Måndag 10-19
Tisdag- Fredag 10-17
För avvikande öppettider se:
Öppettider
Arvsskifte - orka fast man sörjer - auktionsfirmor - flyttstädning - komma ihåg att avsluta sociala medier - värdering av hemmets olika föremål - deklaration - komma överens om man är fler arvingar - hemligheter? - vad gör vi av farfars gamla vapen?
Att ta hand om ett dödsbo innebär en rad praktiska göromål. Susanne Lj Westergren har samlat det mesta man kan behöva fundera kring i den här boken. Tillsammans med en rad experter ger hon här råd och tips om vad man kan behöva tänka på.
Susanne Lj Westergren är frilansande medicinjournalist och webbredaktör på Göteborgs universitet. Hon har också själv avyttrat två större dödsbon.
Begreppet "snäll" kopplas inte sällan till egenskaper som dum, omogen och mesig. I sin bok Konsten att vara snäll lägger Stefan Einhorn en helt annan innebörd i ordet: "För mig är en snäll människa en individ som lever med etiken i sitt hjärta. En snäll människa bär i sitt medvetande ständigt med sig omtanken om sin medmänniska."Stefan Einhorn menar att snällhet är den viktigaste enskilda framgångsfaktorn i våra liv. Om vi strävar efter att vara snälla mot andra så kan vi helt enkelt inte undvika att också göra gott för oss själva.
I Konsten att vara snäll kan vi läsa om vad äkta snällhet innebär, få exempel på vetenskapliga studier som visar att snällhet lönar sig och slutligen tillägna oss en rad handfasta råd om hur vi kan använda snällhet för att bli framgångsrika i våra liv. Vem vill inte vara god? Vem vill inte vara framgångsrik? Vi kan bli både och, om vi väljer att vara snälla.
Att inte bli sedd är en av många kränkningar som drabbar människor i arbetslivet, i skolan och ute i samhället. Andra typer av kränkande beteenden som vi kan utsättas för är att mötas med tystnad, bli härmade, ständigt möta misstro, utsättas för omvärldens tolkningar, alltid bli avbrutna … Listan kan göras lång.
Lena Nevander Friströms tes i denna bok är att kränkande beteenden, på ett mycket djupare sätt än vad vi är vana att se, stör och skadar människor både på det personliga planet och i umgänget med andra. Kränkande mönster har också en negativ inverkan på arbetsorganisationens sätt att fungera – och i förlängningen även på samhället i stort.
I boken får vi en rad belysande exempel på kränkande beteenden, både från den personliga sfären och från arbetslivet. Författaren diskuterar också hur kränkningar påverkar samhället, utan att vi egentligen tänker på det. Vi får en teoretisk diskussion av vad kränkningen betyder på det psykologiska planet – både för den kränkte och den som kränker. Som avslutning diskuteras vad vi kan göra för att själva vara uppmärksamma på våra kränkande mönster och hur vi kan bryta dessa beteenden.
Kränkta människor samarbetar inte har samma direkta tilltal och lättsamma anslag som den tidigare utgivna Fångad av arbete – trots det djupa allvaret i ämnet. Även denna bok har försetts med illustrationer av Helena Davidsson Neppelberg.
Boken riktar sig till alla som är intresserade av populärt hållen psykologi samt ledarskap och managementfrågor.
Christina Zaar (f 1946) är journalist på DN och skriver huvudsakligen om arbetslivs-, utbildnings- och samhällsfrågor. Hon har bl a utgivit Broar till Östeuropa (Bokförlaget DN, 1994), Kvinnligt ledarskap, tillsammans med Gunilla Arhén (Ekerlid, 1997) samt Att komma till tals (SLL, 1998). Hon är även verksam som översättare.
Den här boken är en guide för den som är nybörjare på området, en genomgång av 50 stenar och kristaller och vad de kan göra för oss. Från agaten som ger skydd, mod, styrka och håller oss grundade till turkosens egenskaper, en känsla av helhet, skydd och integritet.
Här får man veta hur man väljer sina egna kristaller och hur man sköter dem, renar och laddar dem med ny energi. Vilka som är bra på jobbet, i fickan och på resan, eller vilka du bör ge i present till en vän som lider av kärlekssorg eller till en nybliven mamma.
Boken är illustrerad med flera samtida skolplanscher. Novellerna är hämtade ur ursprungsutgåvan och har kompletterats med några ur boken Legender
I den del av boken som innehåller angränsande lagstiftning finns bl.a. begravningslagen och delar av kulturminneslagen. Där finns också utdrag ur äktenskapsbalken och lagen om Svenska kyrkan och övriga lagar som tillkom i samband med ändringen av relationerna mellan Svenska kyrkan och staten
Långsamhetens lov fördjupar diskussionen om vår tids stress och utbrändhetsproblematik. Är det verkligen så att allt som görs snabbt och effektivt är av ondo? Det finns en långsamhet som är outhärdlig och trist; det finns en annan som föder eftertanke och reflektion.
Owe Wikström resonerar om vår tids stora bristvaror: livsnjutningen och det djupa allvaret. Han reflekterar kring behovet av lättja och dröjande samtal, mystikens lockelse och människans rädsla för att påbörja resan till sitt eget inre. Ibland sammanfaller den inre och yttre resan. Owe Wikström berättar om resor till Budapest, Sankt Petersburg och Assissi vilka blev ett slags pilgrimsfärder.
Långsamhetens lov manar till motstånd mot samtidens jäkt – så att livet inte blir som att åka genom Louvren på moped: Vad var det jag aldrig hann uppleva?
Boken är lättsam och lärd, allvarlig och drastisk. Den läses med fördel på ett strosande sätt, förslagsvis på ett café eller i en skön fåtölj.
De senaste åren har Owe Wikström medverkat i en rad radio- och TV-program.
Hur avgör du vad som är vinklade nyheter och rena påhitt?
Och är vetenskapliga rön ens vetenskapliga?
I tider av »alternativa fakta«, fejknyheter och halvsanningar kommer forskaren och vetenskapsevangelisten Emma Frans med en välbehövlig guide för att tolka både nyhets ödet och påståenden från bekanta. Larmrapporten ger dig vetenskapskoll för att förstå hur fakta och påstådda fakta ska bedömas. Boken riktar sig till såväl ungdomar som vuxna. Emma Frans är forskare vid Karolinska institutet och vetenskapsskribent. Hon har kallats för »Sveriges roligaste tjej« men i den här boken ryter hon till och blir allvarlig.
»Glassförsäljning och drunkningsolyckor samvarierar starkt. Det låter förstås väldigt intressant. Kopplingen är dock självklar och är allt annat än spännande. Glass orsakar så klart inte drunkningsolyckor istället ger varmt sommarväder både ökad glassförsäljning och ökad förekomst av drunkningsolyckor.«
Emma Frans är doktor i epidemiologi. Hon är forskare vid Karolinska institutet och tidigare vid University of Oxford. Hon har många års erfarenhet av att utföra och granska vetenskapliga studier och undevisar i vetenskaplig metodik. Emma Frans är dessutom vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet. Hon står bakom twitterkontot Alternativa flashar där hon lyfter fram viktiga och positiva nyheter, inte sällan på vetenskapsområdet, som försvinner i mediebruset.
Den tyske motståndsmannen och teologen Dietrich Bonhoeffers bok Liv i gemenskap utkom 1939 och räknas numera till de kristna klassikerna. Här redogör Bonhoeffer för den fundamentala skillnaden mellan en radikal kristen gemenskap och en mänsklig, självisk gemenskap. Liv i gemenskap handlar om det dynamiska förhållandet mellan det gemensamma och det enskilda andaktslivet liksom om vikten av bikt och nattvard. Varje kristen är en unik avbild av Gud och våra olikheter är oumbärliga bidrag till gemenskapen.
Det här en bok som har påverkat oerhört många läsare över hela världen till en ny förståelse av vad kristen gemenskap är. Nu utkommer den i en klassikerserie inom andlig vägledning och spiritualitet som Libris börjar utge hösten 2016.
Dietrich Bonhoeffers Liv i gemenskap är än idag en vägröjare för frihet. Frihet från grumliga utopier, från maktmissbruk och missförstånd, från besvikelser, skuld och skam. Om Bonhoeffer har visat oss något, är det att också de bästa avsikter kan perverteras. Han befriar från idealism till verklighet, i kraft av tilliten till Kristus. Ylva Eggehorn i bokens förord
Livet händer! handlar om att vara kvinna och ledare i Svenska kyrkan, om ledarskap och existentiell hälsa. Hur klarar vi av att vara människor i de sammanhang för vilka vi har ansvar?
I Livet händer! berättar Kerstin Hesslefors Persson om hur hon förlorade sitt arbete som domprost i Lund samtidigt som en vänskap som växer sig stark i livets slutskede. Hur tar vi oss igenom kriser och hur återvinner vi förlorad tillit?
Hennes allmänmänskliga reflektioner har många bottnar och ger klok insikt både i att leda och att leva.
Kerstin Hesslefors Persson om boken Livet händer!:
”När livet tar en annan vändning än vi hade önskat eller anat, hur tar vi oss då vidare på den nya vägen? Är det möjligt med bevarad tillit till livet, när vi blir tilltufsade längst där inne? Det är en konst att samla ny energi och mod att gå vidare när vi blivit svikna, tappat lusten och engagemangsglöden slocknat.
Livet händer är för den som funderar över varför livet blir som det blir, den som står mitt upp i kämpandet med arbetsliv, familjeliv och vänliv. När kriser kommer väcks minnet av tidigare kriser, i sorgen minns vi också tidigare sorger.
Boken rymmer existentiella perspektiv på ledarskapets skörhet och styrka. Ledarskap handlar om att leda sig själv, att leda andra i grupp eller att arbetsleda personal. Olika former av ledarskap kräver olika verktyg i den egna kontexten, men det finns mycket som är gemensamt. Att leda ur ett existentiellt perspektiv är på många sätt generellt. Jag skriver utifrån min egen kontext som präst, poet och trebarnsmamma för att nämna några av mina sammanhang.
Jag vill att Livet händer blir en bok till stöd, med hög igenkänningsfaktor som ger inspiration och redskap på vägen vidare. Det vi tar oss igenom ger ny styrka.”
Mme Ramotswe är fortfarande ogift trots att hon svarat ja på mr J.L.B.Matekonis frieri. Just nu undrar hon när bröllopet ska bli av, men honvill inte pressa sin tillkommande. Han har nog med bekymmer ändå. Inteminst tänker han på den skrämmande frågan han fått av Mma Potokwani, dennågot framfusiga kvinna som förestår barnhemmet på orten. Alexander McCall Smith bjuder än en gång på envindlande, fantasifull, varmhjärtad berättelse om Damernas detektivbyrå iBotswana. Mma Ramotswe sätts på prov och hon får använda sin intuition föratt lösa situationen. Som läsare kan man bara tacka och ta emot denna skickligt berättade historia som går rakt in i hjärtat.
Institutionen för religionsvetenskap Umeå Universitet
Donald Altman skriver om glädjen i att ge och ta emot mat, konsten att fasta med måttlighet och om skälen till att de religiösa traditionerna rekommenderar viss mat och förbjuder annan. I världens alla religioner har maten en rik andlig innebörd, buddhisterna betonar exempelvis vikten av att äta med måtta. I kristen tradition ses måltiden som ett tillfälle att stärka gemenskapen. Kunskapen om religiösa och kulturella sedvänjor kan användas för att skapa våra egna ritualer kring måltiderna. Vi kan t ex inspireras av en japansk teceremoni för att uppleva harmoni vid middagsbordet.
Mat kan användas på en rad negativa sätt: för att fylla ett tomrum, lindra frustration och ensamhet eller bekämpa leda. Tröstätandet är ett välkänt fenomen. Altman avslutar varje kapitel med ett antal övningar avsedda att vägleda alla, oavsett religiös övertygelse, till matens yttersta syfte: kroppens och själens välbefinnande. Ett medvetet förhållningssätt till mat hjälper oss att tygla negativa begär, befria oss från ohälsosamma matvanor och ge oss en god hälsa.
Översättning Eva Trägådh
Människa är ditt namn, som är en del i serien Forskning för kyrkan vänder sig till alla som är intresserade av, arbetar med eller studerar mänskliga rättigheter och dess relation till kyrka och teologi.
Matrikeln för Svenska kyrkan är uppslagsboken för dig som jobbar i eller med kyrkan. Förutom fullständiga kontaktuppgifter till vigda personer inom kyrkan såsom präster och diakoner finns uppgifter till bland annat förtroendevalda, kyrkomötesledamöter, pastorsexpeditioner, stiftskanslier, Kyrkokansliet, Svenska kyrkan i utlandet och närliggande kyrkliga organisationer.
I matrikeln för Svenska kyrkan hittar du även en mängd intressant kyrkohistorik såsom:
• Antalet gudstjänstbesök
• Medlemsantal per församling i förhållande till folkmängd
• Antalet döpta, konfirmerade och vigda
• Pastorat fördelade efter folkmängd
• Antalet präster och diakoner per stift
• Ändrade församlingsnamn och kyrkor
Vägen till biskopsstolen inom Svenska Kyrkan uner 1900-talet.
En ny bok av författaren till Konsten att vara snäll
Stefan Einhorns förra bokblev en stor succé hos kritikerna och den har hittills sålt i över 150000 exemplar. Även hans nya bok Medmänniskor handlar om vad det innebär att vara människa. Han har valt att skildra den goda handlingens kraft i form av korta, fristående berättelser.
De skönlitterära texterna, som var och en tar upp en särskild aspekt av medmänsklighet, varvas med författarens egna resonemang kring ämnet. Här finns samma sorts kloka och tankeväckande iakttagelser som i Konsten att vara snäll. Författaren skriver om olika relationer mellan människor, till exempel far och son, lärare och elev, läkare och patient, eller två väninnor. Han visar hur ett möte, ofta av en slump, kan bli livsavgörande för människor och förändra allt.
Att läsa Stefan Einhorns texter är att få syn på sitt eget förhållningssätt till andra människor – anhöriga, vänner eller främlingar. Och kanske själv bli en bättre medmänniska …
Stefan Einhorn är professor och ordförande i etiska rådet vid Karolinska Institutet, samt överläkare vid Radiumhemmet i Stockholm. Han har tidigare skrivit En dold gud (1998), Den sjunde dagen (2003) och Konsten att vara snäll (2005).
I dessa inspirerande och innehållsrika DVD-skivor berättar Oral Roberts och Benny Hinn om sina respektive tjänster på ett nära och personligt sätt. Dessa två evangelister har kanske de största helandetjänsterna under detta århundrade. Ta del av deras kunskap när de talar om Guds helandekraft, gemenskapen med Jesus, den helige Andes smörjelse och mycket mer. Se mirakler från kampanjer och journalfilm från 1950-talets tältkampanjer. Denna spännande dokumentär om Guds mirakelgörande kraft från generation till generation, kommer att styrka din tro och din kristna vandring. Två DVD-skivor textade till svenska - totaltid 3 timmar