en kristen, som på ett tydligt sätt i sin person och gärning representerar det viktigaste i det århundradet få vägleda oss genom detta. Genom att på ett spännande och dramatiskt sätt följa en fiktiv person, Stefan i Trier, genom alla de tjugo seklerna, kan vi se hur de stora kyrkohistoriska trenderna påverkade en enskild kristen i Europa.

    Varje århundrade får symboliseras av en person som är barn av sin tid, en hälsning från den tiden och ett tidsdokument – som alla tillsammans bildar ett porträtt av den kristna kyrkan.

    Carl-Erik Sahlberg är teol. dr och docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet samt bästsäljande författare. Under drygt tjugo år arbetade han i S:ta Clara kyrka. Numera leder han och hustrun Overa ett arbete bland utsatta barn i Tanzania.

    • Köp 3 för 135,00 kr/st
    • Köp 10 för 127,50 kr/st
  5. Man & kvinna i Guds rike : en introduktion till Adrienne von Speyrs och Hans Urs von Balthasars liv
    Man & kvinna i Guds rike : en introduktion till Adrienne von Speyrs och Hans Urs von Balthasars liv
    Beskrivning
    En biografisk studie om den katolska läkaren och mystikern Adrienne von Speyr och den ytterligt framstående katolska jesuiten och teologen Hans Urs von Balthasar.
    165,00 kr
  6. Man och kvinna till Guds avbild
    Man och kvinna till Guds avbild
    Beskrivning
    Påven Johannes Paulus II:s banbrytande verk om den mänskliga sexualiteten har kallats för "en tidsinställd teologisk bomb som kan innebära en vändpunkt, inte bara för katolsk teologi utan också för modern idéhistoria".

    Den här skriften ger en kort sammanfattning av detta verk. För en utförligare framställning på svenska hänvisas till syster Sofies bok Till man och kvinna skapade han dem. En introduktion till Kroppens teologi (Artos förlag, 2011).

    Påven Franciskus har betonat att moralfrågor måste sättas in i en kontext. "Vi behöver en förkunnelse som är koncentrerad på det väsentliga, det som kan väcka nyfikenhet och verka attraktivt, det som får hjärtat att brinna. Evangeliet måste bäras fram enklare, djupare, varmare. Och utifrån detta budskap kommer så de moraliska konsekvenserna."

    Det är just en sådan kontext Kroppens teologi erbjuder. Många är de - äkta par, ungdomar och ordensfolk - som kunnat vittna om hur denna djärva nyformulering av kristen antropologi haft en befriande verkan på det egna livet.

    Författaren syster Sofie är dominikansyster och tillhör Sankt Dominikus kloster utanför Lund.

    Boken är häftad och omfattar 60 sidor

    • Köp 3 för 72,00 kr/st
    • Köp 10 för 68,00 kr/st
    • Köp 25 för 64,00 kr/st
  7. Människa är ditt namn
    Människa är ditt namn
    Beskrivning
    Rättvisa, fred, mänsklig värdighet, mänskliga rättigheter, diskriminering och fattigdom är ämnen som många i samhälle och kyrka intresserar sig för idag. I Människa är ditt namn diskuterar ett antal svenska teologer dessa ämnen med vitt skilda angreppssätt och från olika utgångspunkter.

    Människa är ditt namn, som är en del i serien Forskning för kyrkan vänder sig till alla som är intresserade av, arbetar med eller studerar mänskliga rättigheter och dess relation till kyrka och teologi.

    150,00 kr
  8. Människa och mer
    Människa och mer
    Beskrivning
    MÄNNISKA OCH MER tecknas en bild av den historiske Jesus och hans självförståelse med utgångspunkt i det forskningen idag vet om den kultur och det samhälle som utgjorde Jesus samtid.

    I bokens avslutande kapitel ges en uppdaterad genomgång av jesusforskningens historia och nuläge, som i denna andra, reviderade upplaga utökats betydligt i förhållande till första upplagan.

    Baksidestext:
    Varje tid och kultur har sina mönster för familjeliv, samtal, måltider och sociala relationer. I Jesu värld var konversationen en fäktkonst, där det gällde att ha ordet i sin makt och kunna ge svar på tal. Familjens heder var högprioriterad, respektlinjerna annorlunda än idag. Hur förhöll sig Jesus till familjen, begreppet heder och skam och till sin kultur? Med hjälp av kulturantropologiska perspektiv beskrivs några av de sociala strukturer i dåtidens Palestina och hur Jesus relaterade till dem.

    Kan man studera en antik människas självförståelse? Ja, svarar författaren, menar vi deras mål och avsikter, då kan vi veta något om både Sokrates och Jesus. Idag finns en optimistisk och frejdlig inställning bland många forskare till möjligheten att rekonstruera historiens Jesus och veta en hel del om vad han sa, gjorde och ville. Jesu förståelse av sig själv innebar att han inte ville nöja sig med att vara en profet eller Döparen II – han är inte ännu en förelöpare, utan själv Fullbordaren, Människosonen, till sist också genom sin död.

    100,00 kr
  9. Människan och den ekologiska väven : om människan som mikrokosmos och som skapelsens förvaltare
    Människan och den ekologiska väven : om människan som mikrokosmos och som skapelsens förvaltare
    Beskrivning
    Här presenteras för första gången på svenska en övergripande studie om miljöfrågorna utifrån ett ekumeniskt perspektiv. Två olika förhållningssätt ligger till grund. Det första är hämtat från forn- och östkyrkan; om att varje människa är ett universum i miniatyr - ett mikrokosmos. Det andra är hämtat ur den västerländska teologin och den bibliska framställningen av människan som skapelsens förvaltare.

    TD Bo Brander är lärare i systematisk teologi i Lund. Detta är en Omstlig bok om kyrkornas miljöengagemang.

    190,01 kr
  10. Människan Trons hemlighet
    Människan Trons hemlighet
    Beskrivning
    Frågan om människans ursprung och mål engagerar. Är hon en slumpmässig produkt eller ett led i en cykel av existenser?
    40,00 kr
  11. Människor som tror
    Människor som tror
    Beskrivning
    På en resa genom Sverige möter journalisten Alexander Hagerius människor som lever sin tro. Det blir till en ärlig och befriande samling berättelser om människor vars liv förvandlas och får ny riktning i mötet med Jesus. "Kyrka" blir ett sätt att leva, en gemenskap, en rörelse, en rytm.
    • Köp 3 för 193,50 kr/st
    • Köp 10 för 182,75 kr/st
    • Köp 25 för 172,00 kr/st
  12. Mänsklig gudstjänst : om gudstjänsten som relation och rit
    Mänsklig gudstjänst : om gudstjänsten som relation och rit
    Beskrivning
    Mänsklig gudstjänst fokuserar på gudstjänsten som rit, och hur denna rit påverkar deltagarens upplevelse. Det någon uppfattar som stillsamt och högstämt, kan för någon annan vara tråkigt och högfärdigt. Författaren vill ge perspektiv på gudstjänsten. Gudstjänstförnyelse handlar om att lära oss att vara människor i gudstjänsten, och om att göra gudstjänsten mänsklig. För att detta skall vara möjligt måste relation och rit mötas, så att bådadera kommer till sin rätt.
    Med stöd i forskningen kring riter och hur de fungerar lyfter författaren fram vikten av församlingens gemensamma skapande av gudstjänsten för skapandet av framtidens gudstjänst. Boken tar upp fyra centrala områden: att skapa mänsklig värme i gudstjänsten, att bryta stelheten, att arbeta med delaktighetsstrukturer och att återupprätta barnens plats i gudstjänsten.

    Martin Modéus är stiftsadjunkt för gudstjänstutveckling i Stockholms stift och har tidigare varit församlingspräst i Växjö stift och Stockholms stift. Han disputerade 2005 på en avhandling om riter och ritualisering inom ämnet Gamla testamentets exegetik.
    • Köp 3 för 340,00 kr/st
  13. Maranata! : väckelse och samhällsförändring 1960-tal till 1990-tal
    Maranata! : väckelse och samhällsförändring 1960-tal till 1990-tal
    Beskrivning
    Maranata uppstod som en kristen väckelserörelse i Mellansverige under 1960-talet med ursprung i Pingströrelsen. De tre ledargestalterna, Donald Bergagård, Erik Gunnar Eriksson och Arne Imsen, fick stort medieutrymme och använde sig av nya populärkulturella uttrycksformer för att sprida väckelsen: tidsenlig musik med elförstärkta instrument, profana möteslokaler och en stark närvaro i media. Uttryck som vanligtvis associerades med nöjesindustrin och underhållningskulturen.

    Maranata fick ett insteg bland minoritetsgrupperna i det svenska samhället: resandefolket, finlandssvenskarna, sverigefinnarna och samerna. Från samtliga dessa kom predikanter och församlingsmedlemmar. Men Maranata blev inget samfund. Rörelsen började som ett löst nätverk kring fristående församlingar, predikanter, konferenser och missionsorganisationer och finns under andra namn kvar än idag.

    Den gren av Maranata som leddes av Arne Imsen organiserade under 1970-talet en kommunitetsrörelse och genomförde massmedialt uppmärksammade aktioner för att väcka opinion i aktuella och kontroversiella frågor. Opinionsbildningen föregick och speglade pågående samhällsförändringar, bland annat ifråga om porr, vapenvägran, Sveriges Radios monopolställning, drogliberalismen, barnaga, hemundervisning men även sexualetiska ställningstagande. Rörelsen tog även ställning i uppmärksammade vårdnadstvister och gömde personer som var eftersökta av rättsväsendet – samtidigt som man genererade ett stort medialt genomslag.

    Den här boken berättar den spännande historien om en kontroversiell kristen rörelse under 1960- och 1970-talen.

    • Köp 3 för 238,50 kr/st
    • Köp 10 för 225,25 kr/st
  14. Maria i kult, konst, vision
    Maria i kult, konst, vision
    Beskrivning
    Efter att ha haft en central ställning i medeltidens föreställningsvärd och sedan under århundradena efter reformationen reducerats till en obetydlig bifigur har intresset och vördnaden för Jungfru Maria nu återvänt till vårt land. Här blir denna bok om Maria i kult, konst och vision en angelägen bok.

    Kyrkohistorikern Per Beskow berättar om hur viktig roll bild­ konsten spelar när religiösa föreställningar formas och han visar också att visionerna av Maria brukar ha sin bakgrund dels i traditio­nella folkliga kulter, dels i bildkonsten. Spåren leder tillbaka till det bysantinska riket och den framträdande roll som Maria intog där i liturgi, diktning och ikonmåleri.

    Genom sin rikedom på bakgrundsmaterial ger boken fascinerande inblickar i äldre kristen tro och kult, till glädje för var och en som intresserar sig för konst, religion och folklore – och inte minst för Maria

    235,00 kr
  15. Marias många systrar
    Marias många systrar
    Beskrivning
    Marias många systrar kan läsas som en andaktsbok, ett kapitel i taget. Den passar också bra att läsa från första december till tredjedag jul. Sedan år 2016 är Charlotte Frycklund anställd som nätpräst i Svenska kyrkan, vilket innebär att hennes »församling« och kontaktytor finns på nätet. Här delar hon uppmuntrande ord, tar del av människors böneämnen och möter frågor om liv och död, tro och tvivel. Som nätpräst rör sig Charlotte vant i olika forum på nätet och hon ser stora möjligheter när det gäller att nå människor som vanligtvis inte går till kyrkan. Inför fastan våren 2019 bestämde hon sig för att varje dag publicera ett inlägg på Facebook om en kvinna i Bibeln. Idén föddes i samband med Metoo-rörelsen under hösten 2017. Charlotte Frycklund var en av de kvinnor som skrev under uppropet #vardeljus, som var Svenska kyrkans reaktion på Metoo. Allt som kom fram i ljuset berörde henne starkt och hon kände ett behov av att lyfta kvinnors identitet och berättelser.
    • Köp 3 för 198,00 kr/st
    • Köp 10 för 187,01 kr/st
  16. Märk Gud
    Märk Gud
    Beskrivning
    "Jag vill påstå att alla märker Gud. Även om långtifrån alla vill förknippa det de märker med Gud", skriver Henrik Højlund och berättar om de erfarenheter människor har gjort av Gud genom alla tider. Gud är inte en avlägsen makt eller ett abstrakt begrepp, utan djupt närvarande i varje människas liv. Det handlar om att märka efter!

    Med inspiration från ökenfädernas andliga upplevelser på 300-talet, via Luthers och Kierkegaards tankar om Guds nåd och kärlek, och fram till idag berättar Højlund om tillvarons sprickor där också vi har möjlighet att märka Gud. Hur komplicerat livet än ter sig, verkar Gud stå för enkelhet, ständigt närvarande, överallt. Gud kan märkas i såväl själens dunkla natt som i livets lyckligaste ögonblick. Märk Gud är en varm, livsklok och kärnfull bok för alla som vill märka Gud i sitt liv.

    Henrik Højlund (f 1960) är kyrkoherde i Løsning-Kornings pastorat, straxt söder om Århus, Danmark. Højlund är också författare, krönikör och ordförande för Evangelisk-Luthersk Netværk inom danska Folkekirken. Märk Gud är en av de mest sålda böckerna om tro och andlighet i Skandinavien. I översättning av Melinda Hoelstad

    • Köp 3 för 189,00 kr/st
    • Köp 10 för 178,50 kr/st
    • Köp 25 för 168,00 kr/st
  17. Markens alla träd klappar händer : verktyg för en grönare predikstol
    Markens alla träd klappar händer : verktyg för en grönare predikstol
    Beskrivning
    Hur går det att predika hoppfullt mitt i en pågående klimatkris? Hur kan evangelium predikas utan att blunda för utmaningarna det innebär att leva mer hållbart? Med dessa frågor tog sig Magdalena Sjöholm an sin avhandling i predikan vid Lutheran School of Theology at Chicago. I denna bok delar hon med sig av de metoder hon hittat. Magdalena undersöker hur man kan predika utifrån och om klimatkrisen och redogör för teorier från tre teologer och en klimatpsykolog.

    I boken finns också ett antal predikningar från olika tider på kyrkoåret, som visar på hur en predikan kan se ut när man använder dessa modeller och strategier.

    Boken är tänkt som en slags verktygslåda och en inspiration. Det är en konkret och handfast hjälp till att tänka och tala exegetiskt, teologiskt och retoriskt om klimatkrisen, framför allt i predikningar och andakter.

    • Köp 3 för 267,75 kr/st
  18. Markusevangeliet
    Markusevangeliet
    Beskrivning
    Markusevangeliet som du aldrig har sett det förut, med unika bilder som gör bibeltexten levande!

    I Markusevangliet får vi följa Jesus och hans verksamhet hela vägen från början till slut, från dopet i Jordan av Johannes fram till korsfästelsen och uppståndelsen. Markusevangliet anses vara det äldsta av evangelierna och skrevs till kristna som saknade judisk bakgrund. Bokens främsta syfte är att presentera Jesus och hans uppmaning till lärjungaskap, ett lärjungaskap som handlar om gemenskap med Jesus. Markusevangeliet är därför en bra start för såväl den ovane bibelläsaren som den som vill lära känna Jesus ännu djupare. Det gör boken till en fin gåva till konfirmander, unga ledare, alphagruppen, kyrkvärdarna

    • Köp 3 för 99,00 kr/st
    • Köp 10 för 93,50 kr/st
    • Köp 25 för 88,00 kr/st
  19. Markusevangeliet & Filipperbrevet med katolsk kommentar
    Markusevangeliet & Filipperbrevet med katolsk kommentar
    Beskrivning
    Bibeln är den äldsta och viktigaste delen i kyrkans heliga tradition. Det är i Bibelns ord som vi får kännedom om hur Guds frälsningsverk tog sin början med patriarken Abraham och fick sin fullbordan när Gud själv trädde in i världen genom sin Son. Det är i första hand i kyrkan och i hennes liturgi och förkunnelse som katoliken möter bibelordet. Den enskildes privata bibelläsning har ofta tenderat att komma i skymundan, inte minst eftersom Bibeln många gånger är svår att läsa på egen hand och alltid måste tolkas i ljuset av kyrkans samlade troserfarenhet. Av den orsaken har katolska bibelutgåvor oftast varit försedda med förklarande noter.

    På initiativ av biskopen i Stockholms katolska stift, kardinal Anders Arborelius, har ett arbete nu inletts att skapa en "katolsk bibel" på svenska, varav denna utgåva av Markusevangeliet och Filipperbrevet utgör ett första prov. Utöver bibelkommissionens gängse notapparat återfinns här talrika referenser till paragrafer i Katolska kyrkans katekes men även till kyrkofäder och andra författare som står i den katolska traditionen. Noterna har skrivits av Emanuel Sennerstrand, lärare vid S:ta Elisabets folkhögskola i Göteborg, har granskats ur teologisk synpunkt av professor Gösta Hallonsten, Lund, och ur bibelvetenskaplig synpunkt av docent Tord Fornberg, Uppsala.

    70,00 kr
  20. Martin Luther : bibelöversättaren
    Martin Luther : bibelöversättaren
    Beskrivning
    Boken om Martin Luther som bibelöversättare vill bland annat visa hur Luthers översättning av Bibeln fick stor betydelse för andra översättningar, bland dem den svenska. Språket i översättningen speglar både Luthers inlevelse i bibeltexten och hans gudstro. Hans ambition var att översättningen skulle förstås av vanligt folk.
    • Köp 3 för 121,50 kr/st
    • Köp 10 för 114,75 kr/st
  21. Martin Luther : människohjärtat och Bibeln
    Martin Luther : människohjärtat och Bibeln
    Beskrivning
    Syndaförlåtelsen sedd som ett kärleksfullt blöjbyte på småbarn, uppmaningar att »hoppa och dansa av översvallande glädje« – hur många förknippar detta med Luther? Denna bok har kommit till som en uppgörelse med den ensidigt negativa schablonbild av Martin Luther som dominerar i Sverige. Den behandlar inte Luthers teologi och är inte skriven av en teolog utan av en språkvetare. Då Luther är intensivt närvarande i allt han skriver kan man inte syssla med hans texter under trettio år utan att få en uppfattning om honom som person. Det är den äldre Luther som tecknas, från fyrtioårsåldern och framåt. I centrum står bibelöversättningen med Luthers företal och kommentarer. Här möter man hans personliga fromhet och gudsföreställning på ett annat, mera omedelbart sätt än i dogmatiska teologiska skrifter. En annan källa är Bordssamtalen, som ger en inblick i vardags- och familjelivet i Svarta klostret i Wittenberg. Det som belyses är de i Sverige i stort sett okända, ljusa sidorna i Martin Luthers rika, komplicerade och spänningsfyllda personlighet. Birgit Stolt har tidigare skrivit flera böcker och en lång rad artiklar om språket i Luthers skrifter. Från 1979 fram till sin pensionering 1992 var hon professor i tyska vid Stockholms universitet
    200,00 kr
  22. Martin Luther som själavårdare
    Martin Luther som själavårdare
    Beskrivning
    En samling nyöversatta luthertexter med inriktning på Martin Luther som själavårdare. Många själavårdsbrev, bordssamtal, predikningar, psalmer, böner och andra texter, som är kommenterade av redaktörerna och översättarna Göran Agrell och Karin Löfgren
    200,00 kr
    • Köp 3 för 256,50 kr/st
    • Köp 10 för 242,25 kr/st
    • Köp 25 för 228,00 kr/st
  23. Martin Luther, munken som förändrade världen
    Martin Luther, munken som förändrade världen
    Beskrivning
    I boken Martin Luther, munken som förändrade världen ställs frågor som: Vad betyder det att jag är lutheran? Vem var Martin Luther och hur påverkar hans tankar oss idag? Mikael Rapp och Hedvig Åström har skrivit om att vara lutheran idag och att tillhöra en luthersk kyrka. Biskop Åke Bonnier har skrivit om de tio budorden, trosbekännelsen, Herrens bön, dopet och nattvarden. Förutom Luthers lilla katekes beskrivs också frågor om Gud, människan och skapelsen utifrån Luthers teologi och perspektiv.
    Boken är ett samarbete med Svenska Kyrkans Unga
    • Köp 3 för 127,50 kr/st
  24. Martin Luther, munken som gjorde uppror
    Martin Luther, munken som gjorde uppror
    Beskrivning
    Bland det mest äktsvenska som finns är berättelserna om våra förfäders plikttrohet och hederlighet. Fadern och modern som firar det dagliga livets gudstjänst, i arbetet, vid spisen, på åkern, och vid vaggan. Bakom denna tåliga och tappra livshållning låg tio generationers fostran i Martin Luthers lilla katekes.
    I dag är Martin Luther för de flesta svenskar antingen okänd eller oförstådd. De som möjligen vet något om honom har ofta bilden av en stel dogmatiker och sträng moralist. I verkligheten var Luther en lutspelare och poet, men framför allt en människa fylld av motsättningar som levde i en tid som också var fylld av motsättningar.
    Den här boken vill ge en bild av den verklige Luther. Mannen som först kämpade med sig själv och sin Gud för att sedan ett helt liv kämpa för en ny frimodighet och en förnyad kyrka. Den lutherska tro och teologi, som under århundraden så starkt präglat miljoner människor växte fram ur hans egen livskamp. Det är Martin Luther med det oroliga levande hjärtat som vi här möter, men också den stormiga tid då ett modernt Europa växer fram. Allan Sandström är född i Västerbotten 1933 och har efter teologiska studier varit verksam som journalist sedan 1958. Han har tidigare skrivit flera böcker inom olika historiska ämnesområden. 2004 erhöll han Lars Widdingpriset för historiskt författarskap.
    180,00 kr
  25. Martin Luthers egna toner och ord om musik
    Martin Luthers egna toner och ord om musik
    Beskrivning
    Wittenbergreformatorn Martin Luther har efterlämnat tusentals sidor av brev, traktater, polemiska skrifter, poesi, lärda kommentarer och strödda anteckningar. Som en röd tråd genom dessa skrifter går olika typer av reflektioner och utläggningar om musikens betydelse för Luther personligen, för det samhälle och den kyrka han verkade i, samt inte minst i vad han uppfattade som skapelsens musikaliska ordning, utgiven före all tid och rum. Till detta kommer Luthers och den vidare Wittenbergkretsens omgestaltningar av liturgiska och musikaliska bruk från olika medeltidstraditioner, och hans egna praktiska ton- och textskapelser – en betydande mängd melodier och enstaka flerstämmiga kompositioner, varav vissa är mycket berömda och ofta sjungna världen över, medan andra är helt okända för de flesta i dag.

    I den här boken presenterar Mattias Lundberg de olika musikaliska sidor vi möter i Luthers författarskap, och utvecklar deras historiska betydelse intill vår egen tid ett halvt millenium senare. Bokens första del är en överblick av reformatorns teoretiska, filosofiska och teologiska musikvärld, till hans musikaliska preferenser och värderingar, samt av hans eget musicerande och komponerande. Bokens andra halva återger ett urval originaltexter som på olika sätt berör musik och illustrerar Luthers särpräglade och ofta fascinerande musiksyn. Många av texterna återges här för första gången i svensk översättning, med kommentarer, analyser och musikhistoriska anmärkningar.

    175,00 kr
  26. Martyrernas tid
    Martyrernas tid
    Beskrivning
    Ingrid Ydén Sandgren ha samlat ett antal berättelser om kristna, huvudsakligen katoliker som blivit martyrer under kommunistiska regimer i Östeuropa, Sovjetunionen, Kina och Vietnam. Här finns trons hjältar som kardinalerna Wyszinski i Polen och Mindszenty i Ungern och biskop Stepanic i Kroatien tillsammans med flera präster och nunnor.. Ingrid Ydén Sandgren f. 1924, är journalist och författare...
    • Köp 3 för 67,50 kr/st
    • Köp 10 för 63,75 kr/st
    • Köp 25 för 60,00 kr/st
  27. Med god ordning och efter Guds vilja : en antologi om kyrkorätt
    Med god ordning och efter Guds vilja : en antologi om kyrkorätt
    Beskrivning
    Med god ordning och efter Guds vilja behandlar hur församlingar och stift i Svenska kyrkan utför sitt uppdrag i spänningsfältet mellan teologi och juridik. Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära är, enligt Kyrkoordningen, grundade i Guds heliga ord. Samtidigt är kyrkan en del av samhället och förutsätts lyda de lagar och förordningar som gäller för andra institutioner i samhället.
    • Köp 3 för 247,50 kr/st
    • Köp 10 för 233,75 kr/st
  28. Med hela ditt liv : sexualitet i Bibeln och kyrkan
    Med hela ditt liv : sexualitet i Bibeln och kyrkan
    Beskrivning
    Hur vi uppfattar vår kropp eller hur vi ser på våra relationer hänger i hög grad samman med vår sexualitet. Vi kan inte särskilja oss från sexualiteten, vår syn på den formas av våra värderingar och vår tro. Och precis som tron spänner sexualiteten över områden som inte alltid är mätbara eller enkla. Kanske är det därför sexualitet och kristen tro varit och är en laddad ämneskombination. Men måste det vara så?
    • Köp 3 för 216,00 kr/st
    • Köp 10 för 204,00 kr/st
  29. Med skilda tungors ljud : körsång och gudstjänstspråk
    Med skilda tungors ljud : körsång och gudstjänstspråk
    Beskrivning
    Körsång är en mäktig folkrörelse och en viktig del av kyrkolivet i Sverige. Närmare 600 000 svenskar sjunger i kör och enbart Svenska kyrkan har mer än 100 000 körsångare, varav ca 30 000 är barn. Vad betyder körsången för alla dessa människor? Vad betyder den för de sammanhang där körerna sjunger?

    I denna bok ger Sune Fahlgren en överblick av vad han kallar körskapet i svensk frikyrklighet, Rolf Larsson skildrar Sveriges Kyrkosångsförbunds historia och Gunnel Fagius fördjupar sig i barnkörernas utveckling och nutida roll i gudstjänstlivet. I kören samverkar många röster till en gemensam klang. Kan olika språk på liknande sätt klinga harmoniskt tillsammans i en och samma gudstjänst? Den frågan ställer och besvarar Ralf Thiedemann. I bokens sista artikel behandlar Mikael Isacson bönen ”Rena, o Gud, våra hjärtan och samveten”. Därefter följer recensioner av nyutkommen litteratur samt en lista med böcker att notera. Författarna: Gunnel Fagius, fil. mag. i musikvetenskap, musiklärare, kyrkomusiker och forskningssamordnare vid Uppsala universitets Körcentrum. Sune Fahlgren, teol. dr, högskolelektor i praktisk teologi vid Teologiska Högskolan Stockholm och Umeå universitet. Mikael Isacson, teol. dr, kyrkoherde i Lilla Edets pastorat, Göteborgs stift. Rolf Larsson, teol. kand., kantor och prost em. Ralf Thiedemann, dipl. theol., komminister i Ivetofta-Gualövs församling, Lunds stift. Redaktör för årsboken: Stephan Borgehammar, professor i praktisk teologi, Lunds universitet

    260,00 kr
  30. Med tanke på Gud : en introduktion till religionsfilosofin
    Med tanke på Gud : en introduktion till religionsfilosofin
    Beskrivning
    Denna bok vill tala om det som alla funderar över, även om de inte vågar säga det högt. Den utgår från att talet om Gud är meningsfullt, och att det handlar om något som åtminstone till stor del kan kommuniceras människor emellan.
    Boken pläderar, lågmält men tydligt, för att religiösa övertygelser har ett allmänbegripligt innehåll. Man behöver alltså inte själv vara troende för att kunna redogöra för trons utsagor. Religiösa utsagor gör anspråk på att vara objektivt sanna. Utan sådana anspråk blir tron filosofiskt banal och utan relevans för livet. Det är tillåtet och möjligt att pröva religiösa hållningar kritiskt.

    Argumenten för Guds existens är mer trovärdiga än sina motsatser. Anders Piltz i bokens förord. Är det förnuftigt att tro på Gud? Kan man veta något om Gud? Finns Gud över huvud taget? Dessa »eviga frågor« har människor brottats med i alla tider. Man kan inte reda ut dem en gång för alla och sedan lägga dem åt sidan. Man får fortsätta att brottas med dem livet igenom. Men en viss hjälp med att skapa reda i tankarna kring dessa frågor kan man få genom att ägna sig åt religionsfilosofi, den disciplin där man reflekterar över religiös tro ur filosofins perspektiv.
    Denna bok ger en grundlig introduktion till religionsfilosofins centrala frågeställningar. Den kan användas som kursbok i religionsfilosofi, men lämpar sig också utmärkt för enskilt studium. Den innehåller dessutom ett längre idéhistoriskt kapitel om hur man sett på förhållandet mellan tro och förnuft från kristendomens början ända fram till våra egna dagar. Det första religionsfilosofiska arbetet av klass på mycket länge här i landet -Boken ger framför allt en fantastisk översikt, näst intill unik i svensk litteratur, av filosofernas resonemang om Guds existens under tidernas lopp- Detta är ingenting mindre än en sensation! Gunnar Hillerdal i jönköpings-posten.

    • Köp 3 för 274,50 kr/st
    • Köp 10 för 259,25 kr/st
  31. Medarbetare : En historia om organisation och lekfolksuppdrag i Svenska kyrkan.
    Medarbetare : En historia om organisation och lekfolksuppdrag i Svenska kyrkan.
    Beskrivning
    Inom Svenska kyrkan talas idag ofta om vikten av att rekrytera ideella medarbetare. I en tid då de ekonomiska resurserna minskar blir det viktigt att på nytt arbeta med människors engagemang. Vi har vant oss vid att de anställda medarbetarna är många, men hur och varför växte de stora arbetslagen fram?

    Detta är en bok om hur lekmannamedarbetare kom att bli en naturlig del av den församlingsverksamhet som utvecklades under 1900-talet inom Svenska kyrkan. Vilka var det som trädde in som aktiva medarbetare vid sidan av prästerskapet i kyrkoförsamlingarna? Hur förändrades gruppens sammansättning under ett sekel då både kyrka och samhälle omvandlades i grunden?

    I boken Medarbetare får vi följa hur ett aktivt lekfolk alltmer kom att bli bärare av en kyrklig söndagsskola och vardagsverksamhet för barn, ungdomsverksamhet och en församlingsbaserad diakoni. Till en början skedde dessa insatser på ideell basis. Med tiden kom de anställda medarbetarna att bli allt fler. I denna bok beskrivs och analyseras detta förändringsförlopp. Bokens författare argumenterar för att detta förlopp i grunden förändrade Svenska kyrkan som organisation. Svenska kyrkan blev en hybridorganisation där den offentliga sektorns särdrag kom att leva sida vid sida med ”tredje sektorns” kännetecken.

    Boken vänder sig till anställda och förtroendevalda inom Svenska kyrkan som vill reflektera över kyrkans rekrytering av ideella medarbetare utifrån ett historiskt perspektiv.

    Erik Sidenvall är stiftslektor i Växjö stift och adjungerad professor i kyrkohistoria vid Centrum för teologi och religionsvetenskap, Lunds universitet.

    Boken är en del av Svenska kyrkans forskningsserie som publicerar kyrko- och samhällsrelevant forskning som har genomgått en peer review process.

    • Köp 3 för 323,00 kr/st
  32. Medjugorje Himlen på Jorden Pilgrimsboken
    Medjugorje Himlen på Jorden Pilgrimsboken
    Beskrivning
    Med den här boken vill författaren öka förståelsen för fenomenet Medjugorje eller Himlen på jorden enligt vissa kristna pilgrimer. Medjugorje, en by i Bosnien och Hercegovina, har blivit en viktig vallfartsort för katoliker från Kroatien såväl som från andra delar av världen. Cirka två och en halv miljoner människor besöker platsen varje år. För att bidra till att Medjurgorjeresan blir en nådefull pilgrimsfärd, förekommer i boken olika böner (den heliga mässan, rosenkransen, korsvägsandakten...).
    150,00 kr
  33. Medmänsklighet : Vägar till en ny gemenskap
    Medmänsklighet : Vägar till en ny gemenskap
    Beskrivning
    Tillit är en skör företeelse men en förutsättning för ett fungerande samhälle. Föreningen Ny Gemenskap har gedigen erfarenhet av tillitsskapande arbete. Under 50 år har föreningen arbetat för ett annorlunda samhälle, en gemenskap där ingen åsidosätts, där alla accepteras, ingen kallas avvikande. Tillit föds ur möten människor emellan, gemensamt arbete och gemensamt ansvarstagande då försvinner de murar som så lätt byggs mellan oss människor. I Medmänsklighet skriver fjorton skribenter, som på olika sätt står Ny Gemenskap nära, om den roll civilsamhället kan ha. Salt eller spegel? Blåslampa eller städgumma? Eller kanske mest slagkraftig som både och? Boken berättar om hur civilsamhället kan bidra till ett inkluderande samhälle där ingen ställs utanför. Hur kyrkornas diakonala arbete kan fortsätta att vara en stark kraft och hur de ideella rörelserna kan arbeta till stöd för och tillsammans med människor i utsatthet. Med rötterna i 50 års erfarenhet av tillitsskapande arbete, ser de mot framtiden.

    Medverkande: Anders Arborelius, Eva Brunne, Ylva Eggehorn, Per Eriksson, Greger Hatt, Anna König Jerlmyr, Åsa Lindhagen, Hans-Erik Lindström, Karin Rågsjö, Olle Sahlström, Uno Svedin, Johan von Essen, Sven Erik Wånell och Eva Zetterberg.

    75,00 kr
  34. Mellan himmel och jord : Ådahl & Armgren svarar på frågor
    Mellan himmel och jord : Ådahl & Armgren svarar på frågor
    Beskrivning
    Simon Ådahl och Örjan Armgren svarar på frågor.

    "Under vandringen med Herren har vi upplevt vissa saker som vi tycker är viktiga att förmedla. Många av de områden som frågorna i den här boken berör nämns sällan från predikstolarna." - ur förordet

    Simon Ådahl och Örjan Armgren reser land och rike runt och har möten i kyrkor. Deras budskap är enkelt och inspirerande: Jesus finns på riktigt och vill ha en levande relation med dig. Och vi kan alla bli använda av Jesus för att nå våra icke-troende vänner med evangelium.

    I den här boken har Ådahl och Armgren samlat och besvarat många frågor, som människor vanligtvis ställer efter deras möten och gudstjänster. Till exempel:

    Hur kom ni ut i de andliga nådegåvorna? Vad är skillnaden på religion och relation, när man går med Jesus? Tror ni på väckelse i Sverige? Varför kan kristna människor drabbas av sjukdom? Hur hjälper man sina barn att följa Jesus?

    Med en öppenhjärtig och ödmjuk ton besvarar Ådahl och Armgren frågorna i Mellan himmel och jord.

    Resultatet blir uppmuntrande och utmanande undervisning om hur vi som troende kan lära känna Jesus mer och komma ut i tjänst för honom i vår vardag.

    Boken innehåller även ett undervisningsavsnitt av Simon Ådahl med titeln :Vad är kristen islam och hur blir jag fri från det?

    • Köp 3 för 211,50 kr/st
    • Köp 10 för 199,75 kr/st
  35. Mellan himmel och jord : Svenska kyrkans kulturarv
    Mellan himmel och jord : Svenska kyrkans kulturarv
    Beskrivning
    Boken Mellan himmel och jord, Svenska kyrkans kulturarv beskriver människors uttryck för tro och liv som under århundraden hittat olika former. Texter, berättelser, musik, byggnader, konstverk och böcker är alla uttryck för ett kulturarv. Ett arv som tillhör alla.
    Denna bok är del i en pågående reflektion i Svenska kyrkan om hur detta kulturarv är ett levande arv, där nya tolkningar och förståelser är i dialog med den mångtusenåriga historien
    150,00 kr
  36. Mellan tid och evighet : eskatologiska perspektiv i den tidiga kyrkan
    Mellan tid och evighet : eskatologiska perspektiv i den tidiga kyrkan
    • Köp 3 för 157,49 kr/st
    • Köp 10 för 148,75 kr/st
  37. Mina bibliska storasystrar : glimtar från Gamla testamentet
    Mina bibliska storasystrar : glimtar från Gamla testamentet
    Beskrivning
    Om vi blir frustrerade när vi läser Gamla testamentet så ska vi alltid försöka påminna oss detta: det mesta som Gud gör tar fruktansvärt lång tid. När Gud skapar ett folk åt sig så arbetar Han med materialet sådant det är, inte sådant det borde vara. Gamla testamentet är ju innerst inne en kärlekshistoria om hur Herren söker sitt folk, vill ha dem nära, hur de kommer, hur de längtar och hur andra röster lockar dem bort. Och så söker Herren dem igen ... och igen ... och igen ... Men under den här tiden är folk som de är. De är inga helgon. De är inga självgoda moderna medelklassmänniskor. De tänker och handlar på det sätt som är naturligt för dem, i deras tid och kultur. Vi kan inte begära mer av dem. Vi kan inte förvänta oss, när vi möter dem, att de ska tänka som vi. Med detta sagt får vi konstatera: det finns oerhört många mötesplatser i Bibeln, mellan de människor som det berättas om och oss som läser.
    • Köp 3 för 225,00 kr/st
    • Köp 10 för 212,50 kr/st
  38. Mina bibliska storasystrar : glimtar från Nya testamentet
    Mina bibliska storasystrar : glimtar från Nya testamentet
    Beskrivning
    Mina bibliska storasystrar glimtar från Nya testamentet är Anna Sophia Bondes fortsatta vandring med Bibelns kvinnor. Här möter hon Jesu mor Maria, den tålmodiga profeten Hanna, systrarna Marta och Maria som var nära vänner till Jesus, affärskvinnan Lydia och pedagogen Prisca samt flera andra kvinnor vilkas namn är bortglömda av alla utom Gud.

    • Köp 3 för 202,50 kr/st
    • Köp 10 för 191,25 kr/st
  39. Minihandbok om de vanligaste argumenten för och emot kristen tro
    Minihandbok om de vanligaste argumenten för och emot kristen tro
    Beskrivning
    DENNA BOK är förmodligen den kortaste och samtidigt kärnfullaste boken om kristen apologetik som finns på svenska. Den är perfekt att ha i fickan på skolan eller på arbetsplatsen när de intressanta diskussionerna blossar upp. Den är också perfekt att ge vidare till någon som vill veta mer om varför kristen tro är rimlig och förnuftig. En bok att ha nära till hands i alla (o)möjliga situationer.

    • Köp 3 för 58,50 kr/st
    • Köp 10 för 55,25 kr/st
  40. Mirakel : är det övernaturliga naturligt ?
    Mirakel : är det övernaturliga naturligt ?
    Beskrivning
    Mirakel
    Är det övernaturliga naturligt?

    Vi lever i en tid då healing, mirakel och övernaturliga fenomen väcker ett oerhört intresse. Hur ska en tänkande, modern människa förhålla sig till det mirakulösa? Är det övernaturliga verkligen naturligt?

    Detta är temat i Lewis bok Mirakel. Och femtio år efter hans död framstår både ämnet och Lewis utläggning av det som lika aktuellt.

    Med sin kloka kvickhet och djupa insikt utmanar Lewis fortfarande vårt moderna tänkande på dess egen mark. Han hävdar att det övernaturliga är en nödvändighet i den kristna verklighetsuppfattningen. Det centrala miraklet är inkarnationen -- att Gud blev människa. Alla andra mirakel har sin grund i detta.

    • Köp 3 för 90,00 kr/st
    • Köp 10 för 85,00 kr/st
    • Köp 25 för 80,00 kr/st
  41. Missionärerna : en biografisk berättelse om Svenska Kyrkans Mission 1874.1974
    Missionärerna : en biografisk berättelse om Svenska Kyrkans Mission 1874.1974
    Beskrivning
    Svenska kyrkan sände under åren 1874–1974 sammanlagt 814 missionärer till Afrika och Asien. Missionärerna var präster och läkare, diakoner och sjuksköterskor, lärare och ekonomer, ingenjörer och kommunikatörer. Många blev kvar hela livet. De kom ur alla samhällsklasser och var för sin tid ofta välutbildade. Två av tre var kvinnor. Långt innan det fanns tjänster för kvinnor i Svenska kyrkan gjorde de betydande insatser i Sydafrika och Indien, i Zimbabwe, Kina och Tanzania.

    Missionärerna var en del av den globala missionsrörelse som följde i väckelserörelsernas spår och kulminerade runt första världskriget.

    Vad fick människor att ägna sitt liv åt kristen mission? Hur påverkades Svenska kyrkans självbild och teologi av missionen? Vad betydde den för statlig biståndspolitik? Hur förhöll sig missionärerna till kolonialism, rasism och kastsystem?

    Det är frågor som Jonas Jonson initierat behandlar när han sätter in Svenska kyrkans mission i dess historiska och teologiska sammanhang.

    • Köp 3 för 395,25 kr/st
  42. Mitt ibland oss : Kyrkans utmaning kring nätpornografin
    Mitt ibland oss : Kyrkans utmaning kring nätpornografin
    Beskrivning
    Mitt ibland oss är en handbok och en upplysningsbok. Läsaren får en bredare förståelse och insikt kring de utmaningar och problem som finns kring nätpornografin och varför människor tittar på porr, men också hjälp att bryta destruktiva mönster kring porrkonsumtion.

    Boken innehåller även en checklista för församlingar som vill arbeta konstruktivt kring de problem vi ser kring nätpornografin, tips på hur man pratar med andra om en fråga som det ofta är tyst kring samt ett flertal fördjupande intervjuer med privatpersoner som berättar om sina egna erfarenheter men också intervjuer med församlingsledare, sexologer, terapeuter och andra experter.

    Ulrica Stigberg är författare och präst i Fryshuset i Stockholm. Mitt ibland oss är hennes sjätte bok, hon har tidigare bland annat gett ut Visuell drog: om barn, unga och nätporr, Om barn och livets frågor samt Någon att lita på : 88 texter för livsresan. Ulrica Stigberg är även en flitigt anlitad föreläsare inom olika sammanhang kring ämnen som rör pornografi

    100,00 kr
  43. Mitt liv som mongol, kines och svensk
    Mitt liv som mongol, kines och svensk
    Beskrivning
    Läs den gripande missionärsskildringen som också bjuder på många lärdomar och fantastiska inblickar i den kinesiska och mongoliska kulturen. Med foton i svartvitt.
    75,00 kr
  44. Mod att läkas : det finns hopp för din själ att bli hel igen
    Mod att läkas : det finns hopp för din själ att bli hel igen
    Beskrivning
    Även om steget att bli kristen är det första steget mot att läkas i din själ, tar inte resan slut där. I stället visar Mark Rutland dig hur vägen till ett förändrat liv kan innebära en process så att din själ kan bli hel igen. Äkta inre helande sker genom den helige Andes kraft i samverkan med kristen rådgivning, själavård, bön och Guds nåd. Genom att ta del av människors historier som upplevt läkedom kan du lära dig att:

    • Konfrontera det förflutnas smärtsamma verklighet. • Hantera obesvarade böner och ouppnådda förväntningar.

    • Släppa din bitterhet mot dig själv, andra och Gud. Mark Rutland inbjuder de med smärta i sin själ att ha modet att ta steg mot läkedom och inre helande.

    Mark Rutland, fil dr, är bästsäljande författare till flera böcker. På svenska har tidigare Han vederkvicker min själ och David – en man efter Guds hjärta getts ut.

    Rutland och hans fru, Alison, har varit gifta och tillsammans tjänat Herren i mer än femtio år. De har tre barn och nio barnbarn.

    • Köp 3 för 175,50 kr/st
    • Köp 10 för 165,75 kr/st
  45. Moder Jord i klimakteriet - om klimatkrisen, hot och hopp
    Moder Jord i klimakteriet - om klimatkrisen, hot och hopp
    Beskrivning
    Det krävs ett nytänkande för att komma tillrätta med de klimatproblem som västerländsk livsstil orsakat. Med Moder Jord i klimakteriet vill tolv kvinnor visa vad helhetssyn och existentiella infallsvinklar på klimat debatten kan bidra med. Hoten mot vår miljö hänger samman med att Moder Jord under lång tid varit försummad och nedvärderad.

    I det teologiska tänkandet har hon underordnats Fader Himmel. I Moder Jord i klimakteriet pläderas för att både Himmel och Jord behövs.Flera bidrag i boken belyser andlig mater-ialism (mater = moder), eko-feminism och skapelseteologi. Andra bidrag handlar om internationellt samarbete kring religionsdialog, fattigdomsbekämpning och förebyggande av krig och konflikter - teman som alla hör ihop med klimatfrågorna. Med utgångspunkt från en modern världsbild kan en nyskapande teologi formas med ekologiska och feministiska förtecken. Boken manar till eftertanke. Där uttrycks också ett hopp om att gemensamma insatser, där kvinnor inte ses som offer utan aktivt medverkar i problemlösning oavsett var i världen de finns, kan åstadkomma förändringar.
    Boken vänder sig till alla som är intresserade av en fördjupad diskussion om klimat- och miljöfrågor, där existentiella perspektiv står i förgrunden samtidigt som de ekonomiska och estetiska aspekterna inte försummas.
    Medverkande författare: Birgitta Dahl, Helle Klein, Helene Egnell, Brita Haugen, Kerstin Bergman, Sigríður Guðmarsdóttir, Marie Milling, Elisabet Hermods­son, Lotta Hedström, Ann-Cathrin Jarl, Margareta Ingelstam och Marianna Agetorp.

    • Köp 3 för 130,50 kr/st
    • Köp 10 för 123,25 kr/st
    • Köp 25 för 116,00 kr/st
  46. Moder, syster eller sköka. Bilden av katolska kyrkan i kristen press år 198
    Moder, syster eller sköka. Bilden av katolska kyrkan i kristen press år 198
    Beskrivning
    »Rune hoppade av kristendomen och blev katolsk präst.« Vad kan en tidningsrubrik som denna säga om synen på den katolska kyrkan? Hur pass främmande och osvenskt är det katolska i Sverige vid slutet av det tjugonde århundradet? Är katolska kyrkan den främmande, den farliga som leder på villovägar – skökan? Är hon en jämbördig partner på samma väg – en syster? Eller är hon ett vägledande ideal för de kristna – en moder?
    Detta är de centrala frågeställningarna i denna bok, som studerar det som skrevs om katolska kyrkan i kristen press det dramatiska året 1989. Detta år besökte påven Johannes Paulus II de nordiska länderna. Några månader senare besöktes Sverige av den färgstarka slumsystern moder Teresa av Calcutta. Dessa båda besök gjorde att pressmaterialet om katolska kyrkan blev mer rikhaltigt än vanligt. Här framträder bilden av katolska kyrkan som en syster till de protestantiska kristna, men frågan kvarstår i vilken mån detta syskonskap är ömsesidigt erkänt.

    Kjell Blückert är teologie doktor i kyrkovetenskap vid Uppsala universitet, verksam som forskningsadministratör samt medarbetare i den katolska kulturtidskriften Signum

    • Köp 3 för 207,00 kr/st
    • Köp 10 för 195,50 kr/st
  47. Monoteismens monopolspel : religion som affärsidé
    Monoteismens monopolspel : religion som affärsidé
    Beskrivning
    För tretusen år sedan i Byblos produceras mycket papyrus som börjar användas som en lukrativ affärsidé. Man säljer skyddsamuletter för att avvärja sjukdomsdemoner och olyckor. Ju större trovärdighet den egna guden har desto mer pengar får man in på kommersen. Många ville gärna köpa detta beskydd inför sina resor, ungefär som man köper försäkringar idag. Monoteismen föds ur detta affärsmonopol.

    • Köp 3 för 175,50 kr/st
    • Köp 10 för 165,75 kr/st
  48. Mot hedningarna och Om inkarnationen
    Mot hedningarna och Om inkarnationen
    Beskrivning
    Athanasios av Alexandria (ca 298-373) hör till den kristna historiens främsta gestalter. Skriften Mot hedningarna - Om inkarnationen skrev han i mycket unga år, innan han blivit känd och kontroversiell, men i skriften finner vi redan drag som återkommer i hans senare teologi. Framför allt betonar han att Kristi gudomlighet är en förutsättning för frälsningen. Inkarnationens syfte är att människan skall förenas med Gud, och detta är inte möjligt om inte Gud själv har blivit människa.
    165,00 kr
  49. Mötas i ögonhöjd : samtalet om tro och liv
    Mötas i ögonhöjd : samtalet om tro och liv
    Beskrivning
    Mötas i ögonhöjd handlar om vikten av en friare samtalskultur och dialog i Svenska kyrkan. Hur finner vi modet att våga dela våra personliga erfarenheter av tro? Och vilka är våra grundläggande berättelser, de som bär våra liv?

    Biskop Hans-Erik Nordin delar med sig av personliga erfarenheter av samtalets betydelse i den egna uppväxten, men också dess betydelse i tjänsten som biskop i Strängnäs stift, som församlingspräst samt erfarenheter från folkbildning och forskning.

    • Köp 3 för 72,00 kr/st
    • Köp 10 för 68,00 kr/st
  50. Möte med människor av annan tro
    Möte med människor av annan tro
    Beskrivning
    Kan de kristna säga att människor också finner Gud i de andra religionerna? Hur skall kyrkan bemöta människor som i sina respektive religioner säger sig ha funnit frälsning, vila, insikt, upplysning, befrielse? Idag har världen blivit en enda. Religiösa traditioner möter och påverkar varandra. Det finns all anledning att börja en dialog med människor av annan tro
    190,01 kr
  51. Möten och mångfald : om religiös identitet och öppenhet för varandra
    Möten och mångfald : om religiös identitet och öppenhet för varandra
    Beskrivning
    I dagens mångkulturella och mångreligiösa Sverige, finns det ett behov av att prata med och lyssna till varandra för att förstå. Genom att skapa samhörighet över gränserna och nå bortom diskussioner om vem som har rätt och fel kan ett gott samhälle för alla uppstå. Den här boken riktar sig till dig som har denna önskan, oavsett vilken tro eller livssyn du har. I boken möter du tretton personer – kristna, muslimer och judar – som berättar om sin egen tro, om vilken betydelse religionen kan ha i vardagen, om hur de ser på varandras traditioner och hur man med nyfikenhet och respekt kan närma sig varandra.

    Dessutom medverkar imam Salahuddin Barakat, rabbi Ute Steyer och biskop Åke Bonnier med varsin text om mötet med den andre.

    Med hjälp av samtalsfrågor bjuds du som läsare in att fundera och samtala med andra om möten och mångfald utifrån era egna liv. På så sätt kan nya berättelser skapas.

    • Köp 3 för 148,50 kr/st
    • Köp 10 för 140,25 kr/st
    • Köp 25 för 132,00 kr/st
  52. Musik och teologi
    Musik och teologi
    Beskrivning
    Boken är en antologi med bidrag av en rad författare från olika discipliner och yrkesområden som alla belyser temat musik och teologi utifrån olika utgångspunkter. Några artiklar är översikter, till exempel om Augustinus, om sång och musik i Gamla och Nya testamentet; några är historiska, till exempel vad vi kan lära av Bach, Luther och Rosenius; några är reflekterande utifrån musikerperspektiv, till exempel om musik för olika generationer
    . I en avslutande del ställs frågor till fyra personer om gudstjänst och musik med anknytning till Svenska kyrkans nya handbok
    175,00 kr
  53. Myndighetsperson, själasörjare eller driftkucku : en studie av  prästgestalter i svenska romaner 180
    Myndighetsperson, själasörjare eller driftkucku : en studie av prästgestalter i svenska romaner 180
    Beskrivning
    Hur skildras präster i svenska romaner? I studien Myndighetsperson, själasörjare eller driftkucku undersöks hur lutherska präster gestaltas. Eftersom sockenprästerna under lång historisk tid har innehaft en långtgående världslig och andlig makt över församlingsborna i kraft av prästämbetet, var och är prästskildringar intressanta för många romanläsare. I detta typologiska studium av prästgestalter i svenska romaner 1809–2009 påvisas många liknande drag från roman till roman och prästgestalterna kategoriseras som ämbetsbärare, patriark, förebild, församlingsherde, predikant, biktfader, troskämpe, hycklare, hatobjekt och skrattspegel.

    Avhandlingen innehåller många referenser till alla sorters romaner med prästgestalter, historiska romaner, kärleksromaner, deckare under 200 år. Ett brett typologiskt studium av många romaner, drygt 150 stycken, visar till exempel hur de humoristiska prästskildringarna finns representerade under hela perioden av 200 år, även i en tid när enhetssamhället fortfarande härskade i början av 1800-talet. Tidigare teorier som förbundit vissa prästtyper till speciella litterära epoker, till exempel den hycklande prästen vid det moderna genombrottet i Norden, blir genom denna studie modifierade. Ett annat fynd är att prästers utomäktenskapliga förbindelser tenderar att skildras som en svårare synd i senare historiska romaner än i samtida 1800-talsromaner.

    Eva Fjellander är litteraturvetare och verksam som gymnasielärare. 2008 påbörjade hon forskarstudier i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi. Myndighetsperson, själasörjare eller driftkucku. En studie av prästgestalter i svenska romaner 1809–2009 är hennes doktorsavhandling

    225,00 kr
  54. Nakna utan att blygas : om den sexuella revolutionen & en revolutionär syn på sex
    Nakna utan att blygas : om den sexuella revolutionen & en revolutionär syn på sex
    Beskrivning
    Den sexuella revolutionen har kanske mer än något annat påverkat vår kultur och i grunden förändrat vår syn på kärlek och sexualitet. Boken analyserar den sexuella revolutionens rötter och visar vilket genomslag och vilka konsekvenser den har fått. I kontrast till den sexuella revolutionen ställs den klassiskt kristna synen på kärlek och sexualitet – en i sanning revolutionär syn på sex i vår tid! Författaren går igenom Bibelns undervisning – från skapelsetexterna via Höga Visan till Jesus och Paulus – och visar att det finns ett verklighetsförankrat och livsbejakande perspektiv på kropp, sex, kärlek och äktenskap. Längs vägen bemöts och besvaras också många av de vanligaste frågorna och invändningarna kring den kristna synen på sex. Nakna utan att blygas är en unik bok i en brännande och avgörande fråga. - - - Stefan Gustavsson är direktor för Apologia – Centrum för kristen apologetik och en välkänd föreläsare och författare. Han har tidigare gett ut böckerna Kristen på goda grunder, Skeptikerns guide till Jesus del 1 & 2, Behöver tron försvaras? samt Här för att stanna.
    • Köp 3 för 220,50 kr/st
    • Köp 10 för 208,25 kr/st
  55. När allting faller på plats : en bok om att finna mening
    När allting faller på plats : en bok om att finna mening
    Beskrivning
    I sin nya bok berättar terapeuten och författaren Tommy Hellsten om sin egen andliga resa och om några av de upptäckter som förändrat hans liv. Vikten av långsamhet, intuition och kreativitet som stark motkraft till brådskans kultur, möjligheten till ett liv i tillit istället för att behöva prestera sitt liv. Om att finna mening, för den som letar och för den som inte visste att det fanns någon

    • Köp 3 för 76,50 kr/st
    • Köp 10 för 72,25 kr/st
    • Köp 25 för 68,00 kr/st
  56. När fikonträdet skjuter blad : Några sånger under tiden
    När fikonträdet skjuter blad : Några sånger under tiden
    Beskrivning
    I denna bok presenteras och behandlas ett antal psalmer eller kyrkovisor av varierande ålder och spridning. Den äldsta är en västfransk latinsk hymn som skrivits av poeten Venantius Fortunatus år 569, numera spridd på olika språk i hela den västliga kristenheten och använd i både mässa och tidebön. Den yngsta sången framlades 1981 av prästen och psalmdiktaren Anders Frostenson.
    • Köp 3 för 265,50 kr/st
    • Köp 10 för 250,75 kr/st
  57. När kommer Jesus?
    När kommer Jesus?
    Beskrivning
    Titeln på boken är en fråga. Vi vet naturligtvis att ingen kan förutsäga dag eller stund. Däremot kan vi genom bibelordet få vägledning om när denna stora händelse närmar sig. Finns det tidstecken som tyder på att Jesu återkomst är nära? I så fall är dessa tecken i tiden värda att ta vara på. Bokens titel väcker också andra frågor. När Jesus kommer – blir de troende uppryckta till Honom? Sker det i så fall före eller efter vedermödan?

    Det är uppenbart att det snabbt skett en stor förändring inom svensk kristenhet, där förkunnelsen om att Jesus ska komma tillbaka inte längre är prioriterad. Varför – och hur – har det kunnat bli så här? Boken vill ge svar och vara ett redskap för en förändring. Inte för att spekulera om framtiden, utan för att ha insikt i det profetiska ordet.

    • Köp 3 för 90,00 kr/st
    • Köp 10 för 85,00 kr/st
  58. När larmet går är det dags att vakna : Till Sveriges försvar
    När larmet går är det dags att vakna : Till Sveriges försvar
    Beskrivning
    När larmet går är det dags att vakna är en påminnelse om att det finns värden som är värda att försvara och om vad som har gått förlorat i Sverige. Boken samlar ett urval av ledare, nyhetstexter och intervjuer som Ruben Agnarsson i egenskap av redaktör och journalist har publicerat under åren från 2001 till 2019. Det är en tidsperiod som på det försvarspolitiska området kännetecknats av två tydliga trender: en aggressiv militär upprustning i Ryssland och en nästan lika aggressiv militär nedrustning i Sverige. Med ett unikt perspektiv skildrar Agnarsson det säkerhetspolitiska skeendet och ger av­slöjande och intressant historisk bakgrund till Sveriges försvarspolitiska beslut. Här ryms bland annat Palmemordet, IB-affären, DC3:an, Estonias förlisning och Stasi-svenskarna. Med förutseende skarpsynthet understryker boken att läget är allvarligare än vad många inser, och att vi behöver be för vårt lands gränser.
    150,00 kr
  59. När människan blev ett djur
    När människan blev ett djur
    Beskrivning
    Om evolutionsteorins konsekvenser för individ och samhälle.I denna bok visar Mats Molén hur den i vår tid så allmänt accepterade evolutionsteorin inte är något som endast har med skapelse och biologisk utveckling att göra. Den påverkar också våra attityder och etiska värderingar, något som vi vanligtvis inte inser eller vill inse. Dess inflytande har haft och har alltjämt återverkningar på praktiskt taget alla områden av samhällslivet, alltifrån politiska system som nazism och kommunism till våra dagars jämställdhetsdebatt och matvanor.

    Detta allomfattande och okritiska accepterande av evolutionstänkandet försätter den enskilda människan ständigt i etiska och moraliska konflikter.

    I denna bok ingår också en studieplan, samt även studieplaner till författarens två tidigare böcker "Livets uppkomst" och "Evolutionslåset", som båda behandlar samma ämnesområde. Dessa studieplaner syftar till att fördjupa debatten kring det evolutionistiska tänkandet och dess konsekvenser i vår tid och är väl lämpade att användas både i skola och kristet församlingsarbete.

    • Köp 3 för 58,50 kr/st
    • Köp 10 för 55,25 kr/st
    • Köp 25 för 52,00 kr/st
  60. När själen går i exil : modernitet, teknologi och det heliga
    När själen går i exil : modernitet, teknologi och det heliga
    Beskrivning
    Boken När själen går i exil handlar om människans behov av ett existentiellt språk för att uttrycka sin innersta identitet och längtan också i ett modernt och sekulariserat land som Sverige. Utifrån antropologiska och filosofiska perspektiv argumenterar Mikael Kurkiala för att kyrkan, med sitt rika arv av berättelser, riter och rum, kunde inta en viktig roll i den ekologiska, sociala och andliga kris som vårt samhälle befinner sig i.

    Materiell välfärd och existentiell hållbarhet går inte hand i hand. Vi omges av ett överflöd av prylar och ett larmande utbud av underhållning och distraktioner. Samtidigt tystnar samtalen, det sociala kittet krackelerar och ekosystemen hotas av kollaps. Vad fattas oss? ”Människan är religiös, inte för att hon bär på vissa trosföreställningar utan för att hennes längtan efter att bli hel är inskriven i själva hennes väsen”, menar Mikael Kurkiala och argumenterar för behovet av ett existentiellt språk som ger människan tillhörighet i världen.

    Religiösa traditioner bär ofta på djupa insikter om människans inre och kunde därför inta en viktig roll i den kris vi befinner oss i. Kyrkan förvaltar ett rikt arv av berättelser, riter och rum som laddats av tidigare generationers längtan, förtvivlan och glädje. Men det är en utmaning att göra detta arv tillgängligt i en tid där tempot skruvas upp och överskottet på information gör det allt svårare för oss att finna fokus och närvaro.

    • Köp 3 för 250,75 kr/st
  61. När tron blir sång : om psalm i text och ton
    När tron blir sång : om psalm i text och ton
    Beskrivning
    Vad är en psalm? Talar psalmens bildspråk till vår samtid? Vad betyder melodin? I tolv fristående kapitel med skiftande infallsvinklar och fokus gör Inger Selander nedslag i svensk psalmhistoria från 1530-tal till millennieskiftet 2000. Översikter varvas med presentation av författarskap och analyser av enskilda psalmer från olika fromhetsriktningar eller användningsområden. Tonvikten ligger vid den psalmförnyelse som skedde under 1970- och 1980-talen i internationell växelverkan. Ljuset faller på insatser av Anders Frostenson, Britt G. Hallqvist, Olov Hartman, Bo Setterlind, Arne H. Lindgren och Ylva Eggehorn. Från en intervju återges kompositören Egil Hovlands och författaren Britt G. Hallqvists personliga kommentarer till det gemensamma psalmskapandet. Inger Selander är docent i litteraturvetenskap. Hon har tidigare gett ut »O, hur saligt att få vandra« Motiv och symboler i den frikyrkliga sången, Folkrörelsesång och Perspektiv på moderna psalmer.
    315,00 kr
  62. Nära plattan
    Nära plattan
    Beskrivning
    Livet i s:ta Clara kyrka. Prästen berättar om de senaste årens utveckling och liv för en stadsförsamling som var på väg att dö ut.
    75,00 kr
  63. Närvarande : herdabrev
    Närvarande : herdabrev
    Beskrivning
    Tankar från biskopen i Växjö stift om våra olikheter och hur den mångfalden kan förstärka kyrkans enhet, om ödmjukhet inför Gud och hans uppenbarelse och om närvaro.
    40,00 kr
  64. Nästa generation ledare : 5 grundstenar för dem som vill forma framtiden
    Nästa generation ledare : 5 grundstenar för dem som vill forma framtiden
    Beskrivning
    Andy Stanley identifierar fem områden som är nycklar till ett lyssnande, lyhört och framgångsrikt ledarskap av idag: Kompetens, mod, tydlighet, coachning, och karaktärsstyrka. En lättläst, inspirerande bok om att leda och att bli ledd, fylld med konkreta råd och exempel för ledarskap i praktiken.
    • Köp 3 för 157,49 kr/st
    • Köp 10 för 148,75 kr/st
    • Köp 25 för 140,00 kr/st
  65. Nathan Söderblom och hans tid
    Nathan Söderblom och hans tid
    Beskrivning
    Nathan Söderblom (1866–1931) var under 1900-talets tre första decennier en av Västerlandets mest fascinerande och inflytelserika gestalter, internationellt betydande både som religionshistoriker, teolog och kyrkoledare. Han etablerade »det heliga« som religionens grundbegrepp och han inledde en ny tid i kyrkornas förhållande till varandra genom det ekumeniska mötet i Stockholm 1925. Alltifrån första världskrigets början engagerade han sig outtröttligt för fred och humanitär hjälp och tilldelades för detta Nobels fredspris 1930.

    Detta är den första vetenskapliga biografi som skrivits om Nathan Söderblom. Här behandlas och bedöms allt väsentligt i hans skriftliga produktion och kyrkliga verksamhet. Hans livsverk inordnas i sin tids vetenskapliga och allmänkulturella diskussionsläge, och hans betydelse för sociala, politiska och kyrkliga förhållanden klargörs. Resultatet är en levande bild av hela denna brytningstid, som den framträdde för hans vakna blick.

    Författaren Teol. dr. Dietz Lange är professor em. i systematisk teologi vid universitetet i Göttingen, Tyskland

    295,00 kr
  66. Natten är mitt ljus
    Natten är mitt ljus
    Beskrivning
    Med Natten är mitt ljus önskade Wilfrid Stinissen ge oss en så trogen bild som möjligt av Johannes av Korsets budskap om Guds närvaro och handlande i vårt mörker. Vägen till uppståndelsens fulla ljus går genom korsets mörker, genom öken och utblottelse. Samtidigt ger boken en överblick över helgonets hela lära.
    245,00 kr
  67. Ni ska bli som Gud
    Ni ska bli som Gud
    Beskrivning
    Om österländsk andlighet

    Genom yoga i dess olika former och mindfulness har österländ­ska religioner som hinduism och buddhism hittat vägen in i den svenska vardagen.
    I den här lilla skriften tar Gertrud Storsjö upp de vanligaste och mest populära formerna av dessa metoder. Hon berör effekterna av deras skadliga inverkan på människors liv både här i väst och i de länder där de sedan tusentals år har praktiserats. New Age rörelsens uppkomst och målsättning och dess inflytande i FN berörs också. Hon ifrågasätter starkt att man i vissa kristna sammanhang blandar in yoga och buddhistiska tankegångar i den kristna tron. Detta leder till en religionssynkretism som urvattnar den kristna tron och gör den kraftlös. Avslutningsvis visar hon på att det genom Jesus Kristus finns hopp och helande för dem som fastnat i allt detta. Han kom för att befria de fångna.

    Gertrud Storsjö är född i Finland men har växt upp i Sverige. Hon har varit verksam som officer i Frälsningsarmén i åtta år. Mellan åren 1971 0ch 2004 arbetade hon inom slaviska Missionen (nuvarande Ljus i Öster) och har rest mycket i Ryssland och Östeuropa samt i Fjärran Östern och Sydostasien. Hon har under dessa resor haft många tillfällen att studera buddhism och hinduism på nära håll. Hon har även skrivit boken Buddha eller Kristus som på ett mer omfattande sätt tar upp dessa frågor.

    • Köp 3 för 40,50 kr/st
    • Köp 10 för 38,24 kr/st
    • Köp 25 för 36,00 kr/st
  68. Nödens Halleluja!
    Nödens Halleluja!
    Beskrivning
    Som ung var jag övertygad om att få vandra i ett trons segertåg. Det blev inte alls så. Kyrkor jag höll av- avfolkades, vänner förlorade tron och väckelse blev ett föraktat ord.Skrivande boken "Kyrkofäder, mystiker och evangelium kom så insikten om hur splittrade vi är över vad som egentligen är evangelium. Vi famlar.

    I sorgen, i tvivlet hände dock något. Det var som en annan verklighet började rullas upp. Stjärnhimlen började viska.

    Om detta handlar "Nödens Halleluja"

    • Köp 3 för 31,50 kr/st
    • Köp 10 för 29,75 kr/st
    • Köp 25 för 28,01 kr/st
  69. Nu är Guds tid : tro, liv och kallelse - ett herdabrev till Härnösands stift
    Nu är Guds tid : tro, liv och kallelse - ett herdabrev till Härnösands stift
    Beskrivning
    Nu är Guds tid. Utifrån detta valspråk skriver biskop Eva Nordung Byström sitt herdabrev till Härnösands stift. Hon lyfter frågor om tro och teologi, kyrkans uppdrag och organisation. Herdabrevet pekar ut en riktning för Svenska kyrkans tro, liv och kallelse.

    Hon säger:
    ”Använd gärna mina tankar kring vårt uppdrag, mina ledord och min vision för Härnösands stift i församlingarnas och pastoratens arbete med församlingsinstruktionen, verksamhetsplanering och målskrivning.”

    135,00 kr
    • Köp 3 för 178,50 kr/st
  70. Ny endräkt : vävd i ett enda stycke
    Ny endräkt : vävd i ett enda stycke
    Beskrivning
    I denna bok får vi många exempel på hur denna process på vägen mot en Ny endräkt har satt i gång i vårt land. Kan det vara något annat än Andens verk? På kort tid har vi kristna gått framåt på enhetens väg med sjumilastövlar. Men ännu återstår det en viss vägsträcka, innan vi helt och fullt kan upptäcka att vår enhet är Vävd i ett enda stycke.

    Peter Artman har offrat mycket tid med många resor, personliga möten och besök i större och mindre kyrkosammanhang… Boken ger enligt min mening en unik helhetsbild av det som händer och på ett profetiskt sätt medverkar till att identifiera och forma den nya enhet som med förnyad andlig styrka ger nytt hopp för kristendomens överlevnad i det sekulariserade Europa.
    Det som fascinerar i läsningen är den bredd av kärlek och tolerans som uttrycks för den mångfald som ändå finns, vid sidan av de historiska kyrkorna i vårt land. Det som Kristus har lovat oss, att vi alla skall bli ett, är ett löfte som inte kan komma på skam. Samtidigt är det en enhet som måste bes fram, längtas fram och gråtas fram.

    195,00 kr
  71. Ny tid ny tro?
    Ny tid ny tro?
    Beskrivning
    Nyandliga rörelser och riktningar i samhället
    75,00 kr
  72. Nya vägar för världens skull : förändringsarbete i frikyrkliga församlingar
    Nya vägar för världens skull : förändringsarbete i frikyrkliga församlingar
    Beskrivning
    Allting som lever måste förändras för att i längden överleva och växa till. Det gäller även församlingen. Men hur går det till i praktiken så att det blir konstruktivt, sunt och skapar förutsättningar för en god expansion?

    I Nya vägar för världens skull ges möjlighet att gå i närkamp med en rad frågor utifrån olika perspektiv. Vilken iver är god att ha som drivkraft och vilken riskerar leda fel? Går det att bygga tillsammans över generationsgränserna? Vad är viktigt att tänka på när det gäller sången och musiken i ett förändringsarbete? Hur är man ledare som vågar ta ut riktning i skapandet av en god kultur? Detta och mycket mer tänkvärt möter du i denna bok.

    Boken rör i synnerhet förändringsarbete inom frikyrkosamfunden, men här finns mycket som lär vara av intresse även i allmänhet varhelst församlingsliv finns och önskar utvecklas och fördjupas.

    Låt oss nyfiket titta upp för att fånga in den värld som är vår idag, och utgå från de förhållanden som nu är när vi funderar över församlingens kallelse och uppdrag. Karin Wiborn i bokens epilog

    Medverkande: Josefine Arenius, Björn Asserhed, Emma Boije, Ida-Maria Brengesjö, Klas Eriksson, Björn Gusmark, Carin Hemmati, Carl-Henric Jaktlund, Ulrik Josefsson, Åsa Kristensson, Mattias Martinson, Emil Mattsson, Jonas Melin, Åsa Molin, Mattias Neve, Marie-Louise Nilsson, Emma Rudäng, Karin Wiborn.

    TRO & LIV SKRIFTSERIE är en bokserie på Enskilda Högskolan Stockholm med inriktning mot teologiska samtidsstudier.

    • Köp 3 för 216,00 kr/st
    • Köp 10 för 204,00 kr/st
  73. Nyttiga ord
    Nyttiga ord
    Beskrivning
    Shenouda III, född 1923 i Asyut i Egypten, är påve och patriark av Alexandria och därmed ledare för den koptisk-ortodoxa kyrkan. Shenouda III har gjort sig känd för sin strävan att ena kyrkorna, och har sedan 1970 påbjudit dialoger mellan de olika kristna samfunden. År 1973 var han den förste ledaren för den koptisk-ortodoxa kyrkan som besökt Vatikanen på 1500 år.

    I denna lilla skrift ger oss påven Shenouda III nyttiga ord. Han står här i samma tradition som går tillbaka till ökenfäderna på 300-talet. De är präglade av kärleksfull omsorg och rättframhet. Det är verkligen nyttiga ord
    . Boken är översatt från arabiskan av Sven-Olof Dahlgren

    85,00 kr
  74. O att du slet itu himlen och steg ner! : om Jesus, Jonas Gardell och Guds andedräkt
    O att du slet itu himlen och steg ner! : om Jesus, Jonas Gardell och Guds andedräkt
    Beskrivning
    Vem var Jesus och har det någon betydelse för kristen teologi idag? Jonas Gardells bok Om Jesus ställer frågan på sin spets i sin brutalt ärliga och uppriktiga diskussion om historiens Jesus Men är Gardells bild av Jesus den bild som han lägger till grund för hela sin syn på Gud och människa ett rimligt historiskt porträtt? Vad händer med de fyra evangelisternas skildringar och tolkningar av Jesus, och hur skall man tänka kring det faktum att dessa författare skrev nästan två tusen år före Gardell?

    I den här boken gör författaren en kritisk granskning av Gardells bok. Han visar att både evangelierna och kyrkan har tillfört något i förståelsen av historiens Jesus, som inte ens Jesus själv kunde förmedla.
    Anders Runesson är docent vid Lunds universitet och professor vid McMaster Univer- sity i Canada.

    100,00 kr
  75. O att du slet itu himlen och steg ner! : om Jesus, Jonas Gardell och Guds andedräkts Gardell och Gud
    O att du slet itu himlen och steg ner! : om Jesus, Jonas Gardell och Guds andedräkts Gardell och Gud
    Beskrivning
    Vem i hela världen var Jesus och har det överhuvudtaget någon betydelse för kristen teologi idag? Jonas Gardells bok Om Jesus ställer frågan på sin spets i sin brutalt ärliga och uppriktiga diskussion om historiens Jesus.

    Men är Gardells bild av Jesus den bild som han lägger till grund för hela sin syn på Gud och människa ett rimligt historiskt porträtt? Vad händer med de fyra evangelisternas skildringar och tolkningar av Jesus, och hur skall man tänka kring det faktum att dessa författare skrev nästan två tusen år före Gardell?

    I den här boken gör prof. Anders Runesson en kritisk granskning av Jonas Gardells bok. Han visar att både evangelierna och kyrkan har tillfört något i förståelsen av historiens Jesus, som inte ens Jesus själv kunde förmedla.

    Anders Runesson är docent i Nya testamentets exegetik vid Lunds universitet och arbetar sedan 2003 som professor i Nya testamentet och tidig judendom vid McMaster University i Canada.

    "Gardells böcker och teveprogram om Gud och Jesus har haft ett enormt genomslag. Bara det motiverar denna kunniga och engagerade genomlysning av hans teologi. Anders Runessons kritik är mild i tonen men kan inte kallas för något annat än förödande ... borde läsas av var och en som tar frågan om Jesus på allvar. Till att börja med av alla dem som köpt Jonas Gardells bok." Mikael Löwegren, Kyrkans tidning

    • Köp 3 för 90,00 kr/st
    • Köp 10 för 85,00 kr/st
    • Köp 25 för 80,00 kr/st
  76. Och där var många andra kvinnor : en bortglömd frihetsrörelse
    Och där var många andra kvinnor : en bortglömd frihetsrörelse
    Beskrivning
    Föreställningen att kristendomen är något som försämrade livet för kvinnan är allmänt spridd. Den här boken visar att den bilden behöver revideras. Med kristendomen påbörjades en långsam förändring till det bättre för kvinnor inom politik, yrkesliv, äktenskap och intellektuellt liv, med en höjdpunkt under medeltiden.

    • Köp 3 för 202,50 kr/st
    • Köp 10 för 191,25 kr/st
  77. Och Gud skapade människan : noveller inspirerade av bibelns berättelser
    Och Gud skapade människan : noveller inspirerade av bibelns berättelser
    Beskrivning
    Genom historien har Bibelns berättelser fascinerat, inspirerat och utmanat människor. De är ofta korthugget berättade, och de bjuder läsaren att själv kliva in i berättelsen för att tolka och fylla ut mellanrummen.

    Här har tolv författare gått i närkamp med berättelser och personer i Bibeln för att sedan i varsin en novell tolka och utveckla vad de läst. Frågorna om skuld, försoning, svek, ansva

    • Köp 3 för 45,00 kr/st
    • Köp 10 för 42,50 kr/st
  78. Och hela folket sade Amen : Perspektiv på gudstjänst och kyrka
    Och hela folket sade Amen : Perspektiv på gudstjänst och kyrka
    Beskrivning
    Denna festskrift har fått titeln Och hela folket sade Amen – perspektiv på gudstjänst och kyrka. Festskrift till ärkebiskop emeritus Gunnar Weman. Titeln beskriver hur hela den gudstjänstfirande församlingen är aktiv i en gudstjänst som inte är en föreställning med en passiv församling utan en tjänst inför Gud och samtidigt en sändning ut i vardagslivet.

    Skriften består av 28 bidrag som inordnas under flera rubriker. Efter en inledning som beskriver jubilarens livsgärning följer artiklar inordnade under flera rubriker: Kyrkan – Guds folk, Kyrkorummet, Gudstjänsten och Predikningar. Slutligen följer en bibliografi över Gunnar Wemans skriftliga produktion.

    Ärkebiskop emeritus Gunnar Weman har i sin gärning som präst, biskop och ärkebiskop många gånger betonat gudstjänsten som den plats där det kristna budskapet förkunnas och förstås och där församlingen rustas till ett liv i världen och där den kristna tron kommer till uttryck i praktiskt handlande. Festskriften tillägnas Gunnar Weman på hans 85-årsdag.

    • Köp 3 för 220,50 kr/st
    • Köp 10 för 208,25 kr/st
  79. Och på en enda kyrka : ortodox etik i ekumenisk dialog
    Och på en enda kyrka : ortodox etik i ekumenisk dialog
    Beskrivning
    »Vi tror på en enda kyrka« står det i trosbekännelsen. Kristna över hela världen uttalar dessa ord när de firar sin liturgi. För ett stort antal protestantiska och ortodoxa kyrkor betyder tron på en enda kyrka att de är beredda att samarbeta inom ramen för Kyrkornas Världsråd. Det har dock visat sig att skillnaderna är stora mellan protestantiska och ortodoxa kyrkors uppfattningar i många frågor.
    Finns det då något sätt att undvika missförstånd som hotar det ekumeniska samarbetet?
    Den här boken presenterar den ryska ortodoxa kyrkans teologi och moralsyn och diskuterar också möjliga vägar för ekumeniken.
    • Köp 3 för 193,50 kr/st
    • Köp 10 för 182,75 kr/st
  80. Ofromma bibeltolkningar
    Ofromma bibeltolkningar
    Beskrivning
    Sex välkända bibeltexter presenteras som de tidlösa, starka berättelser de är bortom de traditionella tolkningarna. Simson och Delila, Abraham och Isak, Lots hustru och andra gestalter ur Gamla testamentet möter läsaren i ny skepnad genom Lina Sjöbergs nyöversättningar och kommentarer.
    • Köp 3 för 211,50 kr/st
    • Köp 10 för 199,75 kr/st
  81. Ökenfäderna
    Ökenfäderna
    Beskrivning
    Palladios (ca 363-431) ögonvittnesskildring av de sällsamma asketer och berömda andliga personligheter som kallas Ökenfäderna är en märkvärdig läsning. Den anses vara synnerligen viktig både som en text i kyrkans liv och som källa för studiet av den monastiska rörelsens begynnelse, dess ideal och mentalitet. De män och kvinnor den berättar om har ett andligt djup, och ett etiskt handlingssätt, som synes ställa det mesta av vår tids syn på andligt liv på ända.

    Ökenfäderna översattes tidigt till latin, koptiska, syriska, armeniska, etiopiska etc och i nutid har den översatts till åtminstone tio europeiska språk.
    Detta är den första översättningen till svenska. Den inleds med en utförlig introduktion om den asketiska rörelsen, om munkväsendets begynnelse, om Palladios’ liv och verk, hans stil och språk.

    165,00 kr
  82. Ökenfädernas tänkespråk : Apophtegmata patrum : den alfabetiska samlingen i urval
    Ökenfädernas tänkespråk : Apophtegmata patrum : den alfabetiska samlingen i urval
    Beskrivning
    Ökenfädernas tänkespråk är en samling korta berättelser om de tidiga kristna eremiterna i Egypten, Palestina och Syrien och deras andliga rådgivning. Här finns andlig vishet och erfarenhet utöver det vanliga. Boken har haft oöverskådlig betydelse för “det inre livet” i hela kyrkans historia. Den har rönt stor uppmärksamhet också i vårt land
    155,00 kr
  83. Olika och jämlika : manligt och kvinnligt ur ett kristet perspektiv
    Olika och jämlika : manligt och kvinnligt ur ett kristet perspektiv
    Beskrivning
    Kan man tro på jämlikhet mellan könen utan att kalla sig feminist? Finns det vetenskapligt bevisade skillnader mellan kvinnor och män? Vad betyder Nya testamentets tal om mannen som kvinnans huvud? Detta är exempel på frågor som behandlas i denna bok. Författaren ger sig på ett kunnigt och sakligt sätt i kast med några av vår tids allra hetaste frågor om manligt och kvinnligt

    I första delen tar han sig an den ideologiska debatten kopplat till första, andra och tredje vågens feminism. I andra delen går han igenom forskningsläget i fråga om skillnader mellan kvinnor och män. Slutligen behandlar han ”problemtexterna” på temat manligt och kvinnligt i Bibeln.

    ”Olof Edsingers nya bok är välkomponerad som en trerättersmiddag. Jag hoppas att han, genom det förtroende han har byggt upp genom många års närvaro i samhälls-och kyrkodebatt, ska nå många läsare med sin text.” ANNA SOPHIA BONDE, bibellärare och präst i Svenska kyrkan.

    OLOF EDSINGER är teolog, författare och samhällsdebattör. Till vardags arbetar han som generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen. Olof är författare till ett femtontal böcker om Bibeln och det kristna livet. På Apologia förlag och dess föregångare CredoAkademin har tidigare böckerna Krigen i Gamla testamentet, Domen och Bekänna färg getts ut.

    • Köp 3 för 220,50 kr/st
    • Köp 10 för 208,25 kr/st
  84. Olivkvisten i minibussen : en liten bok om att mötas, resa och tro
    Olivkvisten i minibussen : en liten bok om att mötas, resa och tro
    Beskrivning
    Andalusien, södra Spanien, våren 2007. I en hyrd minibuss färdas sex unga troende, muslimer, kristna och judar. Med resan som metod vill man i projektet Andalusiska möten finna en ny plats för religionsdialog, en plats utanför invanda bekvämlighetszoner. I bussen växlar samtalen i takt med att motorvägssträckorna mellan Granada, Córdoba och Toledo tillryggaläggs.
    Var finns brännpunkterna? Vad kan de enas om? Hur reagerar dessa ungdomar på att se maktskiftena i de abrahamitiska religionernas historia så tydligt illustrerade som i Andalusien? Levde man verkligen tillsammans i fred här? Kan vi leva tillsammans nu? Kan religionerna mötas och är Andalusien i så fall en förebild för oss idag?
    • Köp 3 för 121,50 kr/st
    • Köp 10 för 114,75 kr/st
  85. Om "Frälsarens dyra blod" och tidningsläsning hos Gud : studier i Fredrika Bremers religiositet och
    Om "Frälsarens dyra blod" och tidningsläsning hos Gud : studier i Fredrika Bremers religiositet och
    Beskrivning
    En lärd och stimulerande bok om Fredrika Bremer där vi får en inträngande beskrivning av henns religiösa och psykologiska uppväxt- och levnadsmiljö.
    Det märkliga är att Fredrika Bremer är en större författare utomlands än i Sverige. Kan det bero på att man där har fäst större uppmärksamhet på hennes religiösa nytänkande?
    215,00 kr
  86. Om den heliga Anden
    Om den heliga Anden
    Beskrivning
    Basileios Om den heliga Anden har haft ett betydande inflytande på eftervärlden. Författaren Basileios av Caesarea, även kallad den store, (329/30–379) räknas som kyrkofader, kyrkolärare och helgon inom såväl romersk-katolska kyrkan som de ortodoxa kyrkorna. Han kallas det grekiska munkväsendets fader. Som de tre kappadokiska fäderna räknas Basileios, hans vän Gregorios av Nazianzos och hans bror Gregorios av Nyssa. De bidrog väsentligt till utformningen av Treenighetsläran och till den teologi som utmejslades vid första konciliet i Konstantinopel (381) och gjorde slut på den arianska striden.

    Både Gregorios av Nyssa och Gregorios av Nazianzos arbetade vidare med de frågor som Basileios tar upp i Om den heliga Anden. De deltog båda i konciliet 381, den senare som ordförande, och här fann den trosbekännelse som idag brukas över hela den kristna världen under namnet »den nicenska« sin slutgiltiga form. Orden »som tillika med Fadern och Sonen tillbedes och äras« kommer från Basileios.

    Vid följande ekumeniska koncilier blir hans bok uttryckligen citerad. Under de kristologiska motsättningarna åberopade alla sidor olika ställen. Den hade stor betydelse för Ambrosius av Milano som läste fäderna på grekiska, men kom inte att spela någon roll i väst förrän den där blev liksom nyupptäckt av humanisten Erasmus av Rotterdam, som fäste sig vid den vackra grekiskan och menade att Basileios överträffade alla sin tids vältalare. Särskilt fäste Erasmus sig vid boken om den heliga Anden.

    • Köp 3 för 193,50 kr/st
    • Köp 10 för 182,75 kr/st
  87. Om djur kunde tala...
    Om djur kunde tala...
    Beskrivning
    Bl.a. blåval, näbbdjur och en sibirisk tundrapipare ”berättar” om hur underbart Gud har skapat dem och med vilka häpnadsväckande förmågor deras skapare har utrustat dem. Med mycket humor och lite ironi kommer författarna här och där in på evolutionistiska teorier men koncentrerar sig annars på att tydliggöra Guds vishet och storhet som skapare och återlösare.

    De båda författarna har i denna bok lyckats utmärkt med att på ett ytterst intressant och underhållande sätt förmedla en mängd vetenskaplig information kring temat skapelse/evolution.

    En bok som gammal och ung, kristen som ickekristen, fackfolk och lekmän kommer att ha både glädje och nytta av.

    65,00 kr
  88. Om du har Gud har du allt...
    Om du har Gud har du allt...
    Beskrivning
    Denna intressanta livsresa visar hur Gud kan förvandla en människas liv och ge mening och framtidstro. På sitt unika sätt beskriver Ceitci Demirkova sin uppväxt i ett kommunistiskt land och hur hon upplevde sann frihet i mötet med Jesus. Boken är fylld av mäktiga gudsingripanden och vittnesbörd från den dag hon mötte Jesus till senare tid.
    Du kommer att utmanas av Ceitcis hängivenhet och uppmuntras till att sätta din tro till den Gud som kan göra det omöjliga i ditt liv.

    "När du läser om denna unga bulgariska kvinnas trosäventyr, kommer din tro att stärkas så att du kan tro på Gud mitt i dina egna omöjligheter. Låt denna berättelse påverka ditt liv. När Gud höll på att rädda Ceitci, visste han att du en dag skulle hålla hennes berättelse i dina händer. Han talade till henne, och nu talar han till dig." – La Donna C. Osborn

    Ceitci Demirkova växte upp i Bulgarien under kommunismen men fick uppleva Jesus redan som tonåring. Hennes tro förde henne till Amerika där hon nu är bosatt. Ceitci Demirkova predikar och undervisar evangeliet över hela Amerika. Hennes vision är Jesus och hennes passion är att känna honom och att göra honom känd för andra!

    65,00 kr
    • Köp 3 för 85,50 kr/st
    • Köp 10 för 80,75 kr/st
    • Köp 25 för 76,00 kr/st
  89. Om en kristen människas frihet
    Om en kristen människas frihet
    Beskrivning

    Om en kristen människas frihet är en av reformationens huvudskrifter. De tankar Martin Luther här utvecklar leder in till själva centrum av hans teologi: Endast tron på Kristus gör en människa rättfärdig. Det är på denna grund Martin Luther bygger sin frihetslära. Boken tillkom när Luther levde under hot om bannlysning och det han skrev skickade han till påven. Innehållet utstrålar den tidlösa, trygga glädje som tron på Guds ord och löften ger.

    115,00 kr
  90. Om Gud och Jesus : Gardells tankar i Bibelns och forskningens ljus
    Om Gud och Jesus : Gardells tankar i Bibelns och forskningens ljus
    Beskrivning
    Om Gud och Jesus Gardells tankar i Bibelns och forskningens ljusEtt lysande försvar av den Jesus som presenteras i evangelierna. Den moderna bibelkritiken granskas kritiskt och vad Bibeln faktiskt säger om Jesus förklaras och försvaras på ett utmärkt sätt.
    Seth Erlandsson kan både sin Bibel och bibelforskningen.(Stefan Swärd, fil dr och samhällsdebattör)Med intellektuell skärpa och andlig styrka vederlägger författaren Jonas Gardells falska beskrivningar och manifesterar den tro på Gud som kännetecknar historisk kristendom och representerar därmed den övertygelse som dominerar globalt i hela den kristna gemenskapen i världens växande kyrkor och samfund.(Stanley Sjöberg, pastor och samhällsdebattör) Seth Erlandsson, docent i Gamla testamentets exegetik, är att gratulera för att han har varit villig nog att ta sig an uppgiften att noggrant läsa Gardells bägge böcker och ge svar på den störtflod av hugskott, sakfel och förvrängningar av bibelfakta som författaren självsvåldigt för fram och tolkar efter eget gottfinnande. Även icke-teologer, med intellektuell skärpa, torde kunna se torftigheten i Gardells påståenden och argument. (Chrys C. Caragounis, professor emeritus i Nya testamentets exegetik, Lunds Universitet)
    • Köp 3 för 103,50 kr/st
    • Köp 10 för 97,75 kr/st
    • Köp 25 för 92,00 kr/st
  91. Om jag glömmer dig, Jerusalem : möten mellan judendom
    Om jag glömmer dig, Jerusalem : möten mellan judendom
    Beskrivning
    Innanför jerusalems gamla murar strålar världens tre stora monoteistiska religioner samman och trängs på en yta som inte är mycket större än Gamla Stan i Stockholm. Det är staden där konflikter avlöst varandra i årtusenden, men också staden vars själva namn avslöjar att den är platsen där Gud skall låta sig ses ...
    Hit kom dominikansyster Sofie hösten 2006 för ett sabbatsår. Mötet med »den andre«, den som inte delar hennes tro och övertygelser, skulle bli en djupt berikande erfarenhet. En ny och förbluffande värld öppnades för henne när hon fick möj- lighet att delta i de speciella »möten« med Gud som de judiska festerna innebär, men vistelsen ledde också till en plågsam resa in i den kristna kyrkans förflutna. Den politiska konflikten innebar en ständig brottning med till synes motsägelsefulla verklighetstolkningar, men medförde samtidigt inspirerande möten med de modiga troende som vågar sig över till »andra sidan«.
    Syster Sofie beskriver poetiskt och personligt sina intryck av judendomen. Denna bok kan komplettera de ibland torra kyrkliga ställningstagandena om religionsdialog med ett le- vande vittnesbörd som är byggt på gedigna kunskaper i bibeln, judendomen och katolsk teologi.
    215,00 kr
  92. Om kristet motstånd
    Om kristet motstånd
    Beskrivning
    Kristen tro får naturligtvis alltid betydelse för hur man lever. När den får politiska konsekvenser har röster hörts om risken att man glömmer bort kärnan i det kristna budskapet. Men är det inte så att kristendomen är som mest sann mot sitt innersta väsen när den blir något mera än omsorg om individens frälsning och vänder sig utåt till hela Guds skapelse? Det finns ett genuint kristet sätt att göra motstånd som skiljer sig till motiv och metod från sekulära alternativ. Den här boken utgår från de tidiga kristnas motstånd mot det romerska imperiet för att teckna bilden av ett kristet motstånd i vår tid, i mötet med miljökriser och globala rättvisefrågor. Genom att ge konkreta exempel på hur ett kristet lärjungaskap kan se ut idag visas den moraliska sprängkraft som kristendomen besitter även i vår tid. Patrik Hagman är teolog och verksam vid Åbo Akademi.
    • Köp 3 för 198,00 kr/st
    • Köp 10 för 187,01 kr/st
  93. Om Kristi efterföljelse
    Om Kristi efterföljelse
    Beskrivning
    Thomas a Kempis berömda bok "Om Kristi efterföljelse"sägs vara den näst Bibeln mest spridda kristna boken. Nu finns den åter i tryck i Bengt Ellenbergers välklingande och pregnanta översättning. Denna gång i en påkostad klassikerutgåva i skinnmaterialet Cabra med guldfoliering och med märkband
    • Köp 3 för 225,00 kr/st
    • Köp 10 för 212,50 kr/st
    • Köp 25 för 200,00 kr/st
  94. Om sann gemenskap : att leva i en kapitalistisk hederskultur
    Om sann gemenskap : att leva i en kapitalistisk hederskultur
    Beskrivning
    Vi lever i en tid där information och kunskap om allt från kvantfysik till kändisskvaller finns i överflöd, men den allra viktigaste frågan verkar bortglömd: Hur skall vi leva tillsammans? Religion och politik har lämnat fältet öppet och det är i stället helt andra sätt att tänka som styr våra relationer och hur vi ser på varandra.

    Här beskrivs den kapitalistiska hederskultur vi lever i och hur gemenskapen människor emellan hela tiden hotar att korrumperas av krav på effektivitet och ändamålsenlighet, hur ny teknik formar vårt sätt att se på varandra och hur vår känsla av att inte räcka till utnyttjas för obskyra syften. Men här finns också förslag på hur vi kan hitta vägar till mer ärliga och öppna relationer och finna sammanhang där våra liv blir meningsfulla.

    Patrik Hagman fortsätter att söka i den kristna tradi­tionen efter levnadssätt som går att förverkliga i dag tvärt emot de kulturella och politiska makter som hotar vår existens. Detta är en fristående fortsättning på boken Om kristet motstånd.

    Patrik Hagman är teolog och verksam vid Åbo Akademi. Han är specialiserad på politisk teologi och på den tidiga kristna kyrkan

    • Köp 3 för 225,00 kr/st
    • Köp 10 för 212,50 kr/st
  95. Om tron : Att söka den djupa verkligheten
    Om tron : Att söka den djupa verkligheten
    Beskrivning
    Kan den kristna tron ha något att komma med i en värld präg­lad av ökande polarisering, katastrofala klimatförändringar, misstro och vilsenhet? Är det möjligt att hävda att kristen­domen förändrar allt? Att inför sådana utmaningar tala om Jesus som vägen till frälsning? I denna bok hävdar den finländske teologen Patrik Hagman att det inte bara är möjligt, utan nödvändigt. Det kräver att kristendomen än en gång lyckas med det som hållit tron levande i tvåtusen år – att utan att överge den tradition som format den, förnya sig och knyta an till nu­ tidens frågor och problem. Här ställs de klassiska kristna lärorna om skapelsen, syn­den, frälsningen och kyrkan i dialog med vår tids indivi­dualism, kapitalism och tilltagande nationalism. Kristen­ domens praktiker som dopet, nattvarden och bönen får belysa sexualitet, medicin, hälsa och kön. Speciellt viktig blir kyrkan, en annorlunda gemenskap som i tillbedjan, byggandet av gemenskap och i ett tjänande av världen ständigt strävar efter att bli en bild av Guds rike i världen.

    ”Med denna bok framträder Patrik Hagman allt tydligare som en av vår tids betydande ekumeniska teologer i Norden. Med sin uppväxt inom fri­ kyrkan, sin hemvist i den Finlands­ svenska lutherska kyrkan, och därtill sin djupa kännedom om såväl ortodox som katolsk teologi formulerar han en syntes som inte bara utmanar och för­enar. Den inspirerar till gudstjänst och lärjungaskap. Om tron är ett läsäventyr och en bild­ningsskrift. Stimulerande för tanken, uppbygglig för tron, vägledande i var­ dagen och inte minst – hoppfull om kyrkan.” Ur Peter Halldorfs förord

    • Köp 3 för 261,00 kr/st
    • Köp 10 för 246,50 kr/st
  96. Ömsint liv i en våldsam värld
    Ömsint liv i en våldsam värld
    Beskrivning
    Hur ska kristna leva i en våldsam och sårad värld?

    I många år har teologen Stanley Hauerwas reflekterat över den teologiska innebörden av funktionshinder. I Ömsint liv samarbetar han nu med Jean Vanier som är grundare av L?Arche, ett internationellt nätverk av kommuniteter med människor med och utan intellektuella funktionshinder, där alla ger och tar emot.

    Tomas Sjödin, senast aktuell med Ett brustet halleluja, har skrivit förordet till boken.
    125,00 kr
View as Tabell Lista

Artiklar 501-600 av 828

per sida
Fallande ordning

Måndag 10-19

Tisdag- Fredag 10-17


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

För avvikande öppettider se:
Öppettider

Öppettider i Piteå